האדם הקרוב אלינו ביותר
"לעולם לא תהיה בודד אם תאהב את האדם שאתה איתו כשאתה לבד", אמר וויין דייר, פילוסוף והוגה דעות אמריקני. אהבת אדם את עצמו היא נושא מורכב וכאוב, היות ואנשים רבים לא ממש אוהבים את עצמם או לא כ"כ מבינים איך אפשר בכלל להביע אהבה כלפי פנים.
שאלת השאלות
מיהו האדם החשוב ביותר בחייכם? רוב הנשאלים יענו: ילדיי, בן/בת הזוג שלי, הוריי, אחיי ואחיותיי או חברי הטוב. אם גם אתם בחרתם באחת מהאפשרויות הללו התשובה אינה נכונה.
בואו ננסה שוב: מיהו האדם שאתם לא מחסירים ממנו אף חוויה שאתם עוברים? מי האדם שאתם מכירים יותר טוב מכל אדם אחר בעולם? מי האדם שהכי זקוק לתמיכה, לאדיבות ולהכלה שלכם? ובכן, התשובה הנכונה היא האדם הקרוב אליכם ביותר… אתם עצמכם.
מה ששנוא עליך – אל תעשה לעצמך
כבר במקרא, בספר "ויקרא", ניתן למצוא תמיכה לדברים במצווה:" וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ". כלומר, אהוב את חברך כמו שאתה אוהב את עצמך. יש להודות, עבור אנשים רבים מבנה הפתגם צריך להיות בכלל הפוך.
פעמים רבות קל לנו יותר לתת, לפרגן ולאהוב אחרים, מאשר את עצמנו. אם אדם קרוב ואהוב היה מגיע אלינו עם בעיה, סביר להניח שהיינו מתייחסים אליו בהבנה וחמלה גדולות יותר מכפי שהיינו מפגינים כלפי עצמנו באותה צרה.
במערכת היחסים שאנחנו מנהלים מול האדם במראה יש פעמים רבות המון ביקורת והקטנה עצמית. מחשבות שליליות, מילים קשות ופגיעה בערך העצמי. למה?
האם אהבה עצמית היא מעשה אנוכי?
רבים סבורים שאהבה עצמית משולה לאגואיסטיות או נרקיסיסטיות, וחשים סלידה מהרעיון של לאהוב את עצמנו ולפעול מתוך רצון מכוון לעשות לעצמנו "כמה שיותר נעים".
רבים אף חונכנו להתניה לפיה הם מחויבים לביקורת עצמית כדי להתפתח כבני אדם.
במילון, המילה אנוכיות מוגדרת כ"מצב בו האדם דואג אך ורק לצרכיו ולהגשמת רצונותיו, תוך חוסר התחשבות בזולת ולעיתים אף פגיעה בו". המשמעות של כך היא שהאדם האנוכי שם את עצמו בראש סדר העדיפויות שלו ומתעלם מתחושותיו וצרכיו של אדם אחר.
אהבה עצמית היא דבר שונה לחלוטין; היא איננה אנוכיות, היא מהווה בסיס לבריאות נפשית, והיא אף נחשבת לחובה מוסרית של כל אדם כלפי עצמו.
אהבה עצמית באה מביטחון שקט, מיחסים הרמוניים עם היקום. מהתפיסה לפיה להפסיק לתעב את עצמנו זה להפחית שליליות בעולם.
אנשים אחרים כבר יקטינו אותך
כשאנחנו חושבים על כל האנשים שלא האמינו בנו במהלך החיים, אין לנו ספק שרבים מהם עשו עבודה נהדרת, ויהיו אף מי שימשיכו את דרכם בעתיד. מדוע אנו חשים שאנחנו צריכים לעזור להם או להקדים אותם?
אם לא נאהב את עצמנו – איש לא יעשה זאת בשבילנו. אהבה עצמית קשורה לבירור ההיבטים שעושים לנו טוב או רע ולקבלה עצמית – גם של חולשות. אהבה עצמית איננה ניצבת שם כ"תירוץ" שמכשיר ויתור, או כ"הוראה" שמחייבת להיות גאים בעצמנו בכל מחיר.
אהבה עצמית: לא מה שקנינו ולא איך שאנחנו נראים
הסופר האמריקנית, שאנון קייזר, שכתבה את הספר "The Self-Love Experiment" אומרת שמה שאנחנו לא מבינים לגבי אהבה עצמית הוא שלא מדובר על "הפינוק" שרכשנו לעצמנו, כמו טיפול בספא או שייק בריאות.
אהבה עצמית היא עצם התפיסה שכשאנחנו מטפלים בעצמנו, אנחנו יכולים להועיל הרבה יותר לסביבתנו, ומשם הדרך לאושר ולסיפוק קצרה יותר.
אהבה עצמית איננה קשורה גם לאיך שאנחנו או חיינו נראים, שהרי כולנו יודעים כבר עד כמה החיים של כולם נקלטים כיום כמאושרים ויפים ברשתות החברתיות, הרבה יותר מכפי שהם במציאות.
אהבה עצמית קשורה לאיך שאנחנו באמת מרגישים, איך שאנחנו מדברים לעצמנו, האומץ שאנו מפגינים בלהיות מי שאנחנו באמת ולא כפי שהחברה דורשת מאיתנו. לפעול ממקום נוכח של שלמות וכנות.
עוד היבט שקייזר שמה עליו דגש הוא שאהבה עצמית שונה בהגדרתה מלאהוב הכל בעצמנו. כלומר, אהבה עצמית איננה קריאה להפסיק לצמוח או להשתנות, אלא קבלה של המקום אליו הגענו עד כה והבנה שהמסע לגילוי עצמי תמיד ממשיך. המשיכו אותו כחבר או כהורה טוב של עצמכם.