כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
אוסטאופתיה היא שיטה טבעית והוליסטית המבוסס על טכניקות של תנועה, מתיחות, עיסוי ומניפולציות על המפרקים והשלד. האוסטאופת, ברונו רוזמבלום, מסביר למי הטיפול עשוי לסייע, ולמה ייתכן שאתם סוחבים טראומות מהלידה?
האוסטאופתיה (osteo – עצם, path – דרך) היא פילוסופיה שבבסיסה ההנחה שהפרעות במערכת השרירים והשלד משפיעות על יתר מערכות הגוף.
תפיסה זו רואה את האדם כמכלול ולא כאוסף של איברים, ומאמינה ביכולת הגוף לרפא את עצמו.
"האוסטאופתיה שואפת להגיע לפתרון מוחלט ולא לסימפטום", מסביר ברונו רוזמבלום, מחלוצי השיטה בארץ, וממייסדי בית הספר הראשון לאוסטאופתיה במכללת וינגייט. "השיטה פותחה כמענה לאנשים רבים שסבלו מניתוחים מיותרים וזמן החלמה ממושך. התערבות של גופים זרים, כגון כלים ניתוחיים, העלו את הצורך להוליסטיות ולטבעיות".
כיצד מתבצע טיפול אוסטאופתי?
האוסטאופת, בעזרת מגע עדין ועמוק, מסייע לשחרר את כל החלקים התפוסים בגוף וליצור הרפיה.
נשמע מוכר עד כה? ובכן, לכל מי שתהה, לא מדובר בעיסוי לשחרור השרירים: באוסטאופתיה ההרפיה אינה רק של השרירים, אלא של כל מערכת השלד-שריר: העצמות, המפרקים, הרצועות, האיברים הפנימיים ומערכת העצבים, כך שבמהלך הטיפול ולאחריו חווים תחושת רגיעה עמוקה וקלילות.
שלבי הטיפול
ראשית, על מנת להגיע לשורש הבעיה, האוסטאופת מתשאל את המטופל בנוגע להיסטוריה הגופנית שלו.
רוזמבלום מסביר זאת בכך שטראומות רגשיות ופיזיות, כגון פציעות, תאונות וניתוחים, הן בעלות השפעה ישירה על המצב הפיזי של האדם – גם אם התרחשו לפני שנים רבות.
"הגוף הינו יחידה אחת שכל המרכיבים שלה קשורים ותלויים אחד בשני. לכן, כל ירידה בתנועתיות של אחד או יותר מהמרכיבים הללו תגרום לירידה ולאי איזון במצב הבריאותי".
לאחר מכן, האוסטאופת מאתר את אותן מגבלות בעזרת בדיקות ידניות ועובר לטכניקת מגע עדינה ויסודית במטרה ל"תקן" את האזור הפגוע. "בהבנת השוני במרקם הגוף, ניתן לאתר את הבעיה ולמצוא לה את הפתרון המתאים", אומר רוזמבלום.
בצורה זו, על פי שיטת האוסטאופתיה, ניתן לטפל ברקמות, במערכת העצבים ובעצמות באופן נקודתי, ולהעניק מענה כולל לשאר האיברים בגוף.
למי הטיפול מתאים?
בשל הטכניקות העדינות, טיפולים אוסטאופתיים מתאימים למגוון רחב של אוכלוסיות, החל מנשים במהלך כל שלבי ההיריון, גילי הזהב, תינוקות בני יומם, אנשים שחוו טראומות לגוף כגון תאונות, וכלה בספורטאים הזקוקים לטיפול בפציעות ושחיקה של הגוף, ובסובלים מכאבי גב וצוואר כרוניים.
"הטיפולים מגוונים ומותאמים לגיל המטופל, מצבו הפיזיולוגי ותגובת הגוף לטיפול", מציין רוזמבלום.
תוך כמה זמן ניתן לחוש בשיפור?
בשיטת האוסטאופתיה, לרוב לא נדרשת סדרה ארוכה של מפגשים אלא ניתן להסתפק בכמה טיפולים נקודתיים.
על פי רוב, 5-2 טיפולים מספיקים על מנת לטפל בבעיה ברמה משביעת רצון ובמקרים מסוימים ניתן לחוש בשיפור כבר לאחר הטיפול הראשון.
כמובן, זאת מתוך הנחה שמקור הבעיה מצוי בחוסר איזון במערכת השלד והשרירים.
"הטיפול מאפשר פתרון למגוון רחב של בעיות: מיגרנות, כאבי ראש, בעיות שלד, שרירים ומפרקים, אסטמה, כאבי גב וצוואר, בעיות עיכול, בעיות הורמונליות ועוד.
"השיטה טבעית לחלוטין ובטוחה לכל אחד", אומר רוזמבלום וטוען כי ניתן להגיע לשיפור משמעותי ולהחלמה גם במקרים קשים, כגון: מחלות כרוניות, שברים ונקעים הנוצרים מטראומות ופציעות ספורט, מחלות עצבים, מפרקים ועוד.
אוסטאופתיה ותינוקות
הטיפול האוסטאופתי לתינוקות מורכב ממספר טכניקות עדינות ובטוחות המשחררות לחצים בעיקר מהגולגולת ועמוד השדרה.
בקרב ילדים ופעוטות, הטיפולים האוסטאופתים נפוצים לריפוי בעיות כגון: חוסר שינה, דלקות אוזניים חוזרות, דלקות בדרכי השתן, אלרגיה, אסטמה, ברונכיטיס ועוד.
השקפת האוסטאופתיה היא כי תהליך הלידה הוא טראומטי לגוף התינוק (במיוחד בלידות לא שגרתיות).
צורת המנח ברחם והלחצים המופעלים במהלך היציאה לאוויר העולם, עשויים לגרום ללחצים על הגולגולת, אי סימטריה וטורטיקוליס (מגבלת תנועה בשל קיצור שרירי הצוואר).
חוויות אלו עלולות להתבטא במגוון בעיות שאנו מכירים בקרב פעוטות כגון: קשיים ביניקה, קוליק (התקף של כאבי בטן ועוויתות), ריפלוקס, בעיות התפתחות, טונוס שריר גבוה או נמוך ועוד.
במהלך טיפול שגרתי בפעוטות, האוסטאופת יחפש ליקויים פיזיים בגולגולת התינוק, יתקן אותם בעדינות רבה, ויוריד נקודות מתח ברקמות השונות.
רוזמבלום אף ממליץ להורים צעירים לגשת לטיפול אוסטאופתיה בסמוך ללידה בכדי שהטראומה של החוויה לא תתבסס לרקמות ותהפוך את ההחלמה לקשה יותר עבור התינוק.
מה ההבדל בין אוסטאופתיה לכירופרקטיקה?
רוזמבלום מסביר כי ההבדל העיקרי בין השיטות נעוץ בצורת העבודה: "כירופרקטיקה הינה שיטה המתבססת בעיקרה על מניפולציות בעמוד השדרה והפעלת מפרקי עמוד השידרה בידי הכירופרקט והן באמצעים טכנולוגים המשלבים טיפול באלקטרודות וציוד חשמלי נלווה.
"באוסטאופתיה, לעומת זאת, הטיפול נעשה בעזרת ידיו של המטפל בלבד ואינו מתמקד רק בעמוד השדרה – אלא בכל הגוף. גם כאן מטרת הטיפול היא לאזן את הגוף, אך הדבר נעשה תוך חתירה למקור הבעיה ולא על ידי התמקדות בתסמינים בלבד", מבהיר רוזמבלום.
אף על פי ששיטת האוסטאופתיה הומצאה בארה”ב לפני למעלה מ-100 שנה והתפשטה ברחבי העולם, בארץ היא עדיין נחשבת לחדשה.
"כיום האוסטאופתיה שכיחה מאוד ארה"ב, אנגליה, אירופה ואוסטרליה ומהווה תחליף מקובל או טיפול משלים למגוון רחב של בעיות – ממש כמו ביקור אצל רופא המשפחה. בסופו של דבר, טיפול אוסטאופתי מסייע לשמור, לחזק ולאזן את הגוף, וחשוב מכך, הוא לא רק מקל על הסימפטום אלא שואף לפתור את מקור הבעיה", מסכם רוזמבלום.