כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
בדיאטה הזאת לא יאמרו לכם מה לאכול וכמה לאכול. הכלל היחיד שתצטרכו לעמוד בו הוא למקד את כל האכילה שלכם לשעה אחת ביום. יש אנשים שמתנהלים כך כבר שנים, גם בלי לנסות לרזות. האם השיטה הזאת מתאימה לכם?
אף שזה אף פעם לא מומלץ, באופן עקרוני תוכלו לזלול המבורגרים, בורקסים, חטיפים ועוגות ולהוריד אותם עם בקבוק קולה משפחתי בדיאטה הזאת, אבל רק לאורך שעה אחת ביממה. 23 השעות הנותרות, יעברו עם מים, או תה וקפה ללא סוכר. הכירו את דיאטת ה"ארוחה אחת ביום" (OMAD), גרסה קיצונית של דיאטת הצום לסירוגין.
אם זה נשמע לכם בלתי אפשרי ליישום ולא בריא בעליל, כדאי שתדעו שיש אנשים שנשבעים שזה מה שעוזר להם להוריד במשקל (איך לא?!) ולהרגיש טוב. מעבר לכך, יש מי שפשוט רגילים לחיות ככה. את ארוחתם האחת הם אוכלים לרוב בערב. בשאר שעות הערות, הם לא צורכים ולו קלוריה אחת.
חצי צום
דיאטות הצום לסירוגין תופסות תאוצה, בעיקר הגרסה הפופולרית שלהן, דיאטת 16:8, שבה אוכלים רק שמונה שעות ביממה. חסידי השיטה טוענים שצום לסירוגין טוב, מלבד לירידה במשקל, גם לבריאות הלב, להורדת רמות הסוכר ולריפוי דלקתיות, מכיוון שבשעות הצום, הגוף מפתח תהליכי ריפוי עצמי.
אף שמחקרים מסוימים הצביעו עד היום על יתרונות בריאותיים לדיאטות צומות לסירוגין, דיאטות אלו, ובמיוחד דיאטות המבוססות על צמצום האכילה לארוחה אחת ביום לא נחקרו מספיק.
מחקר מ-2016 מצא שהסתפקות בארוחה או שתיים ביום, קשורה בירידה במסת הגוף (BMI). לעומת זאת, במחקר מ-2015 נמצא ששיטות הצום לסירוגין יכולות אמנם להוריד במשקל, אבל הן לא חפות מבעיות, בהן לעיתים דווקא עלייה במשקל.
מחקר מ-2007 שבחן דיאטה של 20:4 (במסגרתה אוכלים רק בחלון זמן של 4 שעות בלבד ביממה), מצא שמרבית המשתתפים ירדו באחוזי השומן ובמשקל, אבל חלקם פיתחו עלייה בכולסטרול ובלחץ הדם.
גרסת האקסטרים
שיטת ה-OMAD לוקחת את הצום החלקי לקצה. אכילה מותרת כאמור רק לאורך שעה ביממה. המקלים מתירים גם חטיף או שניים במהלך הצום. וכן, היא יכולה לקרוץ למי שמחפש דרך מהירה לרזות וזה אכן קורה מעצם ההפחתה הקלורית.
עבור מי שהצליחו לשלב את השיטה בשגרה, לעיתים רק בחלק מהשבוע, אין ספק שחוץ מהירידה במשקל, יש שיפור בריכוז ובפרודוקטיביות לאורך היום, כשלא צריך לעכל מזון.
בנוסף, הביצוע פשוט, לא סופרים קלוריות, אוכלים בלי אשמה, לא צריך לתכנן כמה ארוחות ביום וגם מתרגלים את המשמעת וכוח הרצון.
הסיכונים הנובעים מאכילת ארוחה אחת ביום
דיאטה של ארוחה ביום, חשוב לציין, אינה מתאימה לילדים ובני נוער, לחולי סוכרת, לאנשים עם השמנת יתר, בעיות מטבוליות או הפרעות אכילה ולנשים הרות ומניקות.
כמו כל דיאטת "כסאח", היא לא קלה לביצוע ויכולה להיות מלווה ברעב, עייפות, חולשה, סחרחורת ולעתים גם רעד ובלבול, בגלל צניחה ברמות הסוכר.
במקביל, יכולים להתעורר בולמוסי אכילה לאורך כל השעה שמותר לאכול בה, או בימים בהם "פורקים עול" וחורגים מהדיאטה – מה שיכול להביא להפרעת אכילה מתמשכת.
על פי מחקרים אלה הן לא הבעיות היחידות בשיטה. חסרון עיקרי בה הוא חוסר היכולת לצרוך את מה שדרוש לגוף בארוחה אחת, כי הזמן קצר ומתמלאים מהר.
בטווח הארוך, עלולים להופיע גם חוסרים תזונתיים. בנוסף, מכיוון שהגוף נכנס למצב של הרעבה, מסת השומן עלולה לעלות על חשבון מסת השריר.
אנשים עם בעיות רפואיות, מסתכנים כאן אפילו יותר, בעיקר סוכרתיים, שחייבים לחלק את האכילה על פני היום, כדי לשמור על איזון רמות הסוכר.
מחקר מ-2007 עקב אחר משתתפים בריאים לאורך חצי שנה והשווה את השפעת הצריכה של אותה כמות קלוריות בארוחה אחת לעומת שלוש ארוחות הנפרסות על פני היום.
הממצאים גילו כי אלו שאכלו ארוחה אחת ביום הראו ירידה באחוזי השומן בגוף אבל גם עלייה ברמות הכולסטרול הרע (LDL) ובסבילות לאינסולין, שמשמעותן סיכון לסוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ושבץ.
נזק לכבד
וזה לא הכול; מחקר שנערך ב-2012 על עכברים, הראה שאכילה של פעם ביום, משפיעה לשלילה על הבריאות, לעומת שתי ארוחות. העכברים שניזונו מארוחה אחת ביום, הראו סבילות לאינסולין, עלייה בשומנים בדם, סיכון מוגבר לנזק חמצוני לרקמות שומן ולכבד. וכן, גם עלייה במשקל.
מסקנת החוקרים הייתה, שאכילת ארוחה אחת בלבד ביום, עלולה לפגוע בגנים המסדירים את השעון הביולוגי, מעגלי השינה והערות וחילוף החומרים.
ארוחה אחת, אבל לפחות בריאה
אם החלטתם לנסות את השיטה, כדאי להגביל אותה בתקופת זמן ולהקפיד שהארוחה הבודדת תהיה בריאותית ותכלול ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, שמנים מהצומח, זרעים ואגוזים, בסיכום של לפחות 1,200 קלוריות. אם לא מצליחים לצרוך את כל הקלוריות בארוחה, אפשר להוסיף שעה של אכילה ולחלק אותן לשתי ארוחות קטנות.
כמו כן, יש להימנע מסוכר, קמח לבן, משקאות מוגזים ומזון מהיר, ולשתות הרבה בשעות הצום.