מרפק גולף - לא חייבים לשחק | צילום: shutterstock
פציעת "מרפק גולף" (Golfer's Elbow), היא דלקת של הגיד המשותף לארבעה השרירים המכופפים באמה. גידים אלו מתחברים לזיז פנימי בעצם הזרוע באזור המרפק (Medial Epicondyle) ומכאן בא השם הרפואי של הפציעה – Medial Epicondylitis.
דלקת באזור הגיד יכולה להתפתח עקב נזק מצטבר בעקבות:
- עומס יתר או שימוש יתר בשרירים המכופפים באמה
- הפעלה מתמשכת של השרירים היוצרת מתח רב בגידים ובנקודות החיבור של הגיד לעצם
- פציעה חד פעמית עקב מתיחה חזקה
מתח רב לאורך רקמת הגיד עלול לגרום לקרעים מזעריים בה, להתפתחות דלקת ולכאב. חבלה פתאומית אף עלולה להוביל לקרע מלא בגיד, שמחייב התערבות כירורגית.
האם רק שחקני גולף מקצועיים סובלים מפציעת "מרפק גולף"?
למרות הכינוי לה זכתה הפציעה, "מרפק גולף" אינו נחלתם של שחקני גולף בלבד, בדיוק כפי ש"מרפק טניס" (דלקת בחלק החיצוני של המרפק) אינו פוגע רק במי שמשחק טניס.
מאחר שפציעה זו נגרמת לרוב משימוש יתר בשרירים המכופפים של האמה, כף היד והאצבעות, גם פעילויות יומיומיות כמו עבודות הקלדה, נגרות, מכונאות, ופעילויות ספורט כמו גולף, טניס, סקווש, הרמת משקולות, תנועת זריקה או כל פעילות מאומצת ומתמשכת של כפיפת אצבעות ושרירי האמה – עלולות לגרום למתח ומשיכה בגידים באזור החיבור לעצם הזרוע.
ללא מנוחה מספקת לצורך הרפיה והחלמה של המקום הפצוע, עלול להיגרם נזק מצטבר של היחלשות גידים, היווצרות קרעים והתרחבות של התהליך הדלקתי, אשר יקשו על הגוף לשקם את עצמו ולהתרפא.
איך לזהות דלקת "מרפק גולף"?
הסימפטומים האופייניים של פציעת "מרפק גולף" קשורים לכאב ורגישות באזור הדלקת, בחלק הפנימי של המרפק ובזמן ביצוע פעולות שונות שמערבות את הזרועות, כגון:
- אחיזת חפצים, לחיצת יד, כיווץ כף היד לאגרוף
- פתיחת דלת ופעילויות יומיומיות אחרות המבוצעות עם היד
- הרמת דברים כבדים במיוחד, כשגב כף היד מופנה לכיוון הרצפה
הכאב עלול להקרין גם לכיוון הזרוע ולכיוון כף היד.
כיצד ניתן לטפל בדלקת "מרפק גולף"?
יש להקפיד על מנוחה של היד הפצועה ולהימנע מכל פעילות הגורמת להגברת הכאב או זו שגרמה להתפתחות הדלקת מלכתחילה. מומלץ מאוד להגיע לטיפול כמה שיותר מוקדם, לפני שהדלקת הופכת לכרונית וקשה יותר לטיפול והחלמה.
חלק משיטות הטיפול הטבעיות אשר עשויות להועיל לריפוי או הקלה של "מרפק גולף" כוללות:
- נטרול נקודות מעוררות כאב ע"י טריגר פוינט תרפי (Trigger point therapy) – טיפול קצר ויעיל שבו המטפל מעסה או לוחץ על נקודות מעוררות כאב בשרירים על מנת להקל על הכאב ולשפר את יציבת ופעילות השרירים.
- שימוש בקינזיו טייפ (Kinesio taping therapy) – בשיטה זו מדביקים רצועות דביקות מיוחדות לאזור הכואב כדי שיתמכו בשרירים ויפחיתו את המתח שלהם על מנת להקל על הכאב ולעודד החלמה.
- טיפול בגישת "רכבות אנטומיה" לשחרור רקמות פאשיה (Myofascial Release) – דרך טיפול לזיהוי דפוסי יציבה ותנועה פתולוגיים, שמובילים לתסמונות הכאב השונות.
- דיקור יבש או מערבי (IMS Dry Needling) – השיטה נועדה לשחרר שרירים מכווצים ולהרפות משיכה מתמשכת של סיבי שרירים מקוצרים, שגורמים לגירוי עצבי ולכאב.
- שימוש באולטרה סאונד טיפולי (US) – טיפול באמצעות גלי קול שחודרים לרקמות הרכות כמו רקמות חיבור, גידים, רצועות, שרירים, צלקות ומפרקים.
גלי הקול גורמים לחימום עדין של האזור ומרגיעים כיווץ או מתח שרירי וכאבים הנובעים ממצבים אלו. הטיפול מעודד החלמה של הפציעה ברקמות הרכות.
דרכי טיפול נוספות הן שימוש בטכניקות של עיסוי רפואי, ביצוע תרגילי מתיחה שמותאמים למצבו של המטופל, מנוחה, וחבישת חגורה אורתופדית לאזור האמה, מתחת למרפק, בכדי להוריד עומס מהגידים באזור החיבור.
ניתן אף לבצע טיפולי עיסוי עם קרח וחבישות קרות להקלה על הכאב. מומלץ להתייעץ עם מטפל מוסמך לגבי משך ותדירות הטיפול בקרח.
יש לציין כי גורם רפואי מטפל יכול להמליץ על טיפולי פיזיותרפיה, תרופות נוגדות דלקת, הזרקת סטרואידים לאזור הדלקת ובמצבי קיצון, ניתוח.
יחד עם זאת, לפני שמגיעים לשלב הטיפול התרופתי או להתערבות הכירורגית, מומלץ לבדוק שיטות טיפול נוספות ולבחון דרכים טבעיות לפתרון הבעיה, בהתאם לייעוץ מקצועי.