זה מתחיל משלב בחירת הפטרייה הנכונה, ממשיך באחסון ארוך ויעיל ומגיע כמובן לרגע המבלבל של הניקוי במים זורמים – או שלא? על הפטריות שלנו יש סימני אדמה ונקודות שחורות, האם זה הגיוני שלא נשטוף אותן?
הן דלות קלוריות ושומן ונטולות כולסטרול. מכילות למעלה מתריסר מינרלים וויטמינים, כולל נחושת, אשלגן, מגנזיום, אבץ ומספר ויטמינים מקבוצת B כמו חומצה פולית. הן גם עשירות בנוגדי חמצון כמו סלניום וגלוטתיון, או GSH, ומגינות על התאים שלנו מפני נזק ומחלות כרוניות ודלקתיות.
הפטריות, ממלכה שמגיעה בהמון צורות, גדלים וצבעים שונים, ומוכרת לנו בעיקר בזכות הסוגים השכיחים כמו הפורטבלו, השמפיניון, השיטאקי, המיטאקי, הירדן (חורש) ועוד. היתרונות ברורים, הטעם בשרני ונהדר, אבל, החשש מגיע כשהן נוחתות אצלנו במטבח.
את הפטריות אנחנו מקבלים בדרך כלל בתוספת של מעטה אדמה ונקודות שחורות ולא ברורות שגורמות לנו להרגיש שמדובר במזון די מלוכלך שדורש ניקיון יסודי.
הפטריות המסחריות שאנחנו מכירים, גדלות בחממות ובתוך קומפוסט מפוסטר עם בקרת חום, שהינו סטרילי כמעט לחלוטין מחרקים, תולעים, בקטריות ווירוסים.
אומנם אין חיידקים אך יש חול
יתרה מכך, אם נעניק לפטרייה בישול בטמפרטורה גבוהה על הכיריים, נהרוג כל חיידק סורר שעוד נשאר בה. ועדיין, כשהיא ניצבת מולנו טרייה, לא ברור לנו האם להתעלם מהלכלוך או לשטוף אותה היטב במים?
שטיפת פטריות במים – אסון קולינרי
נתחיל מהשורה התחתונה: שטיפת פטריות במים היא רעיון רע. הפטרייה שלנו נקבובית וסופגת מים בקלות. היא עצמה עשויה מ-95-85 אחוזי מים, כך שגם שטיפה מהירה פוגעת בטקסטורה שלה והופכת אותה לחלקלקה, ספוגית, מדוללת בטעמה וחסרת סיכוי להגיע לפריכות הרצויה לנו של רכות לבנבנה בפנים ופריכות שחמחמה בחוץ.
חפשו על הפטרייה כל סימן של אדמה, נקודות שחורות, עובש או לכלוך, והיעזרו בנייר סופג לח או במברשת סיליקון למטבח כדי להסיר בעדינות כל חלק לא רצוי. הקפידו במיוחד לנקות את תחתית הכובע של הפטרייה – שם עלולים להתחבא חלקים מטונפים כמו גם וירוסים ובקטריות סמויים שהסתננו פנימה למרות תהליך הגידול.
שימו לב לייבש את הפטריות היטב לפני צריכה או אחסון.
לנקות עם נייר סופג לח
קלפו בקלילות שכבה דקיקה מהכובע והגבעול של הפטרייה – ותאמינו או לא, זה לא דורש בהכרח סכין, רק שתי אצבעות ומעט סבלנות. ניתן להפריד בין כובע הפטרייה לרגלה כדי לעשות זאת בנוחות.
קלפו שכבה דקה בקלות
פזרו מעט קמח רב תכליתי על הפטרייה ושפשפו אותה בעדינות וצפו בלכלוך שעל הפטרייה יורד. השיטה אינה מומלצת למי שמעוניין לאכול את הפטריות חיות וייאלץ להסיר את הקמח בעזרת מעט מים (מה שכאמור, לא מומלץ).
מתכון להצלחה: איך לבחור את הפטרייה המושלמת?
למרות שהפטריות שלנו טעימות ובריאות, כולנו יודעים שהן בסקאלת המחירים הגבוהה יותר מבין שלל הירקות ובנוסף גם מתקלקלות במהרה. בחירה נכונה של פטריות חשובה במיוחד לאורך חיי המדף שלהן והישרדותן במקרר הביתי.
חפשו פטריות טריות, מוצקות מאוד וללא סימני כתמים. העדיפו פטריות בתפזורת על פני פטריות ארוזות מראש, כך יש סיכוי גבוה יותר לפטריות טריות ופחות הצטברויות של לחות – רק שימו לב שהפטריות בתפזורת נמכרות בתנאים היגייניים.
חפשו פטריות מוצקות מאוד וללא סימני כתמים | צילום: shutterstock
איך לאחסן פטריות?
לפטרייה יש פוטנציאל להמשיך לצמוח גם לאחר שנאספה מן החממה, וכאמור, היא מלאת מים. באחסון בטמפרטורת החדר, הסיבים ימשיכו לצמוח ואז יתפרקו בסופו של דבר. יש לשמור על הפטרייה בקירור, אך לקחת בחשבון כי הפטרייה אינה שורדת גם בתוך המקרר יותר מכמה ימים, לפני שהיא מתחילה לאבד מטריותה ופריכותה.
אם הפטריות שקניתם, ארוזות כנהוג בתוך מיכל פלסטיק עם ניילון נצמד, ניתן לאחסן אותן כך, אך כדי להאריך עוד יותר את חייהן, מומלץ להעבירן לקופסת אחסון כאשר בתחתית הקופסה ומעל הפטריות נניח נייר סופג שיאפשר להן להגיר נוזלים תוך שמירה על טריותן, לעד 7 ימים במקרר.
עוד אפשרות אחסון היא לעטוף את הפטריות במגבת נקייה והכנסתן כך למקרר. ולחילופין, הכנסת הפטריות לשקית נייר מחוררת שתונח במקרר.
למי שמתעצל קצת, מומלץ לכל הפחות להקפיד להשאיר פתח בניילון הנצמד שבאריזת הפלסטיק, שימנע עיבוי והפיכת הפטריות לריריות במהלך האחסון בקירור. משם, היישר לסלט או לתבשיל המוקפץ. החך והגוף שלכם יאהבו את זה.