מתחילים לאבד את זה | צילום: shutterstock
מצאתם שיערות נושרות על המברשת או הכרית? לפני שתפתחו חרדות מהקרחת, חשוב להבין שיש ההבדל בין נשירת שיער להתקרחות.
בעוד הראשונה היא בעיה זמנית ופשוטה יחסית לטיפול, בתהליך ההתקרחות שערה שנשרה לא תצמח שוב. כיצד ניתן לזהות בין השתיים?
חייה של שערה
בראשו של אדם קיימים בממוצע בין 50 אלף ל-150 אלף שערות, כאשר נשירת שיער היא תהליך נורמלי ותקין לחלוטין, כל עוד מדובר על נשירה של 200-50 שערות בכל יום.
נשירה היא ברובה בעיה אסתטית ואין בה סכנה בריאותית, חוץ מהשפעתה בהיבט הרגשי.
השערה שמורכבת ברובה מקרטין, ויטמינים (A ,B12 ,B6) ומינרלים כמו אבץ, ברזל ומגנזיום, עוברת בחייה שלושה שלבים:
- שלב הצמיחה (אנגן) שנמשך כשלוש שנים ובמהלכו השערה לא מפסיקה לגדול
- שלב ההתנוונות (קטגן) שנמשך מספר שבועות – במהלכו הצמיחה עוצרת ובסיס השערה מצטמצם
- שלב המנוחה (טלוגן) – כאשר ייצור התאים נעצר והשערה נושרת. תהליך סופי זה עשוי להימשך מספר חודשים. לאחר הנשירה, זקיק השערה מתכונן לצמיחתה של שערה חדשה שתתארך בממוצע בכ-1 ס"מ מדי חודש
רובנו מתייחסים רק לנשירת השיער המתרחשת בקרקפת, אך למעשה זו יכולה להתקיים בכל מקום בו יש שיער בגוף.
לדוגמה, "אלופסיה אראטה", הינה מחלה שכיחה שמתבטאת באזורי התקרחות עגולים. הקרקפת היא המקום הכי שכיח לביטוי המחלה, אך גם הפנים או כל אזור עם שיער בגוף יכולים להיות מושפעים מהמחלה.
למה השיער שלנו נושר?
ישראל היא מדינה המאופיינת באחוזי נשירת שיער גבוהים ביחס למדינות אחרות בעולם. לתואר המפוקפק הזה יש סיבות רבות: רמת סטרס גבוהה, שינויי אקלים (בעיקר יובש ולחות), וכן מכיוון שההורים והסבים של רובנו הגיעו למדינה מאזורים שונים ואנו טרם השלמנו את תהליך ההתאקלמות.
גם גורמים גנטיים או סביבתיים כמו תזונה, תרופות, תכשירים לטיפוח השיער, וכיסויי ראש אדוקים עלולים להוביל לשיער דליל מהרגיל.
בקרב נשים, שינויים הורמונליים ולידות יכולים להגביר את קצב הנשירה (בעיקר עם גיל המעבר), כמו גם מחלות כמו חוסר איזון בבלוטת התריס והליקובקטר פילורי.
נשירת שיער ברפואה הסינית
הרפואה הסינית רואה בנשירת שיער ביטוי לבעיה אחרת בגוף. לרוב, נשירת שיער או הידלדלות השיער הן סימפטומים לחוסר איזון.
בהתאם לאבחון השיער, ניתן על פי רוב לקבוע באילו איברים קיים אותו חוסר איזון. לדוגמה, שיער דליל יעיד על חולשה בכליות, שיער חסר ברק יצביע על חולשה בריאות, שיער יבש, שביר או דק יעיד על חולשת דם.
על מנת להעניק את הטיפול המתאים, מתבססת הרפואה הסינית על דיאגנוזה מדויקת באמצעות תשאול המטופל וכן בדיקת השיער, הדופק והלשון.
עם זיהוי הסימפטומים, עומדים בפני המטפל מספר כלים שיכולים להחיש את קצב צמיחת השיער, כמו:
- דיקור
- צמחי מרפא סיניים
- טיפול ברולר (גלגלת מחטים עדינות שמטרתה לעודד בניית תאי עור ולהמריץ את הדם לאזורים ממוקדים לשם תמיכה בצמיחת השיער)
- שינויים תזונתיים המסייעים בעצירת נשירת השיער
הדיקור הסיני ישפר את אספקת הדם לאזורים שסובלים מהתקרחות, ינקה את עור הקרקפת מעודפי שומן או יזין את עור הקרקפת במצבי יובש, ובמקביל יסייע לאיזון מערכות הגוף השונות כדי להביא לצמיחת שיער תקינה.
נקודות הדיקור בטיפול יפוזרו על פני הגוף כולו, בדגש על נקודות השפעה באזור המתקרח.
בניגוד לטיפולים המערביים, הטיפול הסיני אינו מכיל כימיקליים ואינו כרוך בתופעות לוואי. על פי מטפלים, הדיקור צפוי להניב תוצאות תוך כחודש – כאשר ניתן יהיה לזהות האטה בקצב הנשירה ובהידלדלות השיער בתקופה זאת. לאחר כחודשיים נוספים תופיע צמיחה מואצת ומחודשת של השערות.
חשוב לציין כי אם אתם סובלים מיתר לחץ דם, מלחץ דם לא מאוזן, או ממיגרנות תכופות, עליכם לנקוט ביתר זהירות ולציין זאת בפני המטפל טרם הטיפול.
המלצות לשמירה על שיער בריא
עיסוי הקרקפת עם שמנים אתריים
לשמן רוזמרין, שמן סרפד ושמן גרניום יש סגולות של הנעה וחיזוק הדם. עיסוי הקרקפת עם שמנים אלו יעזור להמרצת זרימת הדם וכן להגברת קצב צמיחת השערה.
מומלץ לטפטף 10 טיפות מהשמן על כל 100 מ"ל של שמן צמחי (שמן זית לדוגמה) ולמרוח על הקרקפת. יש להמתין כ-10 דקות ולשטוף את השיער, ולחזור על הפעולה מדי יום.
שמן אתרי רוזמרין 100% טהור | רוזמרין רפואי
דוחה כינים ומחזק את שורשי השיער
שמירה על תזונה מאוזנת
תזונה המבוססת על קטניות (כמו אזוקי, מאש, עדשים, שעועית, חומוס), ירקות ופירות, דגנים מלאים, אגוזים וגרעינים (גרעיני דלעת וחמנייה), וכן מזונות המכילים ברזל כמו בשר או מוצרי סויה, הם מזונות שיתרמו לשיער בריא ויסייעו לחזק אותו מבפנים.
שימוש בצמחי מרפא סיניים לחיזוק הדם
צמח האנג'ליקה הסינית (Angelica Sinensis), ידוע כמחזק דם. בנוסף, שיח אברהם (Vitex Agnus Castus) הנודע כמאזן הורמונלי מצוין, יכולים אף הם לעזור בטיפול בנשירת שיער.
הימנעות משימוש בחומרים כימיים
תכשירי שיער כמו מרככים או קרמים המכילים כימיקליים, מזיקים לעור הקרקפת משום שהם יכולים לגרום ליתר לחות או יובש. מומלץ להימנע משימוש בהם ולעבור למוצרים טבעיים.
הפחתת העיסוק בשיער
מומלץ להימנע מהחלקות שיער, סלסול או צביעות שיער שפוגעים במבנה השערה. כמו כן, מומלץ להבריש את השיער עם מברשת רכה ולא צפופה.