להגיע בדמיון למקום של שלווה, שלמות וביטחון
דמיינו שאתם מתפרקדים על עשב רך בליבו של שדה פתוח, נרטבים מאגלי הטל, מתענגים על חמימות קרני השמש, מסתנוורים מהירוק העז, המנוקד בצהוב, סגול ולבן של פרחי בר, מאזינים לזמזום הדבורים, שואפים את ניחוחות הפריחה ומרגישים, איך אפשר שלא, הכי טוב בעולם.
גלישה לתוך סצנה פסטורלית מדומיינת, היא מהות הטיפול בדמיון מודרך. ההרפיה, הניתוק מהמציאות וגירוי הדמיון, יכולים לשנות דפוסי מחשבה ופעולה מקובעים על פי הטכניקה. או בקיצור, ללמוד לשחרר.
לתקשר עם התת מודע
שיטת הטיפול NLP ׁׁׁׁׁ(ניתוב לשוני פיזיולוגי – Neuro Linguistic Programming), בדומה לשיטות כמו היפנוזה רפואית, ביופידבק, שיטת סילבה ושיטת קיי, עושה שימוש בטכניקת הדמיון המודרך.
ה-NLP, כמו הטיפול בדמיון מודרך בכלל, התפתחה בין היתר, מתוך שיטות העבודה של הפסיכיאטר והפסיכולוג האמריקאי מילטון אריקסון, שהשתמש בהיפנוזה ובפנייה לתת מודע, ככלי לטיפול פסיכולוגי.
שיטת ה-NLP מסייעת בהתמודדות עם בעיות רגשיות כמו חרדות, פוביות, מחשבות טורדניות ומשברי חיים. במקביל היא יכולה לשמש גם למטרות של קידום עצמי, כמו שיפור היכולת להשגת מטרות, שכלול מיומנויות התקשורת וכוח ההשפעה והשכנוע, עבודה על כישורי למידה ועוד.
ניתן אף לתרגל אותה נקודתית, כדי להתכונן למבחן או ראיון עבודה חשוב, הרצאה בפני קהל וכד'.
איך עושים זאת? על פי השיטה, על ידי התחברות לתת מודע ותיקון דפוסי המחשבה שהתקבעו שם עם השנים, בעקבות פחדים, חוויות עבר, חינוך, דעות קדומות וכו'.
מכיוון שהדפוסים הללו לא רק שאינם מקדמים, אלא בולמים, מעכבים וגורמים לסבל, השיטה מציעה לאמץ דפוסים חדשים, שמשרתים אותנו ומקדמים את איכות חיינו.
טיפול מוצלח, אמור להקנות למטופל יכולת להתחבר למקום הרגוע בכל עת שירצה ולהשתמש במיומנות הזאת בחיי היומיום. התוצאות המקוות, הן שקט פנימי ורגיעה, שחרור מבעיה בריאותית או פסיכולוגית שהציקה בעבר, ועלייה בביטחון העצמי, בדימוי העצמי ובתחושת המסוגלות.
להריח את המלח
דמיון מודרך, הוא אחד הכלים בהם משתמשת שיטת ה-NLP לבצע את השינוי המבוקש. הרעיון הוא להיכנס למצב של רגיעה ואז להפליג בדמיון למקום, אמיתי או דמיוני, שבו אנחנו מרגישים שלווה, שלמות וביטחון. רוב האנשים יבחרו, יש להניח, באתר טבע כמו חוף ים, אחו ירוק, גדת נחל, פסגת הר או דיונה במדבר.
כדי להעצים את השפעת החוויה ולהפוך אותה לממשית יותר, יש להרכיב בדמיון את התמונה לפרטיה תוך שימוש בכל החושים: מראות וצבעים, צלילים, תחושות, ריחות וטעמים. הללו יכולים להגיע מזיכרונות עבר, מסרטים שראינו, או מעולם הפנטזיה.
אם בחרנו בסצנה של חוף ים, למשל, ננסה לראות בדמיון את המים הכחולים ואת הסלעים, לדמות את מגע השמש והרוח ואת גרגרי החול מתחת לכפות הרגליים, להריח את המלח ולשמוע את התנפצות הגלים אל החוף ואת צווחות השחפים.
מי שמתחבר לעצמו דווקא בלב יער עבות, יוכל לדמיין את הקרירות, את האפלוליות וריצודי האור המקריים, את ריח שרף הגזעים והטחב, אוושת הרוח בענפי העצים, משק כנפי הציפורים וכן הלאה, כיד הדמיון הטובה.
כאשר קשה לדמיין מקום ספציפי, ניתן להיכנס לתוך חוויה שאין לה תוכן מובנה ולהגיע לאותן תוצאות. לעצום את העיניים, לתת לתודעה לנדוד, וליצור סצנה מהדמיון שהיא נעימה ורגועה ויש בה את המראות היפים וההרמוניים והצלילים המרגיעים שמאפשרים לנו להרגיש טוב.
להעצים את החוויה
בנוסף לעובדה ששיטת ה-NLP עושה שימוש נרחב בדמיון מודרך, היא מציעה כלים להעצמת העבודה איתו. טכניקות להצפת מידע המכוונות לשינוי מדויק, למשל, פקודות מסוות המוטמעות בקלות בתת מודע וכן שימוש בשפה עקיפה וחושית, המעשירה את החוויה של המונחה בתהליך.
את התרגול בשיטת NLP ניתן לבצע באופן פרטני או קבוצתי, בליווי מדריך, המנחה כיצד לייצר תמונות ודימויים שיביאו את המונחה ליעד שבחר. כאשר נרכשת מיומנות, ניתן לבצע את התרגול גם ללא מדריך.
חשוב לדעת, לא כל אדם יכול להתמסר לעבודה העושה שימוש בדמיון, או מסוגל להפעיל את דמיונו לרמה הרצויה כדי ליהנות משיטת הטיפול. גם כאשר המטופל סובל מדיכאון קליני או מִבוחן מציאות לקוי, השימוש בטכניקת דמיון מודרך עלול להיות בעייתי עבורו.
במקרים כאלה, ניתן לבחור בפתרונות אחרים וממוקדים יותר, במסגרת שיטת ה-NLP.