כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
זה לא נורא, אבל זה גם לא ממש נעים; כשלושים אחוז מהאוכלוסייה סובלים ברמה זו או אחרת מ"בטן מלאה", ולא מדובר בכזאת שצברה זעם עצור.
אנחנו מדברים כמובן על בטן נפוחה, כזו הנוצרת מכך שמערכת העיכול מלאה בגזים. תופעה המלווה לעיתים בתחושת מלאות, כאבי בטן, שיהוקים, גיהוקים ופליטת גזים דרך המעי הגס.
בנוסף לאי הנוחות הפיזית, הרחשים השונים הנפלטים מהבטן הנפוחה, כמו גם הוצאת הגזים, עלולים לגרום לנו לחוש לא בנוח בסיטואציות חברתיות. וזה כמובן מתבטא גם בחלק אסתטי ובאופן בו הבגדים נראים עלינו.
בטן נפוחה – הסיבות
ישנם כמה גורמים מרכזיים לבטן נפוחה:
תזונה מתפיחה
מזונות שונים ידועים כמעוררי גזים ונפיחות בבטן התחתונה, ובהם ירקות מצליבים כמו ברוקולי, כרובית וכרוב; ירקות שמכילים גופרית כמו בצל ושום; קטניות כמו חומוס, שעועית, פול ועדשים וכן דגנים מסוימים כמו חיטה ושיפון.
תלוי במה שאכלתם | צילום: shutterstock
בליעת אוויר
ההסבר הזה פחות מוכר אבל הוא בהחלט אמין; הדרך בה אנו אוכלים עלולה לגרום להצטברות גזים בבטן העליונה.
כאשר אנו בולעים אוויר, הדפנות של הקיבה נמתחות וגורמות לאי נוחות ולשיהוקים. בליעת אוויר יכולה להיגרם כתוצאה מאכילה מהירה מדי, דיבור בזמן הארוחה, שתייה בקשית, לעיסת מסטיק ועישון.
גם שתיית משקאות מוגזים עלולה להוביל לבליעת אוויר ולגזים, משום שאלו מכילים בועות עם פחמן דו־חמצני אשר עוברות עם המזון את כל תהליך העיכול ונפלטות מהגוף עם שאריות המזון.
מצבים גניקולוגיים מסוימים עלולים לגרום לבטנן של נשים לתפוח – ואנחנו לא מדברים על היריון כמובן. נשים עשויות לסבול מבטן נפוחה לאחר כריתת רחם, לאחר שאיבת ביציות, כתוצאה מגירוי יתר של השחלות, וכן לפני מחזור (כתוצאה מהצטברות נוזלים ולא מגזים).
איך להוריד בטן נפוחה? שיטות מוכחות להקלה או למניעת נפיחות בבטן
משנים הרגלי אכילה
כידוע, פעמים רבות מניעה היא התרופה הטובה ביותר. במקרים רבים אפשר להפחית ואפילו למנוע את הופעת הנפיחות בבטן על ידי אימוץ כמה הרגלים פשוטים (או לפחות פשוטים על הנייר) וויתור על הרגלים מזיקים. הנה כמה הצעות:
הימנעו מלעיסת מסטיק – לעיסת מסטיק עשויה לגרום לבליעת אוויר, מה שעלול, מצידו, לגרום לנפיחות בבטן.
הימנעו משתיית משקאות מוגזים או לפחות הגבילו את צריכתם.
העדיפו ארוחות קטנות בתדירות גבוהה יותר, על פני ארוחות גדולות – אנשים שיש להם נטייה לבטן נפוחה עשויים לחוות תחושת מלאות ונפיחות לאחר צריכת כמות קטנה של אוכל בהשוואה לאנשים שאין להם נטייה כזאת. לכן, ארוחות קטנות יותר עשויות להיות הפתרון עבורם.
אכלו לאט ולעסו היטב – לעיסה איטית ויסודית מפחיתה את כמות האוויר שבולעים עם המזון. בנוסף, היא גורמת לצריכת כמות מוקטנת של מזון – מה שעשוי אף הוא למנוע את תחושת הנפיחות.
הימנעו משתייה בקשית אשר עלולה לגרום לבליעת אוויר.
עדיף להתמקד במניעה | צילום: shutterstock
נמנעים ממזונות אשר גורמים לגזים
כאמור, ישנה שורה ארוכה של מזונות אשר עלולים לגרום לגזים, בעיקר קטניות, דגנים מסוימים (כמו חיטה ושיפון) וירקות ממשפחת המצליבים.
גם מוצרי חלב עלולים לגרום לנפיחות בבטן, וכן מזונות שומניים אשר מאטים את תהליך העיכול ואת ריקון הקיבה. אם אתם נוטים לסבול מגזים, כדאי לנהל יומן מזון ולראות אילו מזונות גורמים לכם לתחושת נפיחות.
בודקים אלרגיות ואי־סבילות למזונות שונים
כאמור, אי־סבילות למזונות היא אחת הסיבות המרכזיות לנפיחות בבטן. אכילה של מוצרי מזון שאתם רגישים אליהם עלולה לגרום לייצור עודף של גז.
לבדיקת רגישות לא מוכרת למזון, כדאי לעקוב אחרי תגובות הגוף, ומערכת העיכול בפרט, לאכילת לקטוז (סוכר החלב), פרוקטוז (סוכר פירות), גלוטן (חלבון החיטה, קיים לא רק בחיטה אלא גם בדגנים נוספים כמו כוסמין, שעורה ועוד) וביצים.
אם אתם חושדים שאחד מהמזונות הללו גורם לכם לנפיחות בבטן, כדאי לנסות ולהסיר אותו מהתפריט לתקופה מסוימת ולראות כיצד הגוף מגיב לכך. בכל מקרה, מומלץ לעבור בדיקה רפואית מקצועית לרגישויות למזון על פי הממצאים.
ייתכן שמדובר ברגישות למזון | צילום: shutterstock
נעזרים בתוסף אנזים לעיכול
אם אתם סובלים מאי־סבילות למוצרי מזון מסוימים, כדאי לשקול נטילה של אנזימי עיכול שמסייעים בפירוק רכיבי מזון שונים, כמו לקטאז שמפרק לקטוז או אלפא-גלקטוזידאז שמסייע בעיכול קטניות וירקות.
נוטלים פרוביוטיקה
הפרוביוטיקה תורמת לשיקום ואיזון אוכלוסיית חיידקי המעי, ויש מחקרים שמראים שנטילת פרוביוטיקה עשויה להועיל במקרים של גזים ונפיחות בבטן. אם כי, כדאי לציין שאין מסקנות חד משמעיות בעניין.
על פי חלק מהמחקרים, פרוביוטיקה מקלה על תופעות של גזים אך לא משנה את תפקוד המעי והנפיחות בבטן.