ריח רע מהנרתיק בדרך כלל מעיד על פגיעה בפלורה, כלומר, אותה אוכלוסיית חיידקים ידידותיים המונעים את הופעת הפתוגנים והפטריות. כיצד טמפונים מיוחדים, שטיפות עשב חיטה, אבוקדו וזעתר יכולים לסייע לך לחסל את הסירחון?
לרוב הנשים יש ריח עדין וטבעי מהנרתיק, אשר משתנה במהלך המחזור החודשי ומושפע מהפלורה, כלומר אוכלוסיית החיידקים, הפטריות והאורגניזמים החיוניים וההכרחיים שקיימים באזור זה, בדיוק כמו החיידקים הידידותיים שאנו מכירים במעיים.
ריח לא נעים בנרתיק איננו מעיד בדרך כלל על העדר היגיינה או טיפוח אינטימי, ובן הזוג עשוי לחוות אותו באופן נעים, מעורר תאווה ושונה מאוד מהאישה.
נשים רבות חשות מבוכה כאשר ריח הנרתיק נעשה חזק יותר, ומלווה לעיתים בגירודים וצריבה, שינויים בהפרשות, אי נוחות ותופעות נוספות. הדבר עלול להעיד על נוכחות של פטריות (כמו קנדידה), טפילים, או חיידקים “רעים” (פתוגנים) בנרתיק.
חשוב לגשת לבדיקה גינקולוגית לשלילת בעיה רפואית, ולמרות המבוכה, להתעקש ולחלוק את החוויות עם הרופא המטפל.
שטיפות מרובות ושימוש בסבונים עם רמת חומציות לא מתאימה, כמו גם שימוש בתחתוניות שאינן מאפשרות אוורור מספק של הנרתיק – עלולים לגרום לחוסר איזון בפלורת הנרתיק. גורמים נוספים המשפיעים על החיידקים הידידותיים בנרתיק קשורים לתזונה, נטילת תרופות, מחלת הסוכרת ועוד.
מה קורה בנרתיק? | צילום: shutterstock
הנטורופתיה מציעה מספר פתרונות לטיפול טבעי בריח רע מהנרתיק, דרך שילוב של תזונה מתאימה, תוספים פרוביוטיים וטיפולים נרתיקיים חיצוניים.
מזונות שמסייעים למניעת ריח רע מהנרתיק
יוגורטים טבעיים אשר מכילים "חיידקים ידידותיים" (פרוביוטיים) עם עדיפות ליוגורטים אורגניים מחלב עיזים.
ירקות ירוקים העשירים בכלורופיל לניקוי הדם והפחתת זיהומי נרתיק טפיליים. מומלץ במיוחד לצרוך אבוקדו.
תבלינים ועשבי תיבול כגון אורגנו, קינמון, כורכום, זעתר וטימין, וכן, 2-1 כפות זרעי פשתן טחונים או שמן פשתן ליום.
נבטי אלפלפא ונבטי ברוקולי אורגניים.
דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וגרעינים.
אבוקדו טוב גם לנרתיק | צילום: shutterstock
השלמה טובה לטיפול הנטורופתי, הינה צריכה יומיומית של "חיידקים ידידותיים" המאזנים את רמות ה-PH בנרתיק, נטילת כמוסות שמן אורגנו, בעלות הפעילות האנטי פטרייתית ואנטי דלקתית וכן שימוש בצמח המרפא טבבויה אימפטיגינוסה (Tabebuia Avellanedae), בעל התכונות האנטי פטרייתיות.
מזונות שאינם מומלצים לנרתיק שלך
מזונות שאינם מומלצים לצריכה, במקרה של ריח עז ולא נעים מהנרתיק, הם מזונות שידועים כמעודדים שגשוג של קנדידה או דלקתיות:
סוכר לבן וכל נגזרותיו, וכן מקורות טבעיים לסוכר כמו דבש ופירות (למעט פירות הדר) ופירות יבשים.
בנוסף, ישנם מזונות שעלולים לגרום לאלרגיה שתבוא לידי ביטוי בדלקות חוזרות וריח וגינלי חריף. במקרים אלו מומלץ לערוך "דיאטת אלימינציה", שתבודד את המזונות הבעייתיים ותסייע לאתר את מקור הבעיה.
הטיפולים החיצוניים בריח וגינלי חזק כוללים שטיפות, אמבטיות, נרות, טמפונים מיוחדים ומריחות של שמן. הנה מספר טיפולים מומלצים שאת חלקם ניתן לבצע בבית:
שטיפה במיץ עשב החיטה
שטיפת הנרתיק במיץ עשב חיטה בתוספת תכולת כמוסה פרוביוטית, תביא לאיזון רמות ה-PH ותזרז את הריפוי. בנוסף, ניתן להכין שטיפה אנטי דלקתית ואנטי פטרייתית על ידי הכנת תערובת של טינקטורות (מיצוי אלכוהולי) של חותם זהב (Hydrastis), בבונג (Matricaria), שמן אתרי לבנדר, שמן עץ התה וקפסולה פתוחה של פרוביוטיקה, מהולים בכוס מים.
שימוש בטמפונים מיוחדים
טמפונים הספוגים בתערובת טינקטורות, עשויים להועיל מאוד לשיפור הריח מהנרתיק. טינקטורות מומלצות (מהולות במים) הן "ציפורני חתול", קורנית, חותם זהב, שמן עץ התה, שמן אתרי מרווה, שמן אתרי קמומיל או לבנדר, יחד עם תכולת כמוסה פרוביוטית. את הטמפונים ניתן להשאיר בין שעה לארבע שעות בגוף.
אמבטיית מרפא
את אותה תערובת של הטמפונים, ללא הכמוסה הפרוביוטית, ניתן להכניס לאמבטיית מים חמים ולטבול בה למשך כחצי שעה.
גם לברווזון נעים
חיזוק הנרתיק בעזרת נרות וגינאליים
ניתן להכין נרות וגינליים על בסיס שמן קלנדולה, שמן קומפרי, שמן אתרי לבנדר, שמן אתרי קורנית ושמן עץ התה. נרות אלה מעלים את עמידות הנרתיק בפני פתוגנים, וכן מכילים חומרים בעלי תכונות אנטי פטרייתיות.
שמן למריחה
עוד פתרון יעיל כנגד ריח רע מהנרתיק הוא הכנת שמן צמחי למריחה מתערובת של שמן קלנדולה, שמן קומפרי, שמן אתרי לבנדר, שמן עץ התה, שמן אתרי קמומיל, שמן אתרי מרווה ושמן אתרי קורנית.
כדי לקבל את הכמויות המדויקות לטיפולים אלה מומלץ לפנות לנטורופת או הרבליסט. חשוב לציין שנשים בהריון אינן יכולות לעשות שטיפות וגינאליות, להשתמש בטמפונים או לשבת באמבטיה – אך הן יכולות להשתמש בנרות, בפיקוח של גורם מקצועי.