בועז נחייסי מתרגל פלייסטיק
היה זה יד המקרה שהביא את בועז נחייסי אל עולם התנועה. או יותר נכון, ידה של חברה טובה שלקחה אותו, כמעט בטעות, לקורס הדרכת מורי פילאטיס. חמש שנים לאחר מכן, כשבאמתחתו שעות של ניסוי וטעייה וחקר לא מתפשר בעולם הגוף והתנועה, המציא בועז את הטכניקה המופלאה לאיזון הגוף והגדלת טווחי התנועה – הפלייסטיק.
בריאיון עם בועז הוא מספר לנו על הטכניקה שהמציא, למי היא מיועדת ואפילו מדגים כיצד לתרגל אותה לבד בבית.
פלייסטיק? מה זה אומר?
"טכניקת הפלייסטיק היא טכניקה שמלמדת אותנו איך לנוע יחד עם הגוף והנשימה בהרמוניה, ובכך עוזרת לנו להשתחרר מאנרגיות רעות ומהפרעות.
הטכניקה משלבת תנועה פיסית של הגוף והתודעה ועוזרת למתרגל להשתחרר מ"עומסי האישיות" שלו כלפי עצמו.
נניח שאני מאוהב או לחילופין בחרדה – אותו הרגש מתבטא בגוף שלי, ולעיתים אף מתקבע בצורה של גב כפוף או כאב בבטן. המטרה של הטכניקה הזאת היא לשחרר את האדם מכל זה, לנקות אותו, ולאפשר לו לחזור להיות מי שהוא באמת, בלי כל זה".
המקל הוא המורה: כיצד הטכניקה מתבצעת?
בטכניקת הפלייסטיק המתאמנים בעיקר שמים דגש על התנועתיות של בית החזה ותרגול הלב. הטכניקה מכילה בתוכה המון ספירלות ותרגילי extension (תרגילי גמישות שנועדו להרחבת טווח התנועה), כשכל התנועתיות הזאת בעצם נסובה סביב, שימו לב: מקל מטאטא פשוט.
"המקל הוא המורה שלי ואני התלמיד שלו" מספר בועז ומסביר כיצד המקל, כאשר אנו מניחים אותו בנקודות מפתח לאורך הגוף שלנו, גורם לנו להתפתל סביבו ולהקשית את הגב שלנו מעליו, ובעצם מכתיב לנו את הטכניקה ומאפשר גמישות. "כשאין מקל- כל תלמיד יעשה את הפרשנות שלו למה שהמורה יעשה, אבל כשהמקל קובע, אין ימינה ושמאלה", הוא אומר בחיוך.
מלבד מורה פיסי, בועז רואה במקל גם אי של יציבות המזמין את המתאמן לצאת מהמקום הבטוח שלו ולהתנסות בחוויה שאולי הוא לא מורגל אליה.
"לכן, כל מי שמטיל ספק – לא יצליח בטכניקה הזאת", הוא אומר. "בטכניקה הזאת צריך לסמוך על המקל. המתאמנים שלי יכולים להגיע לשיעורים עם אפס גמישות ולהיווכח כיצד הטכניקה מוציאה מהם את הגמישות הנדרשת, זאת מכיוון שהטכניקה שמה דגש על הרחבת טווח התנועה. המתאמן המסור ינוע כמו מים, בציפה. נכון, אולי הוא לא יגיע לשפגט אבל הבטן שלו תהיה חזקה כמו של פומה".
למי הטכניקה מיועדת?
"הטכניקה מיועדת לכל מי שסקרן ויש בו את הפליאה לגבי החיים, וגם לכל מי שרוצה להרחיב את טווח התנועה שלו ואת יכולת התנועה שלו".
בועז מעיד כי בפועל כחמישים אחוז מהמתאמנים בפלייסטיק הם גברים: "אני חושב שהסיבה לכך נעוצה בעובדה שפעמים רבות גברים סובלים מטונוס מוגבר בגוף, (טונוס הוא הכיווץ התמידי של שרירי הגוף ומרכיב חשוב ביציבה שלנו), מה שיכול להביא לקיצור הרקמות הרכות ולהגביל את טווחי התנועה.
טכניקת הפלייסטיק מזמינה את המתרגל בה להרחיב את אותם מקומות מכווצים בגוף, להאריך אותם ולשחרר את הדחיסות. כך הגוף בעצם משחרר את "הנעילה המרכזית" שלו ומתחיל להסתובב חופשי במרחב".
עקרונות הפלייסטיק
- עקרון העונג
אם פרויד היה מגיע לשיעור של בועז, כנראה שהוא היה נעמד בשורה הראשונה. בניגוד לטכניקות אחרות שבהם המתאמנים נראים לא פעם כחושקים במותם, מבחינתו של בועז – עונג הוא חלק חשוב מהטכניקה. בועז מזמין את המתרגל להתענג על החומר, ליהנות ולהתחבר לקיים. - כולנו רקמה אנושית אחת חיה
ואין כוונתי לשיר המופלא של חוה אלברשטיין. הפלייסטיק היא טכניקה שנועדה להרחיב אך בו-זמנית גם לחבר: את הרקמות זו לזו, את האדם לרקמות ואת האדם לאדם. הפלייסטיק היא טכניקה שמחברת גם בין אנשים. - זרימה
בדומה למקור מים עומדים המזמינים לא פעם צרות, כך גם הגוף שלנו. אזורים רבים בגופינו מתייבשים עקב מחסור בתנועה ובזרימה. כדי להימנע מבעיות פיסיות בגוף שלנו כמו בעיות ברכיים, באגן או ביציבה – עלינו להזיז אותו. - נשימה
בדומה לטכניקות תנועה אחרות, גם בטכניקת הפלייסטיק, הסנכרון בין נשימה לתנועה- הכרחי.
מהם יתרונות הטכניקה?
לשאלה הזאת אין לבועז תשובה חד משמעית. הוא אינו מספק יתרונות מובהקים כמו גמישות או חוזק כפי שנהוג לומר על טכניקות אחרות.
הסמנטיקה של בועז היא בתפיסות עולם, ואת תפיסות העולם האלו הוא מבקש להמיר אל הטכניקה שהמציא. לכן אולי קשה לו לשים מילים בפיו שיגדירו את הטכניקה.
"בניגוד למה שאומרים, בעיניי הגוף הוא לא מכונה. אין לו צירים ולא קונסטרוקציה. התרגול בפלייסטיק בא ללמד אותנו שהגוף שלנו כמו פרי – וכפי שהפרי הופך להיות בשל עם הזמן, כך גם אנחנו.
היתרון המרכזי של הפלייסטיק הוא הזזת הגוף 360 מעלות וגם הזזת האיברים הפנימיים, שהם חלק גדול מהתרגול, וכתוצאה מכך גם שיפור מערכת הלימפה המסנכרנת בין הנשימה לתנועה".
איזה טיפ אתה יכול לתת לאנשים לאורח חיים בריא?
"האמרה הידועה 'הגוף בוגד בנו' – מוטעית מיסודה. לגוף שלנו אין אישיות משלו, ובטח לא רצון לפגוע בנו. אלה רק אנחנו שלא קשובים לגוף שלנו מספיק וגורמים לו להיפצע או לחלות. לכן, אם יש חיבור תקין ביננו לבין הגוף שלנו – לא נפצע כל כך בקלות.
הרעיון של להתחבר לעצמך, הוא שעומד בבסיס הטכניקה הזאת, והוא שמזמין אותנו לסלק את הרגשות השליליים ולא לתת להם להיחרט בנו פיסית. השאירו את הגוף רך ואת הלב פתוח".
רוצים להתנסות גם בטכניקת הפלייסטיק?
במיוחד לשם כך נועדו הסרטונים הבאים, המציגים את רזי הפלייסטיק ואת המורה הרוחני של הטכניקה המופלאה:
- כיצד לשחרר עומס בגב התחתון
- כיצד לפתח גמישות באזור הגב
- תרגיל אחד נוסף, אותו מומלץ לתרגל בסיום היום