כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
לפני שיחלפו לכם 24 שעות ללא מזון, התאים שלכם כבר יתחילו לנקות את עצמם. כעבור יממה תחושו צלילות מחשבתית ועלייה באנרגיה, ובתום שלושה ימים של שתיית מים בלבד, הגוף ייצר לכם כבר תאי חיסון חדשים. מבט מרתק לתוככי גוף בצום
צום הוא אחד הכלים העוצמתיים, גם אם השנויים במחלוקת, של הרפואה הטבעית. חסידי הצום טוענים שלצום (הכולל שתיית מים) יש יתרונות רבים לבריאות, ובהם ניקוי וסילוק רעלים, דיאטה לירידה במשקל, תמיכה בעיכול ואף צלילות מחשבתית. צום אף מהווה פעמים רבות מעין פעולת Restart לשינוי תזונתי ובריאותי.
ישנן אסכולות שונות הנוגעות לצום, בחלק מהמקרים מדובר בדיאטות צום חלקי או צום לסירוגין (למשל, דיאטת 16 8 או צום של 24 שעות מדי שבוע). אך יש גם אסכולות שדוגלות בצומות ארוכים יותר, למשל, צומות של 72 שעות ומעלה. צומות כאלה חייבים להיעשות תוך צריכה מספקת של נוזלים ובפיקוח רפואי.
השאלה היא מה קורה לגוף שלנו בזמן שאנחנו צמים. למשל, איזה תהליכים הוא עובר אחרי ארבע שעות, ואיך הוא מרגיש כעבור שלושה ימים. הנטורופטית, אלקסיס שילדס, מסבירה את התהליך המרתק במפורט ונותנת לנו מבט חשוב לתהליכים פנימיים שמתרחשים כשאיננו אוכלים.
צום: ארבע השעות הראשונות
ארבע השעות הראשונות לאחר הארוחה האחרונה הן זמן של גדילה אנבולית. הגוף מנצל את האנרגיה שזה עתה קיבל כדי להניע פעילות ולצורך צמיחת תאים ורקמות.
הלבלב מייצר את ההורמון אינסולין, מה שמאפשר לגוף לנצל את הגלוקוז ששוחרר למחזור הדם לאחר הארוחה ולאחסן את האנרגיה העודפת בתאים לשימוש מאוחר יותר.
צום: השעה ה-4 עד השעה ה-16
השלב השני מתחיל כארבע שעות לאחר הארוחה האחרונה ונמשך עד כ-16 שעות מרגע סיומה. זהו השלב הקטבולי, בו הגוף מתחיל להשתמש בחומרים המזינים שאחסן לצורך אנרגיה.
ברגע שהאנרגיה המאוחסנת בתאים נגמרת, הגוף מתחיל להשתמש בשומן המאוחסן. התהליך של שריפת השומן לצורכי אנרגיה משחרר מולקולות הקרויות "גופי קטון", וזה קורה לרוב סביב השעה ה-16 מתום הארוחה האחרונה. קצב ההגעה לשעה הזו תלוי גם במה שנאכל בארוחות האחרונות – אכילה של פחמימות ועמילנים מעכבת את התהליך, ואילו ארוחות שמבוססות בעיקר על שומנים וחלבונים מזרזות את התהליך.
בשלב הזה יוצא לדרך גם אחד מהמנגנונים החשובים של הצום – אוטופגיה. מדובר על תהליך "פירוק עצמי" במהלכו התאים מנקים עצמם מחומר תאי מת או פגום. כשהתאים לא מפעילים את האוטופגיה, עלולות להיווצר מחלות ניווניות, מחלות כרוניות ומחלות סרטן.
דיאטות צום לסירוגין, לרבות דיאטת 16:8 הכוללת צום יומי במשך 16 שעות, מבוססת על תהליך שריפת השומן.
הגוף מתחיל להשתמש בשומן | צילום: shutterstock
צום: השעה ה-17 עד השעה ה-24
כעבור 16 שעות מתחילת הצום, הגלוקוז בתאים והגליקוגן בכבד ובשרירים מתחילים להידלדל במהירות – מה שגורם לגוף לשרוף את השומן המאוחסן על מנת לעמוד בצורך של הגוף באנרגיה. בשלב הזה מרבית האנשים עדיין מתפקדים כרגיל ושומרים על שגרה של עבודה ולעיתים אף אימונים, כך שהגוף זקוק לכמות גדולה למדי של אנרגיה.
בנקודה זו מופעל גם ייצור של אנזים בשם AMPK, שמגביר את תהליך האוטופגיה שמתרחש בכל הגוף.
בשלב זה, נזכיר שוב: אם אתם מתכננים צום ארוך של למעלה מ-24 שעות, כדאי לעשות זאת בליווי רפואי.
הגענו ליממה של צום; הגוף נכנס למצב שנקרא קיטוזיס, בו מסתמכים על שריפת מאגרי השומן לצרכי אנרגיה. כאשר תאי השומן מתפרקים, נוצרים גופי קטון ומשתחררים לזרם הדם. גופי הקטון מחליפים את הגלוקוז כמקור הדלק העיקרי של המוח.
הקטונים מייצרים פחות דלקתיות והם גם מגבירים את הייצור של חלבון בשם BNDF אשר תומך בצמיחה של נוירונים במוח. כתוצאה מכך, צום שנמשך יותר מיום אחד עשוי להביא, בניגוד לתפיסה המקובלת, לעלייה בביצועים הקוגניטיביים, בצלילות הנפשית וברמת האנרגיה, וכן לתרום לשיפור הזיכרון ארוך הטווח ואף להפחתת הסיכון לפתח אלצהיימר בעתיד.
סביב 48 שעות מתחילת הצום, רמת הורמון הגדילה כבר גבוהה פי חמישה ממה שהייתה בתחילת הצום, וזאת משום שגופי הקטון והורמון הרעב גרלין, מקדמים את הפרשת הורמון הגדילה. ההורמון מסייע בשימור מסת שריר ומפחית הצטברות רקמות שומן, וייתכן שהוא גם משפר את בריאות הלב וכלי הדם.
אחרי כ-54 שעות, האינסולין יורד לנקודה הנמוכה ביותר שלו מאז תחילת הצום, והגוף הופך ליותר רגיש לנוכחותו. הדבר תורם לאיזון רמות הסוכר בדם, להפחתת מצבי דלקת ולהגנה מפני מחלות כרוניות הקשורות בהזדקנות.
צום: 72 שעות ומעלה
אחרי צום של שלושה ימים ומעלה, הגוף עובר למצב של קיטוזיס עמוק. המשמעות היא שהוא ממשיך ליהנות מהיתרונות הקודמים של הצום כמו שריפת שומן, ייצור כימיקלים והורמונים מועילים וצלילות מחשבתית.
בנוסף לכך, מחקרים מראים שצומות ארוכי טווח הופכים את הגוף ליותר עמיד למתחים ולחשיפה ולרעלים, וכן שהם מגבירים ייצור של הורמונים להם עשויות להיות השפעות אנטי סרטניות ומעכבות הזדקנות.
ממצאי המחקרים אף מראים שאחרי צום של 72 שעות, הגוף גם מתחיל לפרק תאי חיסון ישנים וליצור תאי חיסון חדשים.
עם זאת, חשוב לדעת שמצב מתמשך של קיטוזיס עלול להביא לחמצת – ירידה של החומציות בדם, מה שעשוי לגרום לירידה בפעילות איברי הגוף, לפגיעה בכבד, בשרירים ובחילוף החומרים, ובמצבי קיצון אף לתרדמת.
השורה התחתונה
צום אכן עשוי לקדם את הבריאות בדרכים רבות. עם זאת, חשוב להקשיב לגוף, להקפיד על שתיית מים, ובמקרה של צום שנמשך למעלה מ-24 שעות, או אם אתם סובלים ממחלות כרוניות או נוטלים תרופות, חובה להיות תחת פיקוח רפואי.
בנוסף לכך, אם אתם מתכננים צום שנמשך מעל יממה, יש לקיימו בתנאי מנוחה. לאנשים עם היסטוריה של הפרעות אכילה מומלץ להימנע מצומות ממושכים.