כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
בדומה לכאבי ראש, גם כאבי אוזניים הם בין הסיבות הנפוצות לביקורנו אצל הרופא. פעמים רבות כאבי האוזניים עשויים להיות מלווים בשלל תסמינים כגון חום, הפרשות מהאוזן, קושי בלעיסה, כאב בלסת ואפילו אובדן שמיעה.
למרות שהם לא נעימים, התסמינים הנלווים עשויים לסייע באבחון הסיבה לכאב. על אילו סיבות אנו מדברים וכיצד נוכל להתגבר על הכאבים בעזרת שיטות טבעיות?
למה זה מגיע לי? כל הסיבות הנפוצות לכאבי אוזניים אצל מבוגרים
מגודש, דרך עודף שעוות אוזניים ועד לאלרגיות – יש לא מעט סיבות לכאבי אוזניים אצל מבוגרים.
לעתים קרובות, הכאב נגרם כתוצאה מחסימה בחצוצרת השמע המקשרת בין האוזן התיכונה לבין הלוע. כאשר התעלה הזו חסומה, אוויר ונוזלים מתקשים לעבור דרכה, מה שגורם להצטברות היוצרת לחץ וכאב.
הסיבה שילדים סובלים יותר מכאבי אוזניים ודלקות אוזניים נובעת מהעובדה שחצוצרת השמע אצלם קטנה וישרה יותר, מה שמקשה על ניקוז הנוזלים. עם זאת, גם אצל מבוגרים עלולה להתרחש חסימה כזו, אך זהו רק אחד מהגורמים לכאבי אוזניים אצל מבוגרים. הנה כמה מהן:
תגובה אלרגית
אנשים הסובלים מאלרגיות, כמו אלרגיה לחתולים או אלרגיה לאבק, יודעים שלאלרגיה יכולים להיות מגוון ביטויים – מהתעטשויות, דרך גירוד ועד לעיניים דומעות, הנובעים מכך שהחשיפה לגורם האלרגנית גורמת לתאים בגוף לשחרר היסטמין אשר אחראי לתחושת הגירוי, לייצור ריר מוגבר ולנפיחות.
אחד הביטויים לאלרגיה (גם אם לא הנפוץ שבהם) יכול להיות כאב אוזניים, וזאת משום שרירית הממברנה של חצוצרת השמע יכולה להגיב לאלרגנים על-ידי דלקת.
דלקת אוזן חיצונית
דלקת זו, המכונה גם "אוזן השחיין", נפוצה מאוד בעיקר אצל ילדים בגילאים בוגרים ואצל מבוגרים, בעיקר בחודשי הקיץ ועלולה להתפתח, בין היתר, בעקבות שחייה בבריכות משותפות, מטבילה במקוואות ומשימוש במקלוני אוזניים.
היא נגרמת כתוצאה מחדירת מים לא נקיים שמצטברים בתעלת האוזן החיצונית ויוצרים מרבץ לחיידקים הגורמים לזיהום.
דלקת אוזן תיכונה
דלקת זו אשר יכולה להיות חד פעמית או כרונית, מלווה בהצטברות של הפרשה בחלל האוזן התיכונה בעקבות זיהום ואף בשלפוחיות על פני עור התוף.
האחראים לזיהום הם חיידקים שהתמקמו באוזן התיכונה – אותו חלק הנמצא מאחורי עור התוף וכולל את עצמות השמע (וזאת בניגוד לדלקת האוזן החיצונית, שם החיידקים מתמקמים בתעלת האוזן החיצונית).
סינוסיטיס
דלקת בסינוסים (מערות הפנים) היא דלקת הנגרמת על-ידי זיהום חיידקי או נגיפי, אלרגיה וגורמים נוספים, ועלולה להתפתח בתגובה לחסימה של פתח הניקוז הזעיר של הסינוס. התוצאה – אף סתום, נזלת מוגלתית, כאבים בפנים, כאבי ראש ולעתים גם תחושת לחץ וכאב באוזניים.
הצטברות שעוות אוזניים
שעוות אוזניים היא דבר חיובי בסך הכול ומטרתה ליצור שכבת הגנה על האוזניים. עם זאת, לעתים יש הצטברות של שעווה באוזן אשר עלולה לגרום לחסימה בתעלת האוזן, מה שעלול לגרום לא רק לפגיעה זמנית בשמיעה, אלא גם לכאבים.
הצטברות כזו של שעווה עשויה לנבוע מייצור יתר של שעווה, מניקוי אוזניים לא נכון אשר דוחס את השעווה פנימה ומשימוש במכשירי שמיעה.
הפתרון? רופא אף אוזן גרון יכול להסיר את השעווה העודפת במרפאה, לרוב על ידי שטיפת אוזניים – התזת מים בטמפרטורת הגוף לתוך תעלת האוזן, או על ידי שימוש במכשיר שאיבה.
קרע בעור התוף עשוי להיגרם כתוצאה מזיהום (ובעיקר מזיהומים חוזרים) של האוזן התיכונה, וכן בעקבות חשיפה לרעש בעוצמות גבוהות במיוחד או בעקבות חבלה.
שינויים בלחץ אטמוספרי
אלו הם בדיוק כאבי האוזניים שאתם חשים בעליות לירושלים, או לחילופין, ובעוצמה גבוהה יותר, במהלך טיסה.
פציעה
לעתים כאבי אוזניים נגרמים על ידי פציעה כמו למשל שריטת האוזן תוך גירוד בחלק הפנימי, בעקבות שימוש במקלון ניקוי אוזניים או על ידי חפצים אחרים.
שן פגועה
לעתים כאב בשן עלול להקרין לאזורים מרוחקים יותר כמו האוזן.
הרפס
כאבי אוזניים עוצמתיים עלולים לנבוע גם כתוצאה כנגיף ההרפס. במקרה זה, נוכל לראות סימנים לכך בצורת שלפוחיות קטנות על גבי תעלת האוזן החיצונית.
כאבי אוזניים: האם זה מסוכן?
בדרך כלל כאבי אוזניים אינם מסוכנים, אך יש מצבים שבהם עשויים להתעורר סיבוכים, בהתאם לגורם ממנו התפתח הכאב. למשל, קרע בעור התוף לרוב מתרפא מעצמו, אבל במקרים קיצוניים הוא עלול לגרום לאבדן שמיעה או לוורטיגו. בנוסף, הוא עלול לגרום גם לזיהום אשר יכול להתפשט לעצם הממוקמת מאחורי האוזן.
דלקת אוזן חיצונית (אוזן השחיין) עלולה במקרים נדירים להתפשט לרקמות הסמוכות ובמקרים נדירים במיוחד, לרוב אצל מבוגרים החולים בסוכרת, להתפשט לעצמות הגולגולת הסמוכות ואף לפגוע בעצבים. אלו מצבים אשר מחייבים טיפול רפואי דחוף ומינונים גבוהים של אנטיביוטיקה.
איך מטפלים בכאבי אוזניים?
דלקות אוזניים מטופלות לרוב בעזרת טיפות אוזניים ולעתים גם בעזרת טיפול אנטיביוטי.
הצטברות של שעוות אוזניים מטופלת על ידי שטיפת אוזניים (על ידי רופא אף אוזן גרון בלבד) ותופעות רבות (כמו קרע עור התוף או פציעה) חולפות מעצמן, כאשר ניתן ליטול משככי כאבים להקלה על הכאב.
כדאי לדעת, שגם לרפואה האלטרנטיבית יש מה להציע בתחום, במיוחד בכל הנוגע להקלה על כאבים. דיקור סיני, למשל, יכול להקל על אלרגיה ולסייע בהפחתת הכאבים הנובעים ממנה.
לצורך כך הכנו לכם רשימה של כמה תרופות טבעיות וטיפולים אלטרנטיביים שיכולים לעזור. כדאי לקחת בחשבון שבכל מקרה של כאב אוזניים כדאי להתייעץ עם רופא, על מנת לאתר את מקור הכאב ולהימנע מסיבוכים.
6 דרכים טבעיות להקלה על כאבי אוזניים
קומפרסים קרים וחמים – הניחו קומפרס קר (למשל, שקית קפואה עטופה במגבת) על האוזן הכואבת למשך עשר דקות, ולאחר עשר דקות החליפו אותה בקומפרס חם (כמו כרית חימום) למשך עשר דקות נוספות.
אפשר גם להתמקד רק בקומפרס קר או קומפרס חם אם מעדיפים.
שמן זית או שמן לבנדר – זוהי תרופה עממית אשר נחשבת יעילה להקלה על כאבי אוזניים, גם אם אין לה ביסוס מדעי. פשוט מטפטפים כמה טיפות של שמן זית או שמן לבנדר לתוך תעלת האוזן.
שימו לב: אין לטפטף שמן לתוך האוזן במידה ויש חשד לנקב בעור התוף, מחשש לזיהום.
שמן שקדים ושמן עץ התה בשמן עץ התה קיימים רכיבים אנטי בקטריאליים שמסייעים בחיטוי וריפוי תופעות דלקתיות. שמן שקדים מסייע בהקלה על כאבי אוזניים.
אופן השימוש: ערבבו כפית של שמן שקדים עם ארבע טיפות של שמן עץ התה. חממו מעט, הספיגו בצמר גפן והניחו באוזן.
כירופרקטיקה –כירופרקטיקה נחשבת ליעילה לטיפול בדלקות אוזניים חוזרות וזאת משום שהטיפול עוזר לנקז החוצה את הנוזלים שהצטברו באוזן.
מחקר שנערך על ילדים בני חמש ומטה שסבלו מדלקות אוזניים חוזרות וקיבלו כמה טיפולי כירופרקטיקה, מצא ש-93% מהם חוו שיפור, כאשר 75% מהם חוו שיפור תוך עשרה ימים או פחות, ו-43% מהם חוו שיפור לאחר טיפול או שניים.
שכיבה בראש מורם – למשל, כשהראש מונח על כמה כריות, עשויה להקל על כאבי אוזניים, וזאת משום שהתנוחה הזו מקלה על הלחץ באוזן התיכונה ועשויה גם לעזור בניקוז הנוזלים.
ג'ינג'ר –לג'ינג'ר ש תכונות אנטי דלקתיות והוא יכול לסייע בהרגעת כאבים. במקרה של כאב באוזן, מרחו מיץ ג'ינג'ר מסביב לתלת האוזן החיצונית (אך אל תכניסו אותו ישירות לאוזן!)
לעיסת מסטיק – על כאב אוזניים בזמן טיסה ניתן להקל על ידי לעיסת מסטיק או מציצת סוכריה.
איך להימנע מכאבי אוזניים?
לפעמים המניעה לא פחות חשובה מהטיפול, בייחוד במקרים מהסוג הזה. על-אף שלא תמיד ניתן למנוע כאבי אוזניים, ניתן למנוע לפחות חלק מהמקרים. הנה כמה דברים שאפשר לעשות: