מחזור ויציאות - שניים שמתחברים | צילום: shutterstock
דימום, כאבים ומצבי רוח הופכים את המחזור החודשי לעניין לא נעים, ויש שיוסיפו "בלשון המעטה". לכל אלה מתווסף עוד גורם שרבות מתביישות לדבר עליו – ואנחנו מתייחסים כמובן לנושא היציאות.
עבור נשים רבות המחזור מלווה בבעיות עיכול, שלשולים ועצירות, ואף בשינויים בתדירות, במרקם ואפילו בריח היציאות. מצב כזה עלול לגרום לכל כניסה לשירותים להיות מלווה בכאבים, כשלא ברור אם מקורם במערכת העיכול או בהתכווצויות ברחם.
מחקר שנערך על 156 נשים מצא שכאבי בטן (הנובעים מבעיות במערכת העיכול) ושלשולים, הם מהתסמינים הנפוצים ביותר של המחזור החודשי. 58 אחוזים מהמשתתפות דיווחו על כאבי בטן לפני המחזור, ו-54 אחוזים מהמשתתפות דיווחו על כאבי בטן במהלך המחזור.
בנוסף, 24 אחוז מהנשים שהשתתפו במחקר דיווחו על שלשולים שמתחילים לפני קבלת הווסת, ו-28 אחוזים נוספים דיווחו על שלשולים במהלך הווסת, כך שניתן להגיד בוודאות שאת לא לבד בחוויה הזאת.
כרגיל, ההורמונים אשמים
אם זה מנחם, יש מי שאחראי לשינויים שלך ביציאות בזמן המחזור. האשמים הם הפרוסטגלנדינים – הורמונים אשר נמצאים ברקמות הגוף, בין היתר ברחם, ומיוצרים בכמות גבוהה יותר בתקופת הווסת.
הפרוסטגלנדינים ממריצים את שרירי הרחם בשביל לעזור לו להתכווץ. אבל, אם נוצר מצב בו הגוף מייצר יותר פרוסטגלנדינים מהכמות לה הוא זקוק, הפרוסטגלנדינים העודפים נכנסים למחזור הדם ומשפיעים באופן דומה (למשל, התכווצויות) על שרירים אחרים בגוף, כמו שרירי המעי.
לעיתים לא מדובר רק ביציאות תכופות יותר, אלא גם בשלשולים. הפרוסטגלנדינים מקטינים את קצב ספיגת המזון במעי, מה שגורם לאוכל לעבור במעי הגס במהירות גבוהה יותר ומגביר את תדירות הביקורים בשירותים. הם אף עשויים להשפיע על מאזן המלחים בגוף, מה שעלול לגרום לשלשול.
אצל חלק קטן מהנשים מתרחשת תופעה הפוכה של עצירות בימי המחזור החודשי. עצירות זו מקושרת עם פעילות יתר של ההורמון פרוגסטרון אשר גורם להאטה של מערכת העיכול. הורמון זה עוזר להכין את הגוף להריון ולכן הרמה שלו עולה בתקופה שלפני קבלת הווסת.
הפרוגסטרון אשם גם בריח הרע של היציאות, האופייני לתקופת טרום המחזור. רמות גבוהות של ההורמון הזה נמצאו במחקרים כמקושרות עם עצבנות ועם תשוקות למזונות אסורים (מה שלעתים קרובות הולך יד ביד בתקופה זו).
השינוי בהרגלי האכילה ובולמוסי אכילה פתאומיים עלולים לגרום לא רק לאי נוחות בבטן אלא גם לצואה בעלת ריח לא נעים במיוחד
שלשול במחזור ועצירות – מה אפשר לעשות?
הדרך המומלצת ביותר להתמודד עם השלשולים ובעיות העיכול היא לנהוג בהם כמו בשגרה ללא מחזור, ויש דרכים טבעיות רבות לעשות זאת:
- סוכר
זה לא פשוט, אבל אם תצליחי לעמוד בפני הדחפים שלך למזון לא שגרתי בימים שלפני המחזור, ובעיקר תפחיתי בצריכת הסוכרים, תוכלי להקל על המצב. הכיני בהישג יד ירקות, פירות ונשנושים בריאים. - סיבים תזונתיים
צריכת סיבים תזונתיים ושתייה מרובה יעזרו לך להימנע מעצירות. מומלץ להתחיל לאכול יותר סיבים כמה ימים לפני קבלת המחזור. הסיבים יהפכו את הצואה שלך למוצקה יותר ואת היציאות לסדירות יותר. סיבים קיימים בשפע בירקות ופירות בקליפתם, ובדגנים מלאים. - הפחיתי לחץ
סטרס ידוע כמחמיר בעיות במערכת העיכול. לכן, אחת הדרכים להרגיע את מערכת העיכול שלך היא להרגיע את הנפש. נסי מדיטציה, צאי להליכה, שבי מול הים, התנתקי מהמסכים ונשמי עמוק.
- פרוביוטיקה
הגדלת אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי שלך עשויה לסייע בהפחתת תופעות של שלשולים. מומלץ לצרוך תוסף פרוביוטיקה או לאכול מאכלים העשירים בחיידקים פרוביוטיים כמו יוגורט, מיסו וכרוב כבוש. - קפה
הקפאין ממריץ את פעילות המעיים ועלול לגרום לשלשולים. הימנעי מקפה או שתי קפה נטול קפאין בתקופת הווסת. - שתי הרבה
שלשול במחזור עלול לגרום להתייבשות ולכן חשוב לוודא שגופך מקבל מספיק נוזלים. - הימנעי ממוצרי חלב
כמו גם ממתיקים מלאכותיים ומזון חריף. כל אלה עלולים להחריף את השלשולים בזמן מחזור. - דיקור סיני
לפי הרפואה הסינית, שלשולים וכאבי בטן מקורם בחולשה של מערכת העיכול ומזרימת אנרגיה לקויה. תוכלי לחזק את מערכת העיכול ולשפר את זרימת האנרגיה באמצעות הדיקור.
מוצרים טבעיים המסייעים לשלשול, עצירות וכאבים בזמן מחזור
פעם בחודש כאבי מחזור
פורמולת צמחי מרפא סיניים המקלה על כאבי מחזור
עוכליה | שלשולים והקאות
פורמולה צמחי מרפא סיניים לטיפול בשלשולים והקאות -מתאים לקלקול קיבה, וירוס בטן ועוד
תמצית שחרוריה
מסייעת במצב של עצירות, גזים, נפיחות ומלאות בבטן