כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
אם אתם מנסים דיאטות שונות ומשונות אבל לא יורדים במשקל, ייתכן והבעיה טמונה בכבד שלכם. כשאנחנו צורכים מזון מעובד, שמנים מוקשים או פחמימות מזוקקות הכבד שלנו נחסם מעודף רעלים ומפריע לנו לרזות. כך תזהו אם הכבד שלכם פקוק ומורעל
הכבד אומנם לא תמיד נמצא במודעות שלנו, אבל זהו אחד האיברים הגדולים בגוף ואחד החיוניים שבו. הכבד מעורב בוויסות חילוף החומרים, הוא אחראי על סינון וסילוק רעלים, על ייצור מיצי מרה ועוד. אף שהדבר פחות ידוע, בכל הנוגע למשקל ולאנרגיה שלנו, הכבד מגלם תפקיד משמעותי.
כבד בריא מנקה רעלים ומבצע חילוף חומרים בקלות, מה שמייצר לגוף מלא אנרגיה ומסייע לו לשרוף קלוריות ביעילות. אם אוכלים באופן קבוע מזון לא בריא, כולל פחמימות ריקות, סוכרים ושמנים מוקשים, נוצר עומס על הכבד – שצריך לעבוד שעות נוספות כדי לעבד ולסנן את כל אלה.
כבד "עייף" הוא כבד שלא מסוגל לפרק שומנים. עודף שומנים בכבד הופך להיות רעיל לתאי הכבד – מכאן הכינוי "כבד רעיל" או "כבד מורעל". במצב כזה, השומנים נאגרים בכבד במקום להתפרק, הרעלים שוקעים ברקמות האיבר ופוגעים בתפקודו, או לחילופין, מסתננים לזרם הדם. התוצאה: עלייה במשקל וירידה ברמת האנרגיה.
כבד שנחשב רעיל, גורם לא רק להשמנה, הוא מונע מהגוף לספוג ויטמינים מסיסים בשומן, חומצות שומן חיוניות וחומרים מזינים אחרים. בנוסף, הוא עלול לפגוע בתפקוד בלוטת התריס וחמור מכך, יכול להביא לעמידות לאינסולין, מצב המקושר עם סוכרת מסוג 2, מחלות לב וסוגים רבים של סרטן.
כך תדעו אם הכבד שלכם רעיל:
אם אתם מרבים לאכול מזון מעובד, עתיר סוכרים וכימיקלים, יש סבירות גבוהה שיש לכם רעלים בכבד. אם אתם חשים אחד או יותר מהתסמינים הבאים, החשש לכבד רעיל עולה אף יותר:
כל הסימנים הללו מעידים כי ייתכן ובכבד שלכם הצטברו רעלים רבים לאורך תקופה ארוכה, וכי הוא עלול להיות "סתום" – מה שעשוי להקשות עליו לבצע כמה מתפקידיו החיוניים כמו ניקוי, סינתזת חלבונים ופירוק שומנים.
ניקוי רעלים עשוי לעזור לכבד להיפטר מהחומרים המזיקים שצבר, וכתוצאה מכך לרדת במשקל, לשפר את העיכול וליהנות מחיוניות מוגברת ואנרגיה, כמו גם מעור ושיער בריאים יותר ומשינה איכותית יותר.
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להפחית רעלים בכבד:
הפחיתו צריכת מזונות מעובדים הסירו מהתפריט שלכם או צמצמו באופן משמעותי מזונות מעובדים, עתירים בסוכרים, בכימיקלים וברכיבים שאינכם יודעים לבטא את שמם.
צרכו במשורה בשר ומוצרי חלב צריכה עודפת של בשר ושל מוצרי חלב עלולה להעמיס על תפקוד הכבד. העיכול של בשר ושל מוצרי חלב יוצר תוצרי לוואי שהכבד חייב לסנן. אם צורכים בשר מאיכות ירודה או חלב פרות שקיבלו הורמונים ואנטיביוטיקה, הכבד חייב לעבוד קשה יותר כדי לסנן את הכימיקלים הללו מהגוף. העדיפו תוצרת אורגנית.
אכלו בנחת הכבד עובד כמו מסנן, ולכן הוא עלול להיסתם כשאנו אוכלים הרבה מדי ומהר מדי. הקפידו לאכול את כל הארוחות בישיבה ליד שולחן, לעסו לאט והיטב והתרכזו בארוחה עם מינימום הסחות דעת כמו מסכים דלוקים.
היזהרו בשימוש בתרופות הכבד אחראי לפירוק התרופות שאנו נוטלים, ותוצרי הפירוק עלולים להיות רעילים. מומלץ שלא ליטול תרופות ללא סיבה, ויש להפקיד לקחת תרופות במינון הנדרש ולא מעבר לכך, ולהתייעץ עם רופא לגבי שימוש בתרופות מסוימות.חשוב לדעת שגם תרופות "תמימות" וללא מרשם, כמו משככי כאבים, עלולות לגרום נזק לכבד כאשר הן נצרכות במינון לא מתאים. לא פחות חשוב מכך – לעולם אל תערבבו תרופות עם אלכוהול.
הרבו באכילת עלים ירוקים עלים ירוקים כהים כמו קייל, תרד ומנגולד הם חבריו הטובים ביותר של הכבד. שילוב עלים ירוקים בתפריט עשוי להפחית את שיעור השומן בכבד.
פתחו את היום עם חצי לימון סחוט בתוך כוס מים חמימים שתו את מי הלימון בבוקר, כעשרים דקות לפני הארוחה. ללימון יש תכונות טיהור והוא עוזר לנקות את הכבד ולהגביר את ייצור האנזימים. כדאי לשתות את מי הלימון עם קש מפני שהוא שוחק את אמייל השן.
שתו מים עם חומץ תפוחים כעשרים דקות לפני כל ארוחה, שתו כוס מים חמימים או פושרים עם כף חומץ תפוחים. החומץ מנקה את הכבד באופן דומה ללימון.
נטלו תוספי מזון לניקוי הכבד ישנם כמה תוספי מזון אשר נחשבים יעילים בניקוי הכבד, כמו גדילן מצוי. הגדילן המצוי הוא צמח אנטי דלקתי ועשיר בנוגדי חמצון, והוא נמצא במחקרים כצמח שעשוי להפחית את הסיכון לדלקות בכבד, לשפר את המצב של כבד שומני ועוד. גם כורכום נחשב לצמח אשר משפר את בריאות הכבד, והוא הוכח במחקרים כמפחית את המולקולות הפרו דלקתיות התורמות להתפתחות מחלות, ובהן מחלות כבד.
ניקוי רעלים מהכבד
בנוסף להימנעות ממאכלים מעובדים וצריכה מוגברת של פירות וירקות, יש הטוענים שמומלץ לבצע ניקוי רעלים מהכבד אחת לתקופה קצובה, על מנת להביא אותו לתפקוד מרבי וליהנות מבריאות טובה, אנרגיה וחיוניות.
ניקוי רעלים מתקיים בפרק זמן בו נצמדים לתוכנית תזונתית מחמירה יותר, במסגרתה נמנעים לחלוטין או כמעט לחלוטין ממזונות מעובדים, סוכרים וכימיקלים, ומחזקים את הכבד עם מזונות מועילים כמו עלים ירוקים ותוספי מזון כמו גדילן מצוי.
יש אפשרויות שונות לניקוי רעלים מהכבד, וכדאי לבחור את זו שהכי מתאימה לכם בהתאם למצבכם הבריאותי ולאורח החיים שלכם, ורצוי להתייעץ עם איש מקצוע בנושא.
לאנשים בריאים מומלץ לעשות ניקוי רעלים של שבוע עד שלושה שבועות, במסגרתו נמנעים לחלוטין מכל המזונות שמזיקים לכבד, כמו סוכרים, אלכוהול, קפאין ופחמימות מזוקקות.
רצוי שהתזונה תתבסס על מזונות מלאים מן הצומח, ויש להקפיד על כך שלפחות מחצית הארוחה תהיה מורכבת מירקות ופירות. לאלה תוכלו להוסיף עדשים, קינואה ואגוזים, כדי לקבל את כל אבות המזון.
יש לשים דגש, כאמור, על ירקות עליים כמו קייל וגרגר הנחלים, ועל ירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי וכרובית, אשר נחשבים למזונות שעוזרים לכבד להפריש רעלים.
כדאי להעשיר את התזונה גם במזונות פרוביוטיים שישפרו את מאזן החיידקים במעי שלכם, כמו כרוב כבוש ומיסו.
במהלך הניקוי (וגם לאחריו) מומלץ להקפיד על שגרה בריאה: שינה מספקת, פעילות גופנית סדירה ושתיית הרבה מים. יש שבוחרים לשלב את ניקוי הרעלים עם צום לסירוגין, ולתחום את האכילה לטווח של 10-8 שעות ביממה (למשל, מ-10:00 בבוקר עד 19:00 בערב), כאשר בשאר שעות היממה הם צמים.