כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
לחשוב על טפילים קטנים שמשגשגים על שיער הפנים שלנו נשמע כמו משהו די מגעיל. אבל, כמעט בטוח שברגעים אלו ממש מטיילת שם קרדית ייחודית שאוכלת את התאים שלכם ואפילו מזדווגת. סיבה טובה לא לחלוק מסקרה
הגיע הזמן שנבשר לכם את זה: יש טפילים שמסתובבים בזקיקי השיער על הפנים שלכם. אותם טפילים, שבוודאי שמעתם על גרסה שלהם בשם קרדית אבק הבית, המתחבאת בכלי מיטה וספות, נקראים טפילי דמודקס או פשוט "קרדיות הריסים", והן לא בלעדיות לאזור זה.
קרדיות הן חסרי חוליות עם שמונה רגליים. קרדית הדמודקס היא טפיל שאוהב לחיות בזקיקי השיער של בני האדם או בסמוך להם, וניזון משמנים ותאי העור של המארח שלו. אף שטפיל זה נקרא כאמור "קרדית הריסים" הוא חי גם סביב הלחיים, האף, הסנטר, המצח, הרקות והגבות.
יותר נפוץ ממה שחשבתם
מחקר שפורסם בכתב העת Archives of Medical Science, מצא כי ל-40 אחוז מהאנשים יש קרדית דמודקס המסתובבת על הריסים שלהם.
מחקר קטן נוסף שנערך באוניברסיטת מדינת צפון קרוליינה, מצא כי כל 29 המשתתפים במחקר נמצאו חיוביים לנוכחות של DNA של קרדית הדמודקס על עור הפנים, משמע, כולם אירחו לפחות זן אחד שלהם – גם אם לעיתים הוא לא נצפה תחת מיקרוסקופ.
לנוכחות של קרדית דמודקס אין לרוב תסמינים, ולכן קרוב לוודאי שלא תבחינו בה. יחד עם זאת, היא עלולה להחמיר בעיות אחרות. הקרדיות עשויות לגרום לתסמינים דומים לאלרגיות עונתיות כמו: אדמומיות, גירוד ודמע.
קרדית הריסים | צילום: shutterstock
אם לא מטפלים בקרדית לאורך זמן, עלולה להיווצר דלקת אשר גורמת למחלות כרוניות כמו יובש בעיניים ושעורה.
הקרדית, כפי שהבנתם היא מיקרוסקופית, כך שאינם יכולים לראות אותה. אבל היא כן יכולה להניב הצטברות של קרום צהוב הנראה לעין בלתי מזוינת.
ההסבר לכך הוא מעט גרפי, אז שיקלו בשלב זה לעבור לפסקה הבאה;
ברגע בו הקרדיות אוכלות מספיק שמן, הן מעלות גרה יחד עם חלק מתכולת הקרביים שלהן והביצה שהן מייצרות – במקרה של קרדית ממין נקבה. אותה הצטברות של קרום היא למעשה קרדיות מתות ש"התפוצצו" מהאכילה והקיאו.
קרדית הריסים מדבקת, הן במגע ישיר והן בעקיפין. לדוגמה, בשפשוף העיניים שלכם לאחר לחיצת יד של מישהו שרגע לפני שפשף את עיניו. או כאשר אנחנו חולקים איפור ובעיקר מסקרה.
ישנן דרכים להימנע ממצב של צמיחת יתר של קרדיות הריסים. האופן שבו אנחנו מנקים את העפעפיים שלנו משפיע על כך. שימוש בחומר ניקוי או מגבון ניקוי הבטוחים לשימוש סביב העיניים, עשויים לעשות את העבודה.
לנקות עם חומרים בטוחים לשימוש | צילום: shutterstock
עוד היבט חשוב בעצירת קרדית הריסים היא ניקוי הסדינים שלכם. עניין שנשמע די מתבקש. במקרה קיצון שפורסם אודות אישה שלא כיבסה את הציפית שלה במשך חמש שנים, התברר שנמצאו 100 קרדיות אבק שחיו בריסיה. וכן, אתם מוזמנים להגיד "איכס".
מחקר שנערך בשנת 2013 גילה כי תרכובת כימית בשם Terpinen-4-ol הצליחה להרוג את קרדית הדמודקס, וכי מומלץ לנקות את הריסים עם שמן עץ התה שעבר דילול של 50 אחוז, פעם בשבוע.
יחד עם כל זאת, גם לנקיים ביותר מבינכם, יהיה קשה להרחיק את קרדית הריסים לחלוטין. אבל, לא בטוח שזה כ"כ גרוע. ישנן תיאוריות מסוימות לפיהן הקרדית יכולה לשרת אותנו ע"י בליעת חיידקים ואורגניזמים מסוימים, שהם אף פחות רצויים מקרדית דמודקס.
כלומר, אם הקרדית נשמרת תחת שליטה, היא לא אמורה להדאיג אתכם ועשויה אף להיות מועילה.