שחורים (קומודונים): פקק בפתח נקבוביות העור | צילום: shutterstock
הקומודונים הם ראשים שחורים הנוצרים כתוצאה מסתימת נקבוביות העור. הכל מתחיל בבלוטות החלב שנמצאות בנקבוביות ומייצרות נוזל שומני בשם "סבום", המופרש מהן אל פני העור על מנת לשמור על לחותו וגמישותו ואף ללחום בחיידקים.
כשבלוטה מסוימת מייצרת עודף סבום ותאי עור מתים סותמים את פתח הנקבובית, נוצר פקק. הסבום הכלוא מתחמצן ומשחיר עם הזמן במגע עם האוויר – ולפנינו ניצב הקומודון. נזקם של הקומודונים הוא בעיקר אסתטי, אבל הם עלולים לעיתים גם להזדהם ולייצר פצעונים מוגלתיים.
מה גורם להופעת "שחורים"?
הקומודונים מחבבים את בעלי העור השמן, שבלוטות החלב שלהם מפיקות יותר שומן, אבל הם יופיעו גם אצל:
- אנשים הסובלים מחוסר איזון הורמונלי (בגיל ההתבגרות למשל, או בגיל המעבר)
- אצל מי שלא מקפידים על היגיינה
- בקרב מי שצורכים תזונה לא מאוזנת
- בקרב אנשים הנמצאים בלחץ נפשי
- מי שנחשפים ממושכות לשמש
- בקרב מי שצורכים מאכלים מסוימים כמו מוצרי חלב, שוקולד, מזון מטוגן ופיצוחים
"שחורים" נוטים לצוץ בעיקר בפנים, באזורים העשירים בבלוטות חלב. האף, למשל, מועד לפורענות, אבל גם המצח והסנטר. אתרים אחרים בגוף, לא יחמקו גם הם מהנקודות השחורות, בעיקר אם הם זרועים בזקיקי שיער.
למה צריך להיפטר מהקומודונים ומדוע השיטות הרגילות לא יעילות?
נקבוביות עור סתומות, הן גן עדן לחיידקים ולכן הנקודות השחורות מביאות לעיתים לתגובה דלקתית ומכאן קצרה הדרך לפצעונים מוגלתיים.
- שיטה פופולרית להסרת קומודונים מהשנים האחרונות הינה שימוש במדבקות אף לניקוי הנקבוביות. החיסרון העיקרי בה הוא שהמדבקות נוטות לשלוף רק את החלק החיצוני של "השחורים", בדומה לתכשירי פילינג.
- דרך מוכרת נוספת להילחם בקומודונים היא ניקוי העור בתכשירים המכילים אלכוהול. הבעיה היא שהאלכוהול מייבש את העור יתר על המידה ומביא ל"פעולת תגמול" שמתבטאת בהפרשת יתר של שומנים ויצירת "שחורים" חדשים.
- לבסוף, יש כמובן את הטיפול העצמי ב"שחורים"; עד כמה שהפיתוי ברור, ממש לא מומלץ לנסות ללחוץ את הקומודונים החוצה במו אצבעותינו. החוויה עלולה להסתיים בכישלון, פלוס זיהום, אדמומיות, נפיחות ולקינוח גם צלקת – אז ראו הוזהרתם.
הוצאת "שחורים" מהאף בדרך טבעית ובטוחה
הדרך הזולה, הזמינה והבטוחה לחסל את הקומודונים העקשנים, ללא ביקור אצל הקוסמטיקאית או שימוש בתכשירי טיפוח יקרים וכימיקלים, היא מסכה ביתית, היישר ממוצרי המטבח.
מסכת פנים ביתית נגד "שחורים" מבוססת על ערבוב של חומר גרגרי במסה נוזלית או שמנונית, ליצירת מרקם משחתי-חלקיקי, שניתן למרוח על הפנים ואף לקרצף אותם באמצעותו.
הבונוס הוא, יכולתם הטבעית של חומרי הגלם המשמשים לרוב למאכל, ללחום בפתוגנים, בהם החיידקים המתיישבים בנקבוביות העור. לקבלת תוצאות מיטביות, יש לחזור על מריחת המסכה 4-3 פעמים בשבוע.
מסכת לימון, דבש ושקדים טחונים נגד "שחורים"
המסכה משלבת בין מיץ הלימון לפתיחת הנקבוביות, יחד עם שקדים טחונים להסרת תאים מתים, ודבש לחיטוי ומניעת התפתחות של חיידקים.
.
אופן ההכנה: מערבבים כפית דבש עם חצי כפית מיץ לימון טבעי ושתי כפיות שקדים קלופים וטחונים, מורחים על הפנים ומשפשפים בעדינות. שוטפים במים פושרים כעבור 10 דקות.
מסכת שיבולת שועל, לימון ויוגורט להסרת תאים מתים
לשיבולת שועל יש מרקם גרגרי, שיכול הן לפתוח את הנקבוביות ולהסיר את התאים המתים שהצטברו על העור והן לסלק זיהומים.
אופן ההכנה: מערבבים שתי כפות של שיבולת שועל יבשה, שלוש כפיות יוגורט ומיץ מחצי לימון, מורחים ל-10 דקות ושוטפים.
מסכת סוכר, דבש ושמן זית לקילוף וחיטוי
שילוב נוסף של חומר גרגרי עם נוזל שמנוני, במסכה שגם מקלפת את התאים המתים וגם מחטאת את הנקבוביות.
אופן ההכנה: מערבבים רבע כוס דבש עם רבע כוס שמן זית ושלושת רבעי כוס סוכר, מורחים ומשפשפים בעדינות את עור הפנים, ממתינים 10 דקות ושוטפים.
מסכת סודה לשתייה, לימון, קינמון ודבש לפילינג
אבקת סודה לשתייה היא פילינג טבעי שמסוגל להסיר את שכבת התאים המתים, בנוסף לתכונות האנטי חיידקיות של החומר. הלימון, כאמור, פותח את הנקבוביות, והקינמון והדבש דואגים לחיטוי.
אופן ההכנה: מערבבים 2 כפות סודה לשתייה עם כפית אבקת קינמון, מיץ מחצי לימון ו-5 כפות דבש. מורחים על הפנים ל-10 דקות ושוטפים.