דלקת מפרקים היא בעיה שכיחה הכרוכה בכאבים כרוניים והגבלה בטווח התנועה - וכזו שטרם נמצא לה ריפוי. הרפואה הסינית מטפלת במחלה באמצעות סילוק של קור, רוח או לחות מהגוף. איך זה עובד?
דלקת מפרקים ניוונית היא מחלה התוקפת את המפרקים בגוף וגורמת לאובדן סחוס, צמיחת בליטות עצם במפרקים וחוסר יציבות של המפרק. המחלה יכולה להתבטא בנוקשות במפרקים וירידה בטווח התנועה שלהם, נפיחות וכאב.
דלקת המפרקים הניוונית, מופיעה ברמות משתנות בקרב כ-80% מהאוכלוסייה שמעל גיל 65 ועלולה להוביל לנכות.
הטיפול המערבי במחלה מתמקד בהקלה על תסמיניה אך אינו מביא להחלמה מוחלטת. שימוש בתרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידים (NSAIDS) הוא הטיפול הנפוץ לבעיה, לצורך הקלה על הכאבים והאטת התהליך ההרסני בגוף.
חלק מתופעות הלוואי של תרופות אלו הן היווצרות של דלקת במערכת העיכול, שיכולה להוביל לכיב קיבה.
חוסר דם, קור או לחות מוגברת כגורמים לדלקות מפרקים
הקשת הרחבה של דלקות המפרקים נכללת ברפואה הסינית תחת סינדרום המכונה Bi Syndrome – "תסמונת החסימה הכואבת" (Painful Obstruction Syndrome). הכוונה בחסימה היא למעשה חסימה של אנרגיית הצ'י, האנרגיה שיוצרת תנועה בגוף. כאשר יש הגבלה שלה נוצר כאב.
במצב האקוטי, חסימה של הצ'י במפרקים יכולה להיווצר מחשיפה למצבי קור, רוח או לחות חיצוניים, או שילוב שלהם. הסימפטומים במצב זה יכולים להתבטא בכאב חד במפרקים, שמחמיר בקור ומוקל על ידי חימום, תחושה של כבדות ונימול כלליים בגפיים, וכן מגבלה בתנועה של המפרק הפגוע.
המצב הכרוני קשור בדרך כלל לחוסר דם בגוף – מצב שבו, על פי הרפואה הסינית, איכות הדם ירודה, כמו גם הכמות שלו (אין מדובר במצב שמקביל בהכרח לאנמיה על פי הרפואה המערבית).
הטיפול ברפואה הסינית המסורתית מסייע, בדומה לרפואה הקונבנציונלית, בהורדת הכאב והנפיחות סביב המפרק הפגוע, אך בשונה מהרפואה המערבית, הרפואה הסינית מתמקדת בטיפול בשורש הבעיה. כלומר, מטרת הטיפול היא העלמת הסימפטומים של הכאב והנפיחות.
צמחי מרפא | צילום: shutterstock
דיקור סיני – דקירות מקומיות לשחרור התקיעות
דיקור סיני עשוי לסייע לטיפול בדלקות מפרקים ונחשב לפופולארי בקרב חולים רבים. הטיפול מתבצע בנקודות נבחרות ומשולב בדרך כלל בטכניקות שונות של מוקסיבציה – שיטה שמסייעת בחימום והנעה של הצ'י שתקוע במפרקים.
נקודות הדיקור המקומיות והנבחרות בטיפול, יוצרות תנועה של צ'י סביב המפרק הפגוע ומפזרות את התקיעות.
יחד איתן, נקודות דיקור מרוחקות, יוצרות השפעה נוספת על המפרק הדלקתי, ונקודות דיקור מערכתיות מסייעות בסילוק של קור, רוח או לחות מהגוף – בהתאם למקור הבעיה.
מוקסיבציה – שיטה שמסייעת בחימום והנעה של הצ'י שתקוע במפרקים | צילום: shutterstock
צמחי מרפא – להשלמת החוסרים בגוף
פורמולות צמחי מרפא סיניים יכולות גם הן לעזור מאוד בטיפול בדלקות מפרקים, והן חיוניות לשימוש – בייחוד במקרים כרוניים. הטיפול משתנה לפי מקור הבעיה ואיתו משתנים גם השילובים של הצמחים המרכיבים את הפורמולה.
תחילה יש לזהות אם התפתח מצב של חום פנימי כתוצאה מהכרוניות של המחלה, וכמו כן, אם חסרים חומרים חיוניים בגוף – כמו דם.
הפורמולות המיועדות לטיפול במצב הכרוני ממוקדות בראש ובראשונה בהשלמת החוסרים בגוף, אך יכילו גם צמחים שתפקידם לסלק חום, קור, רוח או לחות – הכל בהתאם למצב המטופל ולאופי דלקת המפרקים.
הפורמולה הבסיסית לטיפול במצבים אלו יכולה להיות Du Huo Ji Sheng Wan, עליה ניתן לבצע שינויים ומודיפיקציות של צמחים ספציפיים בהתאם לאבחנה.
תזונה נכונה – להרבות בכורכום, להמעיט בבשר וחלב
תזונה נכונה למצבים של דלקות מפרקים מותאמת גם היא על פי מקור הדלקת והאבחנה הטיפולית. כאשר הדלקת נובעת מקור ולחות, מומלץ לאכול בעיקר מאכלים מבושלים ומחממים.
למשל, ניתן להוסיף לתזונה תבלינים מחממים עם תכונות אנטי דלקתיות כמו כורכום, ג'ינג'ר או פלפל חריף.
כורכום – מעכב מנגנונים דלקתיים ומונע מחלות | צילום: shutterstock
בנוסף, חשוב להפחית באכילת בשר, מכיוון שתוצרי הפירוק שלו בגוף מצטברים במפרקים ויוצרים כאב, וכן להמעיט באכילת מוצרי חלב שיכולים לגרום להצטברות של לחות בגוף.
מרכיב תזונתי חשוב נוסף שמסייע להפחית דלקתיות בגוף הוא אומגה 3, אותו ניתן לספק בעזרת נטילת תוסף מזון או אכילת דגי סלמון, שמן האמפ ועוד.