נבדק מחקרית

מחקר: עמידות לאנטיביוטיקה מגיעה גם מירקות ופירות

חסינות לאנטיביוטיקה היא אחד מהאיומים הגוברים לבריאותנו. חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה גילו כי אנו מפתחים עמידות נגדה גם מבלי שאנו צורכים אותה באופן ישיר. איך חיידקי־על מגיעים לכם לצלחת?

2 דק׳

עמידות לאנטיביוטיקה היישר מהאדמה | צילום: shutterstock

עמידות לאנטיביוטיקה היישר מהאדמה | צילום: shutterstock

שתף:

עמידות לאנטיביוטיקה היישר מהאדמה | צילום: shutterstock

עד שנות הארבעים של המאה הקודמת, זיהומים חיידקיים היו הגורם העיקרי למוות – אפילו במדינות מפותחות. אלא שאז נכנסה לשימוש מסחרי "תרופת הפלא" – אנטיביוטיקה, ושיפרה לאין־שיעור את היכולת האנושית להילחם ולהדוף זיהומים. מספר שנים לאחר מכן, כבר החלו לצוץ חיידקים בעלי חסינות מסוימת בפניה.

 

בעיצומו של העידן הטכנולוגי, וירוס הקורונה, שגם הוא סוג של מיקרואורגניזם, הזכיר לכולנו כי הסיכון המיידי ביותר לחיי האדם צפוי להגיע דווקא מהיצורים הקטנים ביותר החיים בסביבתנו ומושפעים מהפעולות שלנו.

 

מחקר אמריקני עדכני גילה כי פעולות אלו כוללות את זיהום הקרקע וכי מדובר בסכנה ממשית להיווצרות עמידות לחיידקים, וכזו שמגיעה אלינו דרך הירקות והפירות שאנו צורכים.

 

 

בעולם פוסט אנטיביוטי

טרם הצלילה לממצאי המחקר החשובים, חשוב להבין איפה אנחנו עומדים במאבק נגד מזהמים.

עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה היא איום ממשי וגובר על אוכלוסיית העולם. על סמך תחזיות ארגוני בריאות עולמיים, עד שנת 2050 ימותו בעולם מדי שנה כ-10 מיליון איש מזיהום חיידקי לעומת כ- 700,000 איש כיום. החדשות הרעות הן שישראל מדורגת על-ידי ארגון OECD, כאחת המדינות בעלות שיעור העמידות הגבוה בעולם לטיפול אנטיביוטי.

 

השילוב בין מדיניות "היד הקלה" על מרשם תרופות אנטיביוטיות לצד בעיית הצפיפות החמורה בבתי החולים בישראל, עלול להותיר אותנו לא ערוכים ובפתחו של משבר.

 

המירוץ נגד התפתחות חיידקי־על

ב-2019 פרסם ארגון ה-CDC – המרכז לבקרת מחלות האמריקני, דו"ח בנושא העלייה במגוון חיידקי־העל. חיידקים אלו, החסינים בפני כל סוגי האנטיביוטיקה בשימוש האדם, מציבים את התמותה מהם כאחד הסיכונים המשמעותיים ביותר לבריאות הציבור האמריקני בעתיד הנראה לעין.

בדיקת רגישות מיקרוביאלית בצלחת פטרי
חיידקי־על: חסינים בפני כל אנטיביוטיקה | צילום: shutterstock

האופן בו חיידקים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה ורעלנים אחרים הוא לאחר שנחשפו אליהם. החסינות הנרכשת היא תולדה של מוטציה אקראית ומאוד נדירה בגנום החיידקי. מרגע שתא חיידקי X סיגל יכולת עמידות, הוא מסוגל להעביר אותה לכלל אוכלוסיית החיידקים.

 

חיידקים מצוידים ביכולת המופלאה להעביר ידע גנטי בין אחד לשני, ולכן להיקף החשיפה לרעלנים, השפעה מכרעת על קצב ההשתנות הגנטית של החיידק.

 

עד כה התרכז המאבק העולמי בהתפתחות חיידקי־על בעיקר בצמצום השימוש בתרופות אנטיביוטיות ברפואה ובחקלאות, אולם לאחרונה, כאמור, גילו חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה, באת'נס ג'ורג'יה שבארה"ב, חזית חדשה ומפתיעה.

עוד ב בריאות

קר שם בחוץ: הטיפים שישמרו את הגוף שלכם חמים

לכתבה המלאה

חיידקים "סובלים" מזיהום סביבתי

המחקר של אוניברסיטת ג'ורג'יה קושר למעשה בין זיהום הקרקע לבין עמידות חיידקים בפני אנטיביוטיקה. החוקרים אספו תרביות חיידקים מארבעה אתרי קרקע לאורך נהר הסוואנה שבדרום קרוליינה.

 

בשלושה מן האתרים הקרקע הייתה מזוהמת; בשניים מהם במתכות כבדות מסוג נחושת, ארסן, ברזל, ניקל ואבץ. באתר השלישי ביסודות רדיואקטיביים ואילו האתר הרביעי היה נקי מזיהום ונועד לצורך השוואה. התרביות שנאספו הועברו תהליך של פענוח גנום.

 

בדיקת הזיהום בקרקע
בדיקת הזיהום בקרקע | צילום: shutterstock

מה שעלה מהממצאים היו מספר נתונים מדאיגים; באתרים בהם הקרקע הייתה מזוהמת, המגוון החיידקי היה מצומצם מאוד בהשוואה לאתר הנקי וכמות החיידקים בעלי גנים עמידים למתכות (MRG), כמו גם כמות החיידקים בעלי גנים עמידים לחומרים אנטיביוטיים (ARG) היו גבוהות באופן משמעותי.

 

חשוב להבין, הירידה במגוון סוגי החיידקים פוגמת בטיב הקרקע ובבעלי החיים הניזונים ממנה וצפויה ליצור השפעה הרסנית גם על בני האדם.

 

יחד עם זאת, הממצאים הנוספים של המחקר מעידים על סכנה הרבה יותר מוחשית ועכשווית; בקרקעות המזוהמות נמצאו הרבה יותר חיידקים בעלי גן עמידות רב־תרופתי, אפיון שהופך את החיידק לחסין בפני מגוון חומרים אנטיביוטיים ולהרבה יותר מסוכן. ממצא זה מעיד בבירור כי זיהום קרקע הוא מקדם משמעותי נוסף ביצירת חיידקי־על.

 

 

כיצד זה משפיע עלינו?

גם אם זה נראה רחוק, לגילויים יש השפעה ישירה על חיי היומיום שלנו כאן ועכשיו. רבים מהדשנים הנפוצים בשימוש חקלאי מכילים חלקיקי מתכות, אשר לאורך זמן יכולים להצטבר בקרקעות הגידול. תוצרת חקלאית המגיעה לביתנו משטחי גידול אלו עלולה להיות נגועה בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.

 

המשמעות ארוכת הטווח של כך על בריאותנו עלולה להיות חמורה במיוחד.

 

בטווח הקצר ובאופן פרקטי, ממצאי המחקר מצביעים על הצורך ההכרחי לשטוף היטב את הפירות והירקות שאנחנו צורכים, בעיקר ירקות עליים וירקות שורש הגדלים על או מתחת לאדמה, ואלו הנאכלים ללא בישול מקדים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

נשים קסם ה- Livia: פטנט ישראלי שמעלים כאבי מחזור ב- 30 שניות

שוב פעם ויתרת על יציאה עם חברות בגלל שאת סובלת מכאבי מחזור? כדאי...

בשיתוף עם:

Livia

פתרון להקלה בכאבי מחזור

מזון בריא מזונות עשירים בברזל: גם כאלה שבכלל לא חשבתם עליהם

האם אתם מצוברחים, חיוורים, חסרי ריכוז או עייפים? יכול להיות שהכל באשמת מינרל...

סימי שאואר

נטורופתיה סוף לדאגות: כל הדרכים הטבעיות להפחתת לחצים

מצבי סטרס ומתח שאינם מטופלים עלולים לגרום לבעיות במערכות העיכול והחיסון ואף להביא...

מוניק חסון אלעזר

נטורופתית

הגיל השלישי למה הבריאות שלכם תלויה בהליכות ואיך תוכלו לגוון אותן?

הנתונים ידהימו אתכם: אתם זקוקים למעט מאוד דקות של צעידה מדי יום כדי...

אריאל רוז'יצקי

שיטות נוספות מה זה עיסוי רפואי ואיך הוא מעלים כאבי גב?

עיסוי רפואי הוא כלי טיפולי ממוקד מטרה, שלא דומה לעיסוי הספא שאתם מכירים....

עופר נגב

עיסוי רפואי

הומאופתיה ללא הורמונים: כך תטפלו במנופאוזה מוקדמת באמצעות הומאופתיה

ישנן נשים שאצלן גיל המעבר מתחיל מוקדם מהרגיל, לפני או בסביבות גיל 40....

ראיון עם:

ד"ר איריס שלו שטיין

הומאופתית

בריאות מחפשים בר מים מומלץ? השווינו בין תמי 4 לבר המים המסוננים החדש של מי עדן

שחקנית חדשה ומשמעותית בתחום ברי המים המסוננים: חברת PAUZA WATER מקבוצת "מי עדן",...

בשיתוף עם PAUZA WATER

מקבוצת מי עדן

נטורופתיה פטרוזיליה וסלרי: טיפול טבעי בדלקת בדרכי השתן

זה קורה לחצי מהנשים לפחות פעם בחיים: חיידקים שחודרים אל דרכי השתן וגורמים...

מערכת LivA