כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
הסוכר הלבן נחשב לאויב התזונתי המשותף של כולנו ולכן אין פלא שיותר ויותר אנשים מחפשים לו תחליפים טבעיים יותר, מעובדים פחות ואפילו מזינים. באיזה תחליף אין קלוריות, היכן תמצאו נוגדי חמצון, ומי מהתחליפים יתאים במיוחד לסוכרתיים?
כפי שכולנו כבר יודעים, צריכה עודפת של סוכר עשויה לגרום לשלל בעיות רפואיות, ביניהן השמנה, סוכרת, מחלות לב, סרטן ובעיות שיניים. אם לא די בכך, הסוכר גורם למוח שלנו להפריש את המוליך העצבי דופמין שגורם לנו לתחושת הנאה ומעורר בנו רצון לצרוך ממנו עוד ועוד.
הבעיה היא שרובנו צורכים כמויות אדירות של סוכר בלי להיות מודעים לכך בכלל, שכן הסוכר הוא רכיב מהותי לא רק בדברי מתיקה אלא גם בחלק ניכר מהמזונות המעובדים, מדגני בוקר ועד קטשופ.
תחליפי סוכר טבעיים יכולים לספק את הדחף למתוק ובחלקם להתאים גם לסוכרתיים. חלק מתחליפי הסוכר הטבעיים אף מכילים ויטמינים ומינרלים שהופכים אותם למזינים. לעיתים המתיקות של תחליפי הסוכר הטבעיים עולה על המתיקות של הסוכר הלבן ולכן מביאה בסופו של דבר לצריכה מופחתת של סוכר. ובמקרים מסוימים אף לגמילה מסוכרים.
חשוב לזכור שגם תחליפי סוכר טבעיים הם לרוב עשירים בקלוריות, מעלים את רמת הסוכר בדם ועלולים להביא להתמכרות.
בכל מקרה, על חולי סוכרת להתייעץ עם רופא או תזונאי לפני צריכת תחליפי סוכר טבעיים.
ערך תזונתי: 73 אחוז פחמימות, 65 אחוז פרוקטוז וסוכרוז, 2 אחוז חלבון. הסילאן מכיל מינרלים כמו אשלגן, מגנזיום, ברזל וסידן וכן את הוויטמינים A ו-B.
ערך קלורי: 306 קלוריות ל-100 גרם.
חולי סוכרת: הסילאן מעלה במהירות את רמת הסוכר בדם. לסוכרתיים מומלץ להתייעץ עם תזונאי/ת בנוגע לצריכת סילאן.
הידעת? מחקר שנערך באוניברסיטת קרדיף בוויילס, מצא שבסילאן יש רכיבים אנטי בקטריאליים אשר עשויים להיות יעילים יותר מדבש.
שימו לב: יש לבחור סילאן טבעי לחלוטין המכיל תמרים בלבד, ללא תוספים.
אריתריטול
נא להכיר: האלכוהול של הסוכר. מופק בתהליך ביולוגי באמצעות התססת גולוקוז שמקורו בדגנים. טעמו כמעט וזהה לסוכר הלבן אך ללא הקלוריות הנלוות. חסרונו הוא מחירו הגבוה.
מתי משתמשים? להמתקת משקאות ולאפייה.
ערך קלורי: אפס קלוריות.
חולי סוכרת: חולי סוכרת יכולים לצרוך אריתריטול כתחליף לסוכר.
הידעת? לגוף האדם אין את האנזימים המתאימים לפירוק מרבית מרכיבי האריתריטול ולכן הוא עובר ישירות למערכת הדם ונפלט דרך השתן כמעט באותה תצורה שבה נכנס לגוף. רמת המתיקות שלו היא כ-70% מרמת המתיקות של הסוכר.
שימו לב: אינו מומלץ לשימוש לבעלי תסמונת המעי הרגיז.
סוכר קוקוס
נא להכיר: סוכר הקוקוס במתכונתו המסחרית דומה במראהו ומזכיר בטעמו את הסוכר החום, בתוספת טעם קרמלי עדין. הוא מופק מפרחי עץ דקל הקוקוס ותהליך הייצור שלו טבעי ברובו, כך שמדובר במוצר שכמעט שאיננו מעובד או בעל תוספת של כימיקלים.
מתי משתמשים? אפייה ומשקאות.
ערך קלורי: 380 קלוריות ל-100 גרם.
חולי סוכרת: אין מספיק ראיות לכך שסוכר קוקוס בריא יותר לחולי סוכרת מסוכרים אחרים.
הידעת? סוכר קוקוס מכיל אינולין, סיב שמועיל לתפקוד מערכת העיכול ומסייע להפחתת ספיגת הגלוקוז בדם, אך יתרון זה לא בא לידי ביטוי בצריכה רגילה ומתונה ממנו.
שימו לב: סוכר הקוקוס הינו בכל אינדקס גליקמי נמוך, אך מכיל כמויות גדולות של פרוקטוז.
לתת אורז
נא להכיר: סירופ סמיך ודביק המופק בעיקרו מאורז חום בתוספת שעורה מונבטת. הסירופ נושא מעט טעם אגוזי והינו בעל רמת מתיקות נמוכה משל הסוכר הלבן. לתת האורז הוא מוצר יקר באופן יחסי ובעל ערך קלורי לא מבוטל.
מתי משתמשים? לאפייה. נפוץ יחסית בחטיפים.
ערך קלורי: 327 קלוריות ל-100 גרם.
חולי סוכרת: הסירופ לא מתאים לשימוש בקרב חולי סוכרת.
הידעת? הסוכרים בלתת האורז מתפרקים במהירות ומקפיצים את רמות הסוכר בדם.
שימו לב: בתהליך הפקת הלתת, האורז מאבד את מרבית ערכיו התזונתיים.
סירופ אגבה
נא להכיר: סירופ צהוב המופק מצמח האגבה הגדל בעיקר בדרום אמריקה. הסירופ מכיל כמויות גבוהות של פרוקטוז (סוכר פירות) להבדיל מהסוכר הלבן – המכיל בעיקר סוכרוז. משמע, סירופ האגבה הינו בעל ערך גליקמי נמוך יותר מסוכר.
מתי משתמשים? בישול, אפייה ותוספת למשקאות. נפוץ לשימוש ב"חטיפי בריאות" תעשייתיים.
ערך קלורי: 310 קלוריות ל-100 גרם.
חולי סוכרת: הפרוקטוז אינו מעלה את רמת הסוכר והאינסולין בטווח הקצר ולכן עבור סוכרתיים הוא עדיף על סוכר לבן, יחד עם זאת, צריכה עודפת של פרוקטוז פוגעת בהפרשת האינסולין ומגדילה את הסיכון לסוכרת מסוג 2. קיימים תחליפים איכותיים יותר לסוכרתיים.
הידעת? השימוש הנפוץ ביותר בסוכר האגבה הוא לצורך הכנת טקילה.
שימו לב: האגבה מתוק ב-50% יותר מסוכר רגיל לבן ולכן ניתן להקטין באמצעותו את צריכת הסוכרים ולשמור על אותה רמת מתיקות. יחד עם זאת, צריכה גבוהה של אגבה (פרוקטוז) עשויה להשפיע לרעה על מערכת העיכול, כמו גם על רמות הסוכר והכולסטרול בדם בטווח הארוך.