נבדק מחקרית

האם הסירים והמחבתות שלכם בריאים או רעילים?

שמים לב לכל מה שנכנס לכם לפה? אולי כדאי להתעכב גם על איך שהוא מגיע לשם: כלומר, המקום בו האוכל שלנו מתבשל. מי מבין הסירים והמחבתות שלכם פולטים חומרים רעילים, ומי יעזור לכם להילחם באנמיה?

3 דק׳

מה מתבשל במטבח ובאיזה כלי?

מה מתבשל במטבח ובאיזה כלי?

שתף:

מה מתבשל במטבח ובאיזה כלי?

לא מדובר בהוצאה יומיומית, אלא בהשקעה ארוכת טווח – כלי הבישול. חנויות המטבח מציעות לנו מבחר עצום של סירים ומחבתות מחומרים שונים; אלומיניום, נירוסטה, ברזל יצוק, טפלון, אמייל ועוד, והאמת שקשה להחליט במה לבחור והאם הבחירה היקרה ביותר היא גם הבריאה ביותר? אנחנו כאן כדי לעזור.

מה כדאי לברר לפני שקונים סירים ומחבתות?

 

לפני שבוחרים כלי בישול, כדאי לקחת כמה שיקולים חשובים בחשבון, כשהמחיר הוא רק אחד מהם:

 

 

 

 

  • האם הכלי בטוח מבחינה בריאותית?

    זוהי כנראה שאלת השאלות. יש המון נתונים, אשר לעיתים סותרים זה את זה. ישנם כלי בישול אשר נחשבים בטוחים לשימוש במרבית המקרים, אבל לא למי שסובל מבעיות בריאות או רגישויות מסוימות.

  • איך מנקים אותו?

    יש כלים שאפשר להסתפק בהכנסתם למדיח, יש כלים שדורשים ניקוי יסודי ביד ויש כאלה שאי אפשר לנקות עם חומרים מסוימים שעלולים להרוס את הציפוי שלהם.

  • האם הכלי יחזיק לאורך זמן?

    כלים שעשויים מחומרי גלם איכותיים אמנם יקרים יותר, לפעמים באופן משמעותי מכלים אחרים, אך עשויים לשמש אתכם במשך שנים. לפעמים עדיף להשקיע במחבת יקרה שתשמש אתכם לאורך זמן (ויעידו הסבתות שמבשלות עשורים עם אותם כלים), מאשר בסט מחבתות זולות שתצטרכו להחליף בכל כמה חודשים. זה גם יותר ידידותי לסביבה.

 

סירים ומחבתות מאלומיניום

סיר אלומיניום
סיר אלומיניום

כלי בישול מאלומיניום הפכו לשנויים במחלוקת בשנים האחרונות. מצד אחד, כלי האלומיניום זולים. האלומיניום היא מתכת קלה המוליכה חום במהירות והכלים קלים מאוד לניקוי. מצד שני, האלומיניום נקשר למחלות של מערכת העצבים המרכזית כמו אלצהיימר. והטענה היא ששימוש בכלי אלומיניום בלויים עלול לגרום להתמוססות חלקיקי אלומיניום לתוך האוכל.

 

למרות זאת, אין הוכחה מחקרית לכך ששימוש בכלי אלומיניום עלול לגרום למחלות אלו. אם אתם רוצים להיות רגועים יותר, העדיפו שימוש בכלים מאלומיניום מבודד. כלים אלו חסינים לשריטות, לא דביקים ולא אמורים לגרום לדליפת אלומיניום לאוכל שלכם.

 

  1. יתרונות: זולים, מוליכים חום במהירות, קלים לניקוי.
  2. חסרונות: האלומיניום מקושר להיווצרות מחלות של מערכת העצבים המרכזית. הטענה ללא הוכחה מחקרית.

 

עוד ב תזונה

אחת ולתמיד: האם ביצים טובות לבריאות?

לכתבה המלאה

סירים ומחבתות מנירוסטה

כלי נירוסטה – פלדת אל חלד, זוכים לפופולריות עצומה במטבח משום שהם עמידים מפני חלודה וקורוזיה ומפזרים חום בצורה שווה ולכן אידאליים לבישול. עם זאת, הנירוסטה היא סגסוגת של מתכת המכילה לרוב ברזל, כרום וניקל, ולכן למרות היותה בטוחה לשימוש, עלולה להיות בעייתית עבור אנשים שרגישים לכרום ולניקל.

 

  1. יתרונות: עמידים לחלודה וקורוזיה, החום מתפזר באופן שווה, קלים לניקוי.
  2. חסרונות: פחות מתאימים לאנשים שרגישים לכרום וניקל.
סירים מנירוסטה
כלי נירוסטה נוצצים

סירים ומחבתות קרמיים

כלים אלו, שהם לרוב כלי מתכת המצופים בציפוי נון־סטיק בעל בסיס קרמי, צברו תחילה פופולריות משום שהם מאפשרים להשתמש בפחות שמן ומשום שהיצרנים טוענים שהם ידידותיים יותר לסביבה. בנוסף, כלים אלו מתאימים לשימוש בחום גבוה וטובים גם לאפייה.

 

עם זאת, הבטיחות של הכלים הללו לא נחקרה מספיק. לעיתים קרובות הציפוי מכיל עופרת וקדמיום, חומרים רעילים שעלולים לחלחל למזון כאשר הציפוי נסדק.

 

  1. יתרונות: ציפוי נון־סטיק שמאפשר שימוש בפחות שמן ומקל על הניקיון, מתאימים גם לטמפרטורות גבוהות.
  2. חסרונות: מכילים לעיתים עופרת וקדמיום שהם חומרים רעילים, מוליכים חום באופן לא אחיד, יש להחליפם לעתים קרובות משום שהציפוי נסדק בקלות.
מחבת עם ציפוי קרמי
מחבת עם ציפוי קרמי

סירים ומחבתות מזכוכית

כלי בישול מזכוכית הם ידידותיים לסביבה ובטוחים לשימוש, משום שזכוכית לא יוצרת תגובה כימית עם מזון. הם גם עמידים לאורך שנים (אם לא החליקו מהיד). עם זאת, מרבית כלי הזכוכית לא מתאימים לבישול על הכיריים ועלולים להישבר.

 

  1. יתרונות: בטוחים לשימוש, עמידים, לא יקרים.
  2. חסרונות: לא מתאימים לשימוש בכיריים, אין להם ציפוי שמונע הידבקות ולכן הם קשים יותר לניקוי.

 

 

 

 

סירים ומחבתות מאמייל

כלים המצופים באמייל, חומר צבעוני הנוצר מהתכת אבקת זכוכית, נחשבים לבחירה בטוחה במטבח. הם קלים לניקוי ובנוסף, הם צבעוניים ומבריקים כך שהם מוסיפים יופי ואסתטיקה למטבח. חשוב רק לשים לב לבחור בכלי אמייל איכותיים, למרות מחירם היקר, משום שבכלים הזולים האמייל נוטה להתקלף ולהתפורר בקלות ולחדור למזון.

 

  1. יתרונות: בטוחים לשימוש, קלים לניקוי, מוסיפים צבע למטבח.
  2. חסרונות: יקרים. הכלים הזולים פחות בטוחים לשימוש.
סיר מצופה אמייל
סיר מצופה אמייל

 

סירים ומחבתות מברזל יצוק

מחבת מברזל יצוק
מחבת מברזל יצוק

כלי ברזל יצוק חביבים במיוחד על שפים ועל בשלנים, לא רק בשל עמידותם לאורך שנים אלא משום שהם מעניקים למזון טעם ייחודי שלא מתקבל בבישול בכלים אחרים. בנוסף, הם מוליכים את החום בצורה שווה והבישול בהם ממשיך גם אחרי שמורידים אותם מהאש, מה שהופך אותם למתאימים במיוחד לתבשילי קדרה.

 

הברזל עשוי לזלוג למזון, אך יש הרואים בכך יתרון, במיוחד עבר מי שסובל מאנמיה. עם זאת, אנשים הסובלים מהמוכרומטוזיס (מצב בו הגוף סופג יותר מדי ברזל ועלול לגרום לנזק לכבד וללב) צריכים להימנע ממאכלים שבושלו בסיר ברזל יצוק.

 

  1. יתרונות: עמידים לאורך שנים, מעניקים למזון טעם ייחודי, מוליכים חום היטב, בטוחים לשימוש.
  2. חסרונות: כבדים, ועל כן קשים לרחצה ולניקוי, יקרים מאוד, לא מתאימים למי שסובל מהמוכרומטוזיס.

 

סירים ומחבתות מנחושת

כלי בישול מנחושת, בדומה לכלי בישול מברזל, מוליכים חום היטב ומאפשרים פיזור אחיד של הטמפרטורה בזמן הבישול. מרבית הכלים שמצויים בשוק הם כלי נירוסטה המצופים בנחושת.

 

למרות שנחושת בכמות קטנה בריאה לאדם, כמות גדולה עלולה להיות מסוכנת ולגרום לבחילות, הקאות ושלשולים, ואין עדיין מחקרים שקובעים איזו כמות נחושת היא רעילה לגוף. ניתן להשיג גם כלי נחושת מצופים, אך אלה לרוב מצופים בניקל, ולכן פחות מתאימים למי שאלרגי לניקל.

 

 

 

 

  1. יתרונות: פיזור אחיד של הטמפרטורה בזמן הבישול.
  2. חסרונות: הנחושת עלולה לחלחל למזון ולגרום בכמות מסוימת לנזק בריאותי.
מחבתות וסירים מנחושת
מחבתות וסירים מנחושת

 

סירים ומחבתות טפלון

מחבת פסים מטפלון
מחבת פסים מטפלון

סירי ומחבתות הטפלון זכו בראשית דרכם לפופולריות עצומה, בעיקר משום שהמזון לא נדבק אליהם – מה שהצריך כמויות פחותות של שמן או חמאה בבישול והפך את הניקוי לקל ופשוט יותר.

 

גם מחירם הזול תרם לפופולריות שלהם, אך עם הזמן התברר שכימיקל הנמצא בכלי הטפלון המקוריים מקושר עם מחלות בבלוטת התריס ונזק לריאות. ב-2013 שונתה הפורמולה, ולכן בישול בטפלון היום אמור להיות בטוח יותר. למרות זאת, טמפרטורות בישול גבוהות מאוד עדיין עלולות לגרום לציפוי להתקלקל ולחלחל למזון.

 

  1. יתרונות: דורשים שימון מועט בלבד, קלים לניקוי, זולים.
  2. חסרונות: בטיחות הכלים שנויה במחלוקת.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא להפוך את קליפות הלימון ללימונדה: המתכון שתפתחו איתו כל בוקר

נוהגים לפתוח את הבוקר במים עם לימון סחוט? אם לא, כדאי שתתחילו. ההרגל...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

מזון בריא לקלות או לא לקלות? זאת השאלה

החלטנו להעמיד למבחן את הלחם הטרי מול הלחם הקלוי. מי טוב יותר...

מערכת LivA

טיפוח ויופי רוצים למלא קמטים? תאכלו חומצה היאלורונית

את החומצה ההיאלורונית אנחנו מכירים בעיקר ממזרקי חומרי המילוי האסתטיים והקרמים הקוסמטיים. החומר,...

סימי שאואר

מזון בריא מדובשו או מעוקצו? כל האמת מאחורי הדבש

משחר ההיסטוריה נהנה הדבש ממוניטין חיובי והפך לשם נרדף לסגולות בריאותיות. בשנים האחרונות...

מערכת LivA

מזון בריא מזון מותסס: אורי מאיר צ'יזיק על הטרנד שמחזיר את החיידקים לאופנה

אם פעם כולנו היינו מתסיסים מזון בבית שלנו, הרי שעם פתיחתו של הסופרמרקט...

ראיון עם:

ד"ר אורי מאיר צ'יזיק

ד"ר להיסטוריה של הרפואה והתזונה

נשים הזנגביל למענךְ: יתרונות הג'ינג'ר לבריאות האישה

בריאות האישה היא סוגייה מורכבת ומשתנה; הורמונים, מחזור, הריונות, מהפכים במבנה הגוף ומחלות...

נטלי רון

מזון בריא לשמר או לוותר: האם דג טונה בקופסה בריא לכם?

דג טונה מקופסה הוא מצרך פופולרי במיוחד בתפריט בריאותי ודיאטטי, ומקור מצוין לחלבונים,...

עדי כץ

מזון בריא שונאים צבועים: הדברים שאתם חייבים לקרוא על צבעי מאכל

פחם לארוחת בוקר, חנקן לארוחת צוהריים וחרק אדום לארוחת ערב - צבעי המאכל...

אושרת זהר

מזון בריא כוח הזרע: הכל על נבטים

גידלנו אותם בגן הילדים, הם מציצים עלינו ממדפי הסופר, ואושיות הבריאות לא מפסיקות...

מפל ישי