כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
עושים קקי: הטיפול הטבעי בעצירות שיוביל אתכם לשירותים
אם יש לכם פחות משלוש יציאות בשבוע, כנראה שגם אתם בסטטיסטיקה של מי ש"מתקשים לשחרר". מה שגרת החיים שתמנע מכם את התופעה, ואילו תרופות פלא טבעיות ישלחו אתכם במהרה אל עבר האסלה? לא שומרים בבטן
יש הרבה מאוד סיבות לעצירות והרבה מאוד אנשים שסובלים ממנה – אחד מכל חמישה למען הדיוק. קושי להוציא צואה נקשר ללחץ, תזונה לקויה, הרגלי אכילה גרועים, שינויים בשגרה ועוד. אף שעצירות נמדדת על פי ממוצע יציאות שבועי, לא הכל תלוי בתדירות.
יציאות קשות או יבשות וכאלו הכרוכות במאמץ, כמו גם מקרים בהם אתם לא מרגישים מרוקנים אחרי ביקור בשירותים נופלים תחת הקטגוריה של עצירות. מעבר לאי הנוחות הזמנית או הכרונית, עצירות עלולה אף לגרום לבעיות רפואיות נלוות כמו דלקות במעי, טחורים ועוד.
אורח חיים למניעה והקלה על עצירות
פעילות גופנית
לפעילות גופנית יש המון יתרונות בריאותיים. אחד מהם, שלא כולם מודעים אליו, הוא מניעת עצירות והקלה על תסמיני עצירות. המחקרים אמנם לא חד משמעיים, אך חלקם בהחלט הצביעו על כך שפעילות פיזית סדירה עשויה להגביר את תנועתיות המעי ולמנוע את תחושת הנפיחות בבטן ואגירת הצואה. הליכה ספורטיבית וכל פעילות אירובית, גם אם הן קצרות, מומלצות במיוחד למצבי עצירות. שימו לב להמתין כשעה לאחר ארוחה גדולה לפני ביצוע של פעילות גופנית.
שתייה מרובה של סודה
אי שתייה מספקת היא אחת הסיבות השכיחות לעצירות. מומלץ לשתות לפחות 12-10 כוסות ביום. בזמן עצירות, שתייה של מים מוגזים (סודה), עשויה להניע את העניינים אף יותר ולהביא להקלה המיוחלת. במחקר שנערך על 21 משתתפים עם בעיות עיכול ועצירות שחולקו לשתי קבוצות, קבוצה אחת שתתה במשך 15 יום מי ברז ואילו הקבוצה השנייה שתתה במשך 15 יום מים מוגזים.
בתום תקופת הניסוי נמצא שיפור משמעותי בבעיות העיכול והעצירות אצל הקבוצה ששתתה מים מוגזים, בעוד שאצל הקבוצה שתתה מי ברז לא נצפה שינוי.
שמירה על שגרת שינה
עצירות נובעת הרבה פעמים כתוצאה משינויים בשגרה, למשל, יציאה לטיול בשטח שגורמת להתאפקות ממושכת. גם חוסר סדירות בהרגלי השינה עלול לשבש את שגרת היציאות היות ושינויים במחזורי השינה עלולים להוביל לעיכובים בתנועות המעי. הקפדה על שנת לילה קבועה משפיעה לא רק על מחזורי השינה אלא גם על העיכול ועשויה לתרום מאוד ליציאות סדירות.
נטילת פרוביוטיקה
החיידקים הפרוביוטיים ידועים בהשפעות המיטיבות שלהם על המעי. נטילת תוסף פרוביוטי (ואכילת מזונות העשירים בחיידקים פרוביוטיים, כמו יוגורט או מזונות כבושים) מגדילה את אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים ובכך תורמת ליציאות סדירות יותר. איך זה עובד? החיידקים הטובים מגדילים את מהירות תנועתיות הצואה במעי ומשפרים את מרקם הצואה. מומלץ לבחור בתוסף שיש בו לפחות 50 מיליון חיידקים.
צריכת סיבים תזונתיים
צריכת סיבים תזונתיים היא אחת השיטות הטובות ביותר למניעת עצירות. הסיבים מביאים לעלייה בתנועתיות המעיים – מה שמקל על מעבר הצואה. מחקרים מצאו שצריכת סיבים תזונתיים מעלה את תדירות היציאות ואף מרככת אותן.
את הסיבים ניתן להשיג דרך המזון והם נחלקים לשתי קבוצות; סיבים לא מסיסים, אשר נמצאים בין היתר בסובין חיטה, דגנים מלאים וירקות (רצוי בקליפתם). סיבים אלו מסייעים לצואה לעבור במהירות ובקלות דרך מערכת העיכול.
סיבים מסיסים, שהם הסוג השני של הסיבים התזונתיים, נמצאים, בין היתר, בסובין שיבולת שועל, גריסים, אגוזים, קטניות וחלק מהפירות והירקות. סיבים מסיסים סופחים מים ויוצרים מעין משחה דמוית ג'ל שמרככת את היציאות. ניתן גם לצרוך סיבים באמצעות תוסף סיבים, דוגמת פסיליום.
צריכת סיבי גלוקומנן
לסיב הגלוקומנן יש השפעה מיטיבה במיוחד על עצירות. מחקר שנערך על ילדים שסבלו מעצירות מצא ש-68 אחוזים מהילדים שנטלו גלוקומנן חשו הקלה משמעותית בתסמיני עצירות חמורה, לעומת 13 אחוז בלבד מהילדים בקבוצת הביקורת שנטלו פלצבו (תרופת דמה).
הגלוקומנן משפיע על עצירות בשתי דרכים: הוא מעודד תנועתיות במעי וגם תורם לאיזון החיידקים הטובים במעי. ניתן ליטול תוסף תזונה שמכיל גלוקומנן, או לאכול אטריות קונג'אק שעשירות בגלוקומנן (וגם תורמות לתחושת שובע ומצוינות להרזיה).
שזיפים מיובשים נחשבים לתרופת סבתא קלאסית לעצירות, משום שהם מכילים את הסוכר האלכוהולי סורביטול – לו השפעה משלשלת. מנה של 50 גרם שזיפים מיובשים, פעמיים ביום, עשויה לשחרר עצירות במהירות.
מומלץ להשרות את השזיפים במים למשך הלילה, ובבוקר לשתות את המיץ שנוצר, על בטן ריקה, ולאכול את השזיפים המושרים.
זרעי פשתן
זרעי פשתן טחונים נחשבים לתרופת פלא לעצירות, הודות לקליפתם העשירה בסיבים תזונתיים. מומלץ להשרות את הזרעים במים לכמה שעות ואז לשתות את המים יחד עם הזרעים.
שמן זית
שמן זית עוזר לגרות את מערכת העיכול ומסייע לצואה להחליק החוצה ביתר קלות. כף שמן זית יכולה לסייע באופן מידי במצבי עצירות, בעיקר בקרב ילדים.
מומלץ לפתוח את היום בכוס מים עם כפית שמן זית וחצי לימון טרי סחוט – מתכון מנצח להפעלת מערכת העיכול.
התנוחה הטובה ביותר ליציאה קלה היא תנוחת הכריעה. אם אתם מרגישים שעמידה על האסלה בתנוחת כריעה דורשת מיומנויות אקרובטית בלתי אפשרית ושיווי משקל, שבו על האסלה, הציבו שרפרף קטן למרגלותיה, הניחו את הרגליים על השרפרף וקרבו אותן ככל האפשר אל בית החזה – כך תדמו את התנוחה באופן מיטבי.
פירות וירקות להקלת עצירות
ישנם כמה פירות וירקות שעשויים להקל באופן מידי על מצבי עצירות, ובהם עגבנייה (רצוי עם שמן זית), סלק מבושל, מיץ כרוב או מיץ סלרי, וכן קיווי, גויאבה ותאנה.
עיסויים
עיסוי הבטן סביב הטבור וכנגד כיוון השעון, בתנועות מעגליות, יכול אף הוא להגביר את תנועתיות מערכת העיכול. מומלץ להשתמש בשמן עיסוי או שמן נשא כמו שקדים או זרעי ענבים.