נבדק מחקרית

שולפים ציפורניים: למה כסיסת ציפורניים מסוכנת ואיך מפסיקים?

הם נראים חסרי שקט, לחוצים ומוזנחים - כוססי הציפורניים מתקשים להיפטר מהדחף לכרסם את הציפורניים והעור סביבן ונמצאים בסכנת הידבקות גדולה יותר בווירוסים וחיידקים – לתשומת לב כל מי שלא מעוניין לחלות בקורונה. איך נפטרים מההרגל ולמה מומלץ להתחיל בציפורן אחת?

3 דק׳

כסיסת ציפורניים: זה לא נראה טוב - מקרוב ומרחוק | צילום: shutterstock

כסיסת ציפורניים: זה לא נראה טוב - מקרוב ומרחוק | צילום: shutterstock

שתף:

כסיסת ציפורניים: זה לא נראה טוב - מקרוב ומרחוק | צילום: shutterstock

כשליש מהילדים וקרוב למחצית מן המתבגרים נוהגים לכסוס ציפורניים, והערכות הן שבין חמישית למעל לרבע מהם ממשיכים לכסוס גם בבגרותם.

 

כמו כל התמכרות אחרת, כסיסת ציפורניים (ובשמה הקליני: "אוניכופגיה כרונית") מרגיעה, מנחמת ומהווה פתרון לרגעי שעמום ומתח, אך בה בעת גורמת לכוססים הרבה תסכול, רגשות אשמה ורצון להפסיק – לרוב, ללא הצלחה.

 

 

 

 

הרחיקו את הציפורניים מהשיניים

מעבר למראה הלא אסתטי של ציפורניים כסוסות, כסיסת ציפורניים עלולה לגרום נזק לשיניים וכן לגרום לבעיות בריאות שונות על רקע היגייני, כך שלא חסרות סיבות להפסיק את ההרגל.

 

על פי מחקר שנערך בקרב כוססי ציפורניים נמצא כי ל-76 אחוזים מהם יש חיידקי אי-קולי ברוק, לעומת 26 אחוזים בלבד מהאנשים שאינם כוססים. המשמעות של כך היא שכוססי ציפורניים מסתכנים הרבה יותר בהידבקות בווירוסים וחיידקים, וזה כולל כמובן קורונה, שפעת וכל מחלה הנגרמת מפתוגנים.

חיידקים מתחת לציפורן - כסיסת ציפורניים לא מומלצת
מה מסתתר מתחת לציפורניים שלכם? | צילום: shutterstock

הכרסום של הציפורניים והעור סביבן מתחיל פעמים רבות בעקבות השפעה גנטית, חיקוי של מבוגר בתקופת הילדות, או התמודדות רגשית עם תקופה מלחיצה. אך מרגע שהפך להרגל, הכוססים מאמצים אותו גם לסיטואציות שונות ולא רק מלחיצות – למשל, חוסר מעש, תחושת עייפות, רעב או חוסר ביטחון.

 

מי שניסה להיגמל בעבר מכסיסת ציפורניים בעזרת אמצעים כמו מריחת לק מריר או בניית ציפורניים, יודע שעזרים חיצוניים לרוב אינם אפקטיביים היות והדחף הרגשי גובר על "אמצעי ההרתעה". לכן, המפתח להימנעות מכסיסת ציפורניים טמון ברובו בשינוי תודעתי והתנהגותי.

 

כסיסת ציפורניים – הדרכים שיעזרו לכם להפסיק:

זהו מה גורם לכם לכסוס ציפורניים

הדבר הראשון והחשוב ביותר שכדאי לאמץ לצורך היפטרות מההרגל הוא לזהות באיזה מצבים אתם כוססים ציפורניים ומה גורם לכם לעשות זאת. כסיסת ציפורניים היא עניין אינדיבידואלי – יש כאלה שנוטים יותר לכסוס ציפורניים לפני מבחן, ואחרים כשהם מחכים בשעמום לתור בסופר.

 

לעיתים, נוכחותם של אנשים מסוימים גורמת לנו לכסוס יותר ורצוי להיות מודעים לגורמים הסביבתיים המהווים טריגר לכסיסה. כדי לברר את הנושא, מומלץ לנהל במשך יום או יומיים יומן כסיסת ציפורניים, ולכתוב בו בכל פעם שאתם שמים לב לכך שאתם כוססים ציפורניים.

 

ברגע שתהיו ערים לגורם לכסיסת הציפורניים יהיה לכם קל יותר להתמודד עם ההרגל, להימנע מסיטואציות שגורמות לכם לכסוס יותר או לעבוד על התגובה שלכם למצבים אלו.

 

 

 

 

מצאו תחליף

השלב הבא הוא מציאת תחליף שיספק את הדחף באותן סיטואציות בהן אתם נוטים לכסוס ציפורניים. מדובר כמובן על תחליף חיובי – אל תחליפו כסיסת ציפורניים בעישון, למשל. אם אתם נוטים לכסוס ציפורניים כשאתם רעבים, הקפידו שתמיד יהיה לכם בהישג יד נשנוש בריא ודל קלוריות, כמו מקלות מלפפונים או גזר.

 

אם אתם נוטים לכסוס ציפורניים כשאתם לחוצים, אמצו חפץ אחר שאתם יכולים לגעת בו – למשל, שרשרת חרוזים שתוכל לשחק בה כשאתם לחוצים. טיפ מצוין לכוססים הוא לכווץ את כפות הידיים לצורת אגרוף ולהחזיק אותן כך במשך כדקה, בכל פעם שהצורך לכסוס עולה.

גבר אוחז בכדור לחץ במקום כסיסת ציפורניים
לשחרר את הלחצים על הכדור ולא על הציפורניים | צילום: shutterstock

לנשום עמוק

נשימה עמוקה היא בבחינת "תרופת פלא" למצבי לחץ וחרדה – שפעמים רבות גורמים לכסיסת ציפורניים. מומלץ לתרגל נשימות עמוקות ומושעות ברגעים בהם אתם חשים לחוצים והדחף לכסוס עולה.

 

למשל, לשאוף שאיפה עמוקה בספירה עד 4, להחזיק את האוויר בריאות בספירה עד 5, ואז לנשוף באיטיות החוצה בספירה עד 6. ברגע שהמתח ישתחרר והחרדה תעבור, ייתכן שגם הצורך לכסוס ייעלם איתם.

עוד ב תזונה

ניקוי רעלים: למה הכבד שלכם משתוקק לברוקולי?

לכתבה המלאה

בקשו עזרה מהסביבה

פעמים רבות אנחנו פשוט לא מודעים לכך שאנו כוססים ציפורניים, בוודאי לא כאשר אנחנו בשלב ההתחלתי של המעשה. לצורך מצבים אלו, מומלץ לבקש מהסביבה להסב את תשומת ליבנו, מבלי להוסיף שיפוטיות או הערה שלילית.

אישה כוססת ציפורניים בטיפול פסיכולוגי
בקשו עזרה מהסביבה | צילום: shutterstock

מיינדפולנס

מיינדפולנס, או קשיבות, הוא תהליך של הבאת תשומת לב מכוונת ובלתי שיפוטית לחוויות המתרחשות כאן ועכשיו. לתרגול מיינדפולנס יש שלל השפעות מיטיבות עם הגוף והנפש, כאשר בין היתר הוא יכול לסייע גם לתהליך גמילה מכסיסת ציפורניים.

 

התרגול עובד בשני מישורים. ראשית, הנוכחות ברגע מאפשרת להיות מודעים לעצם כסיסת הציפורניים (פעולה שמתרחשת אצל רוב האנשים בהיסח הדעת) ולעצור את הפעולה.

 

שנית, תרגול המיינדפולנס מלמד להיות בנוכחות מלאה ברגע, בכל החושים. זה נחמד כשמתענגים על ארוחה טובה ושמים לב לטעם, לריח ולמראה שלה, זה פחות נחמד כשמרוכזים בכל היבט של כסיסת הציפורניים, מטעם הציפורניים בפה ועד הכאב באצבעות.

אישה מתרגלת מדיטציה במשרד מול קולגות לחוצים
לנשום עמוק ברגעים של לחץ | צילום: shutterstock

דמיון מודרך

תרגול של דמיון מודרך יכול להשפיע על המצב הנפשי ושליטת המוח על התפקודים הגופניים. ניתן להיעזר בשיטה על מנת לדמיין את הציפורניים המושלמות שיהיו לנו כשנפסיק לכסוס אותן ונוכל להציג אותן בגאווה ולהפסיק להתבייש מההרגל.

 

מומלץ לתלות תמונות של ציפורני החלומות שלכם במקומות אסטרטגיים – כתזכורת ויזואלית תמידית למטרה ולהגשמה שלה.

 

 

 

 

מה מסתתר מתחת לציפורניים?

ציפורניים מלוכלכות
אתם מתכוונים להכניס את כל הלכלוך הזה לפה?

דרך יעילה נוספת, לפחות אצל חלק מהכוססים, היא לפתח מודעות לגבי מה שמסתתר לכם מתחת לציפורניים. כאמור, האמת הלא נעימה היא שהאזור שמתחת לציפורניים עלול להיות חממה לחיידקים, וירוסים פטריות ושאר מזהמים.

 

בהנחה שאתם לא שוטפים את הידיים היטב ברגעים שלפני שאתם מתחילים לכסוס, אתם פשוט מכניסים לגוף שלכם את כל מה שנצבר מתחת לציפורניים במהלך היום וחושפים את עצמכם לשלל מחלות ובעיות רפואיות, מתולעי מים ועד לשלל מחלות נפוצות או נדירות. פשוט תחשבו על זה בפעם הבאה שאתם מכניסים את הציפורניים לפה.

 

צעדים קטנים

יש אנשים שעבורם זה בלתי אפשרי להפסיק לכסוס ציפורניים בבת אחת. במקרה כזה, הציבו לעצמכם מטרות קטנות. למשל, בחרו תחילה ציפורן אחת בלבד שאותה לא תכססו. כעבור תקופה, הוסיפו ציפורן נוספת וכך הלאה עד שכל הציפורניים יצמחו.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על טיפוח ויופי למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

בריאות החיסון לשלבקת חוגרת: למה בישראל לא מחסנים בווירוס מומת?

משרד הבריאות בישראל ממליץ לבני 60 ומעלה להתחסן נגד שלבקת חוגרת. ביררנו עם...

ראיון עם:

פרופ' רפי קרסו

מומחה בנוירולוגיה וטיפול בכאב

סקס כמה זמן אתם באמת מחזיקים במיטה ואיך תוכלו למשוך יותר?

איזו אישה לא שמעה את בן הזוג שלה טוען: "יכולתי להמשיך יותר", ואיזה...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

בריאות עו"ד עמית ברכה: חוק האקלים כמאבק על החיים עצמם

חשבת שהמזגן יכול להציל אותך ממשבר האקלים? טעית בגדול. על השלכותיו הרות הגורל...

ראיון עם:

עו"ד עמית ברכה

מנכ"ל אדם טבע ודין

בריאות רוצים להגן על מערכת החיסון שלכם? זה הדבר שאתם חייבים להשאיר מחוץ לבית

פעולה טריוויאלית שכולנו עושים גורמת לחיידקים, לכימיקלים ולחומרים מזיקים אחרים לחדור אלינו הביתה...

נטלי רון

היריון ולידה הזורעים ברינה: הדברים שאתם חייבים לדעת על הזרע הגברי

חומר לבנבן, בעל סמיכות כזו או אחרת, הנזקק לעידוד משרירי הרחם; הזרע הגברי...

עדי כץ

דיקור סיני חכו רגע עם הניתוח! יש טיפול טבעי בפריצת דיסק ובבלט דיסק

אם אתם עובדים בישיבה, כנראה שאתם בסיכון לפריצת דיסק או לפחות לבלט דיסק....

ראיון עם:

ערן סעדיאן

רפואה סינית ועיסוי רפואי

הגיל השלישי איך הופכים חכמים יותר ככל שמתבגרים?

איך שומרים על מוח צעיר ומתפקד היטב? בדיוק כמו עם הגוף – מאמנים...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

זוגיות על האלימות שלא משאירה סימנים כחולים בסדרה Maid ובחיים

הוא אולי לא יכה אותה, אבל הוא ייפגע בכבודה וייקח לה את הרכוש....

דנית גולד

עורכת תוכן ראשית

בריאות הנפש רושם ראשוני: מה אנשים רוצים לראות בכם?

מחקר חדש על רושם ראשוני גילה שאפשר לתקן אותו אם הוא נהרס, אך...

צביה טורקניץ