כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
משקאות אנרגיה הם יותר מתוספת של בליינים לצד כוסית האלכוהול. אנשים רבים, כולל ספורטאים וסטודנטים, צורכים אותם באופן קבוע וכאשר היום רק מתחיל. איך מחליפים את הסוכר והחומרים הממריצים באלטרנטיבה בריאה שתעניק לכם את אותו המרץ?
משקאות אנרגיה - מה שתמצאו בפנים הולך להיות מפתיע | צילום: shutterstock
שתף:
משקאות אנרגיה - מה שתמצאו בפנים הולך להיות מפתיע | צילום: shutterstock
משקאות אנרגיה טיפוסיים, שהפכו לפופולריים מאוד בקרב צעירים, סטודנטים וספורטאים, מכילים בדרך כלל שני רכיבים מרכזיים: חומרים ממריצים כגון קפאין וטאורין, לצד כמויות גדולות של סוכר וממתיקים.
בממוצע, בכל פחית של משקה אנרגיה ישנם לפחות 80 מ"ג קפאין, אשר צריכה מוגברת שלו מובילה לעיתים לתופעות לוואי כגון עצבנות והפרעות בקצב הלב. בנוסף לכך, כמויות הסוכר הגדולות (כ-2 כפיות סוכר ומעלה לכל 100 מ"ל משקה) מסכנות אף הן את הבריאות. ארגון הבריאות העולמי (WHO) אף כינה אותם "סכנה לבריאות הציבור" וקרא לפיקוח הדוק יותר על משקאות אלו.
עבור מי שזקוק לערנות וריכוז מרביים ושוט של אנרגיה, קשה לדמיין מזונות בריאים כגון פירות וירקות כבעלי אפקט דומה למשקאות ממריצים, ובכל זאת, ישנם מזונות המכילים ערכים תזונתיים המעניקים אנרגיה ממוקדת, מכילים סוכר טבעי, וניחנים ביכולת לאושש את מאגרי האנרגיה בגוף ולהביא לתחושת מיקוד ורעננות. מי הם?
המזונות שימריצו אתכם
בננה
משקאות אנרגיה מצליחים, בין השאר, בזכות הטעם המתוק שלהם. אך את הסוכר הזה אפשר להשיג גם בדרך הטבעית, באמצעות פירות שונים ובמיוחד בעזרת כוכבת צהובה.
הבננה, אכן מתוקה מאוד, אך גם עשירה בסיבים תזונתיים המסייעים להאט את העיכול של הסוכר ובכך למנוע את תחושת העייפות שנוצרת אצלנו אחרי שאנו צורכים כמויות גדולות ממנו. לבננות יש גם יתרונות בריאותיים נוספים – כמו תכולת החומצה הפולית, הוויטמין B6 והאשלגן שבהן. האשלגן (Potassium) נחוץ במיוחד לגופנו ומסייע להוביל חמצן למוח, לאזן את קצב פעימות הלב ולמנוע תחושת חולשה בשרירים.
אבוקדו
אומנם יש בו לא מעט קלוריות (כ-240 קלוריות לאבוקדו קטן יחסית), אך רובם מגיעים משומנים בריאים שעוזרים לגוף לספוג ערכים תזונתיים חשובים ולהעניק לגוף אנרגיה. האבוקדו מכיל חומצה פולית, אשלגן, וויטמינים מקבוצת B – שהגוף עושה בהם שימוש כדי להמיר מזון לאנרגיה והם אף מצויים במשקאות אנרגיה שונים.
ביצים
ביצים יכולות להיות מקור מצוין לאנרגיה, ואם מתחילים איתן את היום, האנרגיה הזאת יכולה לסחוב אותנו למשך שעות ארוכות. ביצים מכילות לאוצין, שהיא חומצת אמינו המסייעת לגוף לאושש את השרירים לאחר אימון גופני. יש בהן גם ברזל, סידן וכולין – ויטמין מסיס מים ממשפחת ויטמיני B המסייע לחילוף החומרים, לצמיחה תאית, ולתפקודה התקין של מערכת העצבים.
עבור מי שסובל מרמות כולסטרול גבוהות בדם, מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי כמויות הביצים המומלצות עבורו.
דגים
אם הגיעה שעת הצוהריים ואתם מעוניינים במנה משביעה וטעימה, מנת דגים ולצידה תוספת המבוססת על דגנים מלאים תעניק לכם את האנרגיה הדרושה מבלי לגרום לכם לעייפות. דגים כמו סלמון או טונה, מכילים אומגה 3 – חומצת שומן המסייעת להגן על הלב ועל מערכת כלי הדם ומאפשרת לשמור על רמת כולסטרול מאוזנת.
על פי מחקרים שונים, אומגה 3 מפחיתה עייפות ודלקתיות, הנחשבת בפני עצמה כמקור לתשישות. בנוסף, ויטמין ה-B12 יחד עם החומצה הפולית שבדגים שונים, מביאים ליצירת תאי דם אדומים וברזל ומעלים את רמת האנרגיה בגוף.
מלבד סלמון וטונה, רצוי לאכול דגי ים המהווים מקור מצוין ליוד (לצורך תפקוד תקין של בלוטת התריס), כגון מקרל, מוסר ים ולוקוס. מומלץ לנשים בהיריון להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי צריכה מותאמת של דגים.
תה ירוק
ולסיום – אתם בעיצומו של יום מאתגר וזקוקים בכל זאת למעט קפאין?
נסו לשלב בתפריט שלכם תה ירוק. בתה הירוק קיים נוגד חמצון בשם EGCG המסייע להילחם ברדיקלים חופשיים ולהפחית מתח ודלקתיות. בנוסף, התיאנין שבתה הירוק מאזן את השפעות הקפאין כגון חרדה ועצבנות.
בנוסף, תה ירוק מסייע להגברת אנרגיה לצורך פעילות גופנית היות והוא מסייע לפירוק שומנים ושחרור ההורמון נוראדרנלין – מוליך עצבי מעורר.