נבדק מחקרית

אם נרצה או לא: בעוד 30 שנה כולנו נהיה טבעונים

וזו לא הבשורה המבוססת היחידה לגבי השינויים התזונתיים שלנו עד 2050. עוד צפוי: מחסור באבוקדו, בקפה וביין, ומישהו ייאלץ לאכול חרקים

2 דק׳

אנחנו בעוד שלושה עשורים | צילום: shutterstock

אנחנו בעוד שלושה עשורים | צילום: shutterstock

שתף:

אנחנו בעוד שלושה עשורים | צילום: shutterstock

דו"ח חדש של פרופ' אלד ג'ונס מאוניברסיטת "אנגליה רוסקין" (ARU), מהמוביליות במזרח אנגליה, מנבא שינויים מרחיקי לכת בתזונה שלנו. רובם יהיו בלתי נמנעים.

 

הדו"ח, שפורסם על ידי תוכנית אבטחת המזון העולמית של מרכז המחקר והחדשנות UKRI, בחן ארבעה תרחישים פוטנציאליים לשינויים במערכת המזון שלנו, כפי שהיא צפויה להיראות בשנת 2050, במקרה זה, בבריטניה.

 

המועד, שנראה אולי רחוק לרבים מאיתנו, הוא בסך הכל בהפרש של 29 שנה מהיום ורלוונטי כמעט לכולם.

 

 

פרופסור ג'ונס, שמשמש כמנהל מכון הקיימות העולמי של ARU, חיבר את תרחיש "מערכת המזון השיתופי", שבו הממשל והסדרי הסחר העולמיים קובעים אילו מזונות מגדלים באיזה חלקים בעולם כדי למקסם את התשואות ולשפר את הקיימות.

 

שינוי האקלים הצפוי בעולם, המביא, בין היתר, לתופעות כמו חום קיצוני, ישפיע כמובן על התחזיות. כמו גם ההתחייבות של מדינות להילחם בנזקי ההתחממות הגלובלית ולפעול למען עתיד ופיתוח בר קיימא.

 

אז מה צפוי לנו עד שנת 2050?

  1. מחירי המזון יעלו באופן כללי – הרגלי התזונה שלנו יעברו שינוי קיצוני בעשורים הקרובים. הרגלי התזונה של האנשים העשירים ישתפרו, ואלה של העניים יחמירו ויתבססו על ג'אנק פוד. גידולים מזינים שהיו שייכים לעניים, כמו דורה ואמרנט, יעברו לשימוש בעלי הממון ויתייקרו.
  2. האוכלוסייה הענייה תסבול יותר מהשמנת יתר – 60% מהגברים ו-50% מהנשים בעולם יהיו שמנים עוד שלושה עשורים.
  3. בשר אדום יהפוך למוצר יוקרתי, בתי מטבחיים יראו לנו מיושנים כמו טלפון קווי והאוכלוסייה תאכל בעיקר חלבון צמחי ובשר מתורבת (שגדל במעבדה) – הצד החיובי בזה הוא ששינוי זה יסייע חלקית להפחתת מחלות הקשורות לתזונה של בשר אדום, ושהדבר ייצר מרחב לחיות בר ותנאי גידול נאותים יותר לבעלי החיים שעדיין יגודלו לשחיטה.

    אישה אוכלת המבורגר
    זה כנראה יהיה המבורגר מתורבת | צילום: shutterstock
  4. בקר, כבשים ועיזים הניזונים לעיתים קרובות מסויה, המגודלת באזורים מיוערים של כדור הארץ, יוזנו במקורות אחרים, בין היתר, חרקים – כלומר, פחות כריתת יערות.
  5. שוק תחליפי החלב, החלב הצמחי ימשיך לגדול ואליו יתווספו גם תחליפי הביצים.
  6. בזבוז המזון יופחת – משמע, גם פליטת גזי החממה. כיום משק בעלי החיים אחראי לכ-14.5% מפליטת גזי החממה; 70% מכלל כריתת היערות העולמית נעשית במטרה לגדל מזון לבעלי חיים.
  7. פחות אדמות, מקורות מים ואנרגיה יוקצו להזנת האוכלוסייה – הדבר צפוי לשחרר קרקעות חקלאיות לשימושים אלטרנטיביים כמו ייעור מחדש, הרחבת המגוון הביולוגי, וייצור אנרגיה מתחדשת.
  8. במקום לגדל יבולים או בעלי חיים, נשתמש במיקרואורגניזמים כמו פטריות, חיידקים, שמרים ומיקרו אצות לייצור ישיר של פחמימות, חלבונים ושומנים שיגיעו בחלקם לאחר ייבוש וטחינה לאבקה.

    שימוש במיקרו אצות בגידול במעבדה
    השימוש במיקרו אצות יגדל | צילום: shutterstock
  9. טכנולוגיית הדפסת תלת ממד תוכל לשכפל את המרקמים והטעמים של אוכל רגיל.
  10. גידולים התלויים בטווח אקלים צר מאוד, כמו אבוקדו, קפה וענבי יין, יהיו בסיכון – שינוי של מעלה או שתי מעלות צלזיוס באקלים, יכול להשפיע על אזורים המגדלים יבולים אלו, והם עלולים "לנדוד" לאזורי אקלים אחרים.
  11. גידול אורז בסין וגידול חיטה במישורים הצפוניים של הודו עלולים להיות בסכנה בשל שנות בצורת ומחסור במים.
  12. מזון מיובא מארצות הפגיעות לשינויי אקלים יתייקר – נאלץ לעבור לתוצרת עונתית ומקומית יותר.

עוד ב תזונה

למה להחרים אם אפשר להכין? גלידת בן אנד ג'ריס בגרסה טבעונית וביתית

לכתבה המלאה

לסיכום, עבור אלו מכם שמעוניינים להיערך קדימה ולא לחוות את השינוי באופן דרמטי, על פי המלצת אנה טיילור, מנכ"לית קרן המזון הבריטית, כדאי כבר מעכשיו לצרוך יותר פירות, ירקות ודגנים מלאים, ופחות ג'אנק פוד, בשר ומוצרי חלב.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא הטעויות שהופכות את האוכל שלנו לפחות בריא

הימנעו מטיגון בשמן זית, העדיפו סלט עם ירקות חתוכים גס ואל תכניסו את...

נועה יואל

נטורופתית

ויטמינים ומינרלים איפה תמצאו ויטמינים אנטי דלקתיים?

דלקות הן סימן למנגנון הגנה תקין בגוף, אך לעיתים הן גם גורם סיכון...

אייל פלד

מזון בריא איך כדאי לשטוף ולנקות פירות וירקות?

על תוצרת חקלאית יש חיידקים, לכלוך וחומרי הדברה. אם הידיים שלנו חייבות ניקוי...

נטלי רון

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

דיאטות דיאטה של דוכסית: כל מה שמייגן מרקל אוכלת

הדוכסית מסאסקס נחשבת למודל שמירה על אורח חיים בריא ואקטיבי. היא עושה את...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

נשים התזונה שתעזור לנו לעבור את גיל המעבר בשלום

עמית גנור, דיאטנית קלינית, מסבירה על השינויים הפיסיים וההורמונליים המאפיינים את גיל המעבר....

ראיון עם:

עמית גנור

דיאטנית קלינית

מזון בריא שיבולת שועל: הסופר פוד הכי זול שיש בסופרמרקט

לאור העובדה שהיא עשירה במינרלים ובסיבים תזונתיים ומכילה כמויות יפות של חלבון, אין...

סימי שאואר

נטורופתיה תה ירוק: האם הוא בריא לכולם?

התה הירוק נחשב למשקה מיטיב, וכך גם קרוב משפחתו המופק מאותו צמח, התה...

יעל גבינט

רפואה סינית

מזון בריא הקפאין המעורר והתיאנין המרגיע: כל מה שאתם צריכים לדעת על תה ירוק

לתה הירוק יש יתרונות רבים; הוא מוביל ל"ערנות רגועה", מפחית מתחים ומגן עלינו...

נטלי רון