נבדק מחקרית

אם נרצה או לא: בעוד 30 שנה כולנו נהיה טבעונים

וזו לא הבשורה המבוססת היחידה לגבי השינויים התזונתיים שלנו עד 2050. עוד צפוי: מחסור באבוקדו, בקפה וביין, ומישהו ייאלץ לאכול חרקים

2 דק׳

אנחנו בעוד שלושה עשורים | צילום: shutterstock

אנחנו בעוד שלושה עשורים | צילום: shutterstock

שתף:

אנחנו בעוד שלושה עשורים | צילום: shutterstock

דו"ח חדש של פרופ' אלד ג'ונס מאוניברסיטת "אנגליה רוסקין" (ARU), מהמוביליות במזרח אנגליה, מנבא שינויים מרחיקי לכת בתזונה שלנו. רובם יהיו בלתי נמנעים.

 

הדו"ח, שפורסם על ידי תוכנית אבטחת המזון העולמית של מרכז המחקר והחדשנות UKRI, בחן ארבעה תרחישים פוטנציאליים לשינויים במערכת המזון שלנו, כפי שהיא צפויה להיראות בשנת 2050, במקרה זה, בבריטניה.

 

המועד, שנראה אולי רחוק לרבים מאיתנו, הוא בסך הכל בהפרש של 29 שנה מהיום ורלוונטי כמעט לכולם.

 

 

פרופסור ג'ונס, שמשמש כמנהל מכון הקיימות העולמי של ARU, חיבר את תרחיש "מערכת המזון השיתופי", שבו הממשל והסדרי הסחר העולמיים קובעים אילו מזונות מגדלים באיזה חלקים בעולם כדי למקסם את התשואות ולשפר את הקיימות.

 

שינוי האקלים הצפוי בעולם, המביא, בין היתר, לתופעות כמו חום קיצוני, ישפיע כמובן על התחזיות. כמו גם ההתחייבות של מדינות להילחם בנזקי ההתחממות הגלובלית ולפעול למען עתיד ופיתוח בר קיימא.

 

אז מה צפוי לנו עד שנת 2050?

  1. מחירי המזון יעלו באופן כללי – הרגלי התזונה שלנו יעברו שינוי קיצוני בעשורים הקרובים. הרגלי התזונה של האנשים העשירים ישתפרו, ואלה של העניים יחמירו ויתבססו על ג'אנק פוד. גידולים מזינים שהיו שייכים לעניים, כמו דורה ואמרנט, יעברו לשימוש בעלי הממון ויתייקרו.
  2. האוכלוסייה הענייה תסבול יותר מהשמנת יתר – 60% מהגברים ו-50% מהנשים בעולם יהיו שמנים עוד שלושה עשורים.
  3. בשר אדום יהפוך למוצר יוקרתי, בתי מטבחיים יראו לנו מיושנים כמו טלפון קווי והאוכלוסייה תאכל בעיקר חלבון צמחי ובשר מתורבת (שגדל במעבדה) – הצד החיובי בזה הוא ששינוי זה יסייע חלקית להפחתת מחלות הקשורות לתזונה של בשר אדום, ושהדבר ייצר מרחב לחיות בר ותנאי גידול נאותים יותר לבעלי החיים שעדיין יגודלו לשחיטה.

    אישה אוכלת המבורגר
    זה כנראה יהיה המבורגר מתורבת | צילום: shutterstock
  4. בקר, כבשים ועיזים הניזונים לעיתים קרובות מסויה, המגודלת באזורים מיוערים של כדור הארץ, יוזנו במקורות אחרים, בין היתר, חרקים – כלומר, פחות כריתת יערות.
  5. שוק תחליפי החלב, החלב הצמחי ימשיך לגדול ואליו יתווספו גם תחליפי הביצים.
  6. בזבוז המזון יופחת – משמע, גם פליטת גזי החממה. כיום משק בעלי החיים אחראי לכ-14.5% מפליטת גזי החממה; 70% מכלל כריתת היערות העולמית נעשית במטרה לגדל מזון לבעלי חיים.
  7. פחות אדמות, מקורות מים ואנרגיה יוקצו להזנת האוכלוסייה – הדבר צפוי לשחרר קרקעות חקלאיות לשימושים אלטרנטיביים כמו ייעור מחדש, הרחבת המגוון הביולוגי, וייצור אנרגיה מתחדשת.
  8. במקום לגדל יבולים או בעלי חיים, נשתמש במיקרואורגניזמים כמו פטריות, חיידקים, שמרים ומיקרו אצות לייצור ישיר של פחמימות, חלבונים ושומנים שיגיעו בחלקם לאחר ייבוש וטחינה לאבקה.

    שימוש במיקרו אצות בגידול במעבדה
    השימוש במיקרו אצות יגדל | צילום: shutterstock
  9. טכנולוגיית הדפסת תלת ממד תוכל לשכפל את המרקמים והטעמים של אוכל רגיל.
  10. גידולים התלויים בטווח אקלים צר מאוד, כמו אבוקדו, קפה וענבי יין, יהיו בסיכון – שינוי של מעלה או שתי מעלות צלזיוס באקלים, יכול להשפיע על אזורים המגדלים יבולים אלו, והם עלולים "לנדוד" לאזורי אקלים אחרים.
  11. גידול אורז בסין וגידול חיטה במישורים הצפוניים של הודו עלולים להיות בסכנה בשל שנות בצורת ומחסור במים.
  12. מזון מיובא מארצות הפגיעות לשינויי אקלים יתייקר – נאלץ לעבור לתוצרת עונתית ומקומית יותר.

עוד ב ויטמינים ומינרלים

לא אוכלים דגים ואגוזי מלך: מהם הסימנים שחסרה לכם אומגה 3?

לכתבה המלאה

לסיכום, עבור אלו מכם שמעוניינים להיערך קדימה ולא לחוות את השינוי באופן דרמטי, על פי המלצת אנה טיילור, מנכ"לית קרן המזון הבריטית, כדאי כבר מעכשיו לצרוך יותר פירות, ירקות ודגנים מלאים, ופחות ג'אנק פוד, בשר ומוצרי חלב.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

דיאטות דיאטה דלת פחמימות או דלת שומן: איזו דיאטה הכי מתאימה לך?

מה עדיף, לספור קלוריות ולאכול מוצרים דלי שומן, או לוותר על פחמימות ולהרבות...

סימי שאואר

תזונה ההתמכרות המתוקה שמזיקה לכם: גמילה מהירה מסוכר ופחמימות

יש לכם דחף עז לאכול אותם אבל אין לכם מושג עד כמה הם...

בשיתוף עם:

מכון אברהמסון

גמילה מסוכר ופחמימות ממכרות

דיאטות דיאטה במשבר: למה אנחנו עוברים בין איסור לשחרור כל רסן?

אכלנו פרוסת עוגה בזמן הדיאטה, אז כמובן שהיום "נהרס" ונאכל כבר את כולה....

ראיון עם:

נופר ואליק

דיאטנית קלינית

מזון בריא אבוקדו: טוב לבריאות ורע לדיאטה?

יצא לו שם של פרי "משמין", הוא הפסיד את יוקרתו לטובת הגזר ויש...

מערכת LivA

נטורופתיה דיאטה: הצמחים שיעזרו לכם לרדת יותר במשקל

ג'ימנמה להפחתת התשוקה למתוקים, תה ירוק לשריפת תאי שומן וגוארנה לחילוף חומרים מהיר....

נועה יואל

נטורופתית

מזון בריא מספיק עם הבורקסים: הנשנושים הכי בריאים ליום עבודה

במקום לשאול שוב ושוב במשרד אם למישהו יש משהו טעים ואז לקבל הצעות...

ראיון עם:

מיה בן אפרים קליין

דיאטנית קלינית

מזון בריא לשמר או לוותר: האם דג טונה בקופסה בריא לכם?

דג טונה מקופסה הוא מצרך פופולרי במיוחד בתפריט בריאותי ודיאטטי, ומקור מצוין לחלבונים,...

עדי כץ

מזון בריא מי נגע לי בקולה? כל מה שרציתם לדעת על מיסוי משקאות ממותקים

הכוונה להטיל מס ישראלי על משקאות ממותקים יצרה שיח נוקב של בעד ונגד....

רויטל ונונו

עורכת ראשית