ברוקולי - מריחים את הניקיון כבר מרחוק | צילום: shutterstock
בעידן הדיגיטלי שלנו, המתועש והצפוף, אנו נחשפים על פי הערכה לכ-700 אלף עד 2 מיליון חומרים רעילים על בסיס יומי – ואלו הם רק הרעלים האקסוגניים שאינם מיוצרים דרך הגוף.
רעלים אלו מגיעים דרך התזונה, האוויר והמים שאנו צורכים, כמו גם דרך חומרים אשר באים במגע עם גופנו ועם המזון שלנו, כמו סבונים , קרמים דאודורנטים, פלסטיק ואלומיניום.
בנוסף לכך, אנו נחשפים גם לרעלים אנדוגניים, כלומר, פנימיים, הנוצרים בתהליך חילוף החומרים הטבעי שלנו.
כל אלה מצטברים בגופנו ומשפיעים על בריאותנו באופן שלילי המתבטא בכאבי ראש, עייפות וקשיי ריכוז – במקרים הקלים, ובמחלות כרוניות מסוכנות כמו אלצהיימר, סרטן ומחלות לב – במקרים הקשים.
מכונת ניקוי הרעלים הפנימית שלנו
האמת היא שלגוף שלנו יש מנגנונים יעילים מאוד לנטרול רעלים וסילוקם מהגוף, אך הבעיה מתעוררת כאשר קצב הנטרול והניקוי לא מספיק להדביק את קצב חדירת הרעלים החדשים – גופנו פשוט לא תוכנן להתמודד עם עומס כזה מדי יום.
מה עושים?
תהליך מחייב של ניקוי רעלים כמו צום מיצים, מונו־דיאט או צום מים – הוא אפשרי, אך איננו מתאים לכל אחד ודורש ליווי מקצועי.
מה שאנחנו כן יכולים וצריכים לעשות הוא לחזק את האיבר שאחראי על ניקוי הרעלים בגופנו – הכבד, וליתר דיוק: אנזימי הכבד היקר שלנו.
הדרך לעשות זאת היא באמצעות רכיב צמחי בשם "סולפורפן".
מהו הסולפורפן?
סולפורפן הינו אחד האנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) החזקים ביותר הקיימים במזון.
הפיטו־כימיקל הזה הינו אנטי דלקתי, מגביר את פעילות המוח (מסייע לחזק את המיטוכונדריה – תחנת הכוח של התא), ויעיל מאוד בניקוי רעלים מהגוף.
סולפורפן, הוכח כבעל תכונות אנטי סרטניות, ונקשר להמון יתרונות בריאותיים כמו הפחתת הסיכוי להתפתחות של מחלות לב, סוכרת, ומחלות של מערכת העיכול.
בין היתר, הוא אף נמצא כתוסף יעיל לשיפור תסמיני רגזנות והיפראקטיביות בקרב ילדים עם אוטיזם.
היכן נמצא סולפורפן?
המקור העיקרי של הסולפורפן, איננו בתוסף או בכדור, אלא במשפחת המצליבים – ובראשם, הזוכה הגדול: הברוקולי, המכיל את הכמויות הגדולות ביותר של הרכיב. למקום השני והשלישי מגיעים בני משפחתו: הקולורבי והכרובית.
צריכה יומיומית של שלישייה זאת (כמו גם של כרוב, כרוב ניצנים, בוק צ'וי, קייל, וגרגר הנחלים) היא הדרך הבטוחה לחזק את אנזימי הכבד ולשפר את יכולתו לניקוי רעלים.
השיפור בתפקוד האנזימטי נמשך שבועיים רצופים לאחר ארוחה אחת טובה
באופן מפתיע, מעניין לדעת כי בברוקולי אין בכלל סולפורפן עד שאנחנו נוגסים ממנו. אז, בתהליך של ערבוב בין שני אנזימים שונים אשר מצויים בו (מירוזינאז וגלוקורפנין) נוצרת תגובה אשר מולידה את רכיב הפלא.
ברוקולי: ניקוי רעלים למשך שבועיים
הסולפורפן שבברוקולי מגביר את התפקוד של אנזימי הכבד אשר מסייעים בהוצאת מולקולות זרות מהגוף – ובכך מאפשרים ניקוי רעלים מהיר יותר. הנתון המדהים הוא שהשיפור בתפקוד האנזימטי נמשך שבועיים רצופים לאחר ארוחה אחת טובה של הירק בעל הפרחים הירוקים.
על פי מחקר שנעשה בנושא, ברוקולי וכרוב ניצנים אף הפחיתו את האפקט הקרצינוגני (מסרטן) של ארוחת בשרים שהוגשה יחד עם הירקות הללו.
צריכה של ברוקולי חי מעניקה לנו פי 10 יותר סולפורפן מברוקולי מבושל ולמעשה בישול באמצעות הרתחה או שימוש במיקרוגל מפחיתים משמעותית את הרכיבים המועילים בצמח.
על מנת ליהנות ממלוא כוחו של הברוקולי מומלץ לצרוך אותו לאחר אידוי והקפצה קלה על המחבת, או הוספה של הירק לשייק ירוק. אגב, נבטי ברוקולי אף מומלצים יותר מברוקולי וניתן לגדל אותם בקלות ובזול בבית, בתמורה למעט השקעה.
כדי שנטרול הרעלים בכבד יסתיים בצורה מוצלחת, יש לספק לו את התחמושת המלאה – כלומר צריכת מזון עם מגוון גדול של ויטמינים ומינרלים,, נוגדי חמצון, תרכובות פנוליות ועוד. ותמיד לזכור לשלב את הברוקולי וחבריו. בתיאבון.