כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
הזורעים ברינה: הדברים שאתם חייבים לדעת על הזרע הגברי
חומר לבנבן, בעל סמיכות כזו או אחרת, הנזקק לעידוד משרירי הרחם; הזרע הגברי עשוי לעיתים למלא את תפקידו בהמשכיות המין האנושי או לחילופין למצוא עצמו ספוג בטישו, בדרך לפח. רגע לפני שאתם מחליטים מה הייעוד שלו, הגיע הזמן לגלות כמה דברים מהותיים על הנוזל המסתורי
גמרתם אותו: מה כדאי לדעת על הזרע? | צילום: shutterstock
שתף:
גמרתם אותו: מה כדאי לדעת על הזרע? | צילום: shutterstock
למה אנחנו זקוקים למיליוני זרעונים אם נדרש רק אחד כדי להפרות ביצית? התשובה לכך טמונה במסע המפרך, הקשה והארוך של הזרע מרגע הפליטה ועד שהזרעון החזק ביותר פוגש את תא הרבייה הנשי, הגדול ממנו בעשרות אלפים.
אילו מיתוסים נקשרו לזרע ומה מהם אמיתי?
כמות או איכות?
נהוג לחשוב שספירת זרע גבוהה במיוחד, שמשמעותה ריכוז גבוה של תאי זרע למילימטר שפיכה, מגדילה את הסיכוי להפריה.
האמת היא, שהכמות (כל עוד הערכים הם בטווח הנורמה) לא מעידה בהכרח על האיכות. כלומר, לא מגדילה אוטומטית את סיכויי ההתעברות. חשובים יותר יכולת התנועה והמבנה של תאי הזרע.
בנוסף, ספירת זרע גבוהה באופן חריג עלולה להביא להפריית הביצית על ידי יותר מתא זרע אחד ומכאן קצרה הדרך למוטציות ב-DNA ומומים בעובר.
שוחים במעגלים
חשבתם שתאי הזרע, דמויי הראשנים, יוצאים בהמוניהם עם פליטתם לתחרות שחייה ישירה אל הביצית?
לא מדויק. תא זרע יכול לנוע ישר, אבל גם במעגלים גדולים, לכיוונים שונים או לא לנוע בכלל. מעניין לגלות, שתאי הזרע זקוקים ללא מעט עידוד מצד מערכת הרבייה הנשית, כדי להגיע לקו הסיום.
את רוב התנועתיות מייצרים למעשה שרירי הרחם, המפתים אותם להגיע דרך החצוצרות, אל תוך הביצית.
מי יכול להפרות?
רוב תאי הזרע הם בכלל חסרי תנועה. גבר נחשב פורה כל עוד 40 אחוזים בלבד מתאי הזרע שלו תנועתיים, ומתוכם, עדיין, רק מאות יגיעו לאזור החצוצרה. לצורה החיצונית של תאי הזרע, יש קשר להצלחתם. אם לזרעון יש כמה ראשים, זנב מעוות או חלקים חסרים, כנראה שהוא לא יהיה זה ש"יכבוש את ההר".
גם תאי זרע בריאים, כאמור, לא תמיד מצליחים להגיע עד הביצית; תא זרע יכול לעבור דרך חצוצרת הרחם אך למצוא את עצמו צף בנוזל הבין־רקמתי סביב איבריה הפנימיים של האישה, מבלי להפרות אותה.
נתונים מצביעים שכדאי לשקול מחדש את יעילות שיטת "הגמירה בחוץ"
תוחלת חיים
אורך חיי תא זרע, תלוי היכן נחת לאחר הפליטה. בתוך מערכת הרבייה הנשית הוא צפוי לשרוד עד חמישה ימים, הודות לאפקט המגן של נוזל צוואר הרחם בימים פוריים, בהם הוא הופך לפחות חומצי ומאפשר לחלק קטן מתאי הזרע לשרוד.
מכיוון שאויביו של הזרע הם יובש וטמפרטורות קיצוניות, הוא לא ישרוד על בגד, על העור או על כל משטח אחר יותר מכמה דקות.
האשכים ותכולתם, לא מחבבים תחתונים ובגדים צמודים מדי. לחץ מתמיד באזור, מעלה את הטמפרטורה ועלול לפגוע בספירת הזרע. מחקר שנערך ב-2018 מצא שגברים שלובשים תחתוני בוקסר, נהנים מספירת זרע גבוהה ב-17 אחוזים מלובשי התחתונים הצמודים.
יחד עם זאת, יש לציין כי עבור גברים פוריים השפעה זאת איננה משמעותית. בנוסף לכך, מתברר שבמקרים שבהם נוצר חום באזור האשכים, הגוף עשוי לייצר פיצוי, על ידי שחרור של יותר מההורמון המעודד ייצור זרע, כך שהסוגיה איננה לגמרי חד־משמעית.
נוזל טרום־שפיכה ("Pre cum") יכול לעבר?
הנוזל הדליל ודמוי הזרע שהפין מפריש עוד לפני הגמירה מיוצר על ידי בלוטת הערמונית לצורכי סיכוך ולרוב אינו מכיל זרע פעיל.
מצד שני, ביחד איתו יכולים להיפלט לוואגינה תאי זרע פעילים שנותרו בצינור השופכה של הגבר. מחקר משנת 2011 הראה ש-37 אחוז מנוזל ה"פרי קאם" שנאסף מ-27 נסיינים, הכיל כמות משמעותית של תאי זרע בריאים ובעלי יכולת תנועה.
מחקר אחר, משנת 2016 שכלל 42 נסיינים, מצא שלפחות 17 אחוז מנוזל טרום השפיכה, הכיל תאי זרע חיים ופעילים.
נתון משמעותי מספיק כדי לשקול מחדש את יעילות שיטת "הגמירה בחוץ".
זרע צעיר לנצח?
אחד המיתוסים הוותיקים גורס שבעוד שאצל האישה יש מגבלת ביציות ("השעון הביולוגי"), הגבר נהנה מאספקת זרע טרי עד יומו האחרון. אז נכון שייצור הזרע אינו נפסק וגם גבר מבוגר יכול להפרות אישה, אבל האיכות והתנועתיות של הזרע יורדות – מה שמגדיל את הסיכון להפלות ומומים בעובר.
מחקר שנערך בשוודיה ב-2017 והקיף 1.4 מיליון איש, מצא קשר ישיר ועקבי בין עלייה בגיל הגבר לבין הסבירות שילדיו ייוולדו עם מוטציה גנטית.
זרע הוא מזון בריאות
זהו מיתוס שחציו בדיחה וגם הוא לא ממש מדויק.
נכון שהזרע מכיל רכיבים כמו ויטמין C, אבץ, חלבונים, כולסטרול ונתרן, אבל אי אפשר לטעון שהוא בריא בהיבט התזונתי – לפחות לא בכמות של שפיכה אחת. יתרה מזאת, יש אנשים שעלולים לפתח אלרגיה לזרע, כך שלבלוע ולעכל את החומר לרוב לא מזיק (בוודאי לא ליחסים הזוגיים) אבל גם לא בהכרח מומלץ מבחינה בריאותית ותזונתית.
משפרי טעם וריח
הריח והטעם של הזרע, כמו של שאר נוזלי הגוף, מושפעים מגנטיקה, תזונה ואורח חיים (ויש אומרים שתזונה טבעונית משפרת אותם משמעותית).
בכל מקרה, מחקר של Mayo Clinic מצא כי לתזונה בריאה קיימת השפעה מיטיבה גם על התכונות החשובות יותר של השפיכה הגברית: ספירת זרע, מבנה תאי הזרע והתנועתיות שלהם. כך שאם הריח והטעם טובים, ייתכן שגם איכות הזרע בהתאם.