אתם הגבנים בשבועות: מתכון לגבינה קווקזית ביתית מופלאה

היישר ממקום מושבם של הצ'רקסים בצפון הקווקז, הגיעה מסורת הכנת גבינה בארבעה רכיבים פשוטים בלבד – והאורחים שלכם לשולחן החג יחטפו אותה בשנייה. עדות מניסיון

2 דק׳

הכוכבת של שבועות. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין

הכוכבת של שבועות. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין

שתף:

הכוכבת של שבועות. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין

פעם בשנה מתכנס עם ישראל לארוחת חג שאינה כוללת שום מנה בשרית; הראש, הזרוע והפולקע שלרוב תופסים מקום של כבוד על השולחן, מוחלפים בפשטידות גבינה, כיסונים ופסטות נוטפות רטבי שמנת.

 

אם תהיתם פעם כיצד הפך חג שבועות מחג הביכורים, הקציר ומתן-תורה לחג החלב, ואיך זה קשור לחיינו כיום, יש לנו תשובות בשבילכם וגם מתכון להכנת גבינה ביתית מרשימה במיוחד.

 

 

מה בין קממבר להר סיני?

שבועות הוא חג חקלאי בו עלה עם ישראל לבית המקדש, נושא מכל תנובת הארץ. החלב ומוצריו התבססו כמאכלי החג, הרבה יותר מאוחר, דרך עירוב מסורות העדות השונות.

 

יהודי אשכנז נהגו לאכול חלב ודבש בחג לזכר תנובת ארץ ישראל הזבת חלב ודבש, ואילו יהודי צפון-אפריקה נהגו לשפוך מים זה על זה ותרמו את מסורת חג המים.

 

יש הטוענים כי החלב נקשר לחג דווקא בגלל מתן-תורה. לפי המסורת, עם ישראל קיבל את עשרת הדיברות בשבועות. קבלת התורה מצריכה מן האדם להתעלות לדרגה רוחנית זהה לזו שלפני החטא הקדמון, תקופה בה האדם לא אכל בשר ולכן נמנעים מאכילתו. ואם אין בשר, אוכלים גבינות.

גבן מכין גבינות
יום חג לגבנים. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין

חג של חקלאים

לצד כל המסורות והאמונות, אפשר למנות סיבה תכליתית יותר מאחורי מנהג אכילת מוצרי חלב הקשורה ללוח השנה החקלאי.

 

שלהי האביב הם תקופה עסוקה עבור כל החקלאים; מגדלי הפירות קוטפים ביכורים, מגדלי התבואה קוצרים חיטים ומגדלי הצאן והבקר מסיימים לגמול את הגדיות, הטלאים והעגלים שנולדו בתחילת האביב. מה שמשאיר הרבה מאוד חלב עשיר, מתוק ושמן ממנו אפשר להכין מטעמים.

 

זה הרגע לגבן

בעולם העתיק לא היו מקררים וחומרים משמרים. לכן, הושקעו מאמצים רבים במציאת דרכים להאריך את חיי המדף של חומרי גלם המצויים בשיאם ובשפע בעונה מסוימת, וחסרים בשאר השנה.

 

מסיבה זו הומצאו החמוצים, הריבות וגם הגבינות. גבינה שגובנה מחלב שנחלב בחודשים הראשונים לאחר המלטה, הייתה בעלת ערכים תזונתיים טובים יותר, כמו גם רמות שומן וסוכר טבעיות גבוהות יותר.

עוד ב תזונה

חלב שקדים ואגוזים להכנה ביתית: ללא סינון ועם מרכיב אחד בלבד

לכתבה המלאה

היום איננו חשים בשינוי בטעם ומרקם החלב משום שהמחלבות הגדולות מטפלות בו באופן שונה ומייצרות מוצר אחיד בערכיו לאורך השנה.

 

החיפוש אחר אוכל בריא בעידן הנוכחי, השיב רבים לדפוסי ההזנה של פעם; בישול של חומרי גלם מקומיים וקנייה או ייצור ביתי של מוצרים לא מעובדים; ללא חומרים משמרים ותוספים כסוכר לבן.

 

מתכון לגבן המתחיל

אם בא לכם לחזור למקורות ולהוסיף לשולחן החג, גבינה יפיפייה שיצרתם בעצמכם, יש לנו מתכון מ-4 מרכיבים בלבד, באדיבות מחלבת "עיזה פזיזה" מטל שחר.

 

את הגבינה הצ'רקסית מכינים בסדנאות הגיבון אצלם מחלב עיזים אבל אפשר להכין אותה גם מחלב פרה ועדיף מחלב מלא.

גבן מכין גבינה בסיר
מוזמנים להכין גם בבית. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין

 

 

מתכון לגבינה קווקזית-צ'רקסית

לצורך ההכנה ידרשו לכם: מדחום לבישול, קערה, סלסלת רשת מפלסטיק (בעלת חורים צפופים וקטנים) שאפשר להעמיד במרכז הקערה, קופסא עם מכסה.

מצרכים:

  1. 1 ליטר חלב
  2. 2 כפות יוגורט (יותר שומן = יותר טעים)
  3. 50 מ"ל חומץ 5%
  4. 1 כפית מלח דק
  5. תבלינים לפי בחירה

אופן הכנה:

 

  • מחממים ליטר חלב בסיר על הכיריים עד לטמפ' של 90 מעלות צלזיוס. חשוב להשגיח שהחלב לא יגיע לרתיחה, ולכן יש להשתמש במדחום לבישול.
  • מורידים את הסיר מהאש ומעבירים לקערה בעלת דפנות מעוגלות.
  • מוסיפים את היוגורט לתוך החלב ובוחשים קלות.
  • מוסיפים חומץ בהדרגה, ממתינים כ-20-15 שניות ומתחילים בבחישה שתי וערב עד שהחלב מתפרק למוצקים (גבן) ונוזלים (מי גבינה).

    שלבי הכנת גבינה צ'רקסית
    שלב ההתפרקות. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין
  • מפסיקים לערבב ומאפשרים לגבן לשקוע.
  • מניחים את סלסלת הרשת במרכז הקערה ודולים מתוכה את מי הגבינה בעזרת כוס קטנה. יש להוציא את רוב המים אך להשאיר עם הגבן מעט מים לפיזור התבלינים.

    הכנת גבינה צ'רקסית - שלב ההכנסה למקרר
    לאפשר לגבינה להמשיך להגיר נוזלים. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין
  • בוזקים כפית מלח ותבלינים לבחירתכם.
  • מערבבים קלות ושופכים את תכולת הקערה לסלסלת רשת או חיתול בד.
  • מכניסים את סלסלת הרשת או החיתול לקופסה אטומה ומעבירים למקרר לשעה לפחות להתייצבות. חשוב להציב את הסלסלה או החיתול על גבי רשת כדי שהגבינה תמשיך להגיר נוזלים.
  • לאחר שהגבינה התייצבה, מוציאים אותה מהסלסלה או הבד, הופכים על צלחת, פורסים ומתענגים.

בתיאבון וחג שבועות שמח.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא בישול בריא לעצלנים: מהסופרמרקט לצלחת ב-5 דקות

רוצים לשמור על הבריאות והגזרה אבל אין לכם זמן או חשק לבלות בבישולים...

ראיון עם:

פרופ' אולגה רז

תזונאית קלינית

ניקוי רעלים תפריט יומי מלא לניקוי רעלים

ניקוי רעלים, הוא לא בהכרח צום. אפשר להמשיך ליהנות מאוכל טוב ומזין וגם...

עדי כץ

טיפוח ויופי נמאס לו לספוג: ניקוי רעלים מהשיער ומהקרקפת

השיער שלנו חשוף לזיהום, קרינת שמש, כימיקלים של חומרי צבע וטיפוח, וחום של...

מערכת LivA

מזון בריא מה זה דיאט, אורגני, מועשר ועם שומן מוקשה? הסודות של תוויות המזון

חתול בשק הוא כבר לא אופציה; כשמדובר במוצרים תעשייתיים, כולם כיום יודעים שלא...

עדי כץ

מזון בריא צבעי מאכל טבעיים: כך תכינו אותם בקלות ובבית

האם אתם מעדיפים לאכול תותים או נפט בעוגה שלכם? כשמדובר בצבעי מאכל, הבחירה...

מערכת LivA

דיקור סיני מטפלת ברפואה סינית: התאימו את התזונה לאלמנט הנשי או הגברי שלכם

מכירים את סמל היין והיאנג? מתברר שהם מאפיינים את המזון שאתם אוכלים ואת...

סימי שאואר

דיאטות דיאטה מהירה: השיטות הבטוחות להורדה זריזה של קילוגרמים

כולנו יודעים שדיאטות כאסח אינן מומלצות, ולמרות זאת, לפעמים אנחנו עדיין מרגישים צורך...

סימי שאואר

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

מזון בריא שונאים צבועים: הדברים שאתם חייבים לקרוא על צבעי מאכל

פחם לארוחת בוקר, חנקן לארוחת צוהריים וחרק אדום לארוחת ערב - צבעי המאכל...

אושרת זהר