נבדק מחקרית

שאריות של פסטה ואורז יכולות להרוג

בפעם הבאה שאימא מציעה לכם לקחת קופסאות של אוכל הביתה, כדאי שתחשבו על זה פעמיים - במיוחד אם היא גרה רחוק

2 דק׳

למי אין קופסה כזאת במקרר?! | צילום: shutterstock

למי אין קופסה כזאת במקרר?! | צילום: shutterstock

שתף:

למי אין קופסה כזאת במקרר?! | צילום: shutterstock

רובנו יודעים שזה לא בריא להשאיר בשר וחלב בטמפרטורת החדר היות והם צוברים בקטריות, כן, גם בהפשרה על השיש. כעת, ביוטכנולוגית טוענת כי אכילת מנות עמילניות כמו פסטה ואורז, שישבו מחוץ למקרר, עלולה להיות קטלנית. מה הסיפור?

 

חיידק בצילוס צראוס (Bacillus Cereus) הוא חיידק אשר יכול לגרום להתפתחות שני סוגי מחלות עקב נביטת נבגים ויצור של רעלן: מחלה הקאתית הנובעת מהתפשטות רעלן בכל המזון, ומחלה שלשולית שמגיעה משחרור של רעלן במעי הדק.

 

החיידק מתרבה בטמפרטורות של 35-30 מעלות צלזיוס. הרעלן הגורם להקאות מיוצר באופן אופטימלי בטווח הטמפרטורות של 30-25 מעלות צלזיוס.

 

 

החיידק, אשר איננו נדיר, מגיע למערכת העיכול בעקבות צריכת מזון מזוהם. בתי הגידול שלו הם האדמה, בעלי חיים, אבק וצמחים, ויכולתו להתרבות תלויה בניצול חומרים מזינים הקיימים באורז, פסטה, מוצרי חלב, תבלינים, מזונות יבשים, ירקות ועוד.

 

כדאי לדעת, זנים מסוימים ממשפחת הבצילוס צראוס יכולים אפילו להיות פרוביוטיים ובריאים. אך מנגד, אחרים עלולים לגרום להרעלת מזון, ושימו לב, גם למוות, במקרי קיצון נדירים.

אם ובתה אוכלות פסטה בפארק
כמה זמן הפסטה חיכתה להיאכל בפיקניק? | צילום: shutterstock

ארוחה גורלית

חוקרת הביוטכנולוגיה מהאוניברסיטה הלאומית האוסטרלית, אנוקריטי מתור, סיפרה לאחרונה לאתר Science Alert כי הזנים המסוכנים של החיידק יכולים להתפשט בקרקע ובמזון שלנו, ואם אנו צורכים את אותו מזון מזוהם, הוא מגיע גם למערכת העיכול שלנו.

 

בשנת 2005 נרשם אירוע חריג שתועד ב-Journal of Microbiology Clinical; חמישה ילדים ממשפחה בלגית אחת חלו אחרי אכילת סלט פסטה בן ארבעה ימים שהוכן בשישי, נלקח לפיקניק בשבת, חזר למקרר ונאכל ביום שני בערב.

 

בלילה, הילדים החלו להקיא והועברו לבית החולים. שלושה ילדים טופלו בנוזלים עקב הרעלת המזון החמורה, שניים אחרים סבלו ממצוקה נשימתית חריפה, מתוכם, הילדה הצעירה במשפחה, בת ה-7 נפטרה מאי ספיקת כבד.

 

 

עוד מקרה נדיר שתועד בשנת 2011 היה של סטודנט בלגי (מה בדיוק קורה במדינה הזאת?!) שהכין אוכל לכל השבוע. את הספגטי ברוטב עגבניות הוא בישל חמישה ימים קודם לכן ושמר במקרר.

 

עקב טעות, ביום בו רצה לאכול את הפסטה הוא השאיר את האוכל שלו במטבח, על השיש, למשך זמן לא מוגדר. לאחר אכילת הספגטי, הסטודנט סבל משלשולים, כאבי בטן והקאות, ונפטר באותו לילה.

מנת פסטה בקופסת פלסטיק
לא להשאיר מחוץ למקרר | צילום: shutterstock

רגע לפני שאתם ממש נלחצים, כדאי לציין שרוב האנשים שנפגעים מהחיידק, סובלים מתסמינים קלים בלבד, מחלימים ללא טיפול ואפילו לא מגיעים לקבל אבחנה מרופא. אבל זה לא אומר שלא כדאי לשים קצת יותר לב לתנאי האחסון של האוכל שלנו, במיוחד בקיץ הישראלי.

 

האם חימום יעזור, ומה עושים?

לבצילוס צראוס, יש כאמור הרגל מגונה להפריש רעלים למזון בתנאים מסוימים. את חלק מאותם רעלים יהיה קשה להרוג עם החום של המיקרוגל הממוצע. לדוגמה, אחד הרעלים של החיידק הגורמים להקאה יכול לעמוד ב-121 מעלות צלזיוס למשך שעה וחצי.

עוד ב בריאות

קלקול קיבה: התסמינים, הטיפול ומה כדאי לאכול

לכתבה המלאה

אותו רעלן מתביית על תאים, מחורר אותם, וגורם למותם ולהתפתחות דלקתיות.

 

כדי לשמור על המזון יש להקפיד לאחסן אוכל במקרר – כל הזמן ומבלי לדחות הכנסת מזון לקירור (לתשומת לבם של מי שמקבלים משלוחי מזון מהסופרמרקט). אין לתת לאוכל לשבת על השיש. יש לשטוף היטב את הידיים לפני הכנת אוכל, ובכלל. וכאשר מחממים שאריות יש להקפיד שהדבר יעשה בטמפרטורה גבוהה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

ניקוי רעלים גמילה מסוכר: לא תאמינו מה יקרה לתפוח שלכם

אם אף פעם לא נאלצתם לעבור גמילה מסמים או אלכוהול, כדאי שתתכוננו לחוויה...

עדי כץ

בריאות רוצים להגן על מערכת החיסון שלכם? זה הדבר שאתם חייבים להשאיר מחוץ לבית

פעולה טריוויאלית שכולנו עושים גורמת לחיידקים, לכימיקלים ולחומרים מזיקים אחרים לחדור אלינו הביתה...

נטלי רון

ויטמינים ומינרלים חיידק מחמד: ההסבר הכי פשוט שתשמעו על פרוביוטיקה

החיידקים הידידותיים לא נמצאים רק ביוגורט, בהתחלה הם עלולים לגרום לכם בכלל לנפיחות...

אריאל רוז'יצקי

תזונה מדאיג: מחשבות שליליות גורמות לאוכל שלנו להיות פחות מזין

אוכלים בריא ומאוזן ומרגישים שהגוף שלכם מקבל את כל מה שהוא צריך? תחשבו...

רקפת ואליק

תזונה במקום משקאות אנרגיה: המזונות שיתנו לכם זריקת מרץ

משקאות אנרגיה הם יותר מתוספת של בליינים לצד כוסית האלכוהול. אנשים רבים, כולל...

רקפת ואליק

מזון בריא איך כדאי לשטוף ולנקות פירות וירקות?

על תוצרת חקלאית יש חיידקים, לכלוך וחומרי הדברה. אם הידיים שלנו חייבות ניקוי...

נטלי רון

בריאות האויב שבפנים: החפצים שאתם מוכרחים להתחיל לנקות

הם חיים בינינו, אנחנו נוגעים בהם כל הזמן, ואת חלקם אף מכניסים לפה...

סימי שאואר

מזון בריא יכול להיות שעגבניות, חצילים ופלפלים מזיקים לכם?

ירקות ממשפחת הסולניים, כמו עגבניות, חצילים, פלפלים ותפוחי אדמה עלולים להיות רעילים עבור...

מערכת LivA

דיאטות דיאטה בזמן יציאה משגרה: חלי ממן מסבירה איך לא לעלות במשקל בחגים ובחופשות

אל תצהירו בשולחן החג שאתם בדיאטה; העדיפו חופשה באירופה על פני נופש בטן-גב,...

ראיון עם:

חלי ממן