מפסיקים להסתיר: מהו גיל המעבר של גברים?

עברתם את גיל 40? יכול להיות שהחזה שלכם יתפתח, שפתאום יצוץ לו דיכאון, שהזקפה לא תחזיק ושתחוו אפילו גלי חום. אנחנו מדברים על המנופאוזה הגברית. הסקסולוג, ד"ר צחי בן ציון, מסביר למי זה יקרה ואיך מטפלים

3 דק׳

זה קורה גם להם | צילום: shutterstock

זה קורה גם להם | צילום: shutterstock

שתף:

זה קורה גם להם | צילום: shutterstock

אם המונח המוכר "מנופאוזה", מתאר הפסקה של המחזור החודשי אצל נשים, משמעות המילה "אנדרופאוזה", "הפסקת הגבריות", המתארת את גיל המעבר הגברי, היא ללא ספק נחרצת יותר.

 

אז כן, בניגוד לשמועה, לא רק נשים מזדקנות ולא רק הן נתקלות, בשלב מסוים בחייהן, בירידה בחשק המיני, בגלי חום ובדכדוך. תסמינים של גיל המעבר מופיעים גם אצל גברים, אם כי בהיקף קטן יותר ובלי "נורות אדומות", כמו הפסקת המחזור החודשי.

 

"נשים נולדות עם כל הביציות שלהן ומתחילות בגיל ההתבגרות לאבד ביצית כל חודש, כך שיש לפוריות שלהן סוג של תאריך תפוגה. גברים לעומתן, ממשיכים לייצר טסטוסטרון ולהיות פוריים כל ימי חייהם ", כך אומר ד"ר צחי בן ציון, פסיכיאטר ראשי ומנהל הבריאות המינית במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה של שירותי בריאות כללית.

ד"ר צחי בן ציון
ד"ר צחי בן ציון | צילום: לינור אללוף

אף שגיל המעבר הגברי תואר לראשונה בספרות הרפואית כבר בשנות ה-40 של המאה הקודמת, לדברי בן ציון, בין החוקרים קיים ויכוח האם תופעה זו בכלל קיימת.

 

כך או כך, קשה שלא להבחין בשינוי שמתרחש אצל גברים רבים באמצע החיים.

 

 

 

 

"בסביבות גיל 50-40, יש ירידה בייצור ההורמון הגברי, בשל הזדקנות של האשכים. התהליך הוא לרוב הדרגתי יותר מאשר אצל נשים, אבל יש גברים שסובלים מירידה משמעותית בהפרשת הטסטוסטרון וכתוצאה מכך, חלים שינויים פיזיולוגיים", מסביר ד"ר בן ציון.

 

לדבריו, סטטיסטיקות מדויקות לגבי היקף התופעה, לא קיימות, ואי אפשר לנבא אצל מי היא תופיע, למרות שידוע שיש לה רקע גנטי-משפחתי, לצד קשר התנהגותי אפשרי, כמו שימוש מוגבר באלכוהול או השמנה.

 

"כשליש מהגברים בסביבות גיל 50, יסבלו מתופעות כאלה ואחרות של גיל המעבר הגברי ושיעורם יעלה עם ההזדקנות. אחרי גיל 80, כ-80% מהגברים סובלים מירידה בהורמון הגברי בדם".

 

גיל המעבר גברים – תוגת ההזדקנות

גם בלי שינויים הורמונליים, תהליך ההזדקנות, לא עובר בקלות על אף אחד.

 

"בגיל הזה מופיעות, באופן טבעי, גם ההשפעות הפסיכולוגיות של בגידת הגוף, כמו התקרחות, הופעת שיער שיבה, נטייה להשמנה וההידלדלות העור, הופעת מחלות ועוד.

גבר בוחן התקרחות - גיל המעבר גברים
מעבר למראה של מצח גבוה | צילום: shutterstock

במקביל, אנשים חווים בשלב הזה בחייהם אובדנים נוספים. הילדים עוזבים את הבית, העבודה הופכת לשגרתית, השיא כבר מאחור, חברים ובני משפחה הולכים לעולמם. לכל זה יש השלכות על המצב הנפשי.

מדד הטסטוסטרון בצניחה

הסיבה המרכזית לגיל המעבר הגברי או האנדרופאוזה, היא כאמור הירידה בהפרשת הטסטוסטרון, המהווה חלק מהורמוני האנדרוגן. הטסטוסטרון מיוצר באשכים ואחראי על הדחף המיני וייצור הזרע, כמו גם על תחזוקת מסת השרירים וצפיפות העצמות, צמיחת שיער על הגוף והפנים ועיבוי הקול.

 

בתחום ההתנהגות, מפיק ההורמון הגברי תכונות גבריות מוכרות, כמו תחרותיות ותוקפנות.

עוד ב יחסים ומיניות

על טעם ועל ריח: מה הזרע שלך אומר עליך?

לכתבה המלאה

מכיוון שאצל כל הגברים חלה ירידה מסוימת בהפרשת הטסטוסטרון, אבל במידה שונה, קשה לדברי ד"ר בן ציון, להצביע על תסמינים קבועים או על מועדי הופעתם. "אצל כל גבר, הירידה בהפרשת ההורמון נחווית אחרת, בזמן אחר ובעוצמות אחרות".

 

בכל מקרה, כשרמת ההורמון בדם מתחילה לרדת, סממני הגבריות מתחילים לדעוך.

השינוי ההורמונלי מתבטא בהשמנה בטנית, בפיזור שומן שנעשה יותר 'נשי', כלומר הישבן והחזה גדלים, הקול הופך גבוה ודק יותר, יש ירידה במסת השריר, הידלדלות וצניחה של העור. מטופלים מספרים לי שהם מרגישים שאפילו האוזניים שלהם צונחות.

"בנוסף, רואים אצל גברים כאלה ירידה באנרגיה, דיכאון וחרדות, הפרעות ריכוז וקוצר סבלנות, רגזנות, הפרעות שינה וירידה קוגניטיבית וכמובן, פגיעה בתפקוד המיני מבחינת החשק, היכולת לייצר זקפה, להגיע לשפיכה ולחוות אורגזמה משמעותית.

גבר עם כרס משחק בכדור בחוף הים - גבר בגיל המעבר
השמנה בטנית וחזה מוגדל | צילום: shutterstock

"יש גברים שסובלים גם מגלי חום, הזעות לילה ורגישות לקור וחום כמו במנופאוזה הנשית, למרות שזה נדיר יותר", מבהיר בן ציון ומוסיף שגבר דל טסטוסטרון, הוא גם גבר חולה יותר.

 

"מחסור בהורמון יכול להביא להיצרות של כלי דם, יתר לחץ דם והצטברות כולסטרול, תופעות שפוגעות בתפקוד הלבבי ומביאות להידלדלות עצם ואוסטיאופורוזיס, כמו אצל נשים בגיל המעבר".

 

 

 

 

גברים בגיל המעבר: חיים בהכחשה

בעוד שנשים מכירות כבר את תלאות גיל המעבר הממתין בפתח, או זה שכבר כאן, ורבות מהן מטפלות בתסמיניו בדרכים שונות, גברים פחות מודעים לקיומה של תופעת האנדרפוזה, פחות מודים בה או לא ממש רוצים לדעת.

 

ההדרגתיות של התהליך אצלם, בשונה למה שמתרחש אצל נשים, מקלה ככל הנראה על ההתעלמות.

 

"לגברים קשה להכיר ולהודות בחולשה, לומר, 'לא עומד לי', או 'אני מדוכדך'", מסביר ד"ר בן ציון, "ולכן הם פחות פונים לטיפול.

 

"ייתכן שזו גאווה גברית, אולי יש מי שחושבים שאין טעם כי אין טיפול לבעיה, שהתופעות האלה הן חלק מההזדקנות וצריך להשלים איתן. יש כאן שילוב של בושה, בורות וחוסר ידע, עם פחד מטיפולים".

גבר מוטרד יושב על המיטה, סמוך לבת זוגו
לא מדברים על זה | צילום: shutterstock

האבחון והטיפול

אבחון הבעיה נעשה בבדיקת דם פשוטה, בה נבדק הפרופיל ההורמונלי של המטופל. אם נמצא חסר, מוצע לו טיפול בטסטוסטרון. הגיל המתאים לקבלת הטיפול הוא מעל 50 והוא כרוך בבדיקה מקדימה אצל רופא ובדיקת דם ל-PSA, לשלילת ממאירויות בבלוטת הערמונית.

 

"מחקרים הראו שטיפול בטסטוסטרון עלול להביא לשגשוג של סרטן ערמונית קיים, מאחר שגידולים בערמונית תלויים בטסטוסטרון. חשוב להבהיר שהטיפול אינו גורם להופעת סרטן שלא היה קיים", אומר ד"ר בן ציון.

 

"הטיפול ניתן בג'ל למריחה יומיומית על העור, או בזריקות לשריר אחת לחודש או שלושה חודשים, שמקבלים בקופ"ח, בכפוף להשתתפות עצמית. בחו"ל קיימים כיום גם שתלים תת עוריים, לשחרור איטי של החומר. הטיפול משפיע תוך שבועיים-שלושה ולרוב משולב בתרופות לזקפה ובתרופות נגד דיכאון, וכולל מעקב".

גבר מבוגר מחייך וחותך ירקות במטבח
ניתן לשפר את איכות החיים באופן משמעותי | צילום: shutterstock

אם בעבר, הקריטריון לנחיצות טיפול בהורמון הגברי, נשען אך ורק על רמות ההורמון בדם על פי בדיקה, היום, לדברי ד"ר בן ציון, לוקחים בחשבון גם את המטופל עצמו.

 

"ייתכן מצב שרמות הטסטוסטרון של גבר מסוים הן תקינות, אבל קודם לכן, הוא חי על רמות גבוהות יותר של ההורמון מאשר אחרים ולכן חש יותר בחוסר. במקרים כאלה, אנחנו מדברים על רמה 'לא מספקת' של ההורמון, בשונה מ'חסרה'. כלומר, אפילו אם הוא בגדר הנורמה, נשקול לתת לגבר כזה טיפול, כדי לשפר את איכות חייו".

 

 

 

 

לא אנטי אייג'ינג

גבר שמטופל בטסטוסטרון ירגיש את ההבדל, לדברי ד"ר בן ציון. "הוא ייראה טוב יותר, תהיה לו אנרגיה ומצב רוח טוב, עלייה בחשק המיני ובתפקוד המיני. במקביל, רואים אצל גברים שמקבלים את הטיפול, שיפור במסת השריר, בלחץ הדם וברמת השומנים בדם".

 

למרות כל המתואר לעיל, בן ציון מבקש להבהיר שלא מדובר במעיין הנעורים. "טיפול הורמונלי הוא לא עוד טיפול אנטי אייגי'ינג", הוא אומר, "אנחנו רואים באנדרופאוזה בעיה רפואית לכל דבר וגם הטיפול בה הוא רפואי ולמעשה סוג של רפואה מונעת".

 

האם ניתן למנוע או לעכב את גיל המעבר הגברי? לדברי בן ציון כדאי להצטייד קודם כל בגנטיקה טובה, אבל לא פחות חשובים מכך הם הרגלי החיים, ואין הרבה קיצורי דרך בעניין. "גברים שהם פעילים גופנית, מקפידים על תזונה בריאה ומאוזנת ועל משקל תקין", הוא אומר, "ידחו את הופעת גיל המעבר ואת ההזדקנות בכלל".

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

זוגיות "גברים הם בור של סודות": שיחה עם קרן אלאלוף שרעבי מייסדת מאמאצחיק

מה הבעיה שלהם, מה הם פשוט לא מבינים עלינו ועל מה בחיים לא...

ראיון עם:

קרן אלאלוף שרעבי

סקס לגעת בנקודה! נקודות העונג שאתם חייבים להכיר אצל האישה והגבר

איפה תוכלי לגעת בו כדי להקשות לו את הזקפה? היכן כדאי שתשקיע אנרגיה...

ראיון עם:

דנה ויינשטיין אורן

מאמנת אישית וזוגית

סקס הכי זורמת: מהי אוננות מקלחת ומה כל כך מגרה במים?

היום נגמר ואת נכנסת למקלחת להתנקות ולהתרענן. למה שלא תגמרי בעצמך, על הדרך?...

ראיון עם:

ד"ר עינת אלרן

גינקולוגית ומטפלת מינית

סקס סקס רטוב: 10 עצות הזהב והתנוחות המומלצות לסקס במקלחת

נמאס לכם מסקס משעמם בחדר השינה? אז למה שלא תעברו למקלחת! 10...

נטלי רון

היריון ולידה הזורעים ברינה: הדברים שאתם חייבים לדעת על הזרע הגברי

חומר לבנבן, בעל סמיכות כזו או אחרת, הנזקק לעידוד משרירי הרחם; הזרע הגברי...

עדי כץ

בריאות למה אתם חייבים להתחיל לישון בעירום?

אתם הולכים לישון טוב יותר, לרדת במשקל, לקיים יותר יחסי מין ולהרגיש בנוח...

עדי כץ

סקס המדריך למתחילים: כל מה שאתם צריכים לדעת על מין אנאלי

יש את מי שיכווצו את הלחיים של הישבן רק מהמחשבה שמשהו או מישהו...

נטלי רון

נשים התזונה שתעזור לנו לעבור את גיל המעבר בשלום

עמית גנור, דיאטנית קלינית, מסבירה על השינויים הפיסיים וההורמונליים המאפיינים את גיל המעבר....

ראיון עם:

עמית גנור

דיאטנית קלינית

ויטמינים ומינרלים נכנסת לגיל המעבר? אלו הסיבות שאת חייבת לקחת מגנזיום

הוא מקל על גלי החום, מטפל בבעיות שינה ויעיל בהפחתת תנודתיות במצב הרוח...

מערכת LivA