נבדק מחקרית

לוח חלק או מרבץ חיידקים: איך לנקות את קרש החיתוך שלכם?

קרש חיתוך מעץ, מה שחלקנו מכירים כ"בוצ'ר" עשוי עץ מלא, עדיף על קרש מפלסטיק - ותיכף גם תגלו למה. השאלה היא, איך שומרים על חומר שסופח מים, ריחות ובקטריות מפני זיהום המזון שלנו?

3 דק׳

קרש החיתוך איננו טאבולה ראסה | צילום: shutterstock

קרש החיתוך איננו טאבולה ראסה | צילום: shutterstock

שתף:

קרש החיתוך איננו טאבולה ראסה | צילום: shutterstock

הוא בין הכלים החשובים והשימושיים במטבח. אנחנו חותכים עליו בשר, עופות, ירקות, גבינות ועוד, ואין סיכוי שנוכל להסתדר בלעדיו. זהו מלך הסלטים – קרש החיתוך הביתי.

 

אף על פי שקרש חיתוך מעץ הוא נקבובי יותר מפלסטיק, משמע החיידקים חודרים אליו ולא נשארים על פני השטח וכך גם הריחות, מחקר שנעשה בנושא גילה שקרש חיתוך מעץ בטוח יותר מקרש פלסטיק.

 

הסיבה לכך היא שקשה לנקות ולחטא משטח פלסטיק מחורץ מתנועות סכין וכי חומר נפוץ לייצור קרש פלסטיק כמו פוליאתילן בצפיפיות גבוהה, מתפרק מחריצות סכינים.

 

משטח העץ אומנם סופג חיידקים, אך הם ככל הנראה ישקעו לתוך שכבות העץ התחתונות וימותו, במקום להישאר על פני השטח ולהתרבות.

 

בכל מקרה שני סוגי הקרשים זקוקים לניקיון יסודי ותדיר, אך קרש חיתוך מעץ דורש מעט הבנה בטכניקות ניקיון רצויות. אלו עקרונות ה"עשה ואל תעשה" של קרש חיתוך:

 

 

לא במדיח כלים

עץ ומים, הרבה מים, הם כידוע לא שילוב טוב. קרש החיתוך שלכם עלול להתעוות ולהיסדק במדיח הכלים. סדקים שעלולים להפוך לשטחי רבייה לחיידקים. לניקוי ידני מומלץ להשתמש במים חמים, סבון כלים וספוג קרצוף.

 

סבון הכלים יכול להיות רגיל או אנטיבקטריאלי. יש לשטוף תחילה את הקרש תחת המים החמים, לאחר מכן לשפשף אותו עם סבון, בדגש על מקומות בהם יש חריצים ושריטות סכין, ולהקפיד לנקות את שני צדי הקרש גם אם השתמשתם רק בחלק אחד שלו (מיצי בשר לדוגמה יכולים לנזול גם לתחתיתו).

קרש חיתוך מעץ: לנקות משני הצדדים
לנקות משני הצדדים | צילום: shutterstock

בנוסף לכך, שטיפת שני צידי הקרש תעזור לספיגת מים אחידה ושמירה על סיבי העץ.

 

לאחר שטיפת הקרש מהסבון בעזרת מים חמים מהברז, מומלץ לייבש אותו בעזרת מגבת בד נקייה או מגבת נייר חדשה או לתת לו להתייבש באוויר במצב מאונך – אפשרות שמתאימה יותר לימי הקיץ.

 

כמה שיותר מהר

בכל מה שקשור לניקיון של קרש העץ, זמן הוא פקטור משמעותי – במיוחד אם חתכתם משהו נא או מסריח עליו. שטיפה מהירה תמנע ריחות עקשניים שילוו אתכם אח"כ לאורך זמן.

 

תוך כדי הפרדות

באופן כללי, ולא רק מטעמי כשרות – למי שזה רלוונטי לו, מומלץ להשתמש בקרשי חיתוך שונים עבור סוגי בשר שונים (בשר, עוף דגים וכו'), עוד אחד עבור כל סוגי הגבינות וקרש טבעוני בו תעשו שימוש לחיתוך ירקות ופירות.

 

הסיבה לכך היא שאיננו רוצים להעביר חיידקים מבשר למוצרי מזון אחרים. שימו לב גם שעדיף שלא לחתוך בשר מבושל או צלוי היטב על אותו קרש בו השתמשתם לחתוך בשר חי.

גבר ואישה חותכים בשר וירקות על קרשי חיתוך נפרדים - איך לנקות קרש חיתוך מעץ
הפרדה מומלצת | צילום: shutterstock

לא עם סכין משוננת

סכינים משוננות, כמו אלו שאתם משתמשים בהן לחיתוך כיכרות לחם, יפעלו כמו מסור על קרש החיתוך ויגרמו לקריעת סיבי העץ. אם אתם רוצים לחתוך דבר מזון עם סכין משוננת, עשו זאת על קרש פלסטיק זול ועזבו את לוחות העץ.

עוד ב תזונה

מהי הדרך הנכונה לנקות פטריות?

לכתבה המלאה

עם אקונומיקה או חומץ

אם השתמשתם בקרש חיתוך כדי לחתוך בשר או עוף נאים ואתם רוצים לוודא שכל החיידקים הוסרו ממנו, הוסיפו כף אקונומיקה לליטר מים ותנו לקרש להיספג בתמיסה לכמה דקות. בסיום הפעולה שטפו אותו במים וייבשו אותו.

 

אם אתם מעדיפים שלא להשתמש בכימיקלים על קרש החיתוך מחשש ששאריות מהם יוותרו על הקרש, תוכלו להמיר את האוקונומיקה בחומץ לבן ביחס של מנה אחת של חומץ לארבע מנות מים.

 

גם מי חמצן יעבדו במקרה הזה אם אין לכם חומץ. פשוט הספיגו את התמיסה בקרש למשך כמה דקות, שטפו במים וייבשו במאונך.

 

שימו לב שלא מדובר במקרה של "כל המרבה הרי זה משובח", השריית קרש החיתוך בנוזל יותר מכמה דקות עלולה לגרום לו לעיוות וסדקים.

 

את הניקוי בעזרת חומץ מומלץ לבצע בכל מקרה, אחת לשבועיים.

 

 

לימון ומלח אחת לחודש

ניקוי עמוק של קרש החיתוך פעם בכמה שבועות יעזור לשמור עליו לאורך זמן. דרך מצוינת לעשות זאת היא בעזרת בזיקת מלח גס על הקרש ושפשוף שלו באמצעות החלק הבשרני של חצי לימון – מה שיעזור גם להסיר ממנו ריחות רעים ועזים כמו של שום או בצל, ולהחליף אותם בריחות לימוניים.

 

תנו לתמיסה שתיווצר מהמלח והלימון לשבת על קרש החיתוך למשך כחמש דקות ואז שטפו אותו בעזרת ספוג וסבון כלים ומים זורמים, וייבשו אותו.

מנקים את קרש החיתוך מעץ עם לימון ומלח
מלח ולימון לניקוי עמוק | צילום: shutterstock

אגב, אם אתם מתמודדים עם ריחות עקשניים במיוחד שלא מגיבים ללימון ומלח, נסו לקרצף את הלוח עם סודה לשתייה ומים ביחס של שלושה חלקים סודה לחלק אחד של מים. סודה לשתייה טובה בנטרול חומצות אורגניות שהן המקור לרוב הניחוחות הלא נעימים.

 

שימון

עוד אמצעי שימור של קרש החיתוך מעץ, שהוא לרוב יקר יותר משמעותית מקרשי חיתוך מפלסטיק, הוא לשמן אותו אחת לחודש. שימון הקרש עשוי למנוע יובש, סדקים ועיוות של לוח העץ.

 

את השימון מומלץ לבצע לאחר פעולת הניקוי במלח ולימון. השמן צריך להיות שמן ייעודי לקרשי חיתוך כמו שמן מינרלי בעל תו תקן "בטוח למאכל". כמו כן, שמן שקדים או שמן אגוזים יכולים לסייע לאותה מטרה, בתנאי שאינכם אלרגיים אליהם כמובן.

 

כדי להחדיר את השמן לקרש יש להשתמש במטלית נקייה או מגבת נייר בתנועות מעגליות, על כל שטחו. מומלץ לתת לשמן להיספג בקרש למשך כמה שעות או לילה שלם, ולאחר מכן לשטוף אותו במים וסבון כלים ולייבשו.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

נטורופתיה משמין, מפריע לעיכול וגורם לאופוריה: האם לחם מחיטה מלאה באמת בריא?

הימים בהם צרכנו לחם לבן ללא מודעות או רגשות אשם, חלפו מן העולם....

ראיון עם:

הילה זרחיה

מזון בריא סוד הקסם של האבוקדו

מתי יש לקטוף אותו מן העץ, האם יש הצדקה להייפ סביבו, וגם כיצד...

ראיון עם:

מיכל וקסמן

אשת קולינריה

מזון בריא בישול בריא לעצלנים: מהסופרמרקט לצלחת ב-5 דקות

רוצים לשמור על הבריאות והגזרה אבל אין לכם זמן או חשק לבלות בבישולים...

ראיון עם:

פרופ' אולגה רז

תזונאית קלינית

ויטמינים ומינרלים ההסבר הכי פשוט שתשמעו: מהן חומצות אמינו ולמה אתם חייבים אותן?

אנחנו חייבים לצרוך אותן מדי יום ואין טעם לבצע אימון כוח בלעדיהן, אך...

אריאל רוז'יצקי

מזון בריא סירופ אגבה: למה אתם צריכים להיזהר ממנו?

סירופ האגבה מלא ביתרונות: הוא מכיל פרוקטוז - סוכר שקיים בפירות, יש לו...

מערכת LivA

מזון בריא מדובשו או מעוקצו? כל האמת מאחורי הדבש

משחר ההיסטוריה נהנה הדבש ממוניטין חיובי והפך לשם נרדף לסגולות בריאותיות. בשנים האחרונות...

מערכת LivA

מזון בריא אם נרצה או לא: בעוד 30 שנה כולנו נהיה טבעונים

וזו לא הבשורה המבוססת היחידה לגבי השינויים התזונתיים שלנו עד 2050. עוד...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

מזון בריא לשמר או לוותר: האם דג טונה בקופסה בריא לכם?

דג טונה מקופסה הוא מצרך פופולרי במיוחד בתפריט בריאותי ודיאטטי, ומקור מצוין לחלבונים,...

עדי כץ

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית