טיפול וואטסו | צילום: shutterstock
טיפול הוואטסו הוא ענף בתחום הרחב של שיטת ההידרותרפיה. הטיפול מתרחש אף הוא בבריכה ומבוסס על תכונות המים כמו כוח הציפה והלחץ ההידרוסטטי. בעוד שהטיפול ההידרותרפי מתאים לקשת של מקרים ומחלות, הוואטסו מיועד בעיקר לאנשים הסובלים מכאבי גב ומפרקים, מחלת פיברומיאלגיה וטרשת נפוצה, כמו גם למי שנתון במתח נפשי רב.
היות והבלבול בין שתי שיטות הטיפול נפוץ, בכדי להבין מהו טיפול וואטסו וייחודו יש להבין תחילה את המקור לטיפול – שיטת ההידרותרפיה.
מהו טיפול הידרותרפי?
שיטת ההידרותרפיה היא טיפול פיזיותרפי במים. הטיפול נעשה בבריכות שחייה טיפוליות ובעלות נגישות לבעלי מוגבלויות. טמפרטורת המים צריכה להיות חמימה (בין 34-32 מעלות צלזיוס) וכמובן שהמטפל צריך להיות בעל הכשרה מתאימה.
כיום קיימים מספר רב של בתי ספר המלמדים את מקצוע ההידרותרפיה. אולם לרוב אין אחידות בין תוכניות הלימוד ובמרבית המקרים נלמדות טכניקות טיפוליות ספציפיות לטיפול במים, כמו "הליוויק" (שיטה המתבססת על הקניית עצמאות במים דרך שליטה בצירי התנועה של הגוף), "באד ראגאז" (שיטה המתמקדת בהצפה של המטופל על גבי מצופים), פילאטיס מים, וואטסו ועוד.
למי מיועד הטיפול?
כאמור, טיפול הידרותרפי נעשה על ידי מי שהוכשר לכך והוא כולל טיפול בפתולוגיות שונות בקרב כלל האוכלוסייה.
הטיפול מתאים לבעיות רפואיות מגוונות, החל מתינוקות עם עיכוב התפתחותי וכלה במבוגרים אחרי אירוע מוחי או שלקו בטרשת נפוצה, פרקינסון ועוד.
גם בעיות שגרתיות ויומיומיות, כמו כאבי גב או כתף או לחילופין, חולשת חגורת כתפיים, עקמת או מחלת פרטס בקרב מבוגרים ובני נוער, זוכות למענה במסגרת הטיפול ההידרותרפי.
אופן הטיפול
תכונות המים הופכות את הטיפול ההידרותרפי לייחודי. עם הכניסה למי הבריכה מרגישים את כוח הציפה והלחץ ההידרוסטטי שמאפשרים את הטיפול עצמו.
כוח הציפה הינו כוח הפועל בכיוון הפוך לכוח הכבידה. כאשר גופנו טבול במים, כוח הציפה "מאפס" את כוח הכבידה הפועל על החלק בגופנו השקוע במים. תכונה זו מאפשרת עבודה ללא נשיאת משקל, כשם שהיינו עובדים בחלל הריק.
הלחץ ההידרוסטטי פועל גם הוא על גופנו מרגע הכניסה למים ומאיץ תהליכים בגופנו התלויים בשינויי לחץ. זו הסיבה, למשל, שאנו מטילים שתן בתכיפות גבוהה יותר כשאנחנו במים – פעילות הכליות מואצת, פעילות הריאות משתפרת וזרימת הדם בגוף ואל השרירים הופכת יעילה יותר.
הלחץ ההידרוסטטי פועל גם על מערכת העצבים האוטונומית שלנו, על המערכת הסימפתטית, זו שאחראית על פעילות הגוף בזמן לחץ – ומרגיע אותה.
צפיפותם וצמיגותם של המים הופכים את העבודה במים למעין "חדר כושר" רטוב, והתנגדות המים היא כלי בידי המטפל. למעשה, כוחה של התנגדות המים הוא פי 14 מזה של האוויר ומורגש בדומה לשימוש במשקולת או בגומייה.
טיפול הוואטסו
טיפול וואטסו, הוא טכניקת טיפול בתוך תחום ההידרותרפיה, אותה יכולים לבצע גם מטפלים שאינם הידרותרפיסטים ואשר הוכשרו לכך (מטפלים בעלי תעודת מטפל וואטסו מוסמך).
טיפול הוואטסו הוא טיפול פסיבי, המתקיים גם הוא בבריכה מחוממת, בדרך כלל בטמפרטורה של 34 מעלות צלזיוס.
מקורו של הטיפול במעיינות הארבין שבארצות הברית, כאשר בבסיסו נמצאים עקרונות טיפולי השיאצו כמו מתיחות ולחיצות, כמו גם ערסול המדמה את חוויית העובר. מטפל הוואטסו משתמש בתכונות המים, בדיוק כמו בכל טיפול הידרותרפי, כדי להרגיע ולשחרר ממתח ומכאב את גוף המטופל.
אופן הטיפול בוואטסו
הטיפול כולו מתבצע בציפה, והמטופל נתמך על ידי המטפל מתחת לראשו ולרגליו. המטפל מניע את המטופל על פני המים ומשתמש בתכונות המים כדי להניע ולחדש זרימת דם ואנרגיה בגוף המטופל, להביא לרוגע ולשחרר כאב.
טיפול וואטסו הוא בראש ובראשונה טיפול מרגיע ונעים שמביא את המטופל לתחושה של נינוחות ורוך. מקום זה מאפשר למטפל מיומן לגשת ולהעמיק בבעיות ספציפיות מעבר לטיפול מקביל כללי כגון עיסוי.
מטופלים בשיטה זו חווים רוגע ונהנים משינה טובה יותר אחרי הטיפול. בנוסף, השפעותיו המטיבות של הטיפול נשארות גם אחריו ומותירות זיכרון חיובי למטופל, הן מבחינה גופנית והן מבחינה נפשית.
למי מיועד הטיפול בוואטסו?
באמצעות הוואטסו ניתן לטפל בכאבי גב ומפרקים שונים, להקל על כאבים במחלות כמו פיברומיאלגיה וטרשת נפוצה ולהביא לשחרור כאבים ומתחים בקרב נשים בהיריון – החל מהחודש הרביעי להריונן, ולעודד שחרור רגשי וריפוי של הנפש.