כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
נוירופידבק: האם נמצא טיפול יעיל לספקטרום האוטיסטי?
הפרעות התפתחות מלוות לעיתים בלקויות נוספות כמו קשיי קשב וריכוז ופעילות אפילפטית. לאחר שהנוירופידבק הוכח כיעיל בטיפול בשני האחרונים, חוקרים החליטו לבחון את יעילות השיטה גם על אוטיזם – והתוצאות מעודדות. הנוירופסיכולוגית, ד"ר שרית רותם, מסבירה
שיפור הפעילות המוחית בקרב אוטיסטים | צילום: shutterstock
שתף:
שיפור הפעילות המוחית בקרב אוטיסטים | צילום: shutterstock
ב-40 השנים האחרונות הולכת ומתפתחת שיטת הנוירופידבק ומשמשת לטיפול בחולי אפילפסיה רבים ביעילות מוכחת מחקרית. הנוירופידבק מסייע לרבים מהם לצמצם ואף להפסיק פעילות מוחית אפילפטית באמצעות רישום הפעילות המוחית במוח (EEG). השיטה עוזרת בעיקר למי שאינו יכול להיעזר בתרופות, ומצמצמת תופעות כמו עוויתות האופייניות לאפילפסיה.
אוטיזם הוא חלק מקבוצת הפרעות התפתחות רחבה הכוללת בתוכה גם את תסמונת רט ותסמונת אספרגר. הפרעות אלו מונעות מהלוקה בהן לתקשר עם הסביבה ומשום כך גם מקשות עליו ללמוד שפה ותפקודים חברתיים – כך שטווח תחומי ההתעניינות שלו מצומצם.
מכיוון שההפרעות הן נוירולוגיות, הספקטרום האוטיסטי כולל גם לקויות נרחבות נוספות, כמו קשיי קשב וריכוז, היפראקטיביות ולעתים קרובות גם פעילות אפילפטית.
חוקרים בתחום הנוירופידבק, שהצליחו לווסת פעילות אפילפטית והיפראקטיביות, החליטו לנסות לעבוד גם עם מטופלים עם הפרעה התפתחותית רחבת היקף – PDD, ומטופלים על הספקטרום האוטיסטי – ASD, ולראות אם יצליחו לשפר את הפעילות המוחית שלהם.
טיפולי נוירופידבק אינם מיועדים ספציפית לתסמונת או מחלה מסוימת, אלא מכוונים לשיפור הפעילות המוחית, ובמיוחד עבור אלו הלוקים בתסמונות כמו הפרעות קשב וריכוז.
כאמור, בעקבות הצלחת טיפולים אלו בוויסות הפעילות החשמלית במוחם של בעלי הפרעות קשב וריכוז, קיוו החוקרים להצליח בוויסות תסמינים נלווים של הלוקים בהפרעות כמו התנהגות תוקפנית, ויכולת מוגבלת בלימוד שפה והתנהגות חברתית.
בעשרות השנים האחרונות התפתח מאוד השימוש בניתוח הכמותי של הפעילות החשמלית המוחית (QEEG – אי.אי.ג'י כמותני) במסגרת בחינת הנוירופידבק והשפעותו על קשב ואינטליגנציה.
בדיקת QEEG מספקת מידע נרחב ומקיף על המוח והאונות האחריות על דיבור ותקשורת מילולית, ביטוי רגשי וחברתי ותפקוד מוטורי וחושי.
נוירופידבק עובד כך שהוא מביא לנורמליזציה של אזורי מוח מאובחנים שמתקשים בוויסות החשמלי שלהם, ונמדדו בהם בעבר מצבים קליניים ספציפיים. באמצעות הטיפול, ההפרשים בזרימה אמורים לנוע מהאבנורמלי לעבר הנורמלי.
את השיטה החדשה יש להמשיך ולחקור עוד לפני שקובעים עד כמה היא יעילה מבחינה קלינית, אולם כבר כעת ניכרת השפעה מיטיבה על מטופלים עם הפרעה התפתחותית ובספקטרום האוטיסטי.
השפעה זו באה לידי ביטוי בהתפתחות השפה והתקשורת שלהם עם הסביבה, הפחתה באגרסיביות, רגיעה, הגברת הקשב ויצירת קשר עין עם הסביבה.
כמו כן, נרשמו מצבים שבהם פחת או פסק השימוש בתרופות בקרב מטופלים, למעט במצבי עוויתות.
היתרונות של הטיפול הינם במשוב המידי הניתן במהלכו ודיוק תרשים הזרימה המסופק בהתאם לביצוע הפעולה על ידי המטופל. משום כך הוא אף מסייע למטפלים להכין תוכנית טיפול מדויקת שמתאימה גם למטופלים אוטיסטיים שאינן מתקשרים עם סביבתם.
מכיוון שאינו פולשני, טיפול הנוירופידבק אינו כרוך בתופעות לוואי, הוא מתאים לטווח גילים רחב והתוצאות היעילות שלו מוכחות בתוך זמן קצר מתחילתו, יחסית לשיטות אחרות.
יתרון נוסף הוא שהתוצאות אינן זמניות ואף משפרות תפקודים נוספים הקשורים לאוטיזם ונובעים ממנו.