נבדק מחקרית

הידרותרפיה: כל ההוכחות שמים מבריאים

ללא מים אין קיום, אך מתברר שתרומתם אינה מסתיימת עם שתייתם - טיפול בעזרת מים יכול לסייע בריפוי מחלות שונות, ביצירת שינוי באורח החיים, ובעיקר בהחזרתן לתפקוד מלא של מערכות גוף שונות. איך הידרותרפיה יכולה לסייע גם לכם?

3 דק׳

הידרותרפיה משפחתית | צילום: shutterstock

הידרותרפיה משפחתית | צילום: shutterstock

שתף:

הידרותרפיה משפחתית | צילום: shutterstock

הידרותרפיה היא שיטת טיפול הנעזרת במים, על מגוון מצבי הצבירה שלהם (מים, קרח, קיטור), לטיפול בבעיות בריאות שונות.

 

שיטות הטיפול נעות בין: שהייה במים בגבהים שונים ללא תנועה, שחייה, פיזיותרפיה במים, שהייה בג'קוזי, שהייה בחדר סאונה, קומפרסים קרים/חמים ועוד.

 

 

הידרותרפיה: הפחתת לחץ דם, הגברת מטבוליזם ושיפור הזיכרון

מטא־אנליזה (ניתוח של נתונים ממספר רב של מקורות/מחקרים) שפורסמה בכתב העת NAJMS למדעי הרפואה, בחנה את ההשפעות החיוביות של הטיפול ההידרותרפי על מערכות שונות בגוף.

 

כניסה למי קרח
לנועזים: שחייה במי קרח

על פי הממצאים שעלו מניתוח הנתונים נראה כי הידרותרפיה הוכחה כיעילה בטיפול בהורדת לחץ דם. למעשה, שהייה של שעה במים בטמפרטורה של 32 מעלות צלזיוס עשויה להוריד ב-15% את קצב הלב, כמו גם להוריד את לחץ הדם הדיאסטולי (ב-11%) והסיסטולי (ב-12%).

 

עוד יתרון להידרותרפיה, ודווקא מהצד של הקור, הוא האצת תהליך חילוף החומרים בגוף. ממצאי המחקרים הוכיחו כי שהייה במים בטמפרטורה של 14 מעלות צלזיוס העלתה את ריכוז הדופמין בדם ב-250% ואת הקצב המטבולי ב-350%.

 

נתון נוסף שעלה מהמטא־אנליזה היה כי שחייה חורפית קבועה (שחייה במים קרים מאוד למשך יותר מארבעה חודשים) הניבה בטווח הרחוק ירידה מובהקת במתח ועייפות, ושיפרה את הזיכרון ומצב הרוח. שחייה כזו גם הקלה על הסובלים מראומטיזם, פיברומיאלגיה ואסתמה.

 

הידרותרפיה ומערכת הלב וכלי דם

כשנבדקה השפעת טיפולי מים על כלי הדם והדם, נמצא כי מקלחת במים חמים ושהייה בסאונה של 60 מעלות צלזיוס במשך 15 דקות, הרחיבה את כלי הדם, ושיפרה תפקודי לב בקרב חולים עם תפקוד לבבי לקוי.

 

בנוסף, טיפולים קבועים בתרפיית סאונה שיפרו את ההתמודדות עם מאמץ גופני ואת התפקודים האנדותליים (רקמת תאים המרפדת את השטח הפנימי של כלי הדם ומערכת הלימפה).

כמו כן, תרפיה מסוג זה הוכחה כיעילה בהפחתת רמות הכולסטרול הרע (LDL), בעוד רמות הכולסטרול הטוב (HDL) עולות – שינויים שעשויים למנוע מחלת לב איסכמית.

 

עוד התגלה כי שהייה במים מועשרים בפחמן דו־חמצני CO2, צמצמה את רמת הרדיקליים החופשיים בפלסמה, העלתה את רמת נוגדי החמצון בגוף ושיפרה את חילוף החומרים בנימי הדם.

 

בנוסף, נמצא ששהייה בבריכת מים קרים משפרת את קצב הלב ולחץ הדם.

סאונה חמה
סאונה חמה

 

הידרותרפיה ומערכת הנשימה

שני גורמים מרכזיים משפיעים על הובלת החמצן במערכת הנשימה בזמן שהייה במים, והם טמפרטורה ולחץ הידרוסטטי.

 

שהייה עד הכתפיים במי בריכה בטמפרטורות של 25 , 34 ו- 40 מעלות צלזיוס, הראתה עלייה ברמת חילוף החומרים ועלייה ברמת צריכת החמצן.

 

בנוסף, בדיקת הרגלי שהייה במים קרים הראו ירידה בשכיחות ההיפגעות מזיהומים, עלייה בספירה של לימפוציטים ושיפור איכות החיים בקרב חולים עם מחלות בדרכי הנשימה כגון COPD.

 

 

הידרותרפיה ומערכת העצבים

כשמדובר בירידת היכולת של מערכת העצבים להוליך אותות חשמליים, ניתוח המחקרים מצביע על כך ששהייה במים קרים (מתחת ל-15 מעלות צלזיוס) עשויה לשפר את המוליכות העצבית התנועתית כמו גם החישתית, בהשוואה לטיפולים בקרח או בעיסוי עם קרח, ובהתאם לכך לשפר את יכולות הריפוי והתפקוד של הגוף.

 

הידרותרפיה
הידרותרפיה – גם לפרקינסון ולטרשת נפוצה

לעומת זאת, שהייה של 10 דקות בג'קוזי חם עם CO2, הניבה עלייה בדופק ורגיעה, ובהתאם, גם שיפור בתפקוד מערכת העצבים הפאראסימפתטית.

 

במקרים של התמודדות עם כאבים, נמצא כי מים המוזרמים על הגוף בלחץ גבוה ובטמפרטורה חמה עשויים להשפיע על קולטנים תרמיים ומכניים ועל האזור הרלוונטי להם בעמוד השדרה. כתוצאה מכך, למים יש יכולת לחסום פעילות קולטני אזעקת כאב ולהוריד את רמתו.

 

הידרותרפיה הוכחה גם ככזו המקלה על תסמיני טרשת נפוצה. במחקר בנושא, הצליחו חוקרים לשפר התמודדות עם כאב, שרירים תפוסים, מוגבלות בתנועה, עייפות, דיכאון וקשיים סימפטומים בקרב חולים בטרשת נפוצה, באמצעות 40 טיפולי הידרותרפיה מסוג אי־צ'י (טכניקות איטיות של תנועה, נשימה וריכוז במים).

 

בנוסף לכך, טיפולי פיזיותרפיה במים הראו תוצאות חיוביות מובהקות, בהשוואה לטיפולים מחוץ למים עבור חולי פרקינסון.

 

הידרותרפיה ומערכת העצמות והשרירים

פעילות במים משפיעה  גם על השרירים והעצמות. מתברר כי הליכה במים בגובה הטבור, מפעילה באופן יעיל יותר את שרירי הירך והגב – יותר מהליכה על שטח יבש.

 

חולי אוסטאופורוזיס הסובלים מכאבים בברכיים ובמקומות נוספים מדווחים על הפחתה ברמות הכאב, עלייה בתפקוד איברים אלו ושיפור באיכות החיים, לאחר טיפולי הידרותרפיה.

 

עבור העוסקים בספורט, נמצא כי הכנה טובה לקראת פעילות גופנית היא השרייה של רגליים במים בטמפרטורה של 45 מעלות צלזיוס למשך 45 דקות לפני אימון שרירים. טיפול זה נמצא כמפחית משמעותית את הנזק העקיף לשרירים.

 

אגב, לאחר הפעילות, שהייה במים קרים מ-15 מעלות צלזיוס, נמצאה יעילה כשיטה להתאוששות מהירה לאחר פעילות מאומצת ולעיכוב בהופעת כאב – עד 96 שעות אחרי הפעילות.

 

בנוסף, מחקרים שבדקו את אפקטיביות ההידרותרפיה בחולי פיברומיאלגיה, מצאו ראיות טובות ליכולת של שיטת טיפול זו לסייע בהתמודדות עם המחלה.

ספינינג בבריכה
ספינינג בבריכה

רצף טיפולים לאורך 12 שבועות, בהם יש שילוב של טיפול בתוך המים עם טיפולי סאונה (פעם ביומיים שלושה), הוריד רמות של כאב, החליש סימפטומים נלווים בטווח הקרוב והרחוק, ושיפר משמעותית את איכות חיי החולים.

 

גם ריצה במים, 3 פעמים בשבוע למשך 8 שבועות, הוכחה כיעילה לשיפור המדדים הנ"ל, יחסית לקבוצה שלא טופלה במים.

 

ריצה במים נמצאה יעילה גם למאבק בהשמנת יתר, להורדת היקף המותניים ורמות השומן בגוף, וכן לשיפור היכולת האירובית ומדדי איכות החיים הכלליים.

מערכת העיכול והטיפול במים

אמבטיות חמות (40, 45 ו-50 מעלות צלזיוס) ל-10 דקות בכל פעם, הוכחו כיעילות בקרב חולים עם בעיות רקטליות, בהורדת כאבים ובתפקוד מאוזן יותר.

 

עוד נמצא כי טיפול במים חמים מקל משמעותית בעת התכווצויות במעיים, בהשוואה לקבוצת ביקורת, ומהווה חלופה טובה לתרופות המקובלות ביחס לתופעות לוואי ומחיר.

 

עוד נמצא במחקר כי שהייה במי ים המלח בקרב חולי סוכרת מסוג 2, הניבה ירידה ניכרת ברמות הגלוקוז בדם.

רחצה בג'קוזי
רחצה בג'קוזי

הידרותרפיה ומערכת הרבייה והשתן

במחקר שנערך בקרב יולדות, נמצא כי בקרב נשים בלידה ראשונה, השהייה במים הצליחה להקל על תהליך פתיחת תעלת הלידה והפחיתה את משך הפתיחה, כמו גם זירזה את הלידה עצמה.

 

לאחר הלידה, נמצא ששהייה באמבט עם מים קרים מפחיתה משמעותית בצקות וכאבי פוסט לידה במקרה של קריעה או ניתוח באזור תעלת הלידה.

 

מחקר אחר הראה ששהייה באמבט חם (45-40 מעלות צלזיוס) למשך 10 דקות, לאורך חמישה ימים רצופים לפחות, מיד לאחר ניתוח פרוסטטה והסרת קטטר, הורידה את רמת הכאב ושיפרה משמעותית את היכולת של מערכת השתן לתפקד כרגיל.

עוד ב בריאות

לא רק לספורטאים: טיפול טבעי ב"מרפק גולף"

לכתבה המלאה

טיפולי מים ומערכת החיסון

האם קור מחליש את הגוף ומזמין וירוסים וחיידקים? באחד המחקרים נמצא כי טכניקה של חשיפה לקור גבוה עשויה דווקא לעודד שיפור של המערכת החיסונית לטווח הקצר ונמצאה כגורמת לעלייה ברמות של ליקוציטים, גרנוליטים ומשמידי תאים טבעיים המסייעים למניעת גידולים.

 

כמו כן, שהייה במים חמים (38 מעלות צלזיוס) למשך כחצי שעה נמצאה כמפחיתה את סמיכות הדם, את ספירת תאי הדם האדומים ואת ממוצע ההמטוקריטים בדם.

 

חשיפה יומית קצרה לקור עשויה לשפר את פעולת הגורמים המגינים מפני מחלות כגון מסרטן (למשל, ציטוטוקסיקנים מסוג T וכאמור, משמידי תאים טבעיים).

 

חוקרים משערים שחשיפה יומית למים קרים (כגון שחיית חורף במים קפואים), עשויה ליצור חומרים שביכולתם להתמודד עם תאים סרטניים לזמן ארוך ולשפר סיכויי שרידות למחלות סרטניות מסוגים מסוימים.

 

לסיכום, מים, קרים או חמים, אינם רק מקור לחיים, אלא גם לאיכות חיים ולבריאות איתנה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על שיטות טיפול למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

דיקור סיני טיפול בכוסות רוח: מהו כוח הוואקום בריפוי מחלות?

כשהשחיין הטוב ביותר בכל הזמנים, מייקל פלפס, הופיע לבריכה עם חבורות עגולות על...

מערכת LivA

תזונה מחקר: עמידות לאנטיביוטיקה מגיעה גם מירקות ופירות

חסינות לאנטיביוטיקה היא אחד מהאיומים הגוברים לבריאותנו. חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה גילו כי אנו...

מירב ונונו זהר

צמחי מרפא מתחת לאף: סגולות צמחי המרפא שגדלים בגינה שלכם

סובלים מכאבי מפרקים, נדודי שינה, שיעול ובעיות בעיכול? אין צורך לרוץ למקומות אקזוטיים...

נועה יואל

נטורופתית

יוגה מה עדיף לך: יוגה או פילאטיס?

הקרב הוותיק בין שתי שיטות התרגול הדומות מגיע סוף סוף להכרעה ברורה -...

סימי שאואר

נטורופתיה 5 משככי כאבים טבעיים שתמצאו במטבח

מסמרי ציפורן לכאבים בשן, מלפפון לשיכוך כאבי ראש וג'ינג'ר להקלה על דלקות מפרקים...

נועה יואל

נטורופתית

בריאות הסיבוך של שלבקת חוגרת: כך מטפלים בכאב עצבי כרוני

חליתם בשלבקת חוגרת והכאבים ממשיכים ללוות אתכם חודשים ארוכים לאחר האבחנה? כנראה...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

פילאטיס פילאטיס מכשירים או מזרן: מה הכי יתאים לך?

האחת - נגישה, פרקטית וזולה. השנייה – מגוונת, תומכת ואישית. השאלה היא האם...

סימי שאואר

אימון ויציבה הגורו להעלמת כאבי הגב: "אלו שלושת התרגילים שירפאו אתכם"

כאבי גב תחתון, הם צרת רבים. לפי ה-מומחה לבעיות גב, ד"ר סטיוארט מק'גיל,...

עדי כץ

פילאטיס האם פילאטיס יהפוך אתכם לגבוהים יותר? בגדול, כן

השמועה שרצה בשנים האחרונות טוענת שתרגול פילאטיס גורם לאנשים לגבוה. עד כמה שזה...

רויטל ונונו

עורכת ראשית