כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
לא רק כדי לכפר על חטאים: 10 יתרונות מפתיעים של צום
הצום מזרז חילוף חומרים, מסייע לאריכות ימים ואפילו משפר את תפקוד המערכת החיסונית והמוח. מה הסיבה שהוא נחשב ל"אתחול תוכנה" עבור הגוף, ולמה בעלי חיים צמים בעצמם בטבע?
האם הרעבה עצמית של כמה שעות או ימים טובה לבריאות? המנהג לצום למשך תקופה מוגבלת מוכר בתרבויות שונות ועתיקות במשך אלפי שנים – בין אם כחלק מריטואל דתי ובין אם לצורכי מרפא.
גם ברפואה המודרנית נשמעים יותר ויותר קולות התומכים בהימנעות מושכלת מאכילה כצעד בעל יתרונות בריאותיים, אך כדאי לדעת כי צום לסירוגין וצום ממושך דורשים ייעוץ וליווי של גורם רפואי.
על פי מחקרים שונים, לצום יש השפעה חיובית על רגישות לאינסולין, כך שהגוף מגיב טוב יותר לסוכר ולפחמימות. ממצאים הראו שפעילות הורמון האינסולין, שאחראי לפינוי גלוקוז מהדם והכנסתו לתאים השונים בגופנו, הופכת יעילה יותר אחרי תקופה של צום.
התנזרות מאכילה לסירוגין, כפי שהיא מוכרת מדיאטת 16:8, מאפשרת, כפי שניתן לצפות, להפחתת הצריכה הקלורית וירידה במשקל. מחקרים מסוימים מצאו גם כי צום לטווח קצר עשוי אף להגביר את חילוף החומרים על ידי הגדלת רמות המוליך העצבי נוראדרנלין (Noradrenaline), החיוני לפעילות המטבוליזם.
צום לסירוגין לתקופה של 12-3 שבועות, התברר אף כיעיל באותה מידה כמו דיאטה המבוססת על הגבלה קלוריות והביא לירידה משמעותית יותר באחוזי השומן בגוף – תוך שמירה על רקמת השריר.
צום אף משפר את תפקוד הורמון הגדילה האנושי (HGH) אשר חיוני לחילוף החומרים, לירידה במשקל ולחיזוק השרירים.
3. צום נלחם בהזדקנות
מתברר שיש קשר בין אכילה מועטה לבין אריכות ימים. אחד המאפיינים של הזדקנות הוא האטת חילוף החומרים. ככל שאנו אוכלים פחות, כך פוחת העומס על מערכת העיכול שלנו.
מספר מחקרים בבעלי חיים הראו כי צום מעכב הזדקנות, ומאיץ את מנגנוני התיקון בתאים הנלחמים בהצטברות ההדרגתית של הנזקים הנגרמים עם עליית הגיל.
4. צום משפר את תחושת הרעב
רובנו לא חשים רעב אמיתי כיוון שאנו אוכלים בכל שלוש-ארבע שעות. אדם ממוצע צריך להתנזר מאוכל בין 12 ל-24 שעות כדי לחוות רעב אמיתי. צום מסייע בוויסות ההורמונים בגוף שקשורים לתחושת רעב ושובע.
בקרב אנשים בעלי עודף משקל, איתותי ההורמונים שמשדרים למוח שאנחנו שבעים או מלאים אינם תקינים. לכן, הצום יכול לפעול כ"אתחול תוכנה" בגוף, כלומר, לאפשר את תיקון הוויסות והשחרור של ההורמונים ולחדד עבורנו את ההבדל בין רעב אמיתי לבין תחושות אחרות הגורמות לנו להושיט את היד לאוכל.
5. צום משפר את דפוסי האכילה
צום עשוי לעזור לביסוס דפוסי אכילה נכונים, גם בבית וגם בעבודה. כשצמים לסירוגין ניתן לקבוע מתי אוכלים בהתאם לאורח החיים וסדר היום. צום אף עשוי לסייע בהתמודדות עם הפרעת אכילה כפייתית, שמאופיינת בהתקפי זלילה של כמויות גדולות של אוכל.
הצום עשוי לשפר את בריאות המוח כיוון שהוא הוכח ככזה שמעלה את ייצור החלבון "גורם נוירוטרופי מוחי" (BDNF). חלבון זה מעודד פעילות תרכובות במוח שתורמות לבריאות מערכת העצבים.
החלבון גם מגן על תאי המוח מפני שינויים שקשורים להתפתחות מחלות מסוג אלצהיימר ופרקינסון. צום לסירוגין עשוי אף להגביר את צמיחתם של תאי עצב חדשים ועל פי מחקרים שנעשו בבעלי חיים נמצא כי הוא אף מגן מפני נזק מוחי בעקבות שבץ.
7. צום מחזק את פעילות המערכת החיסונית
צום לסירוגין נמצא כמשפר את תפקוד המערכת החיסונית כיוון שהוא מפחית נזקי חמצון הנוצרים על ידי רדיקלים חופשיים. בטבע, כשבעלי חיים חולים, הם מפסיקים לאכול ונחים. האינסטינקט שלהם מפחית את העומס מכל המערכות הפנימיות כדי שהגוף יוכל להתמקד בהתמודדות עם הזיהום.
במחקר שנערך ב -2014 באוניברסיטת דרום קליפורניה, נמצא כי צום גורם למערכת החיסון להתחיל לייצר תאי דם לבנים חדשים המהווים גורם מרכזי במערכת זו. על פי המחקר, כדי לזכות בתוצאה מבורכת זו, יש לצום למשך 48-24 שעות, אך ניתן להסתפק בצום אחד או שניים שכאלה בשנה. נקודה למחשבה בפעם הבאה שמגיע יום כיפור.
8. צום תורם לבריאות הנפשית והמנטאלית
צום מפנה את האנרגיה שהייתה דרושה לפעילות העיכול והופך אותה לזמינה למערכות אחרות בגוף. הצום מאפשר לנו להרגיש טוב יותר, הן מבחינה גופנית והן מבחינה נפשית ומנטאלית.
כשהגוף קל יותר והמחשבה בהירה יותר, אנחנו מרגישים מודעים וערים יותר לסביבה ויכולים לפתח את תודעת ה"כאן ועכשיו" ביתר קלות.
צום עשוי לסייע לתחושת נמרצות ולחדד את היכולות שלנו בזמן פעילויות כמו מדיטציה, קריאה ויוגה.
9. צום עוזר לשמור על העור ומונע הופעת פצעי אקנה
צום עשוי לעזור לטהר את העור, משום שכאשר הגוף אינו עסוק בעיכול המזון הוא מסוגל להפנות את האנרגיה להתחדשות רקמות אחרות.
הימנעות מאכילה, אפילו ליום אחד, מסייעת לגוף לסלק רעלנים ולווסת תפקוד של איברים נוספים כמו הכבד והכליות.
10. צום נלחם בדלקות
דלקת היא תגובת הגוף לתהליך זיהומי ועלולה להיות מעורבת בהתפתחות מחלות כרוניות כמו סרטן, דלקת מפרקים שגרונית ומחלות לב.
מחקרים מסוימים הראו כי צום עשוי להפחית תהליכים דלקתיים בגוף במסגרת צום לסירוגין או צום של 12 שעות ביום, למשך חודש אחד. מחקר שנערך בבעלי חיים אף גילה כי תזונה דלה מאוד בקלוריות מועילה בטיפול בטרשת נפוצה, מצב דלקתי כרוני.