ההסבר הכי פשוט שתשמעו על חיסונים

מה ההבדל בין חיסון חי למומת, איזה חלק בגוף אחראי על בליעה ופירוק של חיידקים ונגיפים, ולמה חיסון עדר הוא לא בהכרח רעיון רע? כל מה שרציתם לדעת על חיסונים – ולא רק לקורונה

3 דק׳

חיסונים: מצילי החיים הגדולים בתולדות האנושות | צילום: shutterstock

חיסונים: מצילי החיים הגדולים בתולדות האנושות | צילום: shutterstock

שתף:

חיסונים: מצילי החיים הגדולים בתולדות האנושות | צילום: shutterstock

מהרגע בו הקורונה נכנסה לחיינו והותירה את העולם חשוף והמום, אנשים קיוו וציפו לפיתוח החיסון לווירוס. כעת שהוא כבר נוכח בחיינו, עדיין נותרו שאלות רבות לגבי יעילותו לאורך זמן ועמידותו מול זנים חדשים של הנגיף.

 

אבל, יחד עם הספקות שנותרו לבירור, קשה שלא להתפעל מכוחם של החיסונים בקירוב הפתרון לבעיה וחזרה לשגרת חיינו טרום הקורונה. כדי לחגוג את הפלא הרפואי הזה וגם כדי לתהות על קנקנו, אולי כדאי להבין מה זה בעצם חיסון, ולא רק לנגיף קוביד 19.

 

 

 

 

חיסונים – מתחילים מהבסיס

מחלות הן האויב האמיתי של האדם. הן הורגות אנשים יותר ממלחמות, תאונות דרכים או אסונות. מחלות מתחילות מחיידק או נגיף קטנטן שנכנסים אל תוך הגוף שלנו בבודדים, שם הם כבר מתרבים למספרים מפלצתיים. הגורמים המזהמים משתלטים על תאי הגוף ובעצם הופכים את האדם לאכסניה עבור צרכיהם.

 

הגוף מנסה להשיב מלחמה באמצעות מערכת החיסון, אך לעיתים היא פשוט לא חזקה מספיק.

 

איך מערכת החיסון עובדת?

החיידק או הנגיף שנכנסים פנימה הם זרים למערכות הגוף. מערכת החיסון מיומנת ומאומנת לזהות את חלקי גוף האדם כחלק ממנה, אך כל דבר שלא שייך נחשב אוטומטית לאויב והגוף מנסה להילחם בו.

 

התאים העיקריים שנלחמים בזיהומים הם תאי B מהם מיוצרים הנוגדנים, תאי T שמבצעים הרג באופן אקטיבי של גורמים זרים, והמקרופאגים שאחראיים על הבליעה והפירוק של החיידקים והנגיפים שנכנסים פנימה.

הגנה מפני וירוס הקורונה - מערכת החיסון
הגוף צריך ללמוד את הנגיף | צילום: shutterstock

ומה עושים הנוגדנים?

ברגע שהגוף מזהה גורם זר, כמו חיידק או נגיף, הוא מתחיל לייצר כנגדו נוגדנים. אלו בתורם נצמדים אל הפולשים ומאפשרים למקרופאגים לבלוע אותם בקלות יותר או אפילו משחררים חומרים רעילים הגורמים למותם.

 

בפעם הראשונה שהגוף רואה נגיף, הוא צריך ללמוד אותו כדי לייצר מולו את הנוגדן המושלם. בפעם השנייה שאותו נגיף מגיע, כבר מצויים בגוף תאי זיכרון שמזהים את הפולש וכך הנוגדנים מיוצרים במהירות והמחלה נבלמת, לעיתים אפילו עוד לפני שהיא מתחילה.

 

לכן, בזיהוי ראשון המחלה יכולה להימשך אפילו כמה שבועות, לעומת הזיהוי השני בו הגוף כבר מכיר את הבעיה והפתרון אליה נמצא בהישג יד.

עוד ב מיניות וזוגיות

חיסון קורונה לילדים: מה קורה כשהורה אחד מסרב והשני מסכים?

לכתבה המלאה

מה זה בעצם חיסון?

במקום לחכות שהמחלה תגיע ותתקוף את הגוף בכל הכוח, ללא נוגדנים קודמים לסיוע, פיתחו המדענים שיטות להכניס אל הגוף חיידקים או נגיפים אשר היכולת שלהם להזיק ניטלת מהם.

 

במצב כזה, הגוף מזהה את הבעיה ומייצר מולה נוגדנים, אך המחלה עצמה לא מתרחשת (למרות שיכולות לקרות תופעות לוואי אחרות). כך, היה ואכן הזיהום יגיע, קיימים כבר נוגדנים הנלחמים ומקצרים את משך המחלה או מונעים אותה לגמרי.

אישה מבוגרת מתחסנת נגד קורונה - חיסונים
החיסון לו חיכינו מאז מגפת הקורונה | צילום: shutterstock

סוגי חיסונים אפשריים

 

חיסון חי מוחלש

זהו חיסון בו מוחדר אל הגוף נגיף או חיידק, אך הוא חלש מאוד. כל האמצעים המסוכנים שלו ניטלים ממנו, ומה שנותר זה בעצם מזהם נטול כוח, מולו נלחם הגוף יחסית בקלות, מייצר לו נוגדנים מתאימים ומפנה אותו מהגוף.

 

כך למעשה, הגוף הופך להיות ערוך לזיהום האמיתי שעלול להגיע בשלב אחר. מאחר ובמקרה זה מדובר על נגיף או חיידק חיים, עדיין קיים פוטנציאל לתופעות לוואי אצל אדם עם מערכת חיסון בריאה או אפילו פוטנציאל לנזק אמיתי אצל אדם עם מערכת חיסון שאינה מתפקדת. חיסונים ממשפחה זו הם לדוגמה חיסוני החצבת, האדמת, אבעבועות הרוח והחזרת.

 

חיסונים אלו לא יכולים להינתן לאנשים עם מערכת חיסון מוחלשת כמו מטופלים שעוברים כימותרפיה, הקרנות או חולי HIV.

 

 

חיסון מומת

בסוג חיסון זה מוכנס אל הגוף חיידק או נגיף שהומת במעבדה – כך שבעצם מוחדרת רק הקליפה שלו, על פניו, ללא אפשרות לעשות נזקים ממשיים. הסיכוי לתופעות לוואי נמוך יותר, אך לעיתים יש גם צורך ביותר ממנה אחת כדי לייצר זיכרון חיסוני ארוך ומשמעותי. החיסון לפוליו והחיסון לשפעת הניתן בזריקה, שייכים למשפחה של חיסונים אלו.

עובדים על חיסון במעבדה - חיסונים
ממיתים את הווירוס במעבדה | צילום: shutterstock

חיסון המכיל חלקיקי מזהמים

כדי להוריד עוד יותר את הסיכון לתופעות לוואי, מנסים מדענים לייצר חיסונים אשר אינם מכילים את כל הנגיף או החיידק, כמו בחיסונים המוחלשים או המומתים, אלא רק חלקים ממנו – כך שהפוטנציאל לנזק יורד אפילו יותר.

 

ניתן למנות במשפחה זו את החיסון נגד מחלת השעלת, המכיל רק חלק מהחיידק הגורם אותה; חיסונים נגד טטנוס ודיפתריה המכילים רק את הטוקסינים של החיידקים; או את החיסונים נגד מנינגוקוק ופנאומוקוק הכוללים רק את שכבת הסוכרים המקיפה את החיידקים. במקרים אלו, הגוף מזהה עדיין את הגורמים הזרים ומייצר מולם נוגדנים, אפילו שמדובר רק על חלקיקים מהם.

 

 

חיסונים המכילים מידע גנטי

חלק מהחיסונים המיוצרים נגד קורונה, פותחו בשיטה חדשנית המכילה חלק מהמידע הגנטי של נגיף הקורונה ואחראי לייצור חלק מהחלבונים הדרושים לנגיף לשם התפתחותו.

 

המידע הגנטי הזה מוחדר אל תאי הגוף, אשר חלקם מתחילים לייצר בעצמם את החלבון של נגיף הקורונה. בתגובה, מפתח הגוף נוגדנים אל החלבון וכך מונע מהקורונה להתפתח ובעצם מחסן את הגוף כנגדה. סוג זה של חיסונים צריך עדיין להיבחן לאורך זמן, אם כי מסתמן שזו תהיה השיטה המועדפת לחיסון כנגד הקורונה גם בעתיד.

 

 

 

 

מהי חסינות העדר?

זהו מושג שחוזר על עצמו פעמים רבות כאשר מדברים על חיסונים. הטענה היא שאם רוב האנשים יהיו מחוסנים, הם יוכלו להגן על קבוצת האוכלוסייה הקטנה שאינה מחוסנת היות ויהיו לה פחות מקורות חשיפה.

חיסון לקורונה ברקע דגל ישראל
האם אנחנו בדרך לחסינות עדר? | צילום: shutterstock

אנשים שלא יכולים לקבל חיסון הם לדוגמה חולי סרטן, מדוכאי מערכת החיסון או לעיתים ילדים שצעירים מדי מכדי לקבל חלק מהחיסונים.

 

חשוב להבין כי לכל מחלה נדרש אחוז שונה של אוכלוסייה מחוסנת כדי לייצר חסינות עדר, וכי חסינות שנוצרת כתוצאה מהידבקות בנגיף היא שנויה במחלוקת. יחד עם זאת, יש להדגיש שחסינות עדר יכולה להיווצר גם בזכות התחסנות של מרבית האוכלוסייה, כפי שקורה בימים אלה בישראל ובעולם, ללא הצורך להסתכן בהיחשפות לווירוס.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

ויטמינים ומינרלים מסוכן איתו ומסוכן בלעדיו: איך כדאי לצרוך ויטמין D?

לוויטמין D יש משמעות אדירה לתפקוד גופנו, והעדר שלו נקשר עם אין ספור...

אושרת זהר

ויטמינים ומינרלים חיידק מחמד: ההסבר הכי פשוט שתשמעו על פרוביוטיקה

החיידקים הידידותיים לא נמצאים רק ביוגורט, בהתחלה הם עלולים לגרום לכם בכלל לנפיחות...

אריאל רוז'יצקי

בריאות גמבה ואננס: כך תעלימו סימנים כחולים

כולנו מכירים את זה: נתקלים ברהיט בבית, סובלים מכאב רגעי חזק, ואחר כך,...

מערכת LivA

בריאות הסיבוך של שלבקת חוגרת: כך מטפלים בכאב עצבי כרוני

חליתם בשלבקת חוגרת והכאבים ממשיכים ללוות אתכם חודשים ארוכים לאחר האבחנה? כנראה...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

בריאות להרעיב את הסרטן: האם צום לסירוגין הוא הדרך לנצח את המחלה?

מחלימות מסרטן שד שצמו יותר שעות בין ארוחת הערב לארוחת הבוקר היו בסיכון...

סימי שאואר

בריאות סיבות לעייפות שאינן קשורות בכלל לשינה שלכם

שוב קמתם בבוקר עייפים או חשתם חסרי אנרגיה במהלך היום? ייתכן וזה קשור...

סימי שאואר

דיאטות מחקר: דיאטות "יו יו" הורסות לכם את השינה לתמיד

כבר אמרו לכם שלא בריא להתכווץ ולהתרחב כמו אקורדיון? מחקר חדש מראה...

ראיון עם:

שירי נקש

דיאטנית קלינית

בריאות הנפש נלחמים על צדק? מתברר שאתם עושים טעות גדולה

האם אפשר וכדאי לשתוק כשאנחנו נתקלים באדם "חשוך", האם מחובתנו להילחם על צדק,...

צביה טורקניץ

NLP מאסטר ה-NLP: "תמציאו את עצמכם מחדש אחרי הקורונה"

אל תחשבו שאתם יודעים מה טוב לכם, קבלו את השינויים מנקודת מבט מכילה,...

ראיון עם:

שחר כהן

מאמן NLP