מרקים הם מנה מחממת, מזינה, משביעה וקלה לעיכול, אך כמה מכם מתאימים את המרק שלכם לצורך בריאותי ולא רק לחוש הטעם? הנטורופתית, נועה יואל, מציגה את המרקים שיחזקו לכם את מערכת החיסון, יסייעו לכם במצבי אנמיה ויטיבו עם נשים וגברים בגיל המעבר
עושר הטעמים, המגוון והתוספות, הופכים מרקים לארוחה החורפית האולטימטיבית. ברמה המיידית, המרק מחמם את הקיבה, ויש שיאמרו גם את הנפש. בהיבט התזונתי, המרק מספק שפע של מינרלים, נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים ונוטריינטים החשובים לתפקוד הגוף.
אמנם מעט מן הוויטמינים הנהרסים בחום הולכים לאיבוד בעת הבישול, אך רבים אחרים מופרשים אל מי הבישול ולכן ניתן ליהנות גם מהם.
כדי ליהנות מהאיכויות השונות במרק, חשוב להקפיד על חומרי גלם טריים וטבעיים. מוטב להימנע משימוש בחומרי טעם וחומרים משמרים אחרים כמו מונסודיום גלוטומט, ולהעדיף את הטעמים הטבעיים שהבישול האיטי מעניק לשילוב בין הירקות והקטניות השונים.
זכרו כי המרק יכול להוות ארוחה שלמה, בהתאם למרכיביו השונים, ולכן מומלץ לשלבו בתפריט השבועי כמה שיותר ולהזין את הגוף בכל אשר נדרש לו. אז מה נותן לנו כל מרק?
מרק עגבניות – להגנה על הלב ולחיזוק גברים בגיל המעבר
הליקופן הוא הפיגמנט האדום שמעניק לעגבנייה את צבעה ואת האיכויות הבריאותיות שבה. הבישול הוא הצורה המועדפת להגברת זמינות הליקופן וספיגתו המיטבית בגוף, ועל כן הכנת מרק היא דרך מצוינת לצרוך אותו.
מרק עגבניות מספק אנטיאוקסידנטים המסייעים בהפחתה של תהליכי הזדקנות ומחלות נוספות הקשורות בתהליכי חמצון והרס של תאים. האיכות המתקבלת מתכולת הליקופן, מתבטאת בשמירה על בריאות הלב וכלי הדם, בין היתר על ידי הגנה מפני חמצון של שומנים הפוגעים בכלי הדם.
בנוסף, לגברים בגיל המעבר מומלץ לשלב עגבניות בתזונה שלהם משום שליקופן תומך בבריאות הערמונית. מחקרים הראו כי אכילה תדירה של עגבניות בצורתן המבושלת מסייעת בהפחתת הסיכון לסרטן בלוטת הערמונית.
על מנת ליהנות מספיגה מקסימלית של ליקופן בגוף, מומלץ להזליף מעט שמן זית על המרק, בשל היות הליקופן מסיס שומן.
מרק דלעת – נוגד ליחה ומחזק את הראייה
מרק כתום מספק לנו שפע של איכויות בריאותיות הרלוונטיות במיוחד בעונה הקרה. הירקות הכתומים תומכים בעיכול ומחזקים את המערכת החיסונית – אשר נוטה להיחלש בחורף.
נוכחותם של ויטמינים, נוגדי חמצון, לוטאין ובטא קרוטן בירקות כתומים, מסייעת לבריאות העור ולשמירה על ראייה תקינה. בנוסף לאיכויות אלו, הדלעת לבדה מצטיינת בהיותה דלת קלוריות ונוחה לעיכול ועל פי הרפואה הסינית היא מומלצת מאוד במצבי ליחה.
כאשר אנו נוטים להתקרר והצינון מבשר את אותותיו, מרק כתום בתוספת ג'ינג'ר וקפסיקום – שהם תבלינים מחממים שממריצים את זרימת הדם ותומכים במערכת החיסונית – יכול להיות פתרון יעיל במיוחד להגנה על מערכות הגוף.
הירקות הירוקים מכילים כלורופיל ומגוון של מינרלים חשובים, וביניהם האשלגן. מצבים בריאותיים המחייבים תזונה עתירת אשלגן הם התייבשות או שלשול, וכן לחץ דם גבוה. להשבת מינרלים ונוזלים לגוף במצבי התייבשות, מומלץ לאכול מרק שורשים ועלים ירוקים.
מרק המכיל סלרי, פטרוזיליה, קישואים, עלי סלק, כרישה ושאר ירוקים מתאים במיוחד לבעלי לחץ דם גבוה, הן בזכות תכולת המינרלים, ובתוכם, האשלגן, והן בזכות איכויות משתנות המווסתות את מאזן הנתרן בגוף. כדי לעדן את גודש הטעמים הירוקים, מומלץ לשלב במרק תפוח אדמה, שגם הוא עתיר באשלגן וכן בשורשים נוספים.
מרק שורשים – לאנמיה וחולשה כללית
למצבי חולשה ובמטרה להזין את הדם, מומלץ לאכול מרק שורשים המספקים תמיכה רב מערכתית ושפע של מינרלים. החומרים הדרושים להכנת המרק הם שורשי סלרי ופטרוזיליה, תפוח אדמה, גזר, קולרבי, לפת ובצל. ניתן להוסיף גם דלעת וקישוא, ולנועזים מבינכם, כדאי לנסות גם תוספת סלק הצובע את המרק באדום וכן מעשיר את הדם הזורם בעורקים.
אפשרות נוספת היא לחלוט עלי סרפד, הזמינים בעונת החורף, לטחון אותם עם מי החליטה ואת המרקם המתקבל להוסיף למרק הבסיסי. הסרפד נחשב לצמח מרפא המעשיר את הדם וטוב למצבי אנמיה וחולשה.
מרק קטניות – לשמירה על רמות סוכר קבועות
הקטניות הן מקור לחלבון צמחי ומהווים פחמימה מורכבת ועתירה בסיבים תזונתיים המסיסים במים. מיוחס להן ערך גליקמי נמוך, המאפשר שמירה של רמות סוכר קבועות בדם, ולכן הן משתלבות היטב בתפריט של חולי סוכרת.
המומלצים בקטגוריה זו הם מרקים עשירים באפונה יבשה בקועה, בשעועית יבשה או בעדשים.
מרק מיסו – לנשים בגיל המעבר
ירידה ברמות האסטרוגן בקרב נשים בגיל המעבר, גורמת לשינויים הורמונליים ומתבטאת בין היתר בהתדלדלות מסת העצם בגוף.
ירקות עליים מספקים מינרלים חשובים לעניין זה, כמו גם מוצרי סויה המהווים מקור לפיטואסטרוגנים התורמים לאיזון רמות האסטרוגן בגוף. הטופו הוא דוגמה טובה לכך – בנוסף להיותו עתיר סידן, הוא מזון "מקרר", הנחוץ בגיל המעבר רווי גלי החום.
מומלץ לאכול מרק המכיל בצל, גזר, גבעולי סלרי, כרוב, טופו, וכן בצל ירוק. חשוב לציין, כי ההמלצה אינה מיועדת לנשים הנמצאות בקבוצת סיכון למחלת סרטן השד.
המלצות נוספות
בסיס נכון הוא הסוד למרק מזין וטעים. מומלץ להתחיל בבצל, גזר וסלרי, להיות יצירתיים ולשלב בין המרכיבים בהתאם לחשק, לטעם האישי ולזמינות המוצרים.
כדאי להעשיר מרקים בקטניות קלות כמו עדשים כתומות, או בדגן מלא כמו גריסים או אורז. מרק כזה יכול להוות ארוחה שלמה ולספק את כל הרכיבים החיוניים הנדרשים לגוף.
טיפ קטן: כדי לשכנע את הילדים להצטרף לארוחה, מומלץ לטחון את המרק לאחר בישול וצינון קל, לקבלת מרקם אחיד ונעים למראה.