כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
קייל: כל היתרונות הבריאותיים, כולל מתכון לצ'יפס קייל ממכר
במבט תמים, הוא בסך הכל כרוב בשרני. אבל, אם מתקרבים קצת ובוחנים אותו מקרוב, מדובר על המלך הבלתי מעורער של הסופר־פודס שזכה בכל סופרלטיב אפשרי. הקייל הוא הירק שעושה המון טוב, אבל לא רק טוב. למי כדאי להיזהר ממנו, ומתי הוא הכי מועיל?
קייל (המוכר גם כ"כרוב על" או "כרוב עלים"), הפך להיות כוכב האכילה הבריאה והמודעת. הוא גדוש בסגולות בריאותיות, ונושא טעם מריר אך לא דומיננטי שיכול להשתלב בכל שייק או מאכל. כיצד עלי הקייל הפכו לטרנד עולמי בתזונה למניעת מחלות? יתרונות הקייל וטיפים חשובים.
קייל לירידה במשקל
הקייל הינו ירק בעל צפיפות אנרגיה נמוכה, מה שמסייע לירידה במשקל. הירק אף מעניק תחושת שובע משופרת. בכוס קייל (כ-67 גרם) יש 2.4 גרם של סיבים תזונתיים – כ-10% מהצריכה היומית המומלצת לאדם בוגר.
כדאי לשים לב: עלי הקייל הגיעו למקום השלישי ברשימת הירקות והפירות עם כמות חומרי ההדברה והכימיקלים הגבוהה ביותר, על פי נתונים שפרסם הארגון האמריקני Environmental Working Group) EWG) בשנת 2019. לכן, במקרה זה, מומלץ לשקול צריכה של קייל אורגני.
טיפ: אם אתם סובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, רצוי שלא לאכול קייל בכמויות מופרזות בשל הימצאותם של חומרים גוייטרוגנים (Goitrogens) בירק, המעכבים את פעילות הבלוטה.
מצוין לוויטמין C
בקייל יש כמות אדירה של הוויטמין החשוב, שהגוף איננו יכול לייצר בעצמו בכמות מספקת. 75 גרם קייל לגברים ו-63 גרם קייל לנשים, מספקים את הצריכה היומית המומלצת של ויטמין C (בהתאם להמלצות משרד החקלאות בארה"ב USDA).
כדאי לשים לב: אם אתם נחבלים בקלות או סובלים מדימום בחניכיים ייתכן שיש לכם מחסור בוויטמין C. בנוסף, אם אתם מעשנים הדם שלכם מכיל פחות ויטמין C, ולכן מומלץ לכם לצרוך 35 מיליגרם נוספים של ויטמין C מעבר לכמות המומלצת (או בקיצור עוד 30 גרם קייל).
טיפ: ויטמין C לא שורד בחום, לכן הקפידו לאדות או לבשל את הקייל במים רותחים למשך מספר דקות בודדות, או שפשוט הוסיפו אותו טרי ורענן לשייק.
מקור לוויטמין K
קייל הוא אחד מהירקות העשירים ביותר בוויטמין K – המסייע לקרישת הדם ולבניית העצמות. 10 גרם קייל בלבד, מספקים את הצריכה היומית המומלצת של ויטמין K לבן אדם בוגר (120 מיקרוגרם ליום, בהתאם להמלצת משרד הבריאות).
כדאי לשים לב: ויטמין K עשוי להועיל בטיפול באוסטאופורוזיס ואלצהיימר ולהפחית את הסיכון לסרטן ולמחלות לב.
טיפ: אם אתם נוטלים תרופות מדללות דם יש להתייעץ עם רופא טרם שילוב קייל בתפריט שלכם, לאור הכמויות הגבוהות של ויטמין K בירק.
ויטמין A שומר על עור בריא, מחזק את המערכת החיסונית, מסייע לראייה ועוד. כאשר יש מחסור בוויטמין A בגוף, הבטא קרוטן (סוג של קרוטנואיד) המצוי בקייל, מומר לוויטמין A.
כדאי לשים לב: בזמן ההיריון, עודף בוויטמין A, עשוי לגרום לנזקים לעובר. בעוד שבתקופה זאת לא מומלץ להשתמש בתוספי תזונה של ויטמין A ולהפריז בצריכת הוויטמין מן החי, ויטמין A המגיע ממקור של קרוטנואידים נחשב לבטוח.
מפחית כולסטרול רע
הקייל מסייע בייצור חומצות מרה, התורמות להורדת הכולסטרול. מחקר מצא ששתיית 150 מיליגרם מיץ קייל במשך 12 שבועות, כתוספת לתזונה הרגילה, גרם לירידה ברמת הכולסטרול "הרע" (LDL) ב-10% ושיפור של 27% ברמת הכולסטרול "הטוב" (HDL).
כדאי לשים לב: אידוי משפר את יעילות חומצות המרה המצויות בקייל, יותר מאשר צריכת קייל בשייק טרי.
קייל מסייע במניעת סרטן
קייל מכיל סולפורפין (Sulforaphane), רכיב שהתברר במספר מחקרים כמסייע להילחם בסוגים שונים של סרטן (סרטן השד, לוקמיה ועוד). מחקר נוסף שנעשה בנושא, גילה כי ירקות ממשפחת המצליבים, כמו קייל, מסייעים אף הם במניעת סרטן.
מחקרים שנעשו על בני אדם עדיין חלוקים בנוגע ליכולתו של הקייל להילחם בסרטן.
כדאי לשים לב: מחקרים רבים הוכיחו כי אנשים הצורכים כמויות מספקות של לוטאין וזיאקסנטין, נמצאים בסיכון מופחת ללקות בניוון מקולרי וקטרקט.
מקור טוב למינרלים
הקייל מכיל מגוון מינרלים חיוניים; הוא עשיר בסידן (יותר מחלב) המסייע לבניית העצמות. מקור טוב למגנזיום ואשלגן, המגינים על בריאות הלב ותורמים לשמירה על לחץ דם תקין. ומכיל גם ברזל, נחושת ומינרלים נוספים.
עשיר בנוגדי חמצון חזקים
קייל מכיל נוגדי חמצון כמו בטא קרוטון (Beta Carotene), קוורצטין (Quercetin), קמפרול (Kaempferol) ועוד רבים וטובים אחרים. נוגדי החמצון הללו נלחמים ברדיקלים חופשיים, מאטים את תהליך ההזדקנות, מגנים על הלב, מפחיתים את הסיכון לסרטן ומורידים לחץ דם. בנוסף, הם גם אנטי דלקתיים ונוגדי דיכאון.
כדאי לשים לב: נוגדי חמצון רגישים לחום. על מנת ליהנות מהם באופן מיטבי, יש לצרוך קייל טרי.
אם עשינו לכם חשק לטעום את הקייל העוצמתי, נקנח במתכונים מומלצים במיוחד, על טהרת כרוב העל:
מתכוני קייל מומלצים
צ'יפס קייל בתנור בריא וטעים
הוראות הכנה:
מרחו את הקייל בשמן זית ומלח ים (רצוי אטלנטי), עסו אותו מכל צדדיו ואפו ב-180 מעלות צלזיוס למשך כ-15 דקות.
המתכון היותר שומני, הוא קייל מוקפץ במחבת עם מעט יותר שמן שישמור על הפריכות שלו