נבדק מחקרית

שביל הבריחה: למה כולנו חולמים שרודפים אחרינו?

מה הדבר שאנחנו מנסים להימנע ממנו בבריחה, איך להגיב ל"רודף" בפעם הבאה, והאם חלום בו תופסים אותנו הוא סימן למוות ממשמש ובא?

3 דק׳

חלום הבריחה: האם אנחנו פרנואידים או שתת המודע מאותת על סכנה? | צילום: shutterstock

חלום הבריחה: האם אנחנו פרנואידים או שתת המודע מאותת על סכנה? | צילום: shutterstock

שתף:

חלום הבריחה: האם אנחנו פרנואידים או שתת המודע מאותת על סכנה? | צילום: shutterstock

הלילה הגיע. הכל שקט ורגוע. אתם שוכבים במיטה החמימה והמפנקת וחשים עטופים ומוגנים. ואז, שוב מופיע חלום בו מישהו רודף אחריכם. אומנם מבהיל, אבל שכיח.

 

חלומות רדיפה הם חלומות שכמעט כולנו נחווה במהלך חיינו, ולעיתים הרבה יותר מפעם אחת. אם חלומות הם תכנים שהתת מודע האנושי מספק ורוקח לנו מתוך המחשבות. נשאלת השאלה למה אנחנו בורחים בחלום, ממי, ואיך קוטעים את המרדף?

 

 

עולם אישי – חלום כללי

בחלומות מעורבים הפנטזיות והזיכרונות שלנו. פרויד קרא לחלומות "דרך המלך אל הלא מודע", וכבר מימי יוסף ופרעה, פענוח חלומות נחשב לנתיב אל מסתרי הנפש.

 

החלומות שלנו (אם רק נצליח לזכור אותם בבוקר), עמוסים בדימויים המורכבים מדמויות, מחפצים, ממקומות או מפעולות מעולמנו הפנימי. פירוש חלומות הוא עניין סובייקטיבי הדורש את הכרת אישיות החולם וחייו, והגעה למסקנות באמצעות העלאת אסוציאציות ורגשות הקשורים בדימויים שבחלום.

 

יחד עם זאת, היות וחלומות מסוימים מופיעים בווריאציות שונות אצל אנשים רבים, כגון חלום בו אנו מסתובבים ערומים בפרהסיה, אפשר לנסות ולחבר את החוט המקשר ביניהם.

 

חוויה אוניברסלית

הפסיכותרפיסת ריצ'ארד ניקולטי, טוען שסצנות של בריחה מופיעות בלא מעט חלומות ומעידות כי תת המודע משדר לנו שאנו מתחמקים מנושא או מאדם.

 

"ייתכן שאתה נמנע ממשהו כואב, מעצבן או מפחיד", אומר ניקולטי. אותו משהו יכול להיות הגשת עבודה עם דד־ליין, טרדות כלכליות, בעיות בריאותיות או קושי במערכת יחסים.

 

על פי ניקולטי, חלומות חוזרים על בריחה יכולים להיות "קריאת השכמה" לדבר שמכביד עלינו רגשית ומנטלית. "ניסיון להימנע מהנושא יכול להוביל לעוד חלומות רדיפה חוזרים", הוא אומר.

 

על פי מחקר משנת 2019, עולה כי חלקים רבים מחיינו יכולים להשפיע על החלומות שלנו, כולל אירועים בהם צפינו בחדשות, אמונות דתיות, כאבים כרוניים ואפילו מצב הרוח שלנו לאורך היום.

פירוש חלומות: איש מבוגר יושב על המיטה מוטרד
בורחים בחלום ובורחים בחיים | צילום: shutterstock

הרודף והנרדף (במקרה ואנחנו אלו שרצים אחרי מישהו) יכולים להיות לקוחים ממציאות החיים שלנו, מזיכרונות או מסיפורים שנחשפנו אליהם בסרט או בספר.

 

כך, למשל, יש סיכוי שתחלמו שרודפים אחריכם אחרי שתראו סרט אימה או אחרי שהכלב של השכן יזנק עליכם בהפתעה. במקרים שכאלו, אירועים מסוג זה לא צפויים "להיתרגם" לחלומות חוזרים או בעייתיים. יחד עם זאת, לחלום לעיתים קרובות שרודפים אחריכם יכול להעיד על:

  1. חרדה
  2. דאגה לקראת אירוע מתקרב
  3. תחושת אחריות מוגזמת
  4. לחץ מוגבר או מתמשך
  5. רצון להימנע מהתמודדות עם משהו או מישהו

תסביך רדיפה של קורונה

הפסיכולוגית והמומחית לחלומות ד"ר לסלי אליס, טוענת שבריחה בחלום היא ביטוי למנגנון ההגנה הטבעי של הגוף "הילחם או ברח", שמתעורר בתגובה לסכנה.

 

במקרה של בריחה בחלום הנובעת מתחושת הדחקה או הכחשה, הרודף יכול לסמל את הפחדים, את יצר ההרס העצמי, או דווקא את הרצון המודחק של החולם להתקדם ולהצליח.

 

בתקופת הקורונה, מטופלים רבים של ד"ר אליס, סיפרו על חלומות בהם הם נמלטים ממשהו מרושע ובלתי נראה. נשמע כמו נגיף שהביא למגפה עולמית, לא?

עוד ב לנפש

מיינדפולנס לשינה: כך גורמים לכם להירדם

לכתבה המלאה

 

 

מי רודף אחרינו?

כדי לפענח חלום של בריחה, חשוב לעמוד על זהותו של הרודף. קביעת המאפיינים שאדם זה מייצג עבורנו עשויה לעזור לנו להבין אילו היבטים באישיותנו הדחקנו או הכחשנו.

 

לטענת ד"ר אליס, כשהרודף הוא אדם זר, המשמעות יכולה להיות תחושת איום שהחולם חש ומקורה לא ידוע. חלום כזה יכול גם לשקף מצבים של חרדה שמופיעה ללא סיבה ברורה.

אישה ערה במיטתה לאחר חלום
"הרודף" יכול להיות ביטוי של פחדים או יצר הרס עצמי | צילום: shutterstock

אם הרודף בחלום הוא חבר או אהוב, יש לברר מה הוא מסמל עבורנו. האם הוא כועס או שתלטן, האם הוא מתנהג בצורה לא רציונלית, האם הוא בלתי נסבל? לדוגמה, נוכחותו של אדם שיפוטי הצועד אחריכם בחלומות, עשויה להיות עדות לכך שאתם בורחים מדחפים מוגזמים.

 

האנשים שאנו רואים בחלומות מייצגים לעתים קרובות גם חלקים מעצמנו. משמע, המאפיינים של הרודף, יכולים להיות אלה של החולם עצמו. למשל, מאפיינים שהוא פוחד מהם, מכחיש אותם, או משליך על אנשים קרובים.

 

 

מרדף בספארי

אותו היגיון מתקיים גם במקרה של בעלי חיים שרודפים אחרינו בחלום. יש לשקול את האסוציאציות האישיות שלנו לגבי בעל החיים הספציפי או לנתח את האינסטינקטים החייתים הללו שקיימים בנו.

 

בריחה מחיה גדולה כמו דב, למשל, יכולה לסמל ניסיון לחמוק מבעיה, שלתחושתנו גדולה עלינו.

 

עוד אופציה היא שהדימוי שקופץ לנו לראש בסיטואציה הוא חיבוק דב, וייתכן שאנו חשים חנוקים לאחרונה בעקבות עומס בעבודה, בן זוג תובעני וכו'. בריחה מתנין, למשל, יכולה לסמל התחמקות במציאות מאדם חד ונשכני.

 

כשחיה לא מאיימת, כמו איילה, רודפת אחרינו בחלום, קשה לפרש זאת כביטוי לתחושת איום. במקרה כזה, ייתכן שהחולם בורח ממשהו שהוא לא באמת מפחיד, אולי בכלל מהפחדים של עצמו, מהאיילה המבוהלת שבתוכו.

חלומות על חיות: גבר בורח מדוב
דוב גדול = צרות גדולות | צילום: shutterstock

בגרסה הפחות נפוצה של חלומות בריחה, החולם הוא זה שרודף אחרי מישהו או משהו. חלום כזה דורש בירור לגבי טבעו של הדבר שהחולם רודף אחריו וחש שהוא בלתי מושג עבורו.

 

ניקולטי טוען שאם אתה חולם שאתה רודף אחר מישהו אחר, יש לכך קשר לאדם שאתה רודף אחריו. "זה יכול להיות מדחף מיני, במובן הפרוידיאני – לרדוף אחרי מישהו מושך. במובן היונגיאני, ליבידו מוגדר כאנרגיית חיים", מבהיר הפסיכותרפיסט.

 

איך מפסיקים לחלום על בריחה?

אם חלומות הבריחה שלכם חוזרים על עצמם, יתכן שהתת מודע מנסה לאותת לכם על עניין תקוע או לא פתור בחייכם שלא כדאי להתעלם ממנו.

 

אדם זר אומנם יכול להציע פרשנות לחלומות, אבל רק החולם עצמו אוחז במפתח לפענוח חלומותיו.

 

איך עושים את זה? ד"ר אליס מציעה לדמיין שאתם בתוך חלום הבריחה שלכם, תוך שחזור מרב הפרטים שאתם סוגלים לזכור. להעמקת החוויה, חשוב לשחזר את תחושות החלום באמצעות כל החושים.

 

כשהחלום יופיע שוב, הפסיקו לברוח, הסתובבו ושאלו את הרודף שלכם למה הוא בעקבותיכם. כנראה שזה יעצור אותו מרדיפתו. ובכל מקרה, הפעולה הזאת תמיד מסיטה את החלום ממהלכו המקורי. הוא לעולם לא יחזור להיות מה שהיה.

 

בנוסף, אלכוהול, קנאביס, כדורים כמו אקסטזי ונוגדי דיכאון מסוימים יכולים לעורר חלומות מוחשיים או מוזרים במיוחד. מבחינה טכנית, החלומות האלו הם הזיות אך האדם חווה אותם כחלום.

 

 

רוצים לדעת איך בכל זאת ניתן להימנע מחלומות רדיפה ומחלומות רעים בכלל? שימו לב:

  1. מומלץ לא לאכול, לא להתאמן, ולא לעשות פעילות מאומצת בשעה שלפני השינה.
  2. יש לעסוק בפעילויות מרגיעות לפני הכניסה למיטה.
  3. כדאי לאמץ תרגילי נשימה עמוקה וטכניקות הרפיה אחרות כמו מיינדפולנס.
  4. יש להרחיק מסכים ומוצרי אלקטרוניקה מחוץ לחדר השינה.
  5. אם אתם מתעוררים בתחושת לחץ לאחר חלום, צאו מחדר השינה עד שתרגישו שוב ישנוניים.

 

ולסיום, ישנו מיתוס לפיו אנשים מאמינים כי אם הם חולמים שמישהו יתפוס אותם – במיוחד כשהם מסתתרים – זה אומר שהם ימותו בחיים האמיתיים. והתשובה היא, שאותם אנשים גילו שהחיים ממשיכים בטוב גם אם החלום הסתיים ברע.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

לנפש בכיינים שוקלים פחות: הדברים שאתם חייבים לדעת על דמעות

בני האדם הם היצורים החיים היחידים שבוכים דמעות רגשיות. אבל אם נדמה...

צביה טורקניץ

יוגה חוקרת מוח: "אתם צריכים לקפל את הגוף קדימה"

רוצים להירגע ולשדר למוח שהגיע הזמן לשחרר שומן מהגוף? מתברר שאתם רק צריכים...

סימי שאואר

בריאות מומחים: שטיפת כלים טובה למוח

נוירולוגים טוענים שיש דרך נכונה לשטוף כלים כדי ליהנות ממיקוד ורוגע, ומציעים אופציה...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

לנפש כיצד נוכל לפתח גישה יעילה מול החרדות שלנו

האם בעזרת מודעות למקור החרדה שלי אוכל לשפר את מצבי ובאילו כלים אוכל...

ראיון עם:

בר גרין

מאמנת הוליסטית ופסיכותרפיסטית

זוגיות הזוגיות שלכם הולכת להפוך לפתוחה אחרי הכתבה הזאת

"אני נמצאת בזוגיות פתוחה: עם בעלי 22 שנים ועם החבר - 8. גם...

ראיון עם:

ד"ר (PhD) מאשה הלוי

מגשרת זוגית

זוגיות המדריך המלא לטיפול זוגי, ואיך תגרמו לו להצליח?

בקרוב תפגשו סוף סוף את איש המקצוע שיגיד לכם שאתם צודקים ושבן או...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

לנפש למה אנחנו לא זוכרים את החלומות שלנו והאם זה ניתן לשינוי?

בשעת לילה מאוחרת מוקרן בראשנו סרט מרתק שהתת מודע שלנו יצר ובו אנחנו...

סימי שאואר

בריאות חובה לקרוא: האם הנשימות שלכם גורמות לכם לכאבי ראש?

האדם הממוצע נושם כ-22 אלף נשימות ביממה, כאשר לאופן שבו מתבצעות הנשימות הללו...

חמי גפן

מטפל ביופידבק

שיטות נוספות איך משחק במחשב או צפייה בסרט יכולים לטפל ב–OCD?

עבור אנשים שאינם מסוגלים להתרכז ממושכות מבלי להיסחף למחשבה טורדנית־כפייתית, טיפול בנוירופידבק הוא...

ד"ר אירנה נתנאל