כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
אם אתם אוהבים להתכרבל תחת הפוך, חכו שתכירו את השמיכה הכבדה. על פי חסידיה, השמיכה, שיכולה להגיע עד מעל ל-10 קילוגרמים, היא בעלת אפקט מרגיע ומרפא. למה כדאי לשלב אותה גם בבית החולים, ומה היא עושה לילדים עם הפרעות קשב וריכוז?
אם אתם נמנים על חובבי הפינוקים, ייתכן שיצא לכם לשמוע על טרנד השמיכות הכבדות. השמיכות האלו, כפי שניתן להבין משמן, כבדות יותר משמיכה רגילה – משקלן נע לרוב בין 13-2 ק"ג, כאשר תוספת המשקל מגיעה מחרוזים או כדורים בהם השמיכה ממולאת, או מסוג האריג ממנו מכינים את שמיכה כבדה.
ולמה השמיכות הכבדות זוכות לכזו התעניינות ופופולריות? קודם כל, בגלל שהן מאוד מפנקות. אגב, על כך גם יעידו כל מי שזוכרים שמיכות כבדות (אומנם קצת פחות) שכיסו אותם בבית סבא וסבתא בילדותם.
חסידי השמיכות, בגרסה המודרנית, טוענים שהשמיכות הכבדות מעניקות תחושה של חיבוק או עיטוף, אם תרצו, כמו של תינוק החבוק בזרועות הוריו.
לא פחות חשוב מכך – לשמיכות הללו מיוחסות שלל סגולות נלוות כמו הקלה על כאבים, הפחתת חרדות ולחצים, שיפור השינה ושדרוג מצב הרוח.
שמיכה כבדה: איך זה עובד?
חוקרים מעריכים שהלחץ הנובע מהמשקל של שמיכה כבדה מחקה טכניקה טיפולית שנקראת "גירוי לחץ עמוק" (DPS). גירוי כזה מושג לרוב על ידי עיסוי והוא עוזר להרגיע את מערכת העצבים, לשחרר את הנוירוטרנסמיטר סרוטונין הקשור להפחתת מתח ולמצב רוח טוב, וכן להעלאת רמת הורמון המלטונין הנחשב להורמון השינה, ולהפחתת הורמון הקורטיזול, הוא הורמון הלחץ.
להרגיע את מערכת העצבים | צילום: shutterstock
שאלת השאלות היא, האם השמיכה הזאת באמת עובדת או שמא מדובר בטרנד או גימיק שיווקי? אף שהנושא עדיין נמצא בחיתוליו, מה שידוע עד כה הוא שמחקרים מצומצמים שנעשו בנושא מראים ששמיכה כבדה אכן יעילה במגוון מצבים.
יתרונות השמיכה הכבדה – דוגמאות:
חרדה
אחד השימושים הנפוצים של שמיכה כבדה הוא לטיפול בחרדה. באחד המחקרים, אשר נערך על 32 משתתפים, נמצא ששימוש בשמיכה כבדה הפחית חרדה אצל כ-33 אחוז מהם. עורכי המחקר מעריכים שהסיבה לכך היא שגירוי לחץ עמוק עוזר להפחית עוררות אוטונומית, האחראית לתסמיני חרדה כמו דופק מוגבר.
מחקר אחר, שנערך על אנשים שעברו עקירת שן בינה, מצא שהמטופלים שעברו את ההליך כשהם עטופים בשמיכה כבדה, חשו פחות חרדה בהשוואה למטופלים בקבוצת הביקורת (שלא היו מכוסים בשמיכה).
מהסיבה הזו ישנם מי שמאמינים שכדאי להשתמש בשמיכות כבדות בזמן ביצוע הליכים רפואיים מעוררי חרדה.
ישנים טוב ומתעוררים פחות במהלך הלילה | צילום: shutterstock
אינסומניה והפרעות שינה
כמה מחקרים מראים שהשימוש בשמיכה כבדה עשוי להקל על ההירדמות ולשפר את איכות השינה. מחקר שנערך ב-2014 על ילדים אוטיסטים, הראה שהילדים והוריהם מרגישים שהשמיכות הכבדות עוזרות להם לישון טוב יותר.
מחקר אחר, שנערך על ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, מצא שהילדים נרדמו מהר יותר ודיווחו על פחות התעוררויות בלילה הודות לשמיכות הכבדות.
אומנם, עד כה לא נערך מחקר על שימוש בשמיכות כבדות להפחתת כאב כרוני, אבל מחקרים מראים שגירוי לחץ עמוק, כמו זה המופעל במהלך עיסוי, עשוי להפחית כאב בקרב אלו הסובלים ממנו באופן מתמיד.
מאחר והשימוש בשמיכה כבדה מדמה מצב של גירוי לחץ עמוק, ניתן להקיש שהוא עשוי להשפיע באופן דומה על הסובלים מכאב זה.
מסייע גם לילדים עם הפרעות קשב וריכוז | צילום: shutterstock
האם לשימוש בשמיכה כבדה יש סכנות או תופעות לוואי?
שמיכות כבדות לא אמורות לגרום לסכנות או לתופעות לוואי למשתמשים בהן. עם זאת, יש להימנע משימוש בשמיכות אלו בקרב פעוטות מתחת לגיל שנתיים, בשל סכנת חנק. בנוסף, לאנשים הסובלים מאסטמה, מקלסטרופוביה ומדום נשימה בשינה, מומלץ גם כן להימנע משימוש בשמיכה.
איך לבחור שמיכה כבדה?
מומלץ שמשקל השמיכה לא יעלה על עשרה אחוז ממשקל הגוף. לילדים קטנים שמשקלם עד 30 ק"ג מומלץ לבחור בשמיכות כבדות קטנות שמשקלן נע בין 3.5-1.5 ק"ג. לנוער במשקל עד 60 ק"ג מומלץ לבחור בשמיכה בינונית שמשקלה נע בין 6.5-2.5 ק"ג. מבוגרים יכולים להשתמש בשמיכות שמשקלן נע בין 5.5 – 13 ק"ג. בנוסף, יש הממליצים על שמיכות כבדות שהמשקל שלהן נובע מסוג האריג ולא מהמילוי (כמו חרוזים), משום שחרוזים עשויים להיות רועשים ופחות נוחים.