קיצור דרך שיכול לעלות לנו בבריאות | צילום: shutterstock
בואו נודה בכך: רובינו אוהבים "קיצורי דרך": אנחנו מחפשים את הדרך הקלה ביותר להרוויח עוד כמה שקלים במשכורת, עוקפים בכביש כי אין לנו זמן, וכן – גם מחפשים דרכים שיעזרו לנו להיות רזים וחטובים יותר, בלי להשקיע הרבה בספורט ובדיאטות. אולי זו הסיבה לכך, שבשנים האחרונות אנחנו שומעים על יותר ויותר אנשים המתעניינים בתרופות המיועדות לירידה במשקל.
ד"ר רז הגואל, מומחה לטיפול בהשמנה ולתזונה, מכיר היטב את התחום, כמי שהצליח להשיל ממשקלו 45 קילו, בין היתר בזכות שימוש בתרופות להרזיה.
למרות זאת, הוא מבהיר: הן לא מתאימות לכולם, הן כרוכות בלא מעט תופעות לוואי וכל מטופל שמשתמש בהן חייב לבצע שינוי באורח החיים כדי להצליח לשמור על משקל תקין.
צעד אחורה – לפני שנדבר על הפתרונות להשמנה, שאלנו את ד"ר הגואל, מה בכלל גורם לנו להשמין.
"ישנם גורמים שונים ורבים", הוא מסביר. "החל מסיבות גנטיות ועד לגורמים סביבתיים. בסגרים האחרונים למשל, חלק גדול מאתנו ישב בבית וחיפש נחמות קטנות בצלחת, מה שהעלה את שעורי ההשמנה.
מעבר לכך, יש גם היבטים אחרים כמו למשל שימוש בתרופות קבועות למחלות רקע, חיים בעלי אורח 'יושבני' ועוד".
גלולות הקסם: האם באמת יש דבר כזה?
ד"ר הגואל מסביר שיש סוגים שונים של תרופות להרזיה, הפועלות במנגנונים שונים: "התרופה הוותיקה ביותר נקראת סנטרמין, והיא אושרה על-ידי ה FDA ב 1959. תרופה זו פועלת באמצעות מנגנון אשר מדכא את התיאבון.
כמו כן, ישנן תרופות אשר מונעות את ספיגת השומן בארוחה, מה שבפועל גורם לשלשול שומני; יש תרופות ממשפחת הפפטידים שניתנות בזריקה וישנן תרופות משולבות הפועלות על הפעילות המוחית, כמו למשל שילוב של תרופה נוגדת דיכאון עם תרופה לגמילה מאלכוהול".
בשנה האחרונה, עלה לכותרות שמה של התרופה אוזמפיק, השייכת למשפחת הפפטידים. ד"ר גואל מסביר כי תרופה זו יועדה במקור לטיפול בסוכרת, אך שימוש במינון נמוך שלה, זכה להתוויה לטובת ירידה במשקל.
"האוזמפיק (Ozempic) משווקת בישראל כתרופה המיועדת לחולי סוכרת סוג 2. חולים אלה, הסובלים מהשמנת יתר, יכולים לקבל אותה באמצעות מרשם.
כיוון שלתרופה זו ישנה השפעה רבה על ויסות התיאבון, גם אנשים שאינם חולים בסוכרת מנסים להשיג אותה. אולם למרות יעילותה הרבה בירידה במשקל, שימוש בה ללא מרשם וללא פיקוח רפואי – עלול להיות מסוכן.
בין היתר, היא עלולה 'להתנגש' עם תרופות אחרות, להחמיר מצבים של תופעות נפש וגם לגרום לתופעות לוואי קשות כמו: בחילות, כאבי ראש וכדומה".
"תרופות הן לא משחק ילדים"
ד"ר הגואל מציין שלא רק "אוזמפיק" כרוכה בתופעות לוואי. כל תרופה לירידה במשקל, עשויה לגרום להשפעה שלילית. תופעות הלוואי המוכרות כוללות: בחילות, שלשולים, הקאות וכאבי בטן. מעבר לכך, הוא מציין כי תיתכן השפעה נוספת על הבריאות: עלייה בלחץ הדם, עצבנות יתר ועלייה בדופק.
"תמיד חשוב להבהיר שתרופות הן לא משחק ילדים. לא כל תרופה מתאימה לכל אחד ולא כל מצב מצדיק שימוש בתרופה.
למי שסובל ממצב נפשי בעייתי או ממחלות נפש למשל, לרוב לא ממליצים על שימוש בתרופות שכאלה.
בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם רופא מומחה שיוכל להתערב בזמן על מנת להפחית או למנוע תופעות לוואי, לשנות תרופה או להתאים מינונים, כדי להעלות את אפקטיביות הטיפול במינימום תופעות לוואי".
למי נהוג להמליץ על תרופות לירידה במשקל?
"ראשית, נתחיל ממי שלא מתאים לזה – אנשים שרוצים לרדת 5 קילו לרגל אירוע משפחתי למשל, אינם עומדים בקריטריונים המקובלים. המדד לשימוש בתרופות אלה מתבסס על ה BMI של המטופל (כלומר חישוב היחס בין גובה למשקל).
השימוש בתרופות לירידה במשקל יתאפשר לאנשים שסובלים מהשמנת יתר (BMI 30 ומעלה) או לכאלה שה- BMI שלהם הוא 27 ומעלה ויש להם גורמי סיכון כגון: סוכרת, לחץ דם, מחלת לב ועוד. במקרים כאלה, לרוב היתרונות שבשימוש בתרופה כזאת, עולים על החסרונות שבה.
בכל מקרה ד"ר הגואל מבהיר לסיום: "השמנה היא מחלה, שעלולה לגרום למגוון סיכונים בריאותיים ולמחלות נלוות אחרות, ולכן חשוב לטפל בה במגוון הכלים האפקטיביים העומדים לרשותנו.
מטרת התרופות לירידה במשקל היא לתת למטופלים את הדחיפה שתאפשר להם לבצע שינוי בחייהם.
הן מתאימות למשל לאנשים שההשמנה אצלם מהווה סיכון בריאותי, לכאלה שחוששים מניתוח בריאטרי (ניתוח לקיצור קיבה) ועוד. אלא שכדי שזה יצליח לאורך זמן, חשוב שהשימוש בתרופות ילווה ביעוץ רפואי, בליווי תזונתי, ובמקרה הצורך גם בכושר גופני המותאם למטופל".