כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
הצטברות של אבנית בשיניים דומה חלקית להצטברות של אבנית בקומקום החימום, היות ושתיהן נוצרות כתוצאה משקיעת מינרלים - אך מדובר בתהליכים שונים למדי (כך שאל תשרו חומץ בפה). מה שבטוח הוא שגם השיניים שלנו זקוקות לניקוי ותוכלו לעשות זאת בעצמכם ובבית
האבנית העקשנית, שכולנו מכירים בשיניים, נוצרת כתוצאה מהתהוות רובד המורכב מחיידקים שאריות מזון ורעלנים שונים, בשילוב עם שקיעת מינרלים הנוצרים מהפרשות הרוק.
האבנית היא ממש לא רק בעיה אסתטית, היא גם משפיעה לרעה על ריח הפה, ויותר חמור מכך – מגבירה את הסיכון להתפתחות מחלות חניכיים ועששת בשיניים ועלולה להוביל במקרים חמורים לאובדן שן.
הדרך הטובה ביותר להימנע מאבנית בשיניים היא בשמירה על היגיינת הפה והקפדה על ביקור קבוע אצל השיננית, כל חצי שנה. הביקור אגב, מסובסד בחלקו ע"י הביטוחים המשלימים של קופות החולים.
כידוע, ברגע שאנחנו יוצאים ממרפאת השיננית, התחושה בפה הופכת לנעימה יותר וניתן בסיום הטיפול להעביר לשון על גבולות כל שן ולחוש בה בנפרד. אותה תחושה מתקהה ככל שהזמן חולף, ואם התור הבא שלכם לשיננית רחוק, הצטברות האבנית המחודשת עלולה אף להציק.
הבשורה הטובה היא שיש מה לעשות; ניתן בקלות יחסית לבצע ניקוי אבנית בשיניים בבית ולהסיר את חלקה באופן טבעי, לשיפור ההרגשה והיגיינת הפה. שימו לב רק שדרכים אלו לא מחליפות את הביקור אצל השיננית אשר עושה שימוש בכלים מיוחדים להסרת הרובד שהצטבר, אבל יכולות לסייע עד שמגיעים אליה.
שמירה על היגיינת הפה למניעת היווצרות אבנית בשיניים
הדרך הטובה ביותר להימנע מאבנית בשיניים היא שמירה יסודית על היגיינת הפה. יש לצחצח את השיניים ביסודיות כחצי שעה אחרי כל ארוחה (לא רק פעמיים ביום). יש להבריש את השיניים במשך שלוש דקות לפחות ולהקפיד להגיע לכל השיניים בפה ולכל חלקי השן.
רצוי לצחצח את השיניים במברשת שיניים חשמלית. מחקרים מראים שצחצוח השיניים במברשת שיניים חשמלית מביא להסרת פלאק משמעותית יותר ומאפשר צחצוח שיניים אופטימלי. בנוסף לצחצוח השיניים, יש לנקות את הפה עם חוט דנטלי אחרי כל ארוחה על מנת להסיר את שאריות המזון שמצטברות בין השיניים, ואף להיעזר במנקה לשון.
שימוש במשחת שיניים המכילה פלואוריד
הפלואוריד הוא אמנם מינרל שנוי במחלוקת, אבל יש לו תועלת רבה בכל הנוגע לשיניים, ולא במקרה מוסיפים אותו למרבית משחות השיניים המסחריות. הפלואוריד מחזק את אמייל השן ומפחית את הסיכון לריקבון ממזונות וממשקאות חומציים.
הפלואוריד אף עוזר לבנות מחדש את האמייל בשיניים שהחלו להירקב. עם זאת, התהליך איטי למדי ולכן, בנוסף לשימוש בפלואוריד, חשוב להקפיד על תזונה בריאה ולהימנע ככל האפשר מחטיפים וממתקים.
צחצוח השיניים בסודה לשתייה לניקוי אבנית בשיניים
סודה לשתייה היא חומר שמנטרל חומציות – המהווה את אחד מהגורמים לחורים בשיניים. לסודה יש גם תכונות אנטי בקטריאליות. היא מסירה פלאק וכתמים מהשיניים והופכת אותן ללבנות יותר.
אפשר להכין משחת שיניים ביתית על בסיס סודה לשתייה ע"י ערבוב כפית שטוחה של אבקת סודה לשתייה עם שתי כפיות מים, עד שהסודה נמסה היטב במים והמרקם מימי.
טובלים את המברשת במשחה ומצחצחים. חשוב להמס את הסודה לשתייה במים ולא לצחצח ישירות עם גרגרי סודה שלא הומסו, על מנת שלא לשחוק את זגוגית השן ולפגוע בחניכיים.
צחצוח שיניים במיץ לימון
חומצת הלימון ממיסה את רובד האבנית ואף עשויה להלבין מעט את השיניים – רק שימו לב שמיץ הלימון אף עשוי לגרום לשחיקת שיניים ולכן יש להשתמש בו בזהירות ולא לעיתים תכופות מדי. כדי לצחצח שיניים במיץ לימון יש לטבול את מברשת השיניים במיץ לימון טרי ולשפשף איתה בעדינות את השיניים. יש להשאיר את התמיסה על השיניים למשך דקה נוספת ואז לשטוף היטב המים.
שטיפת פה עם אלוורה
לצמח האלוורה יש סגולות ריפוי רבות משום שהוא מכיל ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון ויש לו תכונות אנטי בקטריאליות ונוגדות דלקת. מחקר שנערך ב-2014 מצא שאצל קבוצת הנסיינים ששטפה את הפה בשטיפת פה המבוססת על אלוורה במשך ארבעה ימים, נמצאה ירידה ברמת הפלאק בהשוואה לקבוצה שקיבלה פלצבו.
אכילת פירות וירקות, ובעיקר ירקות ופירות פריכים העשירים בסיבים כמו תפוח עץ וגזר, עשויה לעזור בניקוי השיניים ובהסרת הפלאק הנצמד לשיניים. אכילה של פירות כמו תפוח אף תורמת ליצירה מוגברת של רוק אשר מנטרל את חומציות הפלאק.
אכילת גבינות קשות
הצרפתים נוהגים לסיים את הארוחה שלהם באכילת גבינות קשות, והם לא טועים. גבינות עשירות לא רק בסידן, אשר חיוני לבניית השיניים ולחיזוק אמייל השן, הן גם מכילות תרכובת בשם טירמין (בעיקר גבינות מיושנות) אשר מסייעת להפחית את כמויות הפלאק בפה, מגבירות את הפרשת הרוק וסותרות את החומציות שנוצרת מפירוק הסוכרים.
מחקרים מראים שגבינות קשות הן סותרות חומצה, ומשפרות את המינרליזציה של השן. עם זאת, אם אתם סובלים ממיגרנות מוטב להפחית באכילת גבינות קשות שכן הטירמין שהן מכילות תורם להתפתחות מיגרנות.
מריחת שמן ציפורן
שמן ציפורן נחשב לתרופת פלא לשיניים ולחניכיים. שמן הציפורן הוא אנטי בקטריאלי ומסייע להסיר את רובד החיידקים שמצטבר על השיניים. אפשר לטפטף טיפה או שתיים של שמן ציפורן על אצבע נקייה ולמרוח על השיניים והחניכיים. אפשר גם ללעוס מעט אבקת ציפורן להשגת תוצאה דומה.
שמן אנטי בקטריאלי המסייע להסיר את רובד החיידקים, מסייע להפחתת כאב ומחטא חזק של זיהומים
זיהוי ריכוזי אבנית בשיניים
בבתי מרקחת שונים ניתן להשיג חומר לזיהוי חיידקי שיניים אשר צובע באדום את שאריות הפלאק. כך אפשר לגלות באיזה אזורים של הפה יש ריכוז גדול של חיידקי שיניים ולמקד את הצחצוח באזורים אלה עד שכל שאריות הפלאק יורדות.
שתיית מים
אתם לא צריכים אותנו בשביל לספר לכם שמים זה דבר בריא. בנוסף לשלל סגולותיהם, שתיית מים אחרי כל ארוחה תעזור לכם לשטוף את רובד החיידקים שנצמד לשיניים – כך שמדובר באמצעי מניעה חשוב וראשון במעלה כנגד הצטברות אבנית.