רטינול הוא המונח המחופש ביותר בגוגל בתחום מוצרי הביוטי לשנת 2020 בארה"ב, כן, מעל חומצה היאלרונית. כשמדובר בקוסמטיקה, הוא אחד הרכיבים הכי פעילים ואפקטיביים שתוכלו למרוח על העור, ובוודאי נתקלתם בשלל הכינויים שלו כמו ויטמין A, רטין A וכו'.
הנה כל התשובות לכל השאלות שתוכלו לעלות על רטינול:
מה ההבדל בין רטינול, רטינואידים וחומצה רטינואית?
לא מדובר ממש על אותו דבר. רטינואידים הם בעצם מונח גג לנגזרות של ויטמין A. הם פועלים ע"י הגדלת ייצור הקולגן וכן הגדלת קצב התחדשות תאי העור.
רטינואידים יעילים לשיפור מרקם העור, איזון גוון העור, הפחתת פיגמנטציה, טשטוש צלקות והענקת זוהר לעור. וכמובן, לא פחות חשוב מכך, הם יכולים למזער קמטים.
[
הרטינואידים שתקבלו בעזרת מרשם של רופא עור (אותם מכנים לעיתים "רטינול במרשם") יגיעו בד"כ בצורת משחה או ג'ל.
בין הרטינואידים הידועים ביותר נמצאים: טרטינואין (השם הגנרי לרטין A), טזארוטן ואדאפאלן. מוצרים אלו מוגדרים תרופת מרשם ולא מוצר קוסמטי (ג'ל מתאים לעור שומני, ומשחה לעור יותר יבש).
השפעתם של הרטינואידים על העור חזקה יותר ממוצרי רטינול שנמכרים על המדף ברשתות הפארם. בין שמות המוצרים השכיחים בארץ ניתן למצוא את: Retavit ,Retin A , Locacid ו-Adaferin.
לעומת זאת, רטינול הוא סוג של ויטמין A שניתן לרכוש ללא מרשם, בדרך כלל כמרכיב במוצר קוסמטי המכיל בנוסף גם חומרי לחות, על מנת למזער את נזק הגירוי של ויטמין A על העור.
מוצרים עם רטינול מכילים לרוב ריכוז נמוך יותר של חומר פעיל, ויעניקו אפקט מופחת לעור.
חשוב אף לדעת שהרטינול מומר לחומצה רטינואית על ידי העור, כדי להפוך לפעיל, ולכן תוצאות השפעתו יכולות לקחת זמן. מנגד, רטינואידים אינם עוברים המרה לחומצה רטינואידית ומתחילים לפעול ברגע שהם נמרחים על העור. חומצה רטינואית משפיעה על מבנה התא בעור.
קחו בחשבון שלמען הנוחות וכדי להימנע מבלבול, כאשר נציין את המונח "רטינול" בהמשך הכתבה, נתייחס גם ל"אחיו" החזקים יותר, הרטינואידים.
איזה שימוש נעשה בו?
לרטינול יש תכונות אנטי דלקתיות, נוגדות חמצון ואנטי מיקרוביאליות (חומר המונע שגשוג פתוגנים כמו חיידקים, נגיפים ופטריות).
כמרכיב מסחרי לטיפוח העור, רטינואיד שימש בתחילה לטיפול באקנה וקומדונים. אפקט זה נגרם ע"י החומצה הרטינואית אשר שוברת את הפקק שחוסם את בלוטת החלב, ובכך מפחיתה "שחורים" ונגעים דלקתיים של אקנה.
עם הזמן התברר שהחומר יעיל גם לאנטי אייג'ינג ומסייע להפחתת קמטוטים ולהשבת זוהר לעור.
לאיזה אזורים מומלץ להשתמש בו?
רטינול נמכר בדרך כלל לשימוש על אזור הפנים והצוואר (יש להימנע ממגע בעור סביב העיניים). לאחרונה, נכנסים עוד ועוד מוצרים עם רטינול לשימוש על עור הגוף (האיבר הגדול ביותר שלנו). הרטינול יכול לסייע בצמצום סימני מתיחה, ובשיפור גוון ומרקם העור.
למה רטינול טוב נגד הזדקנות?
רטינול גורם לקילוף העור, נלחם ברדיקלים חופשיים, וכאמור, מפחית קמטים.
איך? בין היתר מכיוון שככל שאנחנו מתבגרים הגוף שלנו מייצר פחות קולגן ואלסטין ואף מפרק את הקיימים יחד עם שומן. פעולות שגורמות לעור להפוך לדק ונפול ולהיווצרות קמטים. הרטינול, לא רק משמר את מאגרי הקולגן, הוא אף מעודד ייצור חדש שלו. משמע, עור יותר מוצק ופחות מחורץ.
למה יש לצפות בזמן השימוש?
רבים חווים קילוף ואדמומיות כאשר הם מתחילים לשלב את המרכיב בשגרת טיפוח העור שלהם, היות וכאמור, ויטמין A מגביר את ייצור הקולגן וקצב התחדשות התאים. היובש והגירוי נמשכים בד"כ כ-6-4 שבועות, ואל תיבהלו אם בהתחלה העור יראה פחות טוב לפני שהוא ישתפר.
אם אינכם חווים קילוף, אין הדבר אומר שהמוצר לא עובד עליכם.
כמה זמן לוקח לראות תוצאות?
זה לא יקרה בן לילה, אבל עם שימוש עקבי, כעבור חודש עד חודש וחצי אתם צפויים לראות שיפור במרקם העור ובסימני האקנה. לאחר שלושה חודשים השינויים יהיו יותר משמעותיים ויכללו הפחתת קמטוטים ופיגמנטציה, איזון נקבוביות העור ומרקם עור משופר אף יותר.
מתי כדאי להשתמש?
יש למרוח רטינואידים על העור בלילה, ואין להשתמש בהם במהלך היום. חלקם הופכים ללא פעילים באור השמש. ובנוסף, השימוש בהם מגביר את הרגישות לשמש ועלול לעורר פיגמנטציה. לכן, חובה להשתמש בקרם הגנה עם SPF 30 ומעלה ורצוי לחבוש גם כובע כאשר עושים בהם שימוש (בלי קשר לזמן ביממה שמרחתם אותם או לעונת השנה).
כמה מורחים ובאיזו תדירות?
כמות הרטינואיד שאתם מורחים על הפנים צריכה להיות בגודל של גרגר אפונה. למשתמשים מתחילים מומלץ למרוח את החומר פעם עד שלוש פעמים בשבוע (עם הפסקות בין ימי מריחה). כאשר היובש והגירוי חולפים ניתן להגביר את השימוש למדי לילה, ובאופן שגרתי.
את המריחה יש לבצע על עור יבש/לח בתנועות טפיחה באמצעות האצבעות, עדיף כחצי שעה לאחר ניקויו ולפני מריחת קרם לחות (מומלץ מאוד).
יש להמתין כ-20 דקות לאחר מריחת רטינואיד לפני שמניחים מעליו קרם לחות. רצוי שהקרם יהיה ללא אלכוהול או כימיקלים המעודדים יובש, ונטול ריח. יש להקפיד גם לשתות מספיק בזמן השימוש ברטינול.
האם הוא מתאים לכולם?
השימוש ברטינול מתאים לרוב האנשים, אך כדאי לדעת שחלקם יזדקקו להתאמת אחוז החומר הפעיל במשחה או בקרם בהתאם להשפעתו עליהם. בדרך כלל, החומרים הנמכרים במרשם כוללים חומר פעיל שנע בין 0.25% ל-1%.
באיזה גיל כדאי להתחיל?
אמצע עד סוף שנות ה-20 שלכם, בהן מתחילים להופיע סימנים ראשונים של התבגרות העור. אם אתם סובלים מאקנה, ייתכן שתקבלו מרשם לרטינואידים כבר בגיל ההתבגרות. אם חציתם מזמן את הגיל הזה, אל תהססו להתחיל כעת. ההשפעה עדיין משמעותית.
מה אסור לשלב עם רטינואיד/רטינול?
אין להשתמש במוצרי טיפוח המכילים ויטמין C יחד עם רטינול לסוגיו. החומרים משמשים למטרות שונות ועלולים לעורר יתר גירוי בעור. ויטמין C, כמו זה המגיע בסרום, מגן על העור מפני נזק חמצוני של רדיקלים חופשיים ופועל בצורה הטובה ביותר בבוקר, ולכן יש לכל הפחות להפריד בין שעות השימוש של השניים ולעקוב אחר סימני רגישות וחוסר נוחות.
האם רטינואיד מסוכן לשימוש בזמן ההיריון?
מינונים גבוהים של ויטמין A עלולים להזיק לעובר ולגרום למומים מולדים, ולכן יש להימנע משימוש ברטינול ורטינואידים בזמן ההיריון וכן בחודשים שלפניו.
למי עוד אסור להשתמש ברטינול?
אנשים בעלי עור רגיש במיוחד, כמו גם כאלה הסובלים מרוזציאה ופסוריאזיס, צריכים להתייעץ עם רופא עור טרם השימוש בחומר.
כמה זה עולה?
ובכן, רטינול במרשם (רטינואיד) שניתן לרכוש בבתי המרקחת של קופות החולים (על פי בדיקה נקודתית) מתחיל במחיר של 25 שקלים ומגיע עד ל-56 שקלים. עבור מרשמי רופא עור לפורמולות מיוחדות ומורכבות יותר (בייצור אישי) הכוללות אחוז חומר פעיל רב יותר וחומרים פעילים נוספים, תשלמו כמה מאות שקלים.