כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
תזונה לשיפור הפוריות: מה את צריכה לאכול כדי להתכונן לימי הביוץ?
אחד הכלים המוכרים לכל מי שרוצה להביא ילד לעולם הוא מעקב אחר ימי הביוץ - הימים בהם הסיכוי לכניסה להיריון הוא הגבוה ביותר. מה קורה בגופינו באותם ימים, ומה צריך להיות בצלחת שלנו כדי להגדיל את הסיכוי להתעברות?
תזונה בריאה ומאוזנת חיונית לבריאותנו בכלל, אך בעלת חשיבות יתרה כשמדובר באישה שמנסה להרות.
הגוף כולו נערך לקראת תהליך ההפריה במהלך ימי הביוץ ואנחנו יכולים לעזור לו בעזרת תזונה שעשויה לשפר את הסיכויים שלנו לקראת המטרה המיוחלת.
מהם ימי הביוץ?
ביוץ הוא השלב בו הביצית המוכנה להפריה מתנתקת מהזקיק ומשתחררת לחצוצרה. במקביל, רירית הרחם מתעבה ומבשילה כהכנה לביצית המופרית. אם לא התקיימה הפריה, רירית הרחם והביצית נושרות ומופיעה וסת.
המחזור החודשי של האישה נמדד מהיום הראשון לווסת ועד היום הראשון של הווסת שבאה אחריה.
בממוצע, מחזור שכזה נמשך בין 28 ל-30 יום, אך ייתכנו מחזורים קצרים או ארוכים יותר. אצל מרבית הנשים, הביוץ יתקיים בין היום ה-11 ליום ה-21 של המחזור, כאשר הספירה מחושבת מהיום הראשון לווסת או בספירה לאחור של 12-26 יום מתאריך הווסת הבאה אחריה.
נכנסים לתקופת הביוץ | צילום: shutterstock
מה קורה בגופינו בזמן הביוץ?
עם המחזור החודשי, המוח כולו נערך להפריה – ההיפותלמוס, האזור שמפריש את ההורמונים ואחראי על הרעב והצמא, שולח מסרים אל יותרת המוח לשחרר את הורמון ה-FSH. הורמון זה מגרה את הזקיק הדומיננטי להיפתח ולשחרר את הביצית הבשלה, בעוד ששאר הזקיקים מתמוססים.
לאחר שהזקיק מוכן ובשל, מופרש הורמון האסטרוגן שמודיע למוח כי הביצית מוכנה. לאחר מכן מופרש הורמון ה-LH, שמסייע לביצית לפרוץ את השחלה ולנוע לעבר החצוצרה שם היא תמתין לתהליך ההפריה.
במקביל, הזקיק ממנו השתחררה הביצית, משחרר את ההורמון פרוגסטרון במשך 16-12 יום במטרה לסייע לעיבוי ביטנת הרחם והכנתה להשרשה.
הזקיק ממשיך את ההפרשה במידה ונעשתה הפריה עד שהשלייה תופסת פיקוד. אם הביצית לא הופרתה, היא מתמוססת תוך 24 שעות.
בזמן הביוץ הגוף נותן את אותותיו. רמת ההורמונים עולה וכל איברי הרבייה פועלים במלוא המרץ. כמו כן, מופיעות תופעות כגון:
עלייה בנוזלי צוואר הרחם – לקראת אמצע המחזור החודשי נשים רבות מרגישות רטיבות גדולה מהרגיל. רטיבות זו מקלה על קיום יחסי המין ומקטינה את הצורך בחומרי סיכה.
תחושת המשיכה מתחזקת – נשים רבות מדווחות כי הן מרגישות מושכות ואף נמשכות יותר לבן הזוג שלהן.
צוואר הרחם נע קדימה – בעת הביוץ צוואר הרחם מתרכך ונפתח מעט בכדי לקבל לתוכו זרע.
כאב חד־צדי – ישנן נשים שחשות בכאבים העולים מכיוון השחלות לפני או במהלך הביוץ.
שינוי בטמפרטורת הגוף – בזמן הביוץ טמפרטורת הגוף יורדת מעט ואז קופצת במחצית המעלה.
כיצד תזונה מותאמת יכולה לשפר את הסיכוי להרות?
כאמור, למזון שאנו צורכים ישנה השפעה על בריאותינו, מצב רוחנו וגם על הפוריות שלנו.
ישנם מרכיבי מזון שעשויים להזיק למאזן ההורמונלי בגוף וישנם מזונות שתומכים בתהליכי הביוץ, אלו כמה מהם:
פחמימות – רק מורכבות
הפחמימות מספקות אנרגיה לשרירים, למוח ולפעילות ההורמונלית. צריכה מוגברת של פחמימות פשוטות מעלה את רמות הסוכר והאינסולין בדם, מה שעשוי לפגוע במאזן ההורמונלי ובביוץ.
על כן, מומלץ לצרוך פחמימות מורכבות, עתירות סיבים תזונתיים ובעלות ערך גליקמי נמוך.
מקורות טובים לפחמימות מורכבות הם דגנים מלאים, אורז מלא ולחם מקמח מלא, שיבולת שועל, עדשים, שעועית, פול ועוד.
פחמימות מורכבות
שומנים – שומן טראנס מזיק לביוץ
השומנים הינם אבני הבניין של ההורמונים ומעטפות התאים, על כן בעלי חשיבות רבה בתהליכי הפריון.
מחקרים מצאו כי צריכה של שומני טראנס ושומנים מוקשים (המצויים במרגרינות, גלידות, עוגיות ובחלק מהמזון המתועש) עשויה להזיק לתהליכי הביוץ ולהקשות על הסיכוי להרות.
השומן המומלץ לצריכה הוא שומן בלתי רווי, המצוי בין היתר באבוקדו, שקדים ואגוזים ובשמן זית. גם חומצות אומגה 3, המצויות בדגי בריכה או תוספי מזון, תורמות לעלייה בזרימת הדם ברחם ולשיפור הפעילות ההורמונלית.
השומן המומלץ לצריכה הוא שומן בלתי רווי וחומצות אומגה 3
חלבונים מן הצומח – להקטנת הסיכוי לבעיות פוריות
לחלבון תפקיד חשוב בבנייה ושימור של תאי גוף באמצעות חומצות האמינו. מחסור בחלבון עשוי לפגוע במערכת החיסון ולהביא לאי סדירות הורמונלית.
מחקר שפורסם בכתב העת המדעי American Journal of Obstrics and Gyncology מצא כי צריכת חלבון מן הצומח המצוי בקטניות, אפונה, עדשים, חומוס, פול וכו' – תורם להורדת הסיכון לבעיות פוריות.
בכדי להישאר עם היד על הדופק בכל הנוגע לבריאות שלנו, מומלץ לבצע בדיקות דם ולחפש אחר חוסרים שניתן להשלים בתוספי מזון או בתזונה טבעית ומלאה. ולבסוף, חשוב להקפיד על שתייה מרובה, פעילות גופנית ושינה טובה של כשבע שעות בלילה.