כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
רקמת החניכיים שלנו נשחקת ונמשכת לאחור עם השנים ובעקבות הרגלי היגיינה לקויים. בין השיניים לקו החניכיים נוצרים "כיסים" שהופכים למושבות חיידקים. זה כואב וזה לא נראה טוב. הנה מה שכדאי לכם לעשות כדי להימנע מניתוח
נסיגת חניכיים: למה הן בורחות? | צילום: shutterstock
שתף:
נסיגת חניכיים: למה הן בורחות? | צילום: shutterstock
למעלה מחמישים אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מבעיות חניכיים, כאשר אחת הנפוצות שבהן היא נסיכת חניכיים – מצב בו החניכיים משנים את מיקומם על גבי השן ושורשי השן נחשפים. התהליך מלווה בפגיעה ברקמות התמיכה של השן, גורם לרגישות ולכאבים, ואם אינו מטופל אף עלול לגרום לאובדן שיניים.
ישנם גורמים רבים לנסיגת חניכיים, המרכזי שבהם הוא דלקת חניכיים שמתפתחת למחלת חניכיים, אך ישנם גם גורמים נוספים כמו צחצוח שיניים אגרסיבי מדי, סגר לקוי של השיניים, טיפול אורתודנטי, אבנית מעל ומתחת לחניכיים, עישון, הזדקנות ועוד.
אפשרויות הטיפול בנסיגת חניכיים הן בחלקן פולשניות, יקרות ודרסטיות, כמו במקרה של הקצעת שורשים או טיפול כירורגי.
לצד אלה, והרבה לפני שמגיעים למצב מדורדר, ישנן גם דרכים טבעיות ואפקטיביות למנוע נסיגת חניכיים ולטפל בחניכיים נסוגות. הטיפולים עשויים לשפר את המצב משמעותית, אך חשוב לזכור שלא ניתן "לגדל" חניכיים נסוגות חזרה.
הנה כמה דרכים יעילות למניעה ולעצירת נסיגת חניכיים:
משיכת שמן
אחד הטיפולים המוכרים ביותר לנסיגת חניכיים הוא משיכת שמן קוקוס או שמן שומשום (גרגור של שמן בפה), המקובלת ברפואה האיורוודית.
במחקר שנערך ב-2009 נמצא שמשיכת שמן שומשום הביאה לירידה ברובד החיידקים ולשיפור במצב החניכיים. משיכת השמן מנתקת את מושבות החיידקים מהשיניים והחניכיים והשמן ממיס את הפלאק. בנוסף, בשמן הקוקוס ישנן חומצות שקוטלות את חיידקי העששת.
איך משתמשים? בבוקר, על בטן ריקה, לוקחים כף של שמן קוקוס ומעבירים את השמן בפה בעזרת הלשון מצד אחד לצד שני במשך כעשרים דקות. לאחר מכן יש לירוק את השמן ואז לשטוף את הפה עם מים חמימים ולצחצח שיניים.
שמן אקליפטוס, הידוע בהשפעתו המיטיבה על הנשימה, יכול לסייע גם לחניכיים נסוגות. על פי מחקר שנערך ב-2008, לעיסה של מסטיק עם תמצית שמן אקליפטוס מדי יום, במשך 12 שבועות, הביאה לשיפור במצב של חניכיים מודלקות ונסוגות.
החוקרים משערים ששמן האקליפטוס הוא קוטל חיידקים אנטי דלקתי שעשוי לסייע במצבים של נסיגת חניכיים.
איך משתמשים? בנוסף ללעיסת מסטיק עם תמצית אקליפטוס בריכוז גבוה, ניתן להכין מי פה ביתיים על בסיס שמן אקליפטוס: יש למלא בקבוק זכוכית מעוקר בכשליש ליטר מים, להוסיף להם ארבע טיפות שמן אתרי אקליפטוס מאיכות טובה ולערבב היטב. אחרי כל צחצוח שיניים יש לשטוף את הפה במי האקליפטוס, לגרגר במשך כחצי דקה ולירוק.
קוטל חיידקים אנטי דלקתי שעשוי לסייע במצבים של נסיגת חניכיים
אלוורה
לצמח האלוורה יש תכונות ריפוי רבות, משום שהוא אנטי בקטריאלי ואנטי דלקתי. האלוורה יכולה לתרום גם לבריאות הפה והחניכיים ולעשות זאת גם בדרכים שאינן קונבנציונליות.
מחקר שנערך ב-2009 מצא שהזרקה של ג'ל אלוורה ל"כיסי" החניכיים הביאה לשיפור במצבם.
איך משתמשים? ניתן להשתמש בשטיפת פה המבוססת על אלוורה (בשוק קיימות שטיפות פה מוכנות לרכישה). ניתן גם להוסיף כף אלוורה טהורה לבקבוק עם שליש ליטר מים, לערבב היטב, לשטוף ולגרגר לאחר צחצוח השיניים.
אפשרות נוספת היא למרוח ג'ל אלוורה, טהור וללא תוספות, על החניכיים ולאחר צחצוח השיניים, להשאיר כחמש דקות ולשטוף במים.
ספטילין הוא תכשיר מהרפואה האיורוודית המבוסס על צמחי מרפא כמו גוגול, גודוצ'י וליקריץ', הידועים כמחזקים את מערכת החיסון. בניסוי שנערך על 60 משתתפים עם דלקת חניכיים כרונית אשר טופלו בספטילין, נמצא שלאחר שלושה עד שישה שבועות של טיפול היה שיפור במצב החניכיים, ירידה בדימומים וירידה בעומק "כיסי" החניכיים (לעומת משתתפים שקיבלו פלצבו).
איך משתמשים? ניתן להשיג ספטילין בטבליות או בסירופ.
חומצות שומן מסוג אומגה 3
חומצות שומן מסוג אומגה 3 מועילות לא רק לבריאות הלב והמוח, אלא גם לחניכיים. בניסוי קליני שנערך ב-2014, נמצא כי נטילת טבליה אחת ביום של 300 מ"ג חומצות שומן מסוג אומגה 3 במשך 12 שבועות, הביאה לשיפור מצב החניכיים, להפחתת דימומים, לצמצום עומק "כיסי" החניכיים ולשיפור החיבור בין החניכיים והשיניים בקרב המשתתפים.
במחקר נמצאו גם אינדיקציות לכך שחומצות שומן מסוג אומגה 3 עשויות לפעול למניעת דלקת חניכיים כרונית (שהיא אחד הגורמים המרכזיים לנסיגת חניכיים).
איך משתמשים: ניתן ליטול אומגה 3 בכמוסות או בשמן (שמן דגים או שמן מרווה מרושתת).
שמירה על היגיינת הפה
בנוסף לדרכים שציינו פה, אחת הדרכים הטובות והיעילות ביותר למניעת נסיגת חניכיים היא פשוט לשמור על היגיינת הפה. יש להקפיד לצחצח את השיניים מדי בוקר וערב, במשך שתי דקות לפחות, ולעשות זאת ביסודיות אך בעדינות (צחצוח אגרסיבי מדי הוא אחד הגורמים לנסיגת חניכיים). מומלץ להגיע אל רופא השיניים לביקורות קבועות מדי שנה, ולטיפול שיננית פעמיים בשנה, או כנדרש.
שימו לב שאתם משתמשים במברשת שיניים רכה וצחצחו לא רק את השיניים אלא גם את קו החניכיים, בתנועות שנעות מהחניכיים לכיוון השן. בנוסף, הקפידו לנקות בין השיניים עם חוט דנטלי, למניעת הצטברות חיידקים.