כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
האם תזונה של אם משפיעה על כאבי גזים, האם תוספים פרוביוטיים מומלצים לתינוקות עם קוליק, והאם כדאי להרגיע תינוק כאוב על ברך או על טרמפולינה? כל מה שרציתם לדעת על הדרכים לשחרור אוויר ולהקלה על כאבי גזים בקרב עוללים
איך להתמודד עם גזים של תינוקות? | צילום: shutterstock
שתף:
איך להתמודד עם גזים של תינוקות? | צילום: shutterstock
נדמה שמעט מאוד סיטואציות מעוררות תחושת חוסר אונים אצל הורה יותר מהמראה של התינוק שלו מתפתל וצורח מכאבי קוליק, שרובנו מכירים בשמם העממי: גזים.
כאבי הקוליק תוקפים לרוב תינוקות בגיל שלושה שבועות עד ארבעה חודשים, בשלב בו מערכת העיכול שלהם עדיין אינה בשלה. בניגוד למיתוס, תינוקות יונקים וכאלה הניזונים מתמ"ל סובלים מכאבי קוליק באותה מידה.
שיטות לטיפול טבעי בתופעה כוללות החזקת התינוק בשלל תנוחות שאמורות להקל על הכאב, עיסויי הבטן לשחרור גזים ונסיעות ליליות במכונית – כי יש תינוקות שנרדמים רק ברכב.
אבל, מתברר שזה לא נגמר שם ויש עוד כמה טכניקות שמומלץ לכל הורה להכיר.
הדרך בה מחזיקים את התינוק בזמן שמניקים או מאכילים אותו עשויה להשפיע על כאבי קוליק. אם התינוק יונק, כדאי לוודא שהפה שלו נצמד כראוי לשד כדי למנוע מצב של בליעת אוויר. בנוסף, חשוב להעביר את התינוק לשד השני רק לאחר שהתינוק סיים לינוק מהשד הראשון, כדי להבטיח שהוא יקבל חלב עשיר בשומן ולא בלקטוז – שתהליך העיכול שלו עלול לגרום לגזים (גם בקרב תינוקות שאינם רגישים ללקטוז).
אם התינוק אוכל מבקבוק, יש לשים לב שאתם מחזיקים את התינוק בשיפוע – כך שפיו גבוה יותר מהבטן. מומלץ גם שפטמת הבקבוק תמיד תהיה מלאה בחלב כדי לוודא שהתינוק לא בולע אוויר. כדאי לבחור בקבוק שהפטמה שלו מאפשרת זרימה איטית של החלב, ולשקול שימוש בבקבוקי אנטי קוליק עם מערכת אוורור שמונעת יצירת ואקום הגורם לעתים קרובות לגזים.
בין אם מניקים או מאכילים בבקבוק, כדאי לסייע לתינוק לשחרר גזים מהפה (לעשות גרעפס) בסיום הארוחה, כשהוא רכון על הכתף של ההורה, ראשו מעבר לכתף. כדאי להישאר בתנוחה הזו מספר דקות. אם התינוק מביע חוסר נוחות בזמן הארוחה, בוכה, מתפתל ומתנתק מהשד, כדאי לאפשר לו לעשות גרעפס גם במהלך הארוחה.
הימנעות מהאכלת יתר
חשוב לזכור: לא כל בכי של תינוק מעיד על רעב והאכלת יתר עלולה להחריף מצב של גזים.
לא מומלץ להציע לתינוק בקבוק או שד ברגע שהוא מתחיל לבכות אם לא חלף מספיק זמן מהארוחה הקודמת. כדאי לנסות להרגיע את הקטנטן באמצעות חיבוק, מגע, תנועה ולפעמים גם מוצץ (אצל תינוקות יונקים, רק לאחר שההנקה התבססה).
פרוביוטיקה
אחת מהשיטות שהוכחה מחקרית כיעילה להרגעת כאבי גזים היא מתן פרוביוטיקה. מחקרים מצאו שלתינוקות הסובלים מגזים יש חוסר איזון בין קבוצות החיידקים במעי, כאשר יש להם יותר חיידקים קוליפורמים ופחות חיידקים מסוג לקטובצילוס – מה שעלול לגרום לבעיות עיכול וגזים.
במחקר שנעשה על 50 תינוקות יונקים בגיל שבועיים עד ארבעה חודשים, אשר סבלו מגזים, כל אחד מהם קיבל מדי יום חמש טיפות פרוביוטיות או חמש טיפות של פלצבו (תרופת דמה). כעבור כשלושה שבועות נמצא שהילדים שקיבלו טיפות פרוביוטיות בכו פחות שעות באופן משמעותי במהלך היום, ביחס לילדים שקיבלו פלצבו.
יש לתת טיפות פרוביוטיות ייעודיות לתינוקות רק לאחר התייעצות עם רופא. לחילופין, אימהות מניקות יכולות ליטול תוסף פרוביוטיקה אשר כולל את החיידק לקטובצילוס ראוטר.
תזונת האם
אחת השאלות שמטרידה אימהות מניקות רבות היא האם המזון שהן אוכלות עלול להחריף את בעיית הגזים. ובכן, אין לזה ביסוס מחקרי אבל יש אימהות שטוענות שישנם מזונות שמחריפים את הבעיה ובהם ירקות ממשפחת המצליבים (ברוקולי, כרובית), קטניות (ובעיקר שעועית), פירות הדר, מאכלי חלב ומאכלים חריפים.
חשוב לזכור שלא מדובר במדע מדויק ושהשפעת התזונה של האם על כל תינוק היא אינדיבידואלית. אם קיימת לך תחושת בטן כאימא, מומלץ לבצע בדיקה ולהשמיט בכל פעם פריט מזון "בעייתי" אחר מהדיאטה שלך ולראות אם יש שיפור בעיכול של התינוק.
חליטות
צמחי מרפא, כמו זרעי שומר, אניס או פרחי קמומיל, עשויים להקל על גזים ולהרגיע את הכאבים של התינוק. מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע, כגון נטורופת, טרם התחלת הטיפול.
איך עושים זאת בבית (בכפוף לייעוץ)? מכינים חליטה מהצמחים (בצורתם הטבעית ולא בחליטה מוכנה), נותנים לה להתקרר ומזליפים כמה טיפות לפיו של התינוק בזמן שהוא סובל מגזים. חשוב מאוד לא להמתיק את החליטה בדבש, שכן דבש עלול להיות קטלני לתינוקות מתחת לגיל שנה.
כדאי גם לדעת שמשרד הבריאות ממליץ לא לתת לתינוקות חליטות מוכנות לגזים או תכשירים טבעיים לטיפול בגזים, שכן ריכוז החומרים הפעילים שבהם עלול לא להתאים למשקל גופו של התינוק, ובנוסף, חלקם מכילים אלכוהול, חומרים משמרים וסוכר.
עיסוי, שרבים מההורים מכירים כאמור כשיטת שחרור גזים יעילה, ממריץ את הדם ומעודד את הפעלת מערכת העיכול ויכול להקל על תינוקות הסובלים מגזים.
מומלץ לעסות את התינוק בזמן שהוא רגוע ונינוח ולא בזמן התקף. איך מעסים נכון? משכיבים את התינוק על הגב ויוצרים בעזרת האצבעות מעגלים סביב הטבור – עם כיוון השעון. אפשר לעסות את בטנו של התינוק בשמן ניטרלי כמו שמן שקדים או שמן זרעי ענבים.
בזמן התקף, התינוק לרוב לא יהיה מרוצה מעיסוי בטנו ואז ניתן לעסות את מרכז כף הרגל – אזור שלפי הרפלקסולוגיה נחשב למייצג את מערכת העיכול.
תנוחות נשיאה והשכבה להקלה על התינוק
אחת הדרכים הקלאסיות לעזור לתינוק הסובל מגזים היא להחזיק אותו בתנוחות שאמורות לשחרר את הגזים ולהקל על הכאב. אחת הידועות שבהן היא תנוחת "נמר על עץ" – כאשר משכיבים את התינוק על אמת כף היד של ההורה, כשראשו של התינוק פונה כלפי המרפק ואילו הידיים והרגליים "תלויות" משני צידי האמה.
תנוחה מומלצת נוספת היא תנוחת הערסול, המדמה את התנוחה העוברית בה שהה התינוק בבטן. המנח הזה מרפה את שרירי מערכת העיכול, עוזר לתינוק לשחרר גזים, ובנוסף, יש לו אפקט מרגיע. אפשר לערסל בידיים, במנשא בד ואפילו בערסלים מיוחדים לתינוקות.
גם ישיבה של ההורה על כיסא, בזמן שהתינוק שוכב עם בטנו על ברכי ההורה תוך שההורה מנענע את רגליו מעלה ומטה, יכולה להרגיע את התינוק. ובכלל, תינוקות אוהבים את תחושת הרטט – מהסיבה הזו, יש תינוקות שנרגעים כשהוריהם קופצים איתם על כדור פיזיו, ויש תינוקות שהדבר היחידי שמרגיע אותם הוא שהות בטרמפולינה רוטטת (אך כדאי לזכור ששהות כזו מומלצת לפרקי זמן קצרים בלבד, ושאין להשאיר תינוק בטרמפולינה ללא השגחה).
תנוחה קלאסית ויעילה נוספת לשחרור גזים היא השכבת התינוק על הגב וקיפול רגליו כלפי הבטן, כשניתן גם למשוך אותן קדימה ואחורה – בדומה לדיווש על אופניים.