צרבת צורבת: איך מטפלים באופן טבעי ברפלוקס?

להימנע מאלכוהול, לאכול במנות קטנות ולשתות מים חמים עם לימון - כיצד עוד ניתן להתמודד עם תחושת הבעירה שמחוללת לנו הצרבת בדרכים טבעיות?

2 דק׳

צרבת: הכל עולה | צילום: shutterstock

צרבת: הכל עולה | צילום: shutterstock

שתף:

צרבת: הכל עולה | צילום: shutterstock

הקיבה שלנו היא שק שרירים בעל שני פתחים, המייצרת בכל שעות היממה חומצות חזקות לעיכול המזון. כ-20% מהאוכלוסייה סובלים בדרגות שונות מתופעת הצרבת, הנגרמת כתוצאה מזרימה חוזרת של מיצי הקיבה לוושט. ישנן דרכים שונות לטפל בבעיה, והן משלבות רפואה מערבית עם שיטות הוליסטיות מגוונות.

 

צרבת ו"רפלוקס" – תופעות נפוצות הפוגעות באיכות החיים ולא רק בבריאות

צרבת היא אותו כאב שמתפשט בחזה ולכיוון הגרון, בשל נוכחות של מיצי קיבה וחומרי עיכול בוושט – היכן שהם לא אמורים להיות. התופעה, הנקראת "רפלקוס", מחריפה בזמן שכיבה ונגרמת בגלל אי תקינות של פעולת השריר הסוגר התחתון של הוושט בחיבור שבינו ובין הקיבה.

 

הרפלוקס מתאר למעשה מצב של זרימה חוזרת של חומצה מהקיבה לוושט, והצרבת הבאה בעקבותיו עלולה אף לגרום לדלקת בוושט. עוצמת הצריבה משתנה לפי חומציות המזון שאכלנו ויכולת הוושט להתמודד עמה.

חומצות הקיבה עולות וגורמות לצרבת
חומצות הקיבה זורמות לוושט | צילום: shutterstock

התופעה שכיחה יחסית אצל האוכלוסייה הבוגרת, שכן כ-20%-15% ממנה סובלים מכך לפחות פעם אחת בחודש. אבחון רפלוקס נעשה על ידי שיחה עם החולה, אנדוסקופיה או בדיקת ניטור חומציות.

 

ברפואה המערבית מטפלים לרוב בצרבת באמצעות מעכבי הפרשת חומצה, חומרים המגבירים את הגנת הרירית, ובתכשירים נוספים המפחיתים את ייצורה.

 

 

מהם הגורמים המעודדים צרבת?

תזונה הגורמת לעודף חומציות בדם ובקיבה, מצבי סטרס מתמשכים המביאים לעלייה באדרנלין ובקורטיזול ופוגעים בדופן הריריות, שימוש ממושך בתרופות הפוגמות אף הן בריריות הקיבה, כמו אספירין, וחיידק ההליקובקטר הפילורי. גם אכילת כמות עודפת של מזון, צריכת מאכלים שומניים או שתיית משקאות מוגזים, הן בין הגורמים המעודדים הופעת צרבת.

 

הצרבת עצמה יכולה להיות תופעה חולפת או להפוך במקרים מסוימים לכרונית. עודף משקל או הריון הם סיבה נוספת לצרבת, משום שהמשקל הרב לוחץ על סוגר הקיבה וגורם לו להיפתח.

עוד ב בריאות הנפש

בואו ננסה לשמוע אתכם! שיחה עם הסטנדאפיסטית החירשת תכלת גינס

לכתבה המלאה

"אנרגיית האש" – הטיפול בצרבת על פי הרפואה הסינית ושיטות טיפול נוספות

צרבת, על פי הרפואה הסינית, היא אנרגיית האש בקיבה. כאשר אנרגיית האש בקיבה אינה מצליחה להוריד את הצ'י (אנרגיה) של המזון, היא עולה לוושט וגורמת לצרבת, בחילות והקאות. על מנת לטפל בה ניתן להיעזר בדיקור סיני ובנטורופתיה, וקיים הכרח שהמטופל ישנה את הרגלי התזונה שלו.

מזון שגורם לצרבות
מזון מעודד צרבות

בין היתר, יש להימנע ממזונות עתירי טעמים וממזון המכיל אלכוהול, קפה, תיבול חריף ופיקנטי, כמו גם ממאכלים מטוגנים ושמנים, סוכרים ומתוקים למיניהם.

 

כדי להקל על פעולת הקיבה מומלץ לאכול מנות קטנות בכל שעתיים, על מנת שלא להכביד פיזית על שסתום הקיבה, ולהימנע מאכילה בשעות הלילה כדי לא לשכב על קיבה מלאה ולהגביר את סכנת הרפלוקס.

 

 

יש לזכור כי לא רק שתזונה נכונה מפחיתה את בעיית החומציות, היא אף מאזנת את אנרגיית הקיבה על ידי חיזוק אנרגיית הכבד. הכבד הוא זה שאחראי על השרירים, ומשום כך, שסתום הקיבה מושפע מחוזקו ומחלים מהר יותר כשאנרגיית הכבד זורמת טוב יותר.

לניקוי פנימי של דרכי הוושט והקיבה, ניתן לשתות מים חמים עם מיץ לימון או כף תפוחים, שיביאו לאיזון רמת החומציות.

מים חמים עם מיץ לימון נגד צרבת
מים חמים עם מיץ לימון – לניקוי של הוושט והקיבה

הרפואה הסינית מציעה גם פורמולות טיפוליות שניתן לקבל אך ורק לאחר ייעוץ נטורופתי, כדי להבטיח מעקב ופיקוח מתאימים. ישנם צמחי מרפא שיכולים לסייע למטופל, אולם הם אסורים לשימוש במקרים מסוימים, כמו לחולים עם לחץ דם גבוה, ולכן יש להקפיד על אבחון והנחיות מדויקות מפי מטפלים מוסמכים בלבד.

 

 

livia- באנר חדש

 

 

טיפולים נוספים המחזקים את מערכת העיכול ומסייעים להפחתת סטרס הם שיאצו, טווינה ורפלקסולוגיה. דיקור סיני עשוי לווסת את רמת החומציות בקיבה ואף לשפר את תפקוד האיברים הנוספים המשתתפים בעיכול, כמו הכבד, כיס המרה והטחול.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על נטורופתיה למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

שיטות נוספות בנגיעה אחת רכה: איך אוסטאופת מעלים כאב במגע?

אוסטאופתיה היא שיטה טבעית והוליסטית המבוסס על טכניקות של תנועה, מתיחות, עיסוי ומניפולציות...

ראיון עם:

ברונו רוזמבלום

אוסטאופת

ויטמינים ומינרלים מסוכן איתו ומסוכן בלעדיו: איך כדאי לצרוך ויטמין D?

לוויטמין D יש משמעות אדירה לתפקוד גופנו, והעדר שלו נקשר עם אין ספור...

אושרת זהר

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

דיאטות דיאטה נטולת גלוטן: קסם או בלוף?

דיאטה ללא גלוטן אומצה על ידי רבים כדרך יעילה למניעת בעיות עיכול ולירידה...

מערכת LivA

מזון בריא מיץ סחוט זה בריא? הדיאטנית הזאת רוצה שתפסיקו להתעלל בפירות

אחת התזונאיות המובילות בעולם טוענת שיש דרך נכונה לצרוך פירות והיא שונה ממה...

נטלי רון

דיקור סיני נלחצים לעזרתכם: 3 נקודות לחיצה בגוף נגד אלרגיות אביב

אם אתם "נובלים" כשהכל פורח – את הקרדיט תוכלו לייחס לאביב ולשלל האלרגיות...

נטלי רון

דיאטות דיאטה בזמן יציאה משגרה: חלי ממן מסבירה איך לא לעלות במשקל בחגים ובחופשות

אל תצהירו בשולחן החג שאתם בדיאטה; העדיפו חופשה באירופה על פני נופש בטן-גב,...

ראיון עם:

חלי ממן

מזון בריא רגע של בלבול: מה ההבדל בין מוזלי לגרנולה?

הם נראים דומים וחולקים את אותם המרכיבים, עד שקשה להבדיל בין שניהם ולעיתים...

נטלי רון