כאב הראש שלא מרפה | צילום: shutterstock
אתה מתעורר בבוקר ולפתע אתה מבחין בכאב ראש עמום שאינו מרפה בצד אחד של הראש. מהיכרותך עם סוג הכאב הזה, אתה יודע שבהמשך היום הוא עלול להתגבר ולפגוש אותך שנית. אתה מנסה להמשיך את שגרת היום שלך אבל כאב הראש מאיים על תוכניותיך.
לעיתים אל כאב הראש הזה מתלוות גם בחילות ורגישות מוגברת לאור ולרעש. למרות שאתה סובל, אתה מוכרח להמשיך לעבוד, ולכן אתה מנסה בשארית כוחותיך למצוא איזה כדור שיקל עליך.
אך הפלא ופלא – כעבור פרק זמן מסוים, שב אליך כאב הראש, ושוב אתה מוצא את עצמך באותה הסיטואציה. נשמע מוכר? אם כן, ייתכן שאתה סובל ממיגרנה.
מהי מיגרנה ומי סובל ממנה?
התקף מיגרנה מאופיין בעוצמה בינונית עד חזקה, ויכול להימשך בין 4-72 שעות. שכיחות המיגרנה, בעיקר אצל נשים, גבוהה מאוד. בארץ שכיחות המיגרנה היא כ-16% באוכלוסייה הכללית. כ- 90% מהסובלים ממיגרנות מדווחים שההתקף הראשון שחוו הופיע לפני שמלאו להם 40.
יש שני סוגים נפוצים של מיגרנה:
- מיגרנה קלאסית – המיגרנה הנפוצה ביותר אשר איננה מלווה בתחושות מקדימות.
- מיגרנה עם אאורה – הכוללת סימפטומים מוקדמים טרם הופעת כאב הראש.
מה גורם למיגרנה?
"התקפי מיגרנה נגרמים עקב חוסר איזון בגוף שעולה ומתמקם בראשינו", מסביר יוסי לוי, מטפל ברפואה הסינית עם וותק של למעלה מ- 25 שנה ובעל קליניקה פרטית.
"חוסר האיזון הזה יכול לגרום לשלל תופעות. ישנם אנשים שאותו חוסר איזון מתבטא אצלם דרך הופעה חוזרת של המיגרנה. לעצור מיגרנה זה לא דבר מסובך.
האתגר האמתי הוא להביא את הגוף שלנו בחזרה למצב מאוזן, כדי להבטיח שהמיגרנה לא תגיע מלכתחילה. כ-90% מהסובלים מהמיגרנה, סובלים גם מבחילות, לאור אותה תנועה וחוסר איזון בגוף", מסביר.
אבחון אישי, כוסות רוח ודיקור סיני: כיצד נחזיר את גופינו למצב מאוזן וניפטר מהמיגרנות?
בשעה שטיפול תרופתי יכול להקל על המיגרנה בעשרות אחוזים, הוא נותן מענה זמני בלבד הנוגע רק בסימפטום.
בניגוד לרפואה הקונבנציונלית, הרפואה הסינית מטפלת בשורש הבעיה ומונעת את המיגרנות הבאות. לוי מציע טיפול במיגרנות המורכב משלושה מרכיבים המשלימים האחד את השני:
-
אבחון אישי
השלב הראשון בטיפול הוא אבחון המתקיים באמצעות שיחה, בה לוי לומד את המטופל שלו. בשיחה זו, לוי ישאל את המטופל על עוצמת הכאב ועל שכיחותו, מה הדבר שעוזר לו להקל על הכאב, מה הוא חש לפני הופעת הכאב, ושאלות נוספות – בעזרתן יאבחן את הבעיה ויבין כיצד יוכל לעזור ולדייק את הטיפול.
הרפואה הסינית מאמינה בטיפול המשלב בין הפיסי לנפשי, ועל כן, האבחון האישי הוא חלק בלתי נפרד מתוכנית הטיפול. על כך מסביר לוי:
"הרפואה הסינית יודעת לקשור בין המבנה האישיותי של המטופל לבין אפיוניו הגופניים, ולכן יש לי עניין גדול בזה. מי שיש לו חוסר איזון בכבד לדוגמא, יקבל טיפול אחר ממי שיש לו חוסר איזון בכליות. בשני המקרים מדובר בחוסר איזון, אבל הטיפול יהיה שונה. זה כמו אפרסק וגבינה צהובה – שניהם מאכלים, אך מלבד זה, אין להם דבר במשותף", מסביר בשפתו המיוחדת.
לאחר האבחון, בונה לוי אסטרטגיה טיפולית בה הוא משכלל את הנתונים הפיסיים והרגשיים שאסף על המטופל. המשך הטיפול כולל שימוש בכוסות רוח ודיקור סיני. -
כוסות רוחות
שימוש בכוסות רוח הינו טיפול עתיק יומין המקל על כאבים, דלקות ושרירים תפוסים. עקרונותיו דומים לאלה של הדיקור וביניהם: הגברת זרם הדם וחידוש הזרמת הדם אל המקומות החסרים, המסייעים ליצירת האיזון הנחוץ לטיפול במיגרנות. ובשפה 'מערבית' יותר: שימוש בכוסות רוח פותח חסימות בעזרת יצירת ואקום, 'המזמין' את הגוף שלנו לשלוח חמצן אל המקומות החסומים.
-
דיקור סיני
הדיקור הסיני המיוחד למיגרנה עובד עם המשאבים האנרגטיים בגוף, ואינו מחדיר לגופינו שום חומר חיצוני. בעזרת מחטים קטנות המגרות נקודות אסטרטגיות, המטפל מסייע לגופו של המטופל 'לפזר' את עודף האנרגיה שהצטברה בראש אל שאר חלקי הגוף.
מחקרים רפואיים הוכיחו כי טיפול במיגרנות באמצעות דיקור סיני, הניב פחות התקפי מיגרנה בקרב המטופלים. יתרה מזאת, הוכח כי יעילות הדיקור הסיני נמצאה גם בהשוואה לשימוש תרופתי. אך כיצד?
"את התנועה שהתחלתי לייצר בעזרת הטיפול בכוסות הרוח" מסביר לוי, "אני ממשיך בדיקור. צריך להבין שכאב הוא אחד הדברים שהכי מעייפים את הגוף שלנו. ה"אינטרס" של הגוף שלנו הוא לחסוך מעצמו את השימוש במשאבים הנדרשים ממנו כדי להתמודד עם הכאבים, ומכיוון שגופינו חכם, הוא מלמד את עצמו במהירות כיצד יש להתגבר על הכאב. מבחינתי כמטפל, כל העניין זה להתחיל את כדור השלג החיובי, כדי שהגוף ילמד את עצמו. זאת בניגוד לרפואה המערבית הנשענת על עזרה חיצונית בדמות כדורים או מכונות כאלה ואחרות".
הדיקור אינו כואב כלל ואינו בעל תופעות לוואי. הוא מסייע בהקלה על הכאב בזמן התקף המיגרנה, ומפחית ומונע התקפים עתידיים.
שיטת כדור השלג: לתמוך בטוב ולא ברע
"אחרי שכדור השלג החיובי מתגלגל מעצמו, אני כמטפל הופך למיותר, וזה השלב הכי רצוי מבחינתי", מסביר לוי. אבל האם זה הגיוני שמטפל שואף להיות מיותר? במקרה של לוי אפשר לומר – כן. זאת משום שהטיפול שהוא מספק הוא חלק בלתי נפרד מהאני המאמין שלו, ומהדרך שבה הוא פוגש את האני מאמין של הרפואה הסינית.
"הרפואה המערבית מדכאת כאבים ומחלישה את מה שרע. בעוד שהרפואה הסינית, מטפלת במה שטוב. אתמול למשל, הגיע אליי לקליניקה תינוק שסבל מחום במשך שישה ימים. אימו המודאגת לקחה אותו לבית-החולים אך הרפואה המערבית לא סיפקה לו מענה. היא חיפשה את מקור הבעיה כדי לתת לו אנטיביוטיקה.
אני לעומת זאת, התמקדתי בטוב, וחיזקתי לו את המערכת החיסונית בעזרת דיקור. עשר דקות מאוחר יותר – ירד לו החום, ויום אחרי אימא שלו התקשרה להגיד לי שהוא ישן מצוין אחרי שבוע בלי שינה".
לסמוך על הגוף שלנו גם נגד מיגרנה
כמטפל אני סומך על הגוף. הגוף יודע מה הוא צריך, ולכן כדאי לאפשר לו את זה. בהקשר הזה ניתן להשוות את הטיפול שלי לחדר כושר. אני מפעיל את השריר כדי שיגדל ויתחזק, בלי להכניס לתוכו שום חומר דוגמת אנטיביוטיקה. בטיפול אנו מחזקים את היכולת של השריר ושל הגוף לעשות לבד את הדברים. מסביר לוי.
בעזרת שלושת האלמנטים, לוי איננו רק משפר ומקל על כאביו של המטופל, אלא גם מונע מהמיגרנה לתקוף בעתיד. זאת משום שהטיפול שהוא מעניק למטופליו, איננו מסתמך על חומרים כימיים חיצוניים שתוקפם פג באיזה שהוא שלב, אלא בונה ומחזק את הגוף.
תוך כמה זמן ארגיש שיפור והקלה במיגרנות?
לוי מסביר שאורך הטיפול משתנה מאדם לאדם, ותלוי בסיבה שלשמה הגיע לטיפול. ישנם מצבים מסוימים בהם הבעיה יכולה להיפתר במפגש אחד, וישנם מצבים כרוניים הדורשים כמה שבועות. רבים ממטופליו חווים שיפור ניכר כבר במהלך התהליך, אך בוחרים להמשיך ולסיים את התהליך כדי להבטיח שיימנעו ממיגרנות גם בהמשך. על כך הוא מסביר:
"לפני כמה ימים הגיע אליי לקליניקה מטופל שהגב שלו נתפס באותו הבוקר, והוא לא הצליח ללכת מרוב כאבים. כעבור שעה של טיפול, הפחתתי את כאבו ב-80%. עם זאת, אם היה מדובר באדם בעל כאבים כרוניים בגב, הוא היה מקבל טיפול שונה שהיה לוקח קצת יותר זמן.
מי שרוצה לחזק את שרירי היד שלו למשל, יודע שלא כדאי לו לקחת משקלות כבדה ולעבוד איתה ארבע שעות ברציפות. אני כמטפל, אחריותי לקחת "משקולת" נכונה לאותה מטופל ולחזק אותו בהדרגתיות. תהליך כזה לא לוקח יום-יומיים אלא כמה שבועות, אבל מניב תוצאות לטווח הארוך".
לוי נמצא בקשר עם המטופלים שלו לאורך כל הטיפול, ולעיתים אף נמצא איתם בקשר יום-יומי. הוא מסביר להם את האסטרטגיה שבנה עבורם, ועושה איתם מעין תיאום ציפיות להמשך.
עוד התקף מיגרנה בדרך? עד שתיגשו לטיפול, זה מה שאתם יכולים לעשות:
- נסו לעקוב מתי מופיע התקף המיגרנה – האם היא מתרחשת בזמן מזג אוויר מסוים, או במצב הורמונאלי מסוים וכדומה. המידע הזה יכול לעזור למטפל שלכם להבין כיצד יש לעזור לכם.
- צרו אווירה נינוחה ושקטה. יש לא מעט אנשים המעידים ששקט, קור וחושך, מקלים על הכאבים.
- הימנעו ממאכלים המכילים סוכר ופחמימות מזוקקות דוגמת שוקולד, חריף או מטוגן.
- נסו לשמור ככל הניתן על שגרת חיים נינוחה ולהימנע ממצבי לחץ. מצבים אלה מזמינים מיגרנות.
- השתדלו לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות, ולא להגיע למצב של רעב מוגזם.
- הימנעו מצריכה של אלכוהול או קפה.
- הקפידו על אורח חיים בריא ככל הניתן – קיימו פעילות גופנית מסודרת, לכו לישון מוקדם ושתו כמות מספקת של מים, לפחות 8 כוסות ביום.
בהתקף של מיגרנה חזקה רצוי לשהות בחדר ממוזג, להניח קרח על המקום הכואב, ולשתות מים קרים כדי לקרר את הגוף. בנוסף, עיסוי בשילוב עם נשימה איטית יכולים לסייע בהרגעה.