פרוביוטיקה טבעית: החיידקים הטובים שבירקות כבושים

הם הפכו למילת גנאי לתיאור אוכלוסיית "המתלוננים", אנחנו רגילים לצרוך אותם לצד מנת החומוס והפלאפל, וצנצנת אחת שלהם על אדן החלון מיד מזכירה לנו בית. כעת מתברר שהחמוצים האהובים כל כך על הישראלי הממוצע הם גם ממש בריאים, וכן, זה למרות הנתרן

2 דק׳

כבשו אותנו | צילום: shutterstock

כבשו אותנו | צילום: shutterstock

שתף:

כבשו אותנו | צילום: shutterstock

הירקות הכבושים החלו את דרכם הקולינרית כאמצעי לשימור מזון עוד ביוון העתיקה. תהליך התסיסה שמתרחש בזמן הכבישה מונע התרבות של חיידקים מזיקים וריקבון, ובאופן פרדוקסלי מעודד התרבות של חיידקים טובים, הנמצאים בירקות.

 

בתהליך התסיסה, חיידקי הלקטובצילוס ממירים באמצעות המלחים את הסוכרים הנמצאים בירקות לחומצה לקטית. אותו תהליך מעניק לירקות את הטעם החמוץ, משמר אותם לאורך זמן, ותורם לשגשוג חיידקים אלה.

 

בעת האכילה, החיידקים נכנסים לגוף ומגדילים את אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעי. חיידקי הלקטובצילוס אחראים על חיזוק המערכת החיסונית ומייצרים אנזימי עיכול חיוניים המשפרים את תפקוד הקיבה. למעשה, ניתן להגיד שירקות כבושים הם תוסף הפרוביוטיקה העתיק בעולם.

 

 

 

כל מה שצריך לדעת טרם צריכת ירקות כבושים

  1. ירקות כבושים ביתיים הם בריאים ועשירים יותר בפרוביוטיקה בהשוואה לאלה שמגיעים בקופסת שימורים. הסיבה לכך היא תהליך הפסטור התעשייתי שהורג את מרבית החיידקים, כולל אלו הטובים.
  2. מומלץ לאכול מהירקות במתינות בשל כמויות הנתרן הגדולות המשמשות בהכנתם.

    עוד ב מזון בריא

    בישול בריא לעצלנים: מהסופרמרקט לצלחת ב-5 דקות

    לכתבה המלאה
  3. כאשר מכינים ירקות כבושים בייתים מומלץ להשתמש במלח ים אטלנטי במקום במלח השולחני הרגיל.
  4. מומלץ לבחור בירקות אורגניים לכבישה היות והם אינם מרוססים ואוכלוסיית החיידקים ה"טובים" שעל קליפתם גדולה יותר.
  5. כדי להבטיח כבישה מוצלחת חשוב לעקר את הצנצנת, הסכין וכל הכלים המעורבים בתהליך ולשטוף את הידיים היטב טרם המגע עם הירקות.

    צנצנות שימורי ירקות
    ליהנות מצנצנת של חיידקים בריאים
  6. הניחו את הצנצנת במקום מוצל, אך לא קריר. החמצה בטמפרטורה של פחות מ-21 מעלות לא תצלח. הטמפרטורה האידיאלית היא 26-21 מעלות.
  7. חשוב לכסות את הכלי במי מלח עד סופו על מנת שהירקות יהיו מכוסים במים ללא חשיפה לאוויר – מה שימנע את צמיחת העובש.
  8. אם מופיע ריר על הירקות, ריח חזק ולא טוב, עובש או חרקים – זרקו את הירקות ונסו שנית תוך הקפדה יתרה על הכללים.
  9. יש להשתמש בכלי אטום ולוודא שאין חמצן בצנצנת במהלך תהליך ההחמצה מכיוון שהחמצן עשוי לגרום לריקבון.

    בשביל למנוע ריקבון יש לאטום את הצנצנות מחמצן
    אל תיתנו להם חמצן
  10. קצף לבן או בועות, המצטברים במעלה צנצנת החמוצים, ללא ריח לוואי, אינם מעידים על קלקול. קפחו את הקצף ואכלו כרגיל. מדובר בשמרים לא מזיקים ולאחר הסרתם הירקות ברוב המקרים ראויים למאכל.
    כדי למנוע הופעת קרום נסו להוסיף בפעם הבאה עוד מעט מלח לתמיסת הירקות הכבושים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

מזון בריא מה זה דיאט, אורגני, מועשר ועם שומן מוקשה? הסודות של תוויות המזון

חתול בשק הוא כבר לא אופציה; כשמדובר במוצרים תעשייתיים, כולם כיום יודעים שלא...

עדי כץ

טיפוח ויופי רוצים למלא קמטים? תאכלו חומצה היאלורונית

את החומצה ההיאלורונית אנחנו מכירים בעיקר ממזרקי חומרי המילוי האסתטיים והקרמים הקוסמטיים. החומר,...

סימי שאואר

מזון בריא מנגל טבעוני: הרעיונות, המתכון והטיפים של אורי שביט

"מנגל זה בכלל מנהג אמריקאי; אנשים מחסלים ביום העצמאות גם את הטופו; יש...

ראיון עם:

אורי שביט

יועצת קולינרית טבעונית

תזונה מחקר: עמידות לאנטיביוטיקה מגיעה גם מירקות ופירות

חסינות לאנטיביוטיקה היא אחד מהאיומים הגוברים לבריאותנו. חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה גילו כי אנו...

מירב ונונו זהר

בריאות הנפש למלא את החלל: למה אנחנו סובלים מאכילה רגשית?

כולנו למדנו בשיעורי פיזיקה שריק נוטה למשוך אליו חומר או להתמלא. כשבני אדם...

סימי שאואר

מזון בריא הלבן, השחור והמלא: כל מה שאתם צריכים לדעת על שומשום

הטחינה היא אמנם מעמודי התווך של המטבח המקומי, אבל באבותיה, זרעי השומשום, אנחנו...

עדי כץ

מזון בריא מחקר: נמצאה תופעת לוואי חדשה לאכילת מלח

צריכה עודפת של נתרן גורמת לעלייה בלחץ דם ומגבירה את הסיכון למחלות לב...

רויטל ונונו

עורכת ראשית