פרוביוטיקה טבעית: החיידקים הטובים שבירקות כבושים

הם הפכו למילת גנאי לתיאור אוכלוסיית "המתלוננים", אנחנו רגילים לצרוך אותם לצד מנת החומוס והפלאפל, וצנצנת אחת שלהם על אדן החלון מיד מזכירה לנו בית. כעת מתברר שהחמוצים האהובים כל כך על הישראלי הממוצע הם גם ממש בריאים, וכן, זה למרות הנתרן

2 דק׳

כבשו אותנו | צילום: shutterstock

כבשו אותנו | צילום: shutterstock

שתף:

כבשו אותנו | צילום: shutterstock

הירקות הכבושים החלו את דרכם הקולינרית כאמצעי לשימור מזון עוד ביוון העתיקה. תהליך התסיסה שמתרחש בזמן הכבישה מונע התרבות של חיידקים מזיקים וריקבון, ובאופן פרדוקסלי מעודד התרבות של חיידקים טובים, הנמצאים בירקות.

 

בתהליך התסיסה, חיידקי הלקטובצילוס ממירים באמצעות המלחים את הסוכרים הנמצאים בירקות לחומצה לקטית. אותו תהליך מעניק לירקות את הטעם החמוץ, משמר אותם לאורך זמן, ותורם לשגשוג חיידקים אלה.

 

בעת האכילה, החיידקים נכנסים לגוף ומגדילים את אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעי. חיידקי הלקטובצילוס אחראים על חיזוק המערכת החיסונית ומייצרים אנזימי עיכול חיוניים המשפרים את תפקוד הקיבה. למעשה, ניתן להגיד שירקות כבושים הם תוסף הפרוביוטיקה העתיק בעולם.

 

 

 

כל מה שצריך לדעת טרם צריכת ירקות כבושים

  1. ירקות כבושים ביתיים הם בריאים ועשירים יותר בפרוביוטיקה בהשוואה לאלה שמגיעים בקופסת שימורים. הסיבה לכך היא תהליך הפסטור התעשייתי שהורג את מרבית החיידקים, כולל אלו הטובים.
  2. מומלץ לאכול מהירקות במתינות בשל כמויות הנתרן הגדולות המשמשות בהכנתם.

    עוד ב מזון בריא

    מי נגע לי בקולה? כל מה שרציתם לדעת על מיסוי משקאות ממותקים

    לכתבה המלאה
  3. כאשר מכינים ירקות כבושים בייתים מומלץ להשתמש במלח ים אטלנטי במקום במלח השולחני הרגיל.
  4. מומלץ לבחור בירקות אורגניים לכבישה היות והם אינם מרוססים ואוכלוסיית החיידקים ה"טובים" שעל קליפתם גדולה יותר.
  5. כדי להבטיח כבישה מוצלחת חשוב לעקר את הצנצנת, הסכין וכל הכלים המעורבים בתהליך ולשטוף את הידיים היטב טרם המגע עם הירקות.

    צנצנות שימורי ירקות
    ליהנות מצנצנת של חיידקים בריאים
  6. הניחו את הצנצנת במקום מוצל, אך לא קריר. החמצה בטמפרטורה של פחות מ-21 מעלות לא תצלח. הטמפרטורה האידיאלית היא 26-21 מעלות.
  7. חשוב לכסות את הכלי במי מלח עד סופו על מנת שהירקות יהיו מכוסים במים ללא חשיפה לאוויר – מה שימנע את צמיחת העובש.
  8. אם מופיע ריר על הירקות, ריח חזק ולא טוב, עובש או חרקים – זרקו את הירקות ונסו שנית תוך הקפדה יתרה על הכללים.
  9. יש להשתמש בכלי אטום ולוודא שאין חמצן בצנצנת במהלך תהליך ההחמצה מכיוון שהחמצן עשוי לגרום לריקבון.

    בשביל למנוע ריקבון יש לאטום את הצנצנות מחמצן
    אל תיתנו להם חמצן
  10. קצף לבן או בועות, המצטברים במעלה צנצנת החמוצים, ללא ריח לוואי, אינם מעידים על קלקול. קפחו את הקצף ואכלו כרגיל. מדובר בשמרים לא מזיקים ולאחר הסרתם הירקות ברוב המקרים ראויים למאכל.
    כדי למנוע הופעת קרום נסו להוסיף בפעם הבאה עוד מעט מלח לתמיסת הירקות הכבושים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

צמחי מרפא אפטות: מופיעות בגלל חום וחולפות בעזרת מרק

אפטה קטנה בחלל הפה יכולה להיות מטרד גדול ומציק, במיוחד עבור מי...

יעל גבינט

רפואה סינית

דיקור סיני טיפוס חם או קר – איזה מזון מתאים לך?

אוכלים בריא, אבל עדיין סובלים מעייפות ומחולשה? ייתכן שהמזון שאתם צורכים אינו...

מערכת LivA

דיאטות דיאטה בזמן יציאה משגרה: חלי ממן מסבירה איך לא לעלות במשקל בחגים ובחופשות

אל תצהירו בשולחן החג שאתם בדיאטה; העדיפו חופשה באירופה על פני נופש בטן-גב,...

ראיון עם:

חלי ממן

תזונה בררנות באוכל אצל ילדים: מתי יש סיבה לדאגה ואיך משנים הרגלים?

הילד שלכם אוכל רק שניצל ופתיתים או רק המבורגר של מותג מאוד ספציפי?...

ראיון עם:

נופר ואליק

דיאטנית קלינית

מזון בריא 7 סיבות טובות להפוך את הטחינה למוצר בסיסי במטבח שלכם

היא תשמור לכם על הלב, היא תאזן את רמות הסוכר, היא תגן עליכם...

סימי שאואר

מזון בריא מחקר: בקרמל יש את אותה כמות נוגדי חמצון כמו במיץ תפוזים

אחרי כל השנים בהן נאמר לנו שסוכר הוא "רע", לא יכולנו שלא להתרגש...

נטלי רון

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

בריאות עו"ד עמית ברכה: חוק האקלים כמאבק על החיים עצמם

חשבת שהמזגן יכול להציל אותך ממשבר האקלים? טעית בגדול. על השלכותיו הרות הגורל...

ראיון עם:

עו"ד עמית ברכה

מנכ"ל אדם טבע ודין

מזון בריא מצאנו דרך גאונית לשנות לטופו את המרקם והטעם

אפשר להפוך את הקובייה המוצקה והאנמית הזאת למשהו שהרבה יותר דומה לבשר, למזון...

נטלי רון