נבדק מחקרית

טיפול בשורש הבעיה: מהי רפואת שיניים הוליסטית?

שרף לסתימות של חורים בשיניים, אזדרכת הודית כתחליף לפלואוריד, וויטמין C למחלות חניכיים – מה עומד מאחורי רפואת השיניים ההוליסטית, ומה היא מציעה למי שמעוניין בטיפול שונה מהרגיל?

3 דק׳

להציל את השן בדרכים אחרות | צילום: shutterstock

להציל את השן בדרכים אחרות | צילום: shutterstock

שתף:

להציל את השן בדרכים אחרות | צילום: shutterstock

יכול להיות שאתם הולכים לנטורופת כדי שיתאים לכם תפריט שייטיב עם מערכת העיכול שלכם, קובעים תור לכירופרקט כשכואב לכם הגב ולוקחים את הילדים לדיקור סיני כשיש להם דלקת באוזניים. אבל, למרות שהרפואה המשלימה הפכה לחלק בלתי נפרד מהשגרה של רבים מאיתנו, כשיש לנו בעיות בשיניים רובנו עדיין הולכים לרופא השיניים הקונבנציונלי בלי לשאול הרבה שאלות.

 

מתברר שגם ברפואת השיניים אפשר למצוא חלופות לטיפולים המסורתיים, בוודאי במקרים בהם אנחנו חוששים מסתימות אמלגם ומשימוש בפלואוריד, לא ששים לפעולות פולשניות כמו עקירות וניתוחים או פשוט מעדיפים שהרופא יסתכל גם עלינו ולא רק על השיניים שלנו. זה הזמן להכיר את רפואת השיניים ההוליסטית.

 

 

 

 

מצב השיניים כעדות למצב הגוף

רפואת שיניים הוליסטית, כפי שניתן להבין משמה, רואה את האדם כשלם, ויוצאת מנקודת הנחה שבריאות הפה קשורה לבריאות הכללית – כך שמחלות שיניים וחניכיים עלולות להעיד על בעיות אחרות בגוף.

 

הדבר אגב, נכון גם להיפך – כלומר, בעיות בבריאות הכללית עלולות לנבוע לעיתים כתוצאה מבעיות שלא טופלו בשיניים. למשל, חיידקים הקשורים למחלת חניכיים עלולים גם לגרום למחלת לב. מעניין לדעת כי על פי מחקרים מחלת חניכיים מגדילה את הסיכון ללקות בהתקף לב בעשרים אחוזים.

 

הטיפול ברפואת שיניים הוליסטית לא מתמקד באזור הפה אלא בהיבטים שונים של הבריאות הגופנית והנפשית. רופא שיניים שמטפל בגישה זו לא יתמקד רק בדלקת החניכיים למשל, אלא יפעל לאיזון החיידקים בפה על מנת לשפר את הבריאות הכללית של המטופל.

 

בשונה משיטות רפואה משלימות, במסגרתן מטפלים לא חייבים להיות בעלי תואר ד"ר ברפואה, רופאי שיניים הוליסטיים הם רופאי שיניים מוסמכים אשר משלבים שיטות טיפול אלטרנטיביות בשיניים לצד שיטות מסורתיות יותר.

דגם של שיניים נוגסות בלב
מחלת חניכיים מגדילה את הסיכון ללקות בהתקף לב | צילום: shutterstock

למי זה מתאים?

רפואת שיניים הוליסטית עשויה להתאים לאנשים שמעדיפים שיטות טיפול טבעיות וכן לאנשים שחוששים מפני השימוש בחומרים הנחשדים כרעילים כמו אמלגם, או רגישים להם. שיטה זו עשויה גם לשמש מוצא אחרון לאנשים שנואשו מטיפולי שיניים מסורתיים או שאינם מרוצים מהפתרונות שרפואת השיניים המסורתית מציעה להם, כמו עקירה או טיפול שורש.

עוד ב בריאות

עד התור לשיננית: כך תסירו אבנית מהשיניים

לכתבה המלאה

מה ההבדלים בין רפואת שיניים קונבנציונלית לרפואת שיניים הוליסטית?

ראשית כול – האבחון

אבחון אצל רופא שיניים "רגיל" מורכב לרוב מבדיקה של הפה ומצילום שיניים – כאשר, על פי רוב, מעט מאוד זמן מוקדש לתשאול המטופל. באבחון אצל רופא שיניים הוליסטי, אמנם מתבצעת בדיקה של הפה ונבחנים צילומי רנטגן, אבל דגש חזק מושם על התשאול ובחינת הרקע של המטופל.

 

הרופא עשוי לשאול אתכם שאלות רבות הנוגעות למצב הבריאות שלכם, לבריאותכם הנפשית ולאורח החיים שלכם. אצל רופאים מסוימים האבחון עשוי לכלול גם בדיקה של התאמת החומרים השכיחים בהם נעשה שימוש ברפואת שיניים לגופו של המטופל – על מנת לבחון רגישויות ואלרגיות. הדבר נעשה באמצעות מגוון שיטות טיפול ובהן קינסיולוגיה, שימוש במטוטלת או בדיקות דם שונות.

רופא שיניים אוחז בתפוח
שימוש בחומרים ביולוגיים או טבעיים ברפואת שיניים | צילום: shutterstock

תחליף לפלואוריד ואמלגם: מרווה ושמן עץ התה

רפואת השיניים המסורתית עושה שימוש בחומרים אשר נחשבים לעיתים שנויים במחלוקת, כמו פלואוריד – מינרל שמשתתף בבניית העצמות והשיניים וחיוני למניעת עששת, אך כזה אשר עודף שלו עלול לגרום לשינויים במבנה העצמות והשיניים.

 

חומר נוסף הנפוץ ברפואת השיניים "הרגילה" הוא אמלגם, סגסוגת מתכתית אשר משמשת לסתימות ונחשבת לשנויה במחלוקת (ואף נאסרה לשימוש בכמה מדינות בעולם) משום שסתימות אמלגם עלולות להפריש אדי כספית רעילה לפה.

 

רפואת השיניים ההוליסטית מעדיפה להימנע משימוש בפלואוריד, בסתימות אמלגם ובחומרים נוספים, ומציעה במקומם חומרים ביולוגיים או טבעיים, למשל, צמחי מרפא כמו מור, מנטה, מרווה ורוזמרין, פרופוליס, שמנים אתריים כמו שמן ציפורן ושמן עץ התה ומשחות שיניים על בסיס נים – אזדרכת הודית (צמח טרופי שגדל באסיה).

 

 

 

 

צמחי מרפא למניעת טיפולי שורש

רפואת השיניים הקונבנציונלית מתמקדת כאמור בשיטות טיפול יעילות כמו סתימות או טיפולי שורש, לצד שיטות מניעה כמו צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי. רפואת השיניים ההוליסטית משתדלת להימנע ככל האפשר מטיפולי שורש, ניתוחים ועקירות, ומשתמשת במגוון שיטות טיפול, ובהן צמחי מרפא, ארומתרפיה, הומאופתיה, תזונה, היפנוזה, איורוודה ועוד.

 

איך רפואת השיניים ההוליסטית מטפלת בבעיות נפוצות?

אחד מהרעיונות שעומדים בבסיס רפואת השיניים ההוליסטית הוא שאין פתרון אחד שהוא טוב לכולם. יחד עם זאת, יש כמה פתרונות מקובלים למצבים שכיחים:

רופא שיניים מתשאל מטופלת עם כאבים
התפשטות חיידקים כלואים למקומות אחרים בגוף | צילום: shutterstock

עששת וחורים בשיניים

לפי רפואת השיניים ההוליסטית, עששת נגרמת לא רק כתוצאה מהיגיינת פה לקויה, אלא גם כתוצאה מהפיכת סביבת הפה לחומצית יותר – מה שגורם לחיידקים אוהבי חומצה להתרבות ולמינרלים חיוניים "לברוח" מהשיניים. על כן הם לא יפנו ישר לסתימות אלא עשויים להמליץ קודם על שינוי תזונתי שיביא לאיזון ברמת החומציות בפה.

 

ברפואת השיניים ההוליסטית נמנעים כאמור משימוש בסתימות אמלגם בשל החשש שהן רעילות. במקום סתימות אלו, משתמשים בסתימות שרף מורכב בצבע השן (ולעיתים גם מחליפים סתימות אמלגם בסתימות כאלה).

 

רופאי שיניים הוליסטיים רבים מורחים בבסיס הסתימה שמן ציפורן אשר מחטא ומרגיע את האזור שקרוב יותר למוך השן, ועליו מניחים את שכבות החומר המרוכב.

 

טיפול שורש

רפואת השיניים ההוליסטית מעדיפה להימנע מטיפול שורש, בטענה שהוא אינו בטוח. לפי הרפואה ההוליסטית, תעלות שורש השן עלולות לגרום להתפשטות חיידקים כלואים למקומות אחרים בגוף ובכך לפגוע בבריאות הכללית של המטופל. הרפואה ההוליסטית מנסה להציל את השן בדרכים אחרות, למשל, על ידי שימוש בשמני מרפא וצמחי מרפא.

 

 

 

 

מחלות חניכיים

גם על מחלות חניכיים מסתכלת רפואת השיניים ההוליסטית בדרך אחרת. היא מעדיפה להימנע מניתוחים ולטפל בגורם למחלות החניכיים. במקרה של נסיגת חניכיים, למשל, רפואת השיניים ההוליסטית תעדיף לחפש את המקור לבעיה.

 

אם הנסיגה נגרמת כתוצאה מדלקת חניכיים, הדלקת תטופל באופן טבעי, בין היתר על ידי שמירה על היגיינת הפה (צחצוח ושימוש בחוט דנטלי), תזונה מותאמת שכוללת הימנעות ממזונות מעובדים, שטיפות פה מחטאות מצמחי מרפא וצריכת תוספי מזון כמו ויטמין C שנמצא במחקרים כיעיל לטיפול במחלות חניכיים.

 

שימו לב – רפואת שיניים הוליסטית איננה יכולה להחליף טיפולים מסוימים במחלות שיניים וחניכיים והיא פחות מתאימה לאנשים עם נטייה לעששת בשיניים, משום שהיא נמנעת משימוש בפלואוריד – חומר שהוכח כיעיל נגד עששת.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

שיטות נוספות מה זה עיסוי רפואי ואיך הוא מעלים כאבי גב?

עיסוי רפואי הוא כלי טיפולי ממוקד מטרה, שלא דומה לעיסוי הספא שאתם מכירים....

עופר נגב

עיסוי רפואי

נטורופתיה טבעי שתהיו רגועים: צמחי המרפא שיעניקו לכם שקט נפשי

בעולם עמוס התרחשויות בו אנו חיים, תופעות של לחץ וחרדה עלולות להופיע אצל...

ראיון עם:

ורד מיוחס מאיר

נטורופתית

בריאות החשש של כל ספורטאי: כיצד מטפלים בפציעה בגיד אכילס?

ריצה על שיפוע עולה, שימוש בנעליים ללא בולמי זעזועים או מעבר חד מנעלי...

יפים וייץ

עיסוי רפואי

צמחי מרפא מתחת לאף: סגולות צמחי המרפא שגדלים בגינה שלכם

סובלים מכאבי מפרקים, נדודי שינה, שיעול ובעיות בעיכול? אין צורך לרוץ למקומות אקזוטיים...

נועה יואל

נטורופתית

בריאות הפתרונות הטבעיים להרגעה מידית של עקיצות יתוש

יש ערבי קיץ שפשוט מזמינים בילוי בחצר, בחוף הים או בטבע, אבל...

סימי שאואר

בריאות זה דופק בראש: איך להעביר הנגאובר בדרך טבעית ומוכחת?

אם אתם לפני ערב של שכרות - יש לנו משקה שימנע מכם את...

סימי שאואר

הגיל השלישי איך הופכים חכמים יותר ככל שמתבגרים?

איך שומרים על מוח צעיר ומתפקד היטב? בדיוק כמו עם הגוף – מאמנים...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

דיקור סיני צ'יינה גירל: טיפול באנדומטריוזיס ברפואה סינית

יותר ויותר מחקרים בשנים האחרונות מדווחים שהרפואה הסינית מציעה טיפול מקל ואפקטיבי לאנדומטריוזיס....

חגית גינזבורג

נטורופתיה סובלים מכתמים אדומים ומגרדים על העור? ייתכן שיש לכם אורטיקריה

היא מתפתחת על רקע מחלות דלקתיות שונות או בשל אלרגיה למזון, וגורמת לכתמים...

אסתר מנחם

רפואה סינית