כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
היא לא תשוב: הטיפולים הטבעיים והמוכחים לפטרת הציפורניים
אפשר להדבק בה בקלות, קשה להיפטר ממנה, היא נוטה לחזור ללא טיפול יסודי, וכמה שהיא מכוערת. במקום תרופות עם תופעות לוואי ומשחות עם אחוזי הצלחה משתנים, יש לנו דרכים יעילות, טבעיות ובדוקות להיפטר מפטרת הציפורניים
פטרת הציפורניים: נפוצה ומכוערת | צילום: shutterstock
שתף:
פטרת הציפורניים: נפוצה ומכוערת | צילום: shutterstock
עונת הקיץ היא ללא ספק עונתן של כפות הרגליים שלנו. זה הזמן שלהן לצאת לאוויר העולם – במיוחד במזג האוויר הישראלי, כשעצם המחשבה על נעילת נעליים סגורות פלוס גרביים עלולה לגרום לנו להזיע. אלא שלא כולם מרגישים בנוח עם חשיפה של כפות הרגליים שלהם – מי שסובלים מפטרת בציפורניים ירגישו במקרים מסוימים מבוכה ממראה ציפורן סדוקה, צהובה או מעוותת בצורתה.
מהי פטרת ציפורניים?
פטרת ציפורניים, שעלולה אגב להופיע גם באצבעות הידיים, נגרמת כאשר אחד מכמה סוגי פתוגנים פטרייתיים הנקראים דרמטופיטים, חודר אל מתחת לציפורן.
הפטרייה משנה את צבע הציפורן ולעיתים גם מעוותת את המבנה הטבעי שלה ומעבה אותה. פטרת ציפורניים עלולה אף להביא לניתוק של הציפורן ממקומה ולתחושה של ציפורן "מתה".
מדובר בבעיה נפוצה מאוד שהדבקה שלה גוברת בסביבה של לחות, כמו במקרה של נעילה ממושכת של נעליים סגורות, וכן על רקע של מחלות רקע כמו סוכרת או חבלות לציפורן. הזיהום, שקשה להימנע ממנו, עובר בין היתר דרך מקלחות משותפות – גם עם בני המשפחה, וכן בעקבות שיתוף של כלים בטיפולי פדיקור ומניקור.
הרפואה הקונבנציונאלית מציעה פתרונות בדמות נטילה ממושכת של תרופות אנטי פטרייתיות או מריחת לקים ומשחות ייעודיות, הבעיה היא שחלק מהתרופות גורמות למשתמשים לתופעות לוואי מציקות, כמו בעיות עיכול או עור ועלולות להביא אף לפגיעה בתפקודי הכבד – ולכן מצריכות מעקב של בדיקות דם במהלך נטילתן.
במקרה של מריחת תכשירים לטיפול מקומי, יש לציין כי אחוזי ההצלחה שלהם אינם תמיד גבוהים. פתרון נוסף המוצע בשנים האחרונות הוא הלייזר, שנחשב לטיפול יקר שיעילותו לטווח הארוך טרם התבררה לחלוטין.
לכאן נכנסים החומרים הטבעיים שנבדקו והוכחו כיעילים כנגד פטרת הציפורניים ומציעים פתרון ביתי, זול ובטוח. אף שרוב המחקרים הקליניים שנעשו בנושא הם עדיין מצומצמים, הם עשויים להוות פתח למענה יעיל וטוב לכל מי שמוכן לנסות ולהתמיד בטיפול. הכינו את הרגליים.
פטרת ציפורניים: הטיפולים הטבעיים הכי טובים
סודה לשתייה
איך משתמשים?
ערבבו סודה לשתייה עם מעט מים עד להיווצרות של מרקם משחתי. מרחו על הפטרת והשאירו את המשחה על הציפורן הנגועה למשך כמה דקות מדי יום, עד שתבחינו בשיפור.
מה אומרים המחקרים?
במחקר קטן שבוצע על 40 משתתפים ופורסם ב-2012 ב-Mycopathologia, ניכר שיפור משמעותי עד היעלמות של הפטרת בקרב 79% מהמשתתפים.
מדובר במשחה שבמקור מיועדת לטיפול בצינון ותופעות שפעת שונות, אבל הרכיבים שלה, כמו עץ קמפור ואקליפטוס, הינם יעילים גם לטיפול בפטרת הציפורניים. הרעיון הוא פשוט למרוח את המשחה על האזור הנגוע למשך מספר ימים עד שבועות. את המשחה אפשר להשיג בארץ בחנויות פארמה שונות וגם און ליין.
מה אומרים המחקרים?
מחקר מ-2011 שנערך בקרב 18 משתתפים, מצא ש-83% מהנחקרים שמרחו את המשחה בתקופות של החל מארבעה שבועות ועד 48 שבועות, חוו הפחתה ניכרת בהופעת הפטרת.
שמן עץ התה
איך משתמשים?
לשמן עץ התה, שמן אתרי מהפופולריים בישראל, יש מוניטין ארוך וחיובי בכל מה שנוגע ליעילותו האנטי בקטריאלית, והשימוש בו מומלץ לשלל מצבים של הופעת פטריות – כך גם לגבי פטרת הציפורניים. מומלץ לטפטף מעט מן השמן על פד כותנה ולהספיג נקודתית במקום הנגוע פעמיים ביום.
מה אומרים המחקרים?
לפי ה- National Center for Complementary and Integrative Health, קבוצת מחקרים קטנה בלבד נערכה בנושא, אבל בהחלט נמצאה יעילות בשימוש בשמן העץ התה כנגד פטרת הציפורניים.
מחטא, קוטל פטריות, אנטי דלקתי ומזרז החלמה של כוויות ופצעים.
שמן אורגנו
איך משתמשים?
אחרי שכולנו גילינו אותו לשימוש נגד שפעת ודלקות גרון, עכשיו הגיע הזמן להתוודע לתימול, חומר אנטי בקטריאלי ואנטי פטרייתי שנמצא בשמן האורגנו ויכול להועיל גם בטיפול בפטרת הציפורניים. בדומה לשמן העץ התה, יש לטפטף מעט מן השמן על פד כותנה ולהספיג נקודתית על המקום הנגוע פעמיים ביום.
מה אומרים המחקרים?
המחקרים הקיימים הוכיחו את יעילות רכיב התימול בטיפול נגד פטריות, כמו גם סוגים שונים של בקטריות ווירוסים.
אל תתבלבלו בין עלי הזית לשמן זית. עלי זית כוללים רכיב בשם אולאורופין, שידוע בתכונותיו האנטי בקטריאליות. תוכלו לרכוש קפסולות מיצוי של עלי זית, לבצוע אותן ולשפוך את תוכנן על האזור המיועד, או לחילופין, לבלוע אותן.
מה אומרים המחקרים?
לפי מחקר שנערך ב-The Pharma innovation נטילה של תמצית עלי זית פעמיים עד שלוש ביום עוזרת לשיפור משמעותי במצב הפטרת.